Babette van Veen over GTST

29 mei 2017 13:39 | soap | Door Televizier

© SBS / Elvin

'Spelen in een soap is een droombaan', zegt de twee jaar geleden in Goede tijden slechte tijden teruggekeerde actrice Babette van Veen. Ze vertelt aan Televizier.nl hoe het er op de site toegaat.

Tekst: Vanessa Vunderink

Hoe bevalt het om terug te zijn?

“Heel goed! Vroeger vormden we met z’n allen een hechte vriendengroep. Vaak gingen we na werktijd uit of ergens een hapje eten. Toen ik twee jaar geleden terugkwam, was ik bang dat er veel zou zijn veranderd. Ik ben dan wel een gezicht van het eerste uur, maar al die nieuwe mensen hebben inmiddels ook hun plek verdiend. Ik had geen idee hoe zij over mijn terugkeer dachten. Er bestaat het beeld dat het er vroeger op de set nogal losjes aan toe ging en dat we het allemaal niet zo serieus namen. Hoewel dat totaal niet klopt, vond ik het heel spannend om mijn plek in de groep te vinden. Maar ik ben heel warm onthaald. Iedereen is hartstikke lief, er hangt een gezellige sfeer en het is fijn om weer te kunnen spelen.”

Het betekent ook weer elke dag repeteren en veel teksten leren. Hoe was het om dat weer op te pakken?

“In het begin maakte ik me daar wel zorgen om. Die constante druk van teksten leren en repeteren ging me vroeger vrij makkelijk af. Nu duurde dat een tijdje. Naarmate het steeds beter ging, begon ik ook echt weer plezier in het werk te krijgen. Uiteindelijk is spelen in een soap gewoon een droombaan.”

Wat maakt het zo bijzonder?

“Boeiende rollen zijn schaars. Toen ik met GTST was gestopt om me op mijn zangcarrière te richten ben ik altijd blijven spelen. Maar vaak waren dat kleine moederrollen in kortlopende producties. Veel hap- en snapwerk dus. In GTST speel ik weliswaar ook een moeder die vaak in dienst van haar gezin staat, maar ik heb ook mijn eigen verhaallijn en speel scènes die ik ergens anders niet zo snel zou kunnen spelen. Dat vind ik een enorme luxe. Verder heb ik mijn eigen kleedkamer en hoef ik niet telkens nieuwe mensen te leren kennen of op andere locaties te werken. Dat vind ik heel prettig.”

Linda Dekker is wel een stuk braver geworden. Mis je die vileine kant die ze vroeger had niet een beetje?

“Soms wel, want ik het vond het destijds superleuk om haar op die manier te spelen. Ook dat ze zulke korte rokjes droeg. Zelf ben ik namelijk helemaal niet zo. Maar de makers wilden van Linda een wat liever en braver personage maken en dat vind ik ook heel leuk hoor. Misschien komt die vileine kant van Linda ooit weer eens naar boven.”

Je vormt met Joep Sertons (Anton Bouwhuis), Stijn Fransen (Sam) en Buddy Vedder (Rover) een gezin. Hoe is om met hen te spelen?

“Heel leuk. Joep ontmoette ik voor het eerst toen we samen een screentest gingen doen. Ik had de rol al, maar de makers wilden zien of we bij elkaar pasten. Als je veel met elkaar speelt, is het fijn als er ook een chemie tussen ons is. Die is er. Joep is vrolijk, gezellig en altijd goed voorbereid. Hetzelfde geldt voor Stijn en Buddy, die mijn kinderen spelen. Ze zijn ontzettend ambitieus en nemen hun werk heel serieus. Daar kan ik alleen maar respect voor hebben.”

Welke verhaallijnen vind je het leukst om te spelen?

“De dramatische met veel huilscènes. Hoe slechter de tijden, hoe lolliger ik ze vind om te doen, haha. Omdat je dan bepaalde emoties diep uit jezelf moet putten. Door me heel erg in de verhaallijn in te leven en mee te voelen met wat Linda doormaakt, kan ik een bepaalde emotie bij mezelf aanboren waardoor er vanzelf tranen ontstaan. Meestal gaat mij dat vrij makkelijk af. Pittig wordt het als zo’n scène drie keer over moet. Dan kan het wel emotioneel zwaar worden om steeds die tranen uit je ogen te persen.”

Kun je al iets verklappen over de zomercliff­hanger?

“Haha nee, behalve dat er heel veel personages bij zijn betrokken. De afgelopen twee keer was ik daar geen onderdeel in, nu mocht ik gelukkig wel meedoen. Het wordt heel spannend.”

Goede tijden, slechte tijden, maandag t/m vrijdag RTL 4  20.00  

Meer over