Sleutelrol in zomercliff...

Beaudil Elzenga vindt GTST-personage Loes écht geen slecht mens

5 juli 2018 14:59 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Loes de Haan heeft het afgelopen seizoen een sleutelrol gespeeld in GTST. Actrice Beaudil Elzenga blikt aan de vooravond van de cliffhanger terug op haar omstreden personage.

Loes kwam eind november 2017 de soap binnen als de bescheiden, tikje timide personal assistent van Nina Sanders. Langzaam maar zeker groeide ze uit tot een meesterlijke manipulator en een gevreesd gifmengster die niet terugschrikt voor moord. 

Wist je altijd al dat Loes zo extreem zou worden?
“Toen ik de rol kreeg, wist ik al dat Loes degene was die Jan Maes zou vermoorden. Sterker nog, die scene op de boot hebben we al in mijn eerste week opgenomen. Dat was meteen een lekkere binnenkomer, haha.  Er was me ook verteld dat ze verliefd zou worden op Bing, maar dat die liefde zulke extreme vormen zou aannemen, kwam wel als een verrassing. Iedere keer als ik een nieuw script kreeg, was ik zelf een beetje in shock: “Loes, wat doe je nou toch weer?”

GTST Loes Jan Maes

Kon je Loes altijd begrijpen?
"Ja en nee. Als acteur moet je achter je personage staan en geloven in de keuzes die ze maakt, hoe ver ze ook van jou afstaan. Maar soms had ik daar moeite mee. Ik vond bijvoorbeeld de morning after pillen die ze Nina wilde toedienen erg ver gaan, dat voelt toch als moord. Om over wat ze Lana wilde aandoen nog maar te zwijgen. Ik heb op dat soort momenten overlegd met onze dramacoach om te doorgronden hoe Loes dat voor zichzelf rijmt. Simpel gezegd: ze vindt de dingen die ze doet zelf ook heel rot. Maar ze is in paniek en zit in een soort voortdurende survival mode, waardoor ze het toch doet." 

Loes is dus geen slecht mens?
"Zeker niet! Alles is goedbedoeld, dat maakt haar ook zo boeiend om te spelen. Ze is veel meer dan een gemene bitch of een moordlustige psychopaat. Ze heeft wat mij betreft niet eens psychopathische trekjes. In de kern is ze écht een goed mens, alleen soms wel een beetje onhandig. Daardoor stapelt ze fout op fout en wordt het steeds erger. Dat gegeven heeft haar transformatie van onschuldig en lief naar wie ze nu is mogelijk gemaakt. Loes is een vrouw die zo verliefd is op een man dat voor haar maar één ding telt: “Ik hóór bij Bing”. Voor die waarheid moet alles wijken, hoe naar ze dat zelf ook vindt. Het doel heiligt de middelen."

Loes maakt veel los bij fans, wat vind je daar van?
"En óf ze wat losmaakt. Ik krijg echt veel reacties van kijkers, vooral via Instagram. Sommige zijn heel leuk, maar ik heb ook genoeg berichtjes gehad van mensen die kennelijk niet goed beseffen dat het maar een verhaal is en het nodig vinden ronduit kwetsende dingen te sturen. Om die reden lees ik ook zo min mogelijk online reacties, ik heb niks aan die negativiteit. Aan de andere kant: dat Loes zulke emoties oproept, betekent wél dat ik mijn werk als actrice goed gedaan heb."

Wat kun je vertellen over de cliffhanger?
"Dat het heel tof wordt. Het draait niet alleen om Loes en Aysen, ook Rik, Zoë, Bing, Q, Lana en Nina zijn er bij betrokken. We hebben met de cast alleen de eerste ruwe beelden van de cliff mogen zien, dus ik weet ook nog niet hoe het wordt. Wat we hebben gezien zag er al spectaculair uit, dus ik ben benieuwd naar het eindresultaat."

Webp.net-compress-image

Was het lastig om de zomercliff opnieuw te doen?
"Niet echt, we nemen sowieso veel door elkaar op, je wordt bij GTST getraind om zelf goed bij te houden waar je bent in het verhaal zodat je snel kunt schakelen. Er is niet veel tijd om scènes opnieuw te doen terwijl je achteraf soms ineens denkt “had ik ’t maar zó gedaan!”. Met de inzichten en ervaringen van de oude cliffhanger in het achterhoofd heb ik Loes, wat mij betreft, nog beter neer kunnen zetten."

Wat heb je zelf geleerd van GTST?
"Waanzinnig veel, meer dan ik ooit had kunnen vermoeden. Van cameratechniek tot snel teksten leren en voortdurend alert zijn. Ik ben voor mijn gevoel het afgelopen jaar bij GTST zo gegroeid als actrice. Dat blijf ik nog wel een tijdje doen."

Dus we zien Loes na de zomer terug?
"Haha, hoe tof zou dat zijn? Ze heeft gruwelijke dingen gedaan en wordt momenteel door veel mensen gehaat. Maar in een soap kan alles weer goed komen, dus wie weet? Ik zou het absoluut niet erg vinden, integendeel. Ik ben ook niet bang voor typecasting, daar heeft Loes teveel verschillende kanten voor. Wat mij betreft blijf ik haar nog zeker vijf jaar spelen."

GTST Loes Nina vitaminesapje

Direct na de cliffhanger op vrijdag 6 juli is Beaudil met Dilan Yurdakul te zien op de Facebookpagina van GTST om na te praten over de zomercliff en vragen van kijkers te beantwoorden. Vanaf maandag 9 juli zendt RTL 4 elke werkdag om 20.00 uur de GTST classics uit.

Meer over