En luisterboek

Caroline de Bruijn over de GTST-wintercliff

9 december 2018 11:00 | soap | Door Irma Tomas

© Otto van den Toorn
Het personage van Caroline De Bruijn, Janine Elschot, is het middelpunt van de wintercliffhanger van GTST. Gebeurtenissen uit het luisterboek dat Janine schreef en daadwerkelijk te koop is, blijken echt te gebeuren.

1. Waarover gaat de nieuwe verhaallijn in GTST?
“Janine is al een tijdje bezig met het schrijven van een luisterboek: Kwaad Bloed. In die thriller krijgen vier jeugdvrienden die elkaar lang niet hebben gezien een rode envelop met een uitnodiging voor een bijeenkomst. Maar dan ontvangen Bing, Rik, Aysen, Ludo en Janine ook zo’n envelop. Eerst denkt Janine dat het een grap is, maar dan gebeuren er meer griezelige gebeurtenissen uit haar boek in Meerdijk. Ze beseft dat er iets helemaal niet pluis is en vermoedt dat iemand haar boekt uitvoert.”

2. Het luisterboek is echt uitgebracht. Heb je er zelf aan bijgedragen?
“Ik heb het boek zelf ingesproken. Ook had ik er graag aan meegeschreven, maar dat was te ingewikkeld. Omdat er gebeurtenissen uit het boek echt plaatsvinden in Meerdijk had de inhoud consequenties voor het verloop van de serie. Het was een lastige legpuzzel voor de verhaalschrijvers van GTST.”

3. Bij de vorige wintercliffhanger, de moord op Jan Maes, was Janine niet betrokken. Vind je het leuk dat ze nu wel een prominente rol heeft?
“Natuurlijk! Ik gris elke week nieuwsgierig het script uit de bakjes. Het is een suspenseverhaal om flink mijn tanden in te zetten. Ik ben ook benieuwd wat de kijkers ervan vinden, want het wordt spannend. Voor sommige personages wordt het erop of eronder.”

4. Vorig jaar moesten de kijkers tot de zomer wachten tot de moordenaar van Jan Maes bekend werd. Duurt de ontknoping nu weer zo lang?
“Deze keer gaat het een stuk sneller. En kijkers die niet willen wachten kunnen het boek beluisteren om te bedenken wat er nog meer zou kunnen gebeuren. Die link met de echte wereld vind ik leuk en is nog nooit gedaan in een serie.”

5. Je speelt al 26 jaar de rol van Janine. Heb je zelf invloed op haar verhaallijnen?
“Ik kan altijd voorstellen doen, bijvoorbeeld voor een nieuw personage bij Janine of als ik denk dat een verhaallijn niet bij haar past. Dat wil trouwens niet zeggen dat er altijd iets mee gebeurt. Maar we krijgen sowieso veel vrijheid om onze rol zelf in te vullen. Dat maakt acteren in deze serie zo bijzonder.”

6. Hoe maak je naast je drukke opneemschema ook nog Romancing the globe, met je man Erik de Vogel?
“Daarvoor maken we tijd tussen de opnames door. In dat reisprogramma laten we zien wat voor bijzondere dingen je kan doen als je ergens een week met je geliefde bent. De reizen zijn door iedereen te maken. We hollen geen kameel uit om in de woestijn te overnachten. Zo blijft het ook te combineren met GTST. Dat betekent soms wel elf uur landen en twaalf uur weer in de studio staan. Maar dat is het waard, want het is erg leuk. Als acteur ben je het laatste station van een productie, hierbij bedenken we alles zelf.” Het luisterboek Kwaad Bloed is te beluisteren op gtst.nl/kwaadbloed, de eerste drie hoofdstukken zijn gratis.

Goede tijden, slechte tijden, maandag-vrijdag - RTL 4 • 20.00 uur

Meer over