Representatie

Noël van Kleef ziet GTST-personage Lynn als rolmodel

16 juli 2022 11:23 | soap | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland
Noël van Kleef debuteerde afgelopen seizoen in GTST als Lynn de Vegter, een volle, lesbische vrouw van kleur. De 28-jarige Van Kleef vindt het belangrijk om al deze minderheidsgroepen te representeren.

In GTST: De podcast laat Noël samen met medesoapie Sophie Bouquet haar licht schijnen over het personage Lynn en de verantwoordelijkheid die de rol met zich meebrengt. 

Niet lesbisch

In de serie speelt Van Kleef een lesbische vrouw: "Ik had voor mezelf besloten niet te antwoorden mocht ik ooit de vraag krijgen waar ik zelf op val. Omdat ik vind dat het niet uit zou moeten maken waar ik als Noël op val. Dat verandert de zaak niet. Maar ik ga er ook niet over liegen: ik val op mannen, ik ben zelf niet queer. Dat neemt niet weg dat ik het even belangrijk vind de queer community goed te representeren. Net zoals ik graag volle mensen goed wil representeren en mensen van kleur. Ik vind 't ene niet belangrijker dan het ander omdat ik toevallig niet queer ben. Ik sta er voor drie groepen, vier als je vrouwen meerekent. Die verantwoordelijkheid neem ik heel serieus."

gtst
gtst

Niet genoeg representatie

Van Kleef vertelt dat ze veel reacties krijgt over het personage Lynn: "Er is nog steeds gewoon nog niet genoeg representatie op tv. Ik kreeg zoveel berichten van mensen die daar echt behoefte aan hadden: zowel volle mensen als mensen van kleur als de queer community. Dat was een teken: het is gewoon echt nodig. Mensen willen zichzelf graag terugzien en gezien worden. In de hele maatschappij. Daarom vind ik het van belang dat Lynn in de serie zit."

Rolmodel

Lynn lijkt het in zich te hebben een rolmodel te worden. Van Kleef: "Lynn struggelt niet met hoe ze eruitziet en haar queer zijn is ook geen issue bij haar. Dat heeft ze ook weleens benoemd: ze heeft nooit problemen gehad met uit de kast komen. Het is heel fijn dat het bij Lynn geen problematiek is: zowel het vol zijn als het queer zijn. Heel vaak wordt dat in films en series wel gezien als iets heel ergs, vervelends en zwaars. Maar dat hoeft het niet te zijn. Ze is namelijk zo veel meer dan een volle lesbi, zo gezegd."

gtst
gtst

Persoonlijke ervaring

Van Kleef deelde in de podcast ook haar persoonlijke ervaringen: "Ik ben uberhaupt in life onzeker. Zie mezelf nu als krachtig persoon, maar da’s niet altijd zo geweest. Ik ben altijd wel een chubby kind geweest en heb altijd wel last gehad van het feit dat ik dikker was dan de rest. In de straat of in de klas, dat ik niet mee mocht spelen. Ook omdat ik van kleur was. Dus ik heb mezelf wel echt shit aangedaan… Als ik daar nu aan terugdenk of hoor van andere mensen dan kan ik daar zo verdrietig van worden."

Lelijk

Sophie Bouquet vroeg zich af of Van Kleef door die tegenslagen sterker is geworden: "Ik denk het wel, maar het duurde heel lang. Ook omdat er bijvoorbeeld op televisie niet genoeg mensen zijn die er uitzien zoals ik. Je hebt geen voorbeelden, mensen waar je naar kunt opkijken. Als je de hele dag mensen ziet die door de maatschappij worden gezien als ‘mooi’ en jij ziet er niet zo uit dan denk je automatisch dat je lelijk bent. Dat heb ik jarenlang gedacht. Ook toen ik de musicalopleiding deed. Toen was ik ook een van de weinige volle vrouwen. Ik ging daardoor niet eten.

Eetprobleem

Noël vervolgt: "Ik was altijd heel erg bang dat mensen dachten dat ik dik was omdat ik veel at. Wat helemaal niet zo was, maar dat wil je toch ontkrachten. Ik was daarom heel erg gefixeerd op andermans eetgewoontes. Als iemand twee boterhammen eet, neem ik er één. Zij eet 'n appel, eet ik een halve. Terwijl we in dezelfde danslessen stonden en ik ook gewoon voedingstoffen nodig heb. Maar ik wilde echt niet dat mensen dachten dat ik veel eet, dus dan at ik gewoon niet."

gtst
gtst

Ik heb echt de meest leipe, domme diëten gedaan die er bestaan. Puur en alleen omdat ik dacht: ‘hoe ik er uitzie, dat kan niet. Dat is niet mooi’. Ik heb pas een jaar of drie geleden die switch kunnen maken. Ik weet nu dat ik letterlijk en figuurlijk mijn ruimte mag innemen. Ik hoef me niet te verstoppen of te verontschuldigen voor wie of wat ik ben. Natuurlijk heb ik weleens dagen dat ik niet zo lekker in m’n vel zit, maar dat heeft iedereen. Maar mezelf echt afstraffen zoals ik vroeger deed? Nee, dat doe ik niet meer (...) Toch zal er altijd wel een haat-liefdeverhouding zijn met eten. Hopelijk kom je daar ooit vanaf."

Meer over