GTST-analyse seizoen 34: Van dwalende draaideurcast naar knallende climax

30 mei 2024 09:31 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

GTST seizoen 34 is een feit, tijd om de balans op te maken. Na een ronduit rommelige, instabiele start van het seizoen wisten de schrijvers zich na de jaarwisseling te revancheren dankzij een koerswijziging die vlak voor de wintercliff is ingezet.

De eerste helft van seizoen 2023/2024 werd gekenmerkt door de nasleep van de kettingbotsing en de opbouw naar een wintercliff die uiteindelijk weinig blijvende impact had. Wie heeft het nog over Kaan en Wies... Wie? Precies!

Ondertussen leek de cast in een overgangsfase te zitten: actrices Tamara Brinkman en Noa Zwan vertrokken al snel en ook Bertrie Wierenga piepte er een paar weken tussenuit.

Demi en Saskia deden niet meer mee
Demi en Saskia deden niet meer mee

De nadruk kwam grotendeels te liggen op de familie Sanders en Stefano (Bas Muijs) die een manier moest leren om te leven met zijn, zo lijkt het, blijvende dwarslaesie. Verder leek het creatieve team zoekende naar een nieuwe balans.

Stefano keek de dood in de ogen
Stefano keek de dood in de ogen

Draaideurcast

Vanaf half december ging het ineens heel snel. Na de plotselinge zelfmoord van zijn moeder Margriet was de sowieso al wat loze rol van Jonathan (Thijs Boermans) effectief uitgespeeld.

Jonathan vertrok vlak voor de feestdagen
Jonathan vertrok vlak voor de feestdagen naar Groningen

De verhaallijnen rond Steef, studievriend David en zijn veeleisende vader Conrad waren eveneens ineens over… En dat terwijl David met de nodige bombarie in het Paleis was getrokken om vervolgens na een handjevol scenes stilletjes te verdwijnen.

Steefs corpsavonturen kwamen niet uit de verf
Steefs corpsavonturen kwamen niet uit de verf

Kort daarop kwam er ook een abrupt einde aan het verhaal van nieuwkomer Mats (Rowan Veltman). Dit brutale straatschoffie stond afgelopen zomer nog vol trots op de castfoto en leek hard op weg om beste maatjes te worden met Shanti, maar het lot en het schrijfteam besloten anders.

Shanti was er niet om Mats te begeleiden
Shanti was er niet om Mats te begeleiden

Waarschijnlijk lag er van alles klaar, maar het tijdelijke vertrek van Bertrie Wierenga gooide roet in het eten. Ineens moest Mats het met Rik stellen. Na heel wat valse starts ging dat best aardig… Rik had hem zelfs zover dat hij niet na iedere scene boos wegrende of in een kast kroop.

Mats kroop erg vaak weg
Mats kroop erg vaak weg

Toen Bertrie weer terugkwam leek het even of ze met z’n drietjes een bijzonder gezinnetje gingen vormen. Maar er waren inmiddels hele andere plannen met Shanti, dus was het binnen twee weken au revoir Mats. Hij kreeg een aanbod model te worden in Parijs en weg was ‘ie.

Mats werd model in Parijs
Mats werd model in Parijs

Linda & Luuk

Vlak voor het einde van het seizoen verlieten ook Babette van Veen en Kees Boot de serie. Ze zijn na de zomer samen te zien in de musical 40-45, wat lastig te combineren valt met de soap. Maar in alle eerlijkheid: na twee jaar romantisch getouwtrek was ‘t wel een beetje klaar met Linda en Luuk.

Linda en Luuk vielen vaak in herhaling
Linda en Luuk vielen vaak in herhaling

In de eerste aflevering van seizoen 34 kreeg Linda een huwelijksaanzoek en daarmee leek het eindeloze gedoe over zijn bindingsangst en haar verlatingsangst eindelijk de wereld uit… Tot Linda helemaal high van de drank en medicatie haar eigen bruiloft verstierde en we weer terug bij af waren.

Linda verbruide haar bruiloft
Linda verbruide haar bruiloft

Zelfs relatietherapie mocht niet baten, de boot was definitief aan en Luuk zat erop. Linda vertrok daarna richting Curaçao om een hotel te runnen… Het is voorlopig wel goed zo. Hoog tijd dat er een nieuwe huisarts in Meerdijk komt, wie weet met een leuk gezin?

Een mislukte bruiloft dreef Luuk en Linda uit elkaar
Een mislukte bruiloft dreef Luuk en Linda uit elkaar

Dossier Laura

Een (huis)arts is überhaupt geen overbodige luxe nu het echt de verkeerde kant op gaat met Laura’s Parkinson. Sinds haar diagnose twee seizoenen geleden is Jette van der Meij bezig aan een tour de force.

Laura houdt zich groot
Laura houdt zich groot

De groeiende angst, de woede en de onzekerheid die de ziekte met zich meebrengt, het komt allemaal voorbij. Net als het verdriet om jezelf terwijl je beetje bij beetje je waardigheid verliest is aangrijpend in beeld gebracht.

Laura wil gewoon leven
Laura wil gewoon leven

Natuurlijk zijn er ook mindere momenten: de obsessie met schilderen, Henk die haar als een moederkloek voor de voeten loopt, het voortdurend vergeten van pillen. Een beetje meer variatie zou geen kwaad kunnen. In seizoen 35 wacht de 7000e aflevering van GTST, zou Laura die mijlpaal halen?

Henk en Laura worden ouder
Henk en Laura worden ouder

Nieuwe oogst

De leegloop binnen de cast bood kansen aan zowel nieuwkomers als oudgedienden. Ortál Vriend is een aanwinst voor de serie als Tamara, de bikkelharde cheffin van De Rozenboom die tegen beter weten in valt voor de charmes van Marwan.

Tamara is een aanwinst
Tamara is een aanwinst

Noa Jacobus kreeg alle kans om Nola tot bloei te laten komen. De parmantige puber kreeg haar eerste baantje, beleefde haar eerste verliefdheid en alles wat daarbij komt kijken. Door dit seizoen mag ze zich eindelijk een volwaardig personage noemen.

No(l)a hoefde zich niet te vervelen
No(l)a hoefde zich niet te vervelen

Steefs scheefgroei

Het gegoochel met verhaallijnen kent echter wel een grote verliezer: Steef Verduyn. Sowieso leek het personage al grotendeels stil te staan sinds Ingmar eind 2022 de rol overnam van Tommy van Lent. De schuldgevoelens, hoge werkdruk en paniekaanvallen waar hij destijds mee kampte werden vrij geruisloos bedwongen. 

Steef staat al sinds de start stil
Steef staat al sinds de start stil

Nieuwe, grote verhaallijnen lieten op zich wachten. Er werd wat geprobeerd rond zijn studentenleven en corpsvrienden maar dat kwam niet echt van de grond. Sowieso heeft de soap geen budget om steeds een half dispuut aan gastacteurs in te huren, dus de mogelijkheden waren zelfs voor de koerswijziging al beperkt.

Steefs ontgroening stierf in de knop
Steefs ontgroening stierf in de knop

De huidige cast telt momenteel amper leeftijdsgenoten waar hij dingen mee kon beleven. Daardoor had Steef weinig meer dan een bescheiden, dienende rol in andermans verhaallijnen. En dat is doodzonde, want Ingmar kan heus wel wat.

Steefs studentenleven bleef niet lang belicht
Steefs studentenleven bleef niet lang belicht

Zijn verdriet, woede en onmacht toen z'n moeder opbiechte een ander te hebben gingen door merg en been. Waar Tommy als Steef de rebelse, tikje brutale puber mocht uithangen was Ingmars versie vooral een lieve jongen die braaf studeert, voor iedereen klaar staat en altijd wil luisteren naar je problemen. Geen wonder dat Ingmar de laatste maanden zijn teksten chronisch verzuchtend voordroeg.

Steef bleef bijzonder braaf
Steef bleef bijzonder braaf

Even leek er verandering op handen toen nieuwkomer Naomi (Jada Blagrove) in het Paleis trok. Maar de dochter van Elisa was er vooral om Steef eruit te kunnen schrijven. Ze werden in rap tempo verliefd en vertrokken in de zomercliff op een typische GTST-wereldreis die tussen de 3 maanden en 35 seizoenen kan duren.

Steefs rol had weinig meer om het lijf
Steefs rol had weinig meer om het lijf

Hoogtepunt van het seizoen

Shanti’s transformatie van eenvoudige nagelstyliste tot zakenvrouw met 90 miljoen op de bank en een baby in haar buik die waarschijnlijk van de ex van haar overleden moeder is. Het is een ultieme soapverhaallijn en de terugkeer van Edwin Jonker als Richard van Nooten maakt het verlies van Lone van Roosendaal bijna goed.

Shanti's slippertje heeft levenslange gevolgen
Shanti's slippertje heeft levenslange gevolgen

Dieptepunt van het seizoen

De kaalslag bij de familie Verduyn. Saskia en Demi verdwenen al bij de start van het seizoen, Merel is meer en meer een Sanders gezicht en in de zomercliff pakte Steef zijn biezen. Daardoor blijft Julian alleen achter met hondje Dolly. Zelfs met Elisa in z’n leven lijkt de rol van Cas Jansen ineens best wel uitgespeeld.

Van een huis vol naar een aai voor Dol
Van een huis vol naar alleen een aai voor Dol

De gemiste kans

Over Elisa gesproken… Jasmine Sendar begint na de zomerstop alweer aan haar derde seizoen, maar heeft haar personage tot nu toe veel impact gehad? Natuurlijk is er de romance met Julian en het gedoe met haar jaloerse dochter, maar dat is iets van de laatste maanden.

Elisa en Julian hadden last van hun kinderen
Elisa en Julian hadden last van hun kinderen

Voor die tijd was ze slechts incidenteel van belang, bijvoorbeeld toen Merel rijangst had of omdat Stefano hulp nodig had bij zijn revalidatie. Het voelt alsof ze maar beperkt wordt ingezet en dat gaat in de toekomst waarschijnlijk niet veel beter worden nu Sendar een ochtendshow heeft op NPO Blend.  

Elisa's aanwezigheid is nauwelijks merkbaar
Elisa's aanwezigheid is nauwelijks merkbaar

De saaiste verhaallijn

Ludo en Janine die wekenlang een principiële ruzie uitvochten over het personeelsbeleid van RecycleNL. U weet wel, het bedrijf waar we nog nooit eerder van hadden gehoord, dat we geen moment hebben gezien en waar we toch wekenlang ieder gortdroog zakelijke detail van hoorden... Met als toetje een symposium over verantwoord ondernemerschap dat zelfs door een slagroomtaart in het gezicht van Ludo niet leuker werd.

RecycleNL leidde bijna tot een breuk tussen het stel
RecycleNL leidde bijna tot een breuk tussen het stel

Meest overbodige moment

Niks mis mee, maar wel een tikje onnodig: Miljuschka Witzenhausen die ineens de soapwereld binnenstapte om te komen kerst koken bij Laura… En voor ze het wist had ze de sappige ballen van Henk al in haar mond.

Feit en fictie liepen met kerst door elkaar
Feit en fictie liepen met kerst door elkaar

 

Grootste deceptie

De eerste buitenlandshoot in vijf jaar bracht Laura, Janine en Linda naar Curaçao. Het had er alle schijn van dat de zomercliff daar zou plaatsvinden, maar het tegendeel bleek waar.

Een ritje over het eiland, een handjevol scenes bij het hotel en Laura die bijna verdronk… Veel spannender werd het niet en iedereen was al ver voor de cliffhanger terug in Meerdijk.

Het snoepreisje is soapveteranen Caroline De Bruijn, Jette van der Meij en Babette van Veen meer dan gegund. Maar laten we eerlijk zijn, dit Antilliaanse avontuur had ook prima in een verloren weekend op Texel gedraaid kunnen worden.

Linda, Laura en Janine genoten van hun reisje
Linda, Laura en Janine genoten van hun reisje

 

Cliff klatsch

Over decepties gesproken... Laten we het eens over de zomercliff hebben. Menig fan mopperde dat het de 'saaiste in jaren' zou zijn. In tegenstelling tot de kettingbotsing cliff van vorig seizoen is het gros van de cast niet direct in levensgevaar. De vraag is of dat zo erg is. De makers van GTST proberen niet teveel in herhaling te vallen en na een wintercliff die ook al bomvol actie zat is een wat ingetogener slot niet eens verkeerd. 

Eén en al actie in de wintercliff
Eén en al actie in de wintercliff

Het is ook niet alsof er niks gebeurde: alle grote, lopende verhaallijnen gingen de zomer in met hun eigen, knallende climax cliffhanger. Henk die Laura's leugens over haar gezondheid ontdekt. Het lot van Janine. De ware aard van Tamara. Julian die nu echt alleen is. Marwan en Stefano die de buurtsuper overnemen... En natuurlijk de ziekte van Nola. Dat zijn een heleboel cliffs in een aflevering van amper 22 minuten!

De kans is groot dat Janine de cliff kan navertellen
De kans is groot dat Janine de cliff kan navertellen

De grote belofte

Alles wijst erop dat Noa Jacobus een nog grotere rol gaat spelen volgend seizoen nu blijkt dat haar personage ernstig ziek is. Daarnaast weet Nola nu dat ze als toekomstig eigenaar van de Rose Garden group waarschijnlijk rijker is dan haar beide ouders.

Dat doet wat met een tiener… Zeker als het door haar leukemie nog niet zeker is dat ze de 18 haalt.

Nola zit niet stil volgend seizoen
Nola zit niet stil volgend seizoen

Meer over