Wat vooraf ging in GTST

GTST-analyse: Vijf redenen waarom soapbitch Billy de Palma broodnodig is

11 juni 2020 15:42 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4

GTST nam tijdens het dertigste seizoen afscheid van heel wat acteurs. Maar wie werkelijk met node gemist wordt is Lone van Roosendaal als Billy de Palma. Een analyse.

Lone maakte in seizoen 29 haar opwachting als de gehaaide zakenvrouw/drugsbaron die Ludo het leven zuur maakte. In eerste instantie zou La Palma slechts een beperkte gastrol krijgen, maar het personage viel zo in de smaak bij zowel kijkers als makers dat ze een blijvertje bleek en zelfs prominent op de castfoto van seizoen 30 verscheen. Niet sinds de hoogtijdagen van Martine Hafkamp kende de serie een soapbitch die met zoveel zichtbaar plezier misdadig was.

Restyling

Helaas lijkt de bonte Billy de Palma een slachtoffer geworden van de restyling van de soap. GTST moest volkser worden en meer herkenbare personages gaan bevatten met alledaagse problemen. Dan past een seksverslaafde drugsbarones die een imperium runt vanuit een snackbarketen niet direct in het plaatje. Wel jammer, want er zijn  minstens vijf goede redenen waarom Meerdijk eigenlijk niet meer buiten haar kan.

1) Billy is meedogenloos

In Vlaanderen staat The bold & the beautiful al sinds jaar en dag bekend als ‘mooi & meedogenloos’ en die omschrijving past Billy de Palma als geen ander. Ze weet precies wat ze wil en gebruikt alles in haar arsenaal om dat doel te bereiken. Of het nu op zakelijk of privégebied is, De Palma staat haar mannetje.

Een klein overzicht van haar wapenfeiten: ze probeerde Ludo en zijn veilinghuis kapot te maken terwijl ze ook zijn relatie met Janine ondermijnde. Ze manipuleerde het landelijke politie apparaat om stralend aan alle strafvervolging te ontkomen en hielp terloops Linda aan de coke omdat ze gemeen deed tegen haar dochter Shanti. Ook kocht ze De Koning om er een witwasoperatie voor haar drugsgelden van te maken. Ook buiten werktijd heeft ze aardig wat op de kerfstok: ze gebruikte Daan en Mark als seksuele speeltjes om ze zonder pardon af te serveren. Saai wordt het nooit bij Billy.

2) Billy kan Ludo aan

Als Meerdijk een vijver is, dan is Ludo Sanders zonder twijfel de grootste vis. Niemand lijkt de gehaaide kunsthandelaar met onderwereldconnecties iets te kunnen maken… Tot Billy ten tonele verscheen en hem geregeld in het nauw dreef. Ludo moest dan wel niets van haar weten omdat ze een ‘ordinaire’ snackbarhoudster was die haar fortuin vergaarde in de drugsscene, feit is dat ze aan elkaar gewaagd zijn.

De beslissing om Billy en Ludo in de cliffhanger van seizoen 29 onder dwang te laten trouwen was vergezocht, maar leverde de eerste weken na de zomerstop gouden momenten op. Billy is geen moment onder de indruk van Ludo’s rijkdom en verfijnde smaak en trekt haar eigen plan. Dat zorgde voor een verfrissende dynamiek tussen de personages, mede dankzij Lone’s non-verbale acteerwerk. Alleen al de blikken van De Palma waren veelzeggend in al hun zwijgzaamheid.

Het huwelijk werd vroegtijdig afgebroken toen de serie aan z’n radicale koerswijziging begon. Maar de interacties tussen Billy en haar nieuwe schoonfamilie zorgden wel degelijk voor een nieuwe sfeer in de serie waar echt te vroeg afscheid van is genomen.

3) Billy is kleurrijk

Tijdens haar eerste weken in de serie was Billy een ietwat stijve, kille zakenvrouw die ieder moment tot dodelijk geweld kon overgaan. Maar al snel kreeg ze heel veel meer laagjes en kleuren. Lone van Roosendaal heeft een talent voor comedy en een ijzersterke timing, waardoor het personage ook de broodnodige relativerende humor kreeg. Zoals die keer dat ze met frisse tegenzin meedeed aan haar eigen bachelorette-feestje. Uiteraard met bijpassend hoofddeksel.

Maar Billy kreeg ook de kans haar menselijke kant te laten zien. Als een van de weinige personages was Billy te zien in flashback scenes die haar tragische verhaal vertelden. Ze was een eenvoudige, volkse vrouw die haar best deed het hoofd boven water te houden door lange uren te maken in een snackbar. Toen haar man haar verliet en ook dochter Shanti besloot te vertrekken, kwam ze door foute vrienden verslaafd en wel in de goot terecht.

Ze vocht zich terug en daardoor werd een van nature al harde vrouw een onverwoestbare die hard. Ze werkte zich op tot de CEO van frituurketen Happy Peppy Fries en gebruikte de onderneming als dekmantel voor drugsverkoop. Zo verwierf ze een elitaire status, maar diep van binnen is ze nog altijd die meid uit de volksbuurt die houdt van een smartlap en een bittergarnituurtje.

4) Billy heeft familie

Een van de grootste onthullingen rond Billy was het feit dat ze de moeder is van Shanti Vening, de laaggeletterde nagelstylist met ’n gouden hart. Nu ze elkaar na jaren weer troffen in Meerdijk, kregen ze de kans hun contact te herstellen. Hun ongewone band was een prachtige bron van verhaallijnen die nog lang niet is uitgeput. Sowieso zijn er op Janine en Nina na momenteel geen volwassen moeder-dochterverhalen in de serie.

Billy is dan wel geen typische moederkloek, familie en loyaliteit betekenen alles voor haar. Zo stond ze Shanti bij tijdens haar miskraam en probeerde ze haar dochter te helpen Rik te verleiden door een romantisch diner voor hen te koken. Heel lief, ook al werd haar bouillabaisse hem bijna fataal vanwege een schaaldierallergie. Voor haar dochter heeft Billy alles over, zelfs het opgeven van haar drugsimperium. Hoe zal Billy reageren als Shanti straks weer zwanger blijkt?

5) Billy heeft een doel

Billy besloot halverwege seizoen 30 vrij plotseling dat ze haar leven wilde beteren. Shanti was blij dat ze eindelijk het licht zag, maar minder vrolijk toen De Palma aankondigde dat in Costa Rica te moeten doen. Machteloos moest Shanti toekijken hoe haar moeder wederom uit haar leven verdween.

Het besluit naar het buitenland te vertrekken was uiteraard om het personage uit de serie te laten gaan, maar weinig staat een comeback in de weg. Is ze inmiddels een hervormd mens klaar voor een nieuwe start of blijft ze achtervolgd worden door haar drugsverleden? Alleen die vraag zou al een mooi uitgangspunt zijn voor een doorstart van Billy de Palma in Meerdijk. Of ze nu te vertrouwen is of niet, ze hoort er hoe dan ook bij. 

Meer over