GTST-nieuwkomer Max Willems vindt Q een reusachtige uitdaging

Max Willems debuteerde begin november als Q Bouwhuis in GTST. Een grote stap voor de 18-jarige die leert genieten van zijn bijzondere rol in ’s lands bekendste soap.

Waar komt je passie voor acteren vandaan?
“Eigenlijk door een blessure. Ik heb vanaf mijn 4e jaar op hoog niveau getennist. Maar op mijn 10e kon ik door een blessure aan mijn achillespees uiteindelijk twee jaar niet spelen of trainen. Dat was behoorlijk frustrerend, maar daardoor kreeg ik ook tijd voor andere dingen. Zo ging ik eens mee met mijn oudere broer toen hij een fotoshoot had bij een castingbureau. Daar werden ook foto’s van mij gemaakt en nog geen maand later zat ik in een campagne van C&A. Maar ik kwam er al snel achter dat ik bewegen voor een camera leuker vond dan poseren, vandaar de keus voor acteren.”

Helpt je sportachtergrond bij je huidige werk?
“Dat lijkt me wel: ik heb er veel discipline door opgebouwd. Mijn ouders stonden er op dat ik naast mijn tenniscarrière ook gewoon mijn VWO diploma zou halen zodat ik een basis had als de sport ooit weg zou vallen. Dus ik combineerde school met de trainingen: elke dag van 8.00 tot 16.00 uur les en dan de baan op. Dat was hard werken, maar ik had het er graag voor over. Nu ook bij GTST: ik woon in Rotterdam,  als ik om 7.15 uur op de set moet zijn in Amsterdam, gaat de wekker om 4.30 uur.”

Hoe verliep je auditie voor Q?
“Ik kreeg een dialoog die ik moest voorbereiden. Maar de auditie ging vooral over de vraag hoe ik omging met aanwijzingen tijdens de scene. Het tempo ligt hoog bij GTST, er wordt op één dag veel opgenomen, vandaar dat ze wilden zien of ik in staat was snel dingen op te pikken en of ik bijvoorbeeld een scene net zo makkelijk staand als zittend kon doen.”

Afbeelding

Vroeg je je niet af wat voor naam Q was?
“Niet echt, zijn volledige naam is Quintus Bouwhuis maar het blijft gewoon Q. Ik vind het ook wel bij hem passen. In De Spa speelde ik trouwens laatst ook een personage dat Jason V heette. Misschien zijn rollen met éénletterige namen wel mijn ding, haha.”

Lijkt Q op jou?
“Hij staat behoorlijk ver van me af, maar dat maakt acteren nou juist zo leuk. Wel moet ik me daardoor goed voorbereiden. Q studeert biomedische wetenschap met als keuzevak logica en legt graag dingen uit met complexe, wetenschappelijke termen. Dat is soms best pittig, want je moet natuurlijk wel weten waar je het over hebt. Dus tijdens het leren van mijn teksten google ik heel wat af.”

Is Q autistisch?
“Nee, al begrijp ik dat mensen kunnen denken dat hij door zijn gedrag op het autisme spectrum zit. Q is hyperintelligent, maar sociaal enorm onhandig, daardoor weet hij zich vaak geen houding te geven en wordt hij raar gevonden. Maar hij wil graag leren en zichzelf verbeteren, daarom is hij ook bij een supermarkt gaan werken: daar kan hij veel oefenen met sociale situaties. Ook krijgt hij hulp van Sam die hem ook leert socialer te worden.”

Is het niet extra lastig dat je personage zo anders is als de rest?
"Inmiddels zie ik dat juist als de kracht van Q: hij voegt echt iets nieuws toe aan de serie. In een soap draait alles om subtiele, onderhuidse emoties en veelzeggende blikken. Q is daar zo goed als blind voor en dat zorgt voor komische situaties.  Maar in het begin had ik moeite met de manier waarop Q praat. Ik weet nog dat ik in de eerste weken een scene had met Anton waarin Q een hele monoloog moest houden over de midlifecrisis, compleet met een gedragstheorie bij apen. Dat was een enorme, ingewikkelde berg tekst waar ik best tegenop zag. Joep Sertons heeft me daar toen met zijn spel doorheen geholpen.”

En dan is Nederlands niet eens je eerste taal!
“Dat klopt, mijn vader is Nederlands en mijn moeder is Thaise. Ik ben in Duitsland opgegroeid en heb daar op een internationale school gezeten. Thuis praat ik Nederlands met mijn vader en broers, maar Engels met mijn moeder omdat m’n Thai niet zo vloeiend is. Ik denk en droom zelfs in al die talen, afhankelijk van de situatie, wat best apart is. Ik heb wel spraak- en stemles om zo accentloos mogelijk Nederlands te spreken. Soms hoor je mijn Duitse accent nog wel een beetje, bijvoorbeeld bij woorden als “emoties” of  “ham, kaas en preischotel.”

Wat gaat Q de komende tijd doen?
“Q gaat dingen leren, hij probeert beter met mensen om te gaan en ontdekt dat hij niet altijd de keiharde waarheid hoeft te vertellen. Maar in de kern blijft hij op dezelfde manier reageren. Een typisch geval van nature versus nurture. Ook kan hij niet altijd omgaan met al die goedbedoelde adviezen, waardoor hij soms de draad een beetje kwijt kan raken. Zeker als hij dan ook nog eens verliefd wordt op een meisje…”

Afbeelding

Hoe voelt het eigenlijk om daarnaast het gezicht van de Lidl-campagne te zijn?
“Heel spannend en eervol natuurlijk, maar ik vind het ook een gek idee dat er in meer dan 400 filialen levensgrote posters van me hangen. En dan kun je ook nog eens met me spelen in de Meerdijk app.”

Mag je eigenlijk in andere supermarkten winkelen?
“Haha, ja hoor. Maar het toeval wil dat ik meestal naar de Lidl ga omdat ‘ie het dichtst bij mij in de buurt is.”

Wat vind je er van om ineens een bekende Nederlander te zijn?
“Ik vind het niet het belangrijkste: ik acteer omdat ik het leuk vind, niet om bekend te worden… Dat is het gevolg van dit werk. Nu ben ik ook  pas één keer herkend, dus zo’n vaart loopt dat niet, haha. Het is leuk als mensen waarderen wat ik doe, maar kritiek op social media laat me koud, ik zit ook niet op Twitter. Ik wil vooral beter worden in wat ik doe, en dan hecht ik meer waarde aan wat collega’s en mensen in het vak zeggen dan buitenstaanders die vaak alleen maar zien wat op tv komt.”

Wat heb je tot nu toe geleerd bij GTST?
“Ik leer ontzettend veel over acteren en hoe je snel én goed kunt werken. Zowel op de set als daar buiten kan ik het goed vinden met Everon Jackson Hooi. Hij is echt een voorbeeld voor me: iemand die serieus met het vak bezig is, maar ook weet hoe je moet genieten van wat je doet. In het begin was ik steeds ontzettend serieus en bang iets verkeerd te doen, hij heeft me geleerd dat hard werk en plezier maken samen gaan. En dat blijf ik voorlopig nog wel even doen…”

Afbeelding

Meer over:

Reageren