40 scripts in de prullenbak...

GTST noodgedwongen op de schop na hartaanval Bas Muijs

12 augustus 2022 06:29 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Bas Muijs beleefde zijn GTST-rentree in het staartstuk van seizoen 32. Nu blijkt dat hij oorspronkelijk al maanden eerder terug zou komen in de soap, maar twee hartinfarcten zorgden ervoor dat alles totaal anders liep.

In GTST: De podcast blikt Muijs samen met creatief producent Idse Grotenhuis terug op de afgelopen turbulente maanden.

Comeback

De comeback van Bas stond eigenlijk gepland voor het vroege voorjaar. De acteur had begin december net zijn eerste repetities gehad toen hij te maken kreeg met ernstige hartproblemen. Binnen enkele dagen werd hij getroffen door twee hartaanvallen en bleek een openhartoperatie met meerdere omleidingen noodzakelijk. In de podcast doet Bas zijn emotionele verhaal. Naast zorgen om zijn eigen gezondheid voelde hij zich ook verantwoordelijk voor zijn collega's van GTST die voor een hele andere uitdaging stonden.

Recast

Het schrijversteam had voor de komende twee maanden al scripts klaar waarin Stefano een centrale rol vervulde. Het was onzeker of en wanneer Bas weer aan de slag kon en een andere acteur casten vond de productie ook geen optie. Dat was destijds mogelijk toen Cas Jansen moest revalideren na een fietsongeluk, maar het is onwenselijk om een bekend personage als Stefano te introduceren met een andere acteur. Daarom werd een andere drastische beslissing genomen.

Rood kruis

Hoofdschrijver Susan Stam kwam met een voorstel om de lopende verhaallijn compleet om te gooien. Er ging een rood kruis door alle scenes met Stefano waardoor er gaten in zon veertig scripts zaten. In rap tempo ontwikkelden Stam en het schrijversteam een nieuwe lijn waarbij de nadruk onder meer kwam te liggen op de (werk)relatie tussen Ludo en zijn nieuwe commercieel directeur Daan Stern. Hierdoor werd ook de band tussen de twee personages hechter en dat maakt het des te geloofwaardiger dat Ludo moeite heeft te kiezen tussen Daan en Stefano. Toen Bas in het ziekenhuis hoorde dat alles bij GTST geregeld was en dat hij in alle rust aan zijn herstel kon werken viel een last van zijn schouders.

Stefano en Lynn

De gezondheidsproblemen van Bas hadden niet alleen gevolgen voor zijn eigen personage. Oorspronkelijk was het de bedoeling dat Stefano ook Lynn naar Meerdijk zou brengen. Het personage van Noël van Kleef was bedacht als de stiefdochter van Stefano, het kind van een Amerikaanse vrouw waar hij een tijdlang een relatie mee had. Lynn zou als protegé van Stefano meekomen en liefdevol in de familie Sanders worden opgenomen. Uiteindelijk kwam Lynn alsnog in de villa van Ludo en Janine terecht, maar dan als huishoudster die al snel een gewaardeerde huisvriendin van Janine werd.

Ludo versus Stefano

Bas en Idse konden verder verklappen dat Stefano komend seizoen voor een vete gaat zorgen binnen de familie Sanders. Als hij zich onvoldoende gewaardeerd en gezien voelt door zijn broer Ludo komen de oude, gemene kanten van Stefano naar boven. Geweld, manipulatie en intimidatie: hij schrikt nergens voor terug en Ludo gaat een zware dobber aan hem krijgen. 

gtst
gtst

GTST is vanaf maandag 29 augustus weer te zien bij RTL 4, de complete eerste week is al vanaf donderdag 25 augustus te zien op Videoland.

Meer over