'Rauwer dan GTST'

GTST-ster Kiefer Zwart over duistere Videolandserie Dokter Roman

16 augustus 2021 19:08 | soap | Door Jef Willemsen

© RTL Nederland

Met Dokter Roman geeft acteur Kiefer Zwart definitief zijn visitekaartje af in soapland. In de achtdelige Videoland-miniserie wordt zijn GTST-personage Roman van Loon beschuldigd van stalking: “Het is rauwer dan je van Goede tijden gewend bent.”

Waar gaat Dokter Roman over?
“Roman is nieuw in Meerdijk, maar zijn verleden achtervolgt hem. Zijn ex-vriendin, gespeeld door Zoé van Weert, heeft beweerd dat hij haar stalkt. Roman wordt daarom gearresteerd en verhoord door twee rechercheurs, gespeeld door Sophie van Winden en Illias Addab. Aan Roman de taak zijn onschuld te bewijzen door zijn kant van het verhaal te vertellen aan de hand van flashbacks.”

En is Roman een bad guy?
“Haha, ga kijken zou ik zeggen! Nee, in de kern is hij een good guy maar hij wordt niet voor niks verhoord. Na acht afleveringen krijg je een beter beeld van wie hij is en waar hij voor staat. Daarnaast is het interessant hoe de makers deze miniserie bewust een stuk rauwer en filmischer maken dan je normaal gesproken van GTST gewend bent.”

Is Dokter Roman verplichte kost om zijn GTST-verhaallijn te kunnen volgen?
“Niet per se, Dokter Roman is een op zichzelf staand verhaal, de andere karakters keren vooralsnog niet terug in GTST. De miniserie vertelt wél veel over wie hij is en wat hij heeft meegemaakt voordat hij naar Meerdijk kwam om daar als huisarts te werken. Voor mij als acteur was het een hele interessante manier om mijn personage beter te leren kennen.”

Wat wist je eigenlijk van Roman bij de auditie?
“Hij werd omschreven als een erg charmante, vriendelijke jongen met een brede interesse die veel van de wereld had gezien. Dat staat niet enorm ver van wie ik zelf ben. Voor mij is het belangrijk dat Roman oprecht overkomt. Zijn charmante kanten moeten niet aanvoelen als fake of manipulatief. Hij is écht geïnteresseerd in de mensen die hij ontmoet.”

Al na twee afleveringen werd Roman de nieuwe soaphunk genoemd, wat vind je daarvan?
“Die status als idool of lustobject vind ik aan de ene kant erg ongemakkelijk. Beroemd worden is niet de reden waarom ik voor dit vak heb gekozen. Aan de andere kant heeft het ook wel iets leuks om zo geïntroduceerd te worden. Ergens hoop je dan stiekem ooit met een poster in de Tina te staan ofzo, haha. In de serie valt Roman zeker op bij zijn vrouwelijke collega’s, maar of dit wederzijds is…”

Wat gaat Roman dit seizoen dan wel doen in GTST?
“Als nieuwkomer in Meerdijk is hij druk bezig daar zijn weg te vinden, je ziet hem natuurlijk een drankje doen in De Koning, maar hij is vooral druk met zijn baan in de huisartsenpraktijk. Roman is erg openminded en heeft tijdens zijn reizen veel opgestoken van alternatieve geneeswijzen en andere niet-traditionele behandelingen. Hij kan bijvoorbeeld een Shiatsu-massage aanbieden. Anton is veel traditioneler ingesteld, dus die verschillende werkwijzen gaan gegarandeerd botsen.”

Dokter Roman is vanaf donderdag 19 augustus te streamen bij Videoland, Roman zelf maakt zijn opwachting in het nieuwe GTST seizoen dat vanaf maandag 30 augustus te zien is bij RTL 4.

Meer over