Dreigende soapexit

GTST-veteraan Laura Selmhorst getroffen door progressieve hersenaandoening

23 juni 2022 09:40 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Na een seizoen te hebben gekwakkeld met haar gezondheid is eindelijk duidelijk wat GTST-oudgediende Laura mankeert. Het personage van Jette van der Meij kampt met de ziekte van Parkinson.

Het werd bijna een slechte grap: in seizoen 32 leek Laura Selmhorst permanent in de lappenmand te bivakkeren. Het begon met geheugenproblemen en een beginnende burnout. Bij een gekkige valpartij brak ze vervolgens haar been en nadat haar handen dienst weigerden was zelfs even sprake van reuma. 

Neuroloog

Maar dat was pas het begin van de ellende. Het gips was er nog maar net af of Laura's hand begon onophoudelijk te trillen en ze kon ook haar voet niet meer bewegen. Ze kon er niet langer omheen: het is tijd voor een grondig neurologisch onderzoek. Daaruit blijkt dat haar hele waaier aan klachten sterk doen denken aan de ziekte van Parkinson. Er bestaat geen test om een diagnose te stellen, maar als de Parkinson medicatie aanslaat is dat een indirect bewijs dat ze de complexe, progressieve hersenaandoening onder de leden heeft.

Tijd die rest

Het nieuws slaat in als een bom bij Laura en haar partner Henk (Johnny Kraaijkamp jr.). Henk wil Laura het liefst beschermen, haar alles uit handen nemen en het beste maken van de tijd die hen rest. Maar Laura weigert nu al hulpbehoevend te zijn. Sterker nog: als de ziekte niet met medicatie te remmen valt dan wil ze niet onnodig lijden. 

Exit 

Laura's Parkinson diagnose lijkt een voorzichtige voorzet voor Jette van der Meijs eventuele vertrek uit de serie. De 67-jarige actrice is al sinds de start van de soap van de partij. Als Van der Meij of de makers besluiten dat de tijd rijp is voor pensioen kan Laura op waardige wijze uitgezwaaid worden.

Meer over