Interview met Nienke Eijkens uit Nieuwe tijden

Nienke Eijkens (22) is hartstikke vers in het Nieuwe tijden-studentenhuis in Utrecht. De actrice speelt het nieuwe personage Kubus en wij vroegen haar het hemd van het lijf.

Waarom heeft je personage de merkwaardige naam Kubus ?
Kubus kon als kind in 11 seconde de rubiks kubus oplossen,, zo is de bijnaam ontstaan.

Wat voor type is Kubus?
„Ze is een beetje een nerd-achtig type. Ze kan erg goed programmeren en hacken, en dat is dan ook haar favoriete bezigheid. Contacten leggen en met emoties omgaan is niet aan haar besteed. Als ze hier wel mee te maken krijgt levert dat vaak hele ongemakkelijke situaties op.”

Je hebt nog niet zo heel veel acteerervaring. Is het eng om meteen in een bekende soap terecht te komen?
„Ik heb zelf vooral veel in het theater gestaan, waar je spel vaak groot moet zijn omdat mevrouw op rij 50 je emotie ook moet kunnen zien. Wat ik nu doe is nieuw en daardoor zeker spannend. Zo staan er opeens drie camera’s heel dicht op je gezicht. Dat was wel even zoeken. Maar ik heb geleerd: less is more!”

Hoe bevalt het tot nu toe?
„Heel goed! We zijn nu al een tijdje bezig en ik raak in een soort ritme. Alles went snel, en dingen gaan steeds meer vanzelf. Dat scheelt natuurlijk!”

Je bent met een eigen show bezig, vertel daar eens wat over
„Cabaret is altijd al een stiekeme droom geweest. Maar ik heb het altijd erg spannend gevonden. Met een beetje hulp is de knoop uiteindelijk door gehakt. En zit ik nu vol in het schrijfproces. Het wordt een combinatie van spel en zang. Twee dingen die ik het liefste doe, kan toch niet beter?”

Wil je doorgaan met acteren of word je liever een tweede Claudia de Breij?
„Dat is een moeilijke keuze, alles wat ik nu doe is leuk! Als ik het uiteindelijk kan gaan combineren, ben ik helemaal blij.”

Nieuwe tijden is te zien op Videoland en RTL 5

Meer over:

Reageren