"Daar is dat wijf weer"

Joke Bruijs over haar comeback in GTST

19 november 2018 13:00 | soap | Door Irma Tomas

© ANP

Joke Bruijs duikt weer op als Maria de Jong in Goede tijden, slechte tijden. “Als ik haar kleren aantrek, is het alsof je een knopje indrukt: O ja, daar is dat wijf weer.”

1. Maria zat de afgelopen jaren in Canada. Hoe was het om terug te zijn op de set?
“Ik vond het weer heerlijk om met die jonge, gedisciplineerde mensen te werken in dat geoliede bedrijf. Aan mijn eerste keer GTST hield ik een vriendschap met Jan Kooijman over, die een van mijn zoons speelde. Sindsdien ben ik zijn tweede moeder; als hij iets te vieren heeft, ben ik erbij. Dit keer heb ik iets bijzonders met Anouk Maas, die mijn schoondochter Zoë speelt. Zo houd ik er telkens iets aan over.”

2. Je hoort vaak dat opnames voor deze soap nergens mee te vergelijken zijn, klopt dat?
“Ja, het is keihard aanpoten. Om vijf uur ’s morgens ging de wekker, om kwart voor zes liep ik de deur uit. Elke avond zat ik teksten te stampen. Soms neem je op een dag scènes uit drie afleveringen door elkaar op. Je moet goed in de gaten houden waar je zit. Ben ik verdrietig, vrolijk? Het vergt discipline, maar daar houd ik van. Toen de opnames erop zaten, stond ik nog steeds om half zes naast mijn bed. Op de sportschool zagen ze me nog nooit zo vroeg verschijnen.”

3. Is Maria erg veranderd? Ze was een bemoeizuchtige moeder, heel beschermend voor haar zoons.
“Ze is een doordouwer die dingen naar haar hand wil zetten. Maar dat doet ze vooral uit schuldgevoel. Ik kruip zo weer in dat personage. Als ik haar kleren aantrek, is het alsof je een knopje indrukt: O ja, dat wijf, daar is ze weer. Het helpt ook dat het zo makkelijk gaat met Ferri Somogyi, die mijn zoon Rik speelt. Wij kijken elkaar aan en gaan. Heerlijk, daar krijg je zo veel zelfvertrouwen van.”

4. Kun je iets vertellen over je verhaallijn?
“Maria vertrok naar Canada, nadat ze uit zelfverdediging haar man had vermoord, en in de gevangenis belandde. Destijds was niet duidelijk waarom ze wegging, nu wel. Intriges! Verder kan ik zeggen dat Jules Croiset in zijn rol van Eduard Stern een link heeft met Maria’s verhaallijn.”

5. Voeg je nog dingen toe aan je personage?
“Nee, niet echt. Maria is gewoon datzelfde mens. Buiten de camera’s maakte ik de sfeer op de set wel anders, hoor ik van iedereen. Ik haal ze toch even uit die fabriekssfeer met mijn geintjes.”

6. Heb je meer leuke dingen op het programma staan?
“Zeker, ik ben een tour aan het voorbereiden: Café du monde. Daarin zing ik levensliederen van over de hele wereld die in het Nederlands zijn vertaald door Jan Rot, Gerard Cox, George Groot en Jacques Klöters. De première is op 24 januari, het is nog even bikkelen. Gelukkig werk ik met heerlijke muzikanten, ik ben het toneel niet af te slaan.”

GTST, MAANDAG T/M VRIJDAG - RTL 4 • 20.00

Meer over