Kijktip: North and South uit de mottenballen

10 augustus 2016 17:07 | soap | Door Televizier

Uitbundige kapsels, pastelkleurige hoepelrokken en een kabbelend verhaal: North and South is onmiskenbaar een serie uit de jaren 80. Het is even wennen voor de jongere kijkers, die de gelikte dialogen en het vlotte tempo van House of cards en Suits gewend zijn.

Patrick Swayze

Maar de schitterende beelden en meeslepende (liefdes)verhalen spreken nog steeds tot de verbeelding. Militair Orry (Patrick Swayze) uit het Zuiden van de VS is tot over z’n oren verliefd op de zwoele Madeline Fabray (Lesley-Anne Down). Die is getrouwd met de gewelddadige Justin Lamotte, maar heeft wel gevoelens voor Orry. Justin kan het niet verkroppen dat zijn vrouw zo innig omgaat met Orry en drogeert haar.

Orry en George

Zo komt het eerste seizoen langzaam tot een ontknoping; volgende week is al de slotaflevering. Maar North and South is gebaseerd op de boektrilogie van John Jakes en dus volgen er nog twee seizoenen. Daarin blijkt welke gevolgen de Amerikaanse Burgeroorlog heeft voor de vriendschap tussen Orry en George, die voor het Noorden vecht.

25 miljoen

De verfilming van de eerste reeks was een hele klus. De actrices gebruikten ieder meer dan dertig kostuums en de cast moest komen opdraven in vijf verschillende staten. Met een budget van 25 miljoen dollar was het destijds de duurste miniserie ooit.

North and South 20.30 • NET 5

Meer over