Spoilers!

Komende week in GTST: Belasting, buurtonderzoeken en de Veluwse verwonding

5 mei 2022 13:07 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Nina en Shanti die tijdens een weekendje weg op de Veluwe zaten te roddelen over Mare en haar open huwelijk tot ze ontdekten dat haar man Lars alles gehoord had.

Drama op de Veluwe

Nina schaamt zich rot, zeker als Lars de rest van de dag plaagstootjes uitdeelt. Ook als ze samen met Bing en Mare zijn die nog van niks wisten. Bing kan erg lachen om de blunder die zijn vrouw heeft begaan, maar Nina voelt zich opgelaten en reageert bitchy richting Lars. Al snel zakt de sfeer tot een dieptepunt.

Maar Lars kan het niet laten haar steeds op te zoeken. Het botst voortdurend tussen hem en Nina en Shanti is dat kinderachtige gekift zo beu dat ze in haar eentje verder gaat met hun natuurwandeling. Al snel horen Nina en Lars kabaal: Shanti is gestruikeld bij een afdaling en heel naar terechtgekomen. 

Shanti heeft een fikse schaafwond aan haar hoofd maar is vooral bezorgd als ze de baby niet meer voelt. Lars en Nina brengen haar met spoed naar het ziekenhuis in Meerdijk. Terwijl de artsen haar onderzoeken, belt Nina met Rik die net op het punt stond af te spreken met zijn nieuwe scharrel Ank.

De gynaecoloog heeft goed nieuws voor Shanti: alles is in orde. Zelfs als ze last krijgt van hevige krampen: harde buiken horen bij een zwangerschap. Shanti is pas opgelucht als Rik haar in z’n armen kan sluiten.

Ondertussen gebeurt er op de gang ook iets bijzonders tussen Lars en Nina, die zich schuldig voelt over de val van Shanti. Als zij geen ruzie had gemaakt, was ze nooit gevallen. Lars probeert haar gerust te stellen en voor ze ’t doorhebben is de eerste zoen een feit.  

Voordat er meer kan gebeuren komen Bing en Mare om de hoek gezet. Nina en Lars weten zich snel een houding te geven en niemand heeft iets door. Maar eenmaal thuis krijgt Nina appjes van Lars die haar niet koud laten. Dit is nog niet voorbij.

Rik bedenkt zich

Riks tijd in het ziekenhuis met Shanti heeft hem aan het denken gezet. Zeker als ze samen de echo van hun ongeboren kindje zien. Als hij Shanti thuisbrengt heeft hij een vraag voor haar: wat als ‘ie gewoon weer bij haar en de kleine blijft? Shanti weet niet wat ze hoort. Na al die maanden paniek terwijl hun echtscheidingspapieren al bij de rechtbank liggen? Ze weet niet of ze hem kan of durft te geloven, maar in haar hart wil ze niets liever dan weer samen zijn.  

De Verduyntjes op zwart zaad

De belastingdienst wil meer dan 20.000 euro van Steef hebben, maar de puber heeft geen cent en dus komt alles neer bij z’n ouders. Saskia is geschokt als Julian het nieuws vertelt en ook Merel en Demi zijn niet blij: daar gaat de vakantie naar Spanje. Demi en Merel willen hun spaarrekeningen aanspreken, maar daar steekt Julian een stokje voor. Dat geld is voor studie én voor baby Tom. Ze gaan een betalingsregeling treffen, maar de kans is groot dat ze zelfs de huur niet meer kunnen betalen straks. Steef voelt zich vreselijk verantwoordelijk.

Maar het is Julian die voor de ellende opdraait. Hij weigert hulp van Laura die hem 5000 euro wil schenken en ook Marwans aanbod van een voorschot slaat hij af. Henk en Laura maken zich zorgen, maar kunnen niet anders doen dan toekijken. Daags daarna schrikken Julian en Saskia van de betalingsregeling: de belastingdienst wil alles binnen een jaar hebben. Dat betekent meer dan 2000 euro per maand. Een massaal bedrag dat grote impact gaat hebben op hun leven: geen zak- of kleedgeld meer, geen uitjes, sport of hobby’s en ook de auto gaat de deur uit. 

Iedereen vat het gelaten op behalve Demi die woedend weigert om haar streetdance op te geven om krom te liggen voor de fouten van haar broer. Julian snapt haar woede: een jaar lang krom liggen is ook niet leuk. Maar Steef was er ook toen zij ineens zwanger bleek van Tom. Als familie doe je dit voor elkaar. Demi bindt in.

Agaath slaat toe

Na de uitvaart van Betsy gaan Lynn en Janine met vernieuwde daadkracht achter huisbaas Agaath aan. De vrouw blijkt een verleden van misleiding, intimidatie en achterstallig onderhoud te hebben en is eigenlijk niets meer dan een gewetenloze huisjesmelker.Ludo kijkt met trots toe hoe zijn vrouw zich vastbijt in de zaak Van Dijnselburg.

Janine weet het handig te spelen en regelt een ontmoeting met Agaath in De Rozenboom. De vrouw reageert verrast en geschokt als Janine haar confronteert met de claim dat zij de cv-ketel in Betsy’s appartement zou hebben laten verwijderen.

Ze weet van niks en wil het met eigen ogen zien… Bij aankomst in Betsy’s voormalige flatje staat Janine versteld als er een gloednieuwe ketel hangt met alle stickers en het volledig verzonnen onderhoudsrapport van de oude. Agaath lijkt gewonnen te hebben.

Janine geeft niet zomaar op. Samen met Lynn doet ze buurtonderzoek onder de overige flatbewoners. Ze horen verrassend veel verhalen over fysieke klachten die doen denken aan koolmonoxidevergiftiging. Janine wil iedereen samen brengen om hun krachten te bundelen. Dan krijgt Lynn een belletje van de onderhoudsdienst: ze krijgt dezelfde dag nog een nieuwe cv-ketel.

Daan glijdt af

Daan is emotioneel gebroken na het vertrek van Robin. Hij houdt zich groot tegenover Marwan en ook Ludo verzekert hij dat het naar omstandigheden prima gaat. Hij stort zich het liefst op werk en weet een veiling voor een grote klant te regelen. Maar eenmaal terug op kantoor worstelt hij met de verleiding naar de fles te grijpen.

De volgende dag treft Ludo een lege fles drank aan op kantoor. Hij besluit discreet te informeren of het wel goed gaat met Daan. Die ontkent bij hoog en bij laag gedronken te hebben. Maar de emotionele impact van wat hij uit naam van Ludo met zijn vriendinnetje heeft gedaan laat diepe wonden na. Eenmaal in het Paleis trekt hij direct een biertje open.

Merel is eerlijk

Merel wilde het eigenlijk nog even voor zich houden, maar licht deze week haar vriendje Marwan toch in dat ze gevoelens voor vrouwen heeft. Marwan verdenkt direct Lynn, maar Merel jokt en beweert dat ze is gaan twijfelen door een klant in CS. Dat is Marwan om het even: hij maakt het uit.

Dankzij Julian ziet hij in dat ’t toch wat snel is. Merel kan er immers ook niks aan doen. Ze leggen het bij en Marwan geeft haar de ruimte om het idee toe te laten. Diezelfde avond nog voegt ze de daad bij het woord als ze via Flekslove vrolijk op zoek gaat naar leuke meiden. Al snel heeft ze een date.

Marwan schrikt zich rot als hij toevallig op Merels telefoon een melding van Flekslove ziet. Merel krijgt echter spontaan koudwatervrees als ze in Boks oog in oog staat met haar date. Ze doet alsof ze het meisje niet kent en spoedt zich naar Marwan waar ze alles opbiecht. Al snel liggen ze samen in bed om het te vieren.

Laura’s nieuwe klachten

Niets blijft Laura bespaard. Ze merkt dat ze steeds meer moeite krijgt met schilderen. Haar handen beginnen dienst te weigeren en zijn vreselijk pijnlijk. Tegenover Henk houdt ze de schijn op, ze wil hem niet onnodig ongerust maken. Maar tegen Janine is ze eerlijk: ze vreest al een tijdje dat ze reuma heeft. Janine biedt aan samen met haar naar de reumatoloog te gaan voor verder onderzoek.

Agaath is pro-actief

Aan het eind van de week organiseren Janine en Lynn hun meeting met de flatbewoners. In huize Sanders komt iedereen samen om te luisteren naar Janines presentatie over de gevaren van koolmonoxide en haar vermoedens dat meer ketels in het flatgebouw niet meer deugen. De meeting neemt een onverwachte wending als Agaath zonder pardon binnenstapt en vrolijk de boel overneemt: “Fijn jullie allemaal te zien, zijn er vragen en klachten?”


En verder: Nina is het zonnetje van de Veluwe, Julian heeft nog nooit van een ballonklopper gehoord en niemand doet zo stijlvol buurtonderzoek naar achterstallig onderhoud als Janine Elschot.

 

Meer over