Spoilers!

Komende week in GTST: Riskante roddels en Billy's bye bye

4 januari 2024 01:43 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Bing die hoorde dat Boks wederom voor onbepaalde tijd dicht moet omdat er overal drugs blijkt te zitten.

Boks impact

Bing en Nina zijn niet de enige die te kampen hebben met de impact van de sluiting. Max heeft nachtmerries van de politie en Manu wordt op school geconfronteerd door zijn klasgenoten over de situatie. Bing zou volgens hen corrupt zijn. Nina probeert Manu gerust te stellen: natuurlijk is papa niet corrupt. Ze wil zelfs een feestje organiseren voor z’n hele voetbalteam, maar tot haar grote schrik bedankt iedereen voor de eer.

Manu hoort slechte dingen over zijn vader
Manu hoort slechte dingen over zijn vader

Ze vertelt het Bing die ook niet goed weet wat hij met de situatie moet. Erger nog: tijdens Manu’s voetbaltraining merken Bing en Nina dat hij genegeerd wordt door zijn medespelers. Ook roddelen de ouders merkbaar over Bing en Boks. Hoog tijd om alle geruchten de wereld uit te helpen langs de lijn. Dat lijkt zo goed te gaan dat Nina en Bing alsnog besluiten Manu’s feestje door te laten gaan.

Bing en Nina pakken de roddels rechtstreeks aan
Bing en Nina pakken de roddels rechtstreeks aan

Op de avond zelf dreigt er wederom niemand te komen. Nina appt in allerijl vrienden en familie om de teleurstelling niet te groot te maken en dankzij Rik en Janine komt er toch nog iemand. Gelukkig voor Manu verschijnt er uiteindelijk een enkele klasgenoot. Het tij lijkt te keren.

Manu's feestje valt bijna in het water
Manu's feestje valt bijna in het water

Janines podcastavonturen

Janine bijt zich verder vast in de misstanden bij RecycleNL. Ze bezoekt in het ziekenhuis de Poolse gastarbeider Petru die haar in haar eerste podcast vertelde wat hem is overkomen. Ze hoopt meer informatie van hem te krijgen, maar hij heeft een schadevergoeding gehad van het bedrijf en wil niks meer zeggen.

Janine zet haar onderzoek door
Janine zet haar onderzoek door

Hij noemt echter wel de naam van een andere arbeider die halfblind raakte door een bedrijfsongeval. Janine wil de zaak groot oppikken, maar Ludo fluit haar terug. Hij heeft off the record gehoord dat er nog minstens 9 soortgelijke bedrijfsongevallen zijn geweest.

Ludo lekt bedrijfsgevoelige informatie
Ludo lekt bedrijfsgevoelige informatie

Janine is strijdbaar en wil groot uitpakken, maar kan niets met de informatie doen. Daarom besluit ze het breder te trekken. Ze komt met het plan om een symposium over verantwoord ondernemen te organiseren en doet een beroep op Ludo’s netwerk om bedrijven te benaderen.

Janine wil Ludo's zakenrelaties aanspreken op hun gedrag
Janine wil Ludo's zakenrelaties aanspreken op hun gedrag

Naomi’s handige verhuizing

Julian staat voor een grote verrassing als hij toevallig in het Paleis is als Steefs nieuwe huisgenoot Naomi haar intrek doet. Haar moeder blijkt Elisa, die zelf ook pas op het laatste moment doorhad met wie haar dochter ging wonen.

Julian en Elisa staan voor een verrassing
Julian en Elisa staan voor een verrassing

Naomi blijkt een tikje doortrapt: ze heeft nog geen doos binnen gedragen of ze doet alsof ze haar hand heeft bezeerd zodat Steef, Marwan en Julian alle spulletjes voor haar verslepen en in elkaar zetten. Marwan merkt dat er weinig met haar pols aan de hand is als ze lunch voor hen maakt en moeiteloos een limoen in de guacamole knijpt.

Marwan heeft door dat Naomi een handige tante is
Marwan heeft door dat Naomi een handige tante is

De gesnapte geliefden

Als Naomi’s verhuizing erop zit gaan Julian en Elisa zogenaamd ieder huns weegs, maar ze hebben allang afgesproken om in Julians flat te vrijen. Steef komt daar bijna achter als hij uit de goedheid van z’n hart wat van Naomi’s eten langs komt brengen.

Julian en Elisa beleven benarde momenten
Julian en Elisa beleven benarde momenten

Elisa weet nog net via het balkon uit het zicht te verdwijnen terwijl Steef nietsvermoedend zijn vader gezelschap komt houden. Ze gaan eten, een potje gamen en nog maakt Steef geen aanstalten naar huis te gaan. Pas als Julian hem op het hart drukt niet zielig te zijn, gaat hij ervandoor.

Julian zit even niet op Steef te wachten
Julian zit even niet op Steef te wachten

Eindelijk kan Julian schoorvoetend bij Rik aanbellen om te zien hoe het met Elisa is. Rik heeft uiteraard allang door wat er speelt, hij heeft Elisa opgevangen en een kop warme choco gegeven. De twee geliefden gaan snel terug naar hun flatje om het leuk te hebben.

Rik weet van de romance
Rik weet van de romance

Stefano’s reisje

Stefano en Merel zijn klaar om drie weken naar New York te gaan, maar Ludo’s zorgen doen Merel twijfelen. Zeker als ze met psychiater Ellis heeft gesproken: het gaat nu dan wel goed met Stefano, maar zo vlak na een zelfmoordpoging is een terugval niet ondenkbaar.

Ludo vindt New York geen geweldig idee
Ludo vindt New York geen geweldig idee

Tot Stefano’s grote teleurstelling stelt Merel voor om de reis op het laatste moment af te blazen. Hij weet al precies uit welke hoek dit afkomstig is en doet zijn beklag bij Ludo die alleen maar bezorgd is. Na een gesprek met Ellis ontdekt Stefano dat hij waarschijnlijk kampt met een aanpassingsstoornis.

Stefano moet Ludo gelijk geven
Stefano moet Ludo gelijk geven

Hij twijfelt zelf ook of drie weken New York wel zo verstandig is. Maar nu is het Merel die doorzet: ze gaan. Ludo neemt afscheid van het stel en regelt een leuke verrassing: een vip-arrangement om op Broadway de première van een musical bij te wonen.

Stefano en Merel gaan er even tussenuit
Stefano en Merel gaan er even tussenuit

Shanti’s tranen zijn op

Shanti keert terug uit Paraguay met het lichaam van Billy en gaat direct door met het regelen van de uitvaart. Rik maakt zich zorgen: ze gedraagt zich net zo zakelijk en afstandelijk als destijds met Jasmijn.

Rik wil Shanti helpen
Rik wil Shanti helpen

Pas na een confrontatie met Nina, die liever niet op de begrafenis wil komen omdat ze een hekel had aan Billy, durft Shanti toe te geven wat er is. Ze heeft geen tranen meer. Ze was bij het graf van Jasmijn en kwam erachter dat ze niet meer kon huilen.

Shanti is afgesloten van haar gevoel
Shanti is afgesloten van haar gevoel

Nola in het nauw

Na de vorige high tea in De Rozenboom is Nola populairder dan ooit bij haar vriendinnen die er op staan nog eens te gaan. Maar Nola heeft geen geld, ze staat nog in het krijt bij haar ouders voor de eerste keer. Tegen beter weten in regelt ze toch weer een high tea en na afloop barst ze in tranen uit: ze kan de rekening van 150 euro echt niet betalen.

Nola heeft een probleem
Nola heeft een probleem

Marwan is bereid haar het bedrag voor te schieten, maar Naomi mengt zich in het gesprek. Ze neemt Nola op sleeptouw en leert haar een slinkse truc om snel het geld bij elkaar te krijgen door Nina een betaalverzoekje te sturen voor sneakers die helemaal niet zo duur zijn. Nola ziet er geen kwaad in…

Nina trapt in Nola's truc
Nina trapt in Nola's truc

Linda mag naar huis

Linda’s artsen vinden dat ze stabiel genoeg is om thuis aan te sterken. Luuk vindt het echter een slecht plan: de boot is geen ideale plek, hij moet sowieso de hele week werken en kan niet voor haar zorgen. Het is beter als ze nog wat langer blijft.

Linda mag naar huis. Maar wiens huis?
Linda mag naar huis. Maar wiens huis?

Janine vindt dat maar onzin en nodigt Linda uit om tijdelijk weer in het landhuis te trekken. Er is verplegend personeel, aanspraak, alle rust en ruimte die ze nodig heeft. Als Luuk van het voorstel hoort vindt hij het een geweldig plan, al wil hij niet zelf ook komen logeren. Deze houding doet Linda twijfelen, wil hij nog wel trouwen?

Luuk wil Linda met liefde bij Janine zien
Luuk wil Linda met liefde bij Janine zien

Als Janine haar uit het ziekenhuis komt halen gaan ze langs de boot om wat spullen te halen en daar treffen ze Luuk aan die niet echt druk met werk was. Linda wil de waarheid: heeft hij weer last van bindingsangst? Luuk kan het niet ontkennen, maar heeft wel een goede reden.

Zo druk heeft Luuk het niet
Zo druk heeft Luuk het niet

Toen hij Linda moest reanimeren voelde hij het leven uit haar glippen. Dat maakte hem zo angstig dat hij spontaan in de verdediging schoot en afstand inbouwde. Dit wil hij nooit meer zo meemaken. Linda begrijpt het, maar ze heeft hem nu echt nodig.

Linda doet een beroep op Luuk
Linda doet een beroep op Luuk

Laura’s nieuwe klus

Laura wordt door Ludo uitgenodigd op het veilinghuis voor een zakelijk voorstel. Hij meent dat haar schilderijen met gemak duizenden euro’s kunnen opbrengen. Laura weet na wat onderhandelen zelfs een prijs van 14.000 euro per doek af te spreken en Ludo bekostigt alle materialen. Het lijkt een gouden deal.

Laura kan schatrijk worden met schilderen
Laura kan schatrijk worden met schilderen

Maar dan moet er wel veel werk beschikbaar zijn én er wacht Laura een intensieve PR campagne om haar te introduceren als schilderes. Ludo twijfelt of ze dat aankan vanwege haar Parkinson, maar ze is razend enthousiast en bezweert dat het geen enkel probleem is. Als ze het thuis vertelt slaat bij Henk de schrik om het hart: Laura dreigt meer dan ooit door het schilderen opgeslokt te worden.

Henk deelt Laura's enthousiasme niet
Henk deelt Laura's enthousiasme niet

Hij gaat langs bij Ludo voor een gesprek van man tot man en als Laura later door de zakenman gebeld wordt met het voorstel toch kleinschaliger te starten weet ze genoeg: hier zit Henk achter. Laura is woedend op Henk die echt alleen het beste voor haar wil.

Henk gaat langs bij Ludo
Henk gaat langs bij Ludo

Ze wil niet getrouwd zijn met een man die haar controleert of kan zien hoe belangrijk een solo expositie voor haar is. Hij wil op zijn beurt gewoon zijn vrouw terug: in tranen geeft hij toe hoe zeer hij het samenzijn mist. Dat lijkt even indruk te maken, maar als Laura later die dag nieuwe verfsoorten binnenkrijgt is ze al snel weer vertrokken in haar eigen schilderwereld. Henk laat het gelaten gebeuren.

Henk heeft verdriet van Laura's situatie
Henk heeft verdriet van Laura's situatie

Een laatste groet

Aan het eind van de week staat Billy’s uitvaart op het programma. Shanti moet spreken, maar heeft moeite iets op papier te krijgen omdat ze de waarheid over haar moeder lastig vindt. Billy was niet de ideale moeder, verre van. Maar om dat zo te zeggen klinkt ook hard. Rik raadt haar aan dicht bij zichzelf te blijven.

Eerlijk duurt het langst
Eerlijk duurt het langst

Billy was niet heel geliefd, toch komen Bing, Nina, Julian, Laura en Henk naar de dienst om Shanti en Rik te steunen. Uiteindelijk spreekt Shanti warme woorden over haar moeder zonder haar speech te gebruiken. Ze bedankt Billy voor het feit dat ze haar geleerd heeft dat ze sterk genoeg is het leven aan te kunnen, ook als het minder gaat.

Shanti neemt afscheid
Shanti neemt afscheid

Na afloop van de dienst blijven Rik en Shanti nog even bij het graf van Billy om nog  een laatste toost op haar uit te brengen. Shanti belooft Rik dat ze niet weer in haar verdriet gaat verdwijnen zoals bij Jasmijn. Wat ze niet doorhebben is dat ze vanuit de bosjes worden geobserveerd door een onbekend persoon.

Wie heeft het op Shanti gemunt?
Wie heeft het op Shanti gemunt?En verder: Luuk is geen droplul maar een schijterd, Naomi is behoorlijk slinks en Linda pleegt MeToo op Janine.

Linda zoekt houvast
Linda zoekt houvast

Meer over