Spoilers!

Komende week in GTST: Billy’s bruidsperikelen en de meervoudige #metoo malheur

12 november 2020 20:29 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Anton die ontdekte dat Judith zijn creditcard had leeggetrokken.

Judith liegt weer

Judith probeert het eerst te ontkennen, maar de uitgaves matchen met de zaken waar ze mooie sier mee had lopen maken: het lekkere eten en het busje dat de winterjassen van Amir naar Griekenland zou rijden.

Anton is er helemaal klaar mee en wil dat ze het geld terugbetaald en onmiddellijk vertrekt. Linda is coulanter: Judith krijgt nog een week en ja, ze blijven natuurlijk gewoon vriendinnen.

Saskia’s regelstress

Saskia heeft slapeloze nachten van al het regelwerk rond Shanti’s bruiloft. Met haar gezin en baan in de praktijk komt het er niet van om Shanti’s bachelorette te organiseren. Shanti verwacht echter een knalfuif van haar ceremoniemeester en als ze per ongeluk ontdekt dat er nog niks is geregeld, wordt ze woedend.

Julian neemt het voor zijn vrouw op: dit heeft Saskia echt niet verdiend. Shanti moet hen gelijk geven en biedt haar excuses aan: ze zorgt dat iemand anders haar vrijgezellenfeestje regelt.

Richard vangt bot

Lucas maakte vorige week kennis met een hele andere kant van Richard van Nooten. Deze week probeert de zakenman de jonge Sanders nog verder in te pakken door openlijk met hem te flirten terwijl hij ‘m gevoelige informatie over de familie ontfutselt.

Net voordat ze samen naar huis gaan, komt Amelie tussen beide om Lucas er aan te herinneren dat Richard echt niet te vertrouwen is en hem alleen gebruikt. Lucas is boos, maar vooral op zichzelf: zijn gaydar is stuk sinds hij celibaat leeft. Hij vraagt daarom aan Tiffy of hij weer een nieuw Flekslove profiel mag aanmaken. Hij moet weer leren daten.

Daan kleeft aan

Nina gaat langs bij Daan om het uit te praten, maar als ze ziet hoe hij zich laat verslonzen mondt het al snel uit in ruzie. Daan verwijt haar dat ze hem gebruikt heeft en dat die miskraam haar wel heel goed uitkwam. Nina is gekwetst en bezweert dat ze echt van hem gehouden heeft, maar dat ze toch voor Bing kiest en dat ze hoopt dat Daan doorgaat met zijn leven.

Bezopen en gekwetst met een hoofd vol verlangens en twijfel komt Daan terug in het Paleis waar hij zijn oog laat vallen op een nietsvermoedende Tiffy. Al snel probeert Daan haar te versieren, maar ze zit er totaal niet op te wachten.

Als Daan de volgende ochtend nog altijd vervelende toenaderingspogingen doet, heeft Tiffy er helemaal genoeg van. Hij verwijt haar juist dat ze een cocktease is en dubbele signalen afgeeft. In de war vertrekt Tiffy om Wolf op te halen en raad te vragen bij Laura en Shanti die haar adviseren duidelijk te zijn. Nadat ze een podcast over grenzen heeft geluisterd, treedt ze een berouwvolle Daan tegemoet. Hij belooft beterschap en gaat weer aan het werk als rechercheur.

Verkeerde verkering

Laura heeft ook te maken met een man die geen nee wil horen. Henk snapt nog altijd niet dat ze hem hooguit als goede vriend ziet. Hij besluit zichzelf een make-over te geven om haar voor eens en voor altijd het hof te maken. Shanti en Julian voelen aan hoe de vork in de steel zit, maar de rest moedigt Henk aan voor de liefde te gaan.

Henk komt volledig in het nieuw terug van een rondje winkelen met Merek. Hij heeft al z’n moed én een rode roos verzameld om Laura verkering te vragen. Laura weigert, maar Henk blijft aandringen en probeert haar zelfs opnieuw te zoenen. Alleen door tijdig ingrijpen van Shanti druipt de oude baas af.

Maar terwijl Henk in de kroeg zijn wonden likt, heeft Laura bij de buurtsuper een ontmoeting met Lydia die haar toch weer doet twijfelen. Goed, ze heeft geen gevoelens voor Henk… maar zoals Lydia zegt: alleen is ook maar alleen. Ondertussen probeert Shanti nog eens duidelijk te maken aan Henk dat zijn missie kansloos is. Ze komt niet ver, zeker omdat Billy de Palma hun gesprek onderbreekt met een stralend doch resoluut: “Wat een gelul!”.

Billy’s bruidsbemoeienis

Shanti is dolblij haar moeder te zien, zeker als ze hoort dat Billy tegenwoordig legaal haar centjes verdiend met een luxe resort in Costa Rica. Maar De Palma is nog altijd haar oude, dwingende streken niet verleerd: ze heeft al een luxe trouwlocatie voor het stel geregeld, uiteraard buiten de wensen van Rik en Shanti om. Dit leidt tot een conflict tussen de twee aanstaanden, want Shanti wil best graag trouwen in het kasteel dat haar moeder gereserveerd heeft.

Dankzij Rik leert Shanti dat ze haar poot stijf moet houden: ze is duidelijk tegen haar moeder die gekwetst is, maar wel begrip toont. Gelukkig heeft Shanti een andere taak voor haar: Billy krijgt carte blanche om het ideale bachelorettefeestje voor haar dochter op poten te zetten.

Ludo’s naderende afscheid

Nina zit met een probleem als Nola op school ruzie maakt met klasgenootjes omdat ze beweren dat haar opa dood is. Er zit niks anders op dan haar dochter te vertellen dat Ludo inderdaad niet meer terugkomt. Tijdens een strandwandeling met Janine vertellen ze het vervelende nieuws. Nola’s verdriet en ongeloof doet de vrouwen beseffen dat het gezien de situatie voor meer mensen goed is als ze een afscheidsdienst organiseren.

Maar ze stuiten op weerstand van de familie: Stefano wil best komen, maar Amy laat weten het te vroeg te vinden. Lucas kan haar alleen maar gelijk geven, wie zijn zij om te beslissen dat ze nu al afscheid moeten nemen van Ludo?

Janine vindt het allemaal heel vervelend en wil iedereen best wat tijd gunnen aan het idee te wennen, maar de dienst gaat door met input van Lucas en Nina. Ook vraagt ze Jojo om te zingen tijdens de herdenking.

Jojo’s twijfels

Jojo’s hoofd loopt over van twijfels nadat Sami haar vorige week had voorspeld dat Ilyas het haar ooit kwalijk zal nemen dat hij zijn Australische stage voor haar heeft opgegeven.

Dit blijft door haar hoofd spoken, ook tijdens een gezellig stranddagje met Ilyas. Later geeft ze toe aan Merel wat er speelt: ze is domweg bang dat Ilyas’ vader gelijk gaat krijgen. Merel vindt het maar onzin: half Meerdijk ziet toch hoe goed ze bij elkaar passen.

Demi’s dwang

Nu pestkop Bas weet dat Demi zich op Smoellaria voordeed als de meerderjarige Dominique, is hij bezig met een glasharde chantagepoging. Als ze zijn biologiewerkstuk niet maakt, moet haar vader het bezuren. Om zijn dreigement kracht bij te zetten, stuurt hij haar een filmpje buiten bij de buurtsuper waar Julian werkt.

Demi wil dat met alle geweld voorkomen en maakt het werkstuk. Alles valt bijna in het water als ze thuis moet blijven van Saskia om op een pakketje te wachten, maar uiteindelijk levert ze haar opdracht toch af. Demi meent dat alles daarmee opgelost is, maar de volgende ochtend blijkt de buurtsuper overhoop gehaald.

Demi voelt zich vreselijk schuldig als ze de ravage ziet en beseft dat het door haar komt. Met horten en stoten vertelt ze haar ouders dat ze al een maand gepest wordt door Bas en zijn vrienden vanwege ‘een foto’ op Smoellaria. Na die bekentenis wordt ze ineens kotsmisselijk en rent ze weg om te braken. Julian besluit de politie niet in te lichten maar om zelf eens te gaan praten met Bas. Marwan en Ilyas vergezellen hem.

Judith manipuleert door

Aan het eind van de week is Judith nog niet weg, zelfs als Anton een huis voor haar gevonden heeft. Na de bezichtiging hangt ze een ontzettend zielig verhaal op over hoe de tegeltjes in de keuken van haar doen denken aan het huis waar ze woonde met haar alcoholistische, gewelddadige ex-man. Linda strijkt weer met de hand over het hart: Judith mag voorlopig bij de Bouwhuisjes blijven.

Judith en Linda gaan even langs bij Anton die het naast Amir nu ook  zonder Saskia moet stellen vanwege Demi’s crisis. Linda biedt aan bij te springen, maar Anton is huiverig als ze medische handelingen wil doen waar ze nog niet voor bevoegd is. Dit leidt tot een woordenwisseling die Judith ernstig uitbuit door te stoken in hun relatie.

Maar de liefde tussen Linda en Anton is sterker dan een simpele ruzie. Anton biedt zijn excuses aan en Linda komt toch weer bijspringen. Judith doet poeslief en brengt wat lekkers mee naar de praktijk voor de harde werkers, maar ziet haar kans schoon een recept voor antidepressiva mee te graaien. In het park belt ze met de apotheek en doet ze zich voor als Linda om zo een dubbele dosis van het medicijn te bestellen…

En verder: Nola heeft meer tekst dan Steef, Ludo had dertig uitvoeringen van Nessun dorma en Rik en Shanti hebben geen stoelen nodig om te zitten.

Meer over