Spoilers!

Komende week in GTST: Gedeelde geldzorgen en het weloverwogen wachtwoord

17 mei 2023 23:27 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Linda die toch besloot op date te gaan met Leo om Luuk te vergeten.

Linda’s inkeermoment

Al halverwege het afspraakje komt Linda tot de conclusie dat ’t echt niks kan worden. Leo is toch wel aan de jonge kant en nog erger: ook hij is arts. Als hij in huilen uitbarst omdat ‘ie als hartchirurg onlangs het leven van een jong meisje redde door een transplantatie weet Linda genoeg: ze wil Luuk.

Leo is niet de man voor Linda
Leo is niet de man voor Linda

Maar ook dat zorgt weer voor de nodige twijfels die ze aan iedereen voorlegt die ’t maar wil horen. Helaas voor Ludo is hij de enige die ze zo snel kan vinden. Linda loopt helemaal leeg en zijn ongemak is merkbaar. Veel zegt ‘ie niet, maar Linda heeft toch mede dankzij hem een besluit genomen.

Linda stelt Ludo's geduld ernstig op de proef
Linda stelt Ludo's geduld ernstig op de proef

De volgende ochtend gaat ze naar de praktijk waar Luuk haar vrolijk begroet. Maar ze heeft niet echt leuk nieuws: het lijkt Linda beter als ze per direct ontslag neemt en ze helemaal geen contact meer hebben. Luuk kan niet anders dan haar laten gaan, maar zit daardoor wel met een nieuw probleem: hoe komt hij zo snel aan een nieuwe praktijkondersteuner?

Luuk staat er alleen voor
Luuk staat er alleen voor

Als hij niemand op korte termijn kan vinden gaat hij zelf maar aan de slag. Dat valt echter niet mee want hij weet niet eens het wachtwoord van de receptiecomputer waar ook de belroosters en de patiëntendossiers in staan. Als Saskia het niet weet, besluit hij toch Linda te appen. Linda stuurt terug ‘Luuk is lief’.

Linda en Luuk praten weer eens langs elkaar heen
Linda en Luuk praten weer eens langs elkaar heen

Dit leidt tot een misverstand dat een hele dag duurt. Die zin is namelijk het wachtwoord, maar Luuk denkt dat ze een spelletje met hem speelt. Tot overmaat van ramp wordt er ook nog eens een pakketje voor Linda in de praktijk bezorgt dat ze zelf maar gaat halen. Er is nog steeds chemie tussen het stel, maar bindingsangst en verlatingsangst zijn geen goede combi.

Er blijft aantrekkingskracht tussen Linda en Luuk
Er blijft aantrekkingskracht tussen Linda en Luuk

Julians nieuwe zorgen

Julian zat al in de rats over Saskia die echt aan het eind van haar Latijn is en dringend rust moet nemen. Maar de loodgieter en aannemer die Shanti had geregeld voor de lekkage in De Koning zorgen voor nog meer zorgen: de voorgevel blijkt verzakt en dat wijst mogelijk op een verrotte fundering.

Shanti krijgt slecht nieuws
Shanti krijgt slecht nieuws

Julian schrikt zich rot: het kost maanden om een fundering te vervangen en die inkomsten kunnen ze in deze fase echt niet missen. Sterker nog, ze gaan failliet als dit gebeurt. Julian is zo in de war dat hij Saskia die avond wakker maakt om het slechte nieuws te vertellen. Haar emmertje vol zorgen stroomt nu helemaal over.

Julian ziet zijn kroeg op de fles gaan
Julian ziet zijn kroeg op de fles gaan

Saskia besluit dan ook om Jonathan in te schakelen om het pachtcontract juridisch door te lichten zodat iedereen weet wat hun rechten en plichten zijn als de fundering inderdaad volledig vervangen moet worden. Als Shanti dit hoort is ze woest: hoezo haalt Saskia achter haar rug om een advocaat erbij terwijl ze dit als buren zouden oplossen? Ze gaat op hoge poten verhaal halen maar moet al snel toegeven dat 't niet eens zo'n gek idee is om te weten hoe de vork wettelijk in de steel zit. 

Shanti koelt al snel af
Shanti koelt al snel af

Merels logeerpartijtje

Merel en Stefano hebben heel wat te vieren: ze is geslaagd voor haar rijbewijs mede dankzij z’n lesjes inparkeren. Ze gaan heel Meerdijk door op zoek naar een plekje om het leuk te hebben, maar als zelfs De Rozenboom volgeboekt blijkt besluit Stefano haar stiekem mee te nemen naar het landhuis.

Merel wil niet betrapt worden
Merel wil niet betrapt worden

Merel binnen krijgen was al een operatie, maar de volgende ochtend is het helemaal een mission impossible. Ze heeft zich verslapen en iedereen in huis is al beneden. Stefano weet met een stalen gezicht en een paar leugentjes om Merel toch ongezien naar buiten te loodsen. Maar helemaal ongemerkt waren ze niet, Janine vraagt of Stefano en zijn bezoek die avond mee-eten.

Merel schrikt te laat wakker
Merel schrikt te laat wakker

Het is een nieuwe stap in hun relatie, maar Merel en Stefano besluiten er toch voor te gaan en verschijnen samen aan tafel bij Ludo en Janine. De avond verloopt vlekkeloos en Merel blijft opnieuw slapen, met 1 groot verschil: het hoeft niet meer stiekem want ze zijn nu officieel een stel.

Merel en Stefano zijn nu echt een setje
Merel en Stefano zijn nu echt een setje

Nina’s verstoorde banden

Nina wacht een week vol vervelende confrontaties met haar eigen gedrag. Het begint met Janine die met haar wil afspreken, in eerste instantie om nu echt te horen wat Nina zo dwars zit ten opzichte van Ludo. Maar het gesprek mondt al snel uit in een harde confrontatie. Janine wrijft haar dochter onder de neus dat ze door haar en Stefano maanden in doodsangst heeft geleefd in een bunker met constante beveiliging.

Janine wil Nina spreken zonder verwijten te maken
Janine wil Nina spreken zonder verwijten te maken

Eigenlijk zou Janine redenen genoeg hebben om nooit meer wat met Nina of Stefano te maken te willen hebben. Nina meent op haar beurt dat ’t de enige manier was om duidelijk te maken dat papa zich niet meer met haar leven moest bemoeien. En Janine was ook niet onschuldig, want ze praat Ludo’s daden altijd goed. Als Janine zich verdedigt en het automatisch weer voor haar man opneemt ziet ze in dat Nina best een punt heeft. Maar daarmee is de relatie tussen moeder en dochter nog niet hersteld.

Nina maakt Janine duidelijk hoe het zit
Nina maakt Janine duidelijk hoe het zit

Nina krijgt een nieuwe shock te verwerken als Bing ineens wordt gebeld door Monica, de biologische moeder van Manu die jaren geleden de zorg voor haar kind aan hen had overgedragen. Monica wil weer contact: ze heeft haar leven op de rit, is zwanger en heeft haar eerstgeborene enorm gemist. Het wekt vooral woede op bij Nina: zíj is de moeder van Manu, niet Monica.

Monica is weer in Meerdijk
Monica is weer in Meerdijk

Toch weet Bing haar te overtuigen mee te gaan naar een ontmoeting met Monica om te zien wat ze echt wil. Tijdens het gesprek biedt Monica excuses aan voor haar labiele, boosaardige gedrag. Dat was een prima aanzet, maar dat onthult ze onbedoeld dat Ludo degene was die haar jaren geleden had betaald om Bing te verleiden zodat de prille relatie tussen hem en Nina zou stuk lopen. Nina weet niet wat ze hoort: dit is hét ultieme bewijs dat haar vader al die jaren haar leven domineert.

Nina hoort meer over Ludo's verleden
Nina hoort meer over Ludo's verleden

Nina licht haar moeder in die ook van niets wist. Janine is razend op haar man: tussen haar en Nina kan het nog goed komen, maar dat de band tussen hen onherstelbaar is heeft Ludo helemaal aan zichzelf te danken. Ludo hoort alle aantijgingen verbeten aan. Hij had niet verwacht dat Monica ooit terug zou komen.

Ludo is niet blij met Monica's terugkeer
Ludo is niet blij met Monica's terugkeer

Nina wil in eerste instantie niet dat Manu contact heeft met Monica, maar kan er na een tijdje toch niet omheen. Wie is zij om Manu de kans te ontzeggen zijn moeder te leren kennen? Zeker als ze later van Monica hoort dat Ludo niet achter haar plotselinge terugkeer zit. Ze vindt de man zelfs eng en dat schept onbedoeld toch een band.

Nina zoekt toenadering tot Monica
Nina zoekt toenadering tot Monica

Merels juwelenruil

Henk roept de vrouwen in de familie bijeen om hen een verrassing te geven: de sieraden van zijn overleden vrouw Kaatje. Hij zou het een eer vinden als Saskia, Demi en Merel ze op de bruiloft willen dragen zodat hun oma en moeder er toch een beetje bij is. Ze krijgen het doosje mee om zelf te verdelen wie wat draagt.

Henk heeft een doosje kostbare kleinoden
Henk heeft een doosje kostbare kleinoden

Saskia is ontroerd, maar moet toegeven dat ze net als haar dochters de juwelen altijd al foeilelijk vond. Merel merkt dat haar moeder er helemaal doorheen zit en toe is aan vakantie, maar dat zit er door geldgebrek niet in. Als ze spotgoedkope replica’s van oma’s sieraden online ontdekt wil ze de originele verkopen om de vakantie van Saskia te sponsoren.

Niemand vindt oma's juwelen echt mooi
Niemand vindt oma's juwelen echt mooi

Demi en Julian vinden dat een onzalig en respectloos plan dat gedoemd is te mislukken. Merel doet alsof ze luistert, maar verpatst de juwelen achter hun rug en komt doodleuk met het geld binnengezet om Saskia te verrassen. Julian ziet zich genoodzaakt voor Merel te liegen: hij beweert dat ze allemaal wat vakantiegeld hebben afgestaan om Saskia op reis te kunnen sturen. Maar stiekem is hij woest op Merel.

Saskia trapt in het leugentje
Saskia trapt in het leugentje

Merel ziet het probleem niet: de juwelen zijn niet van echt te onderscheiden, iedereen vindt ze lelijk en Saskia kan met het geld op vakantie. Op zijn beurt kan Julian er niet bij dat iemand die bij de politie zit zo kan denken. Als Henk erachter komt dan vergeeft hij het hen nooit. De situatie lijkt met een sisser af te lopen als Saskia in tranen toegeeft eigenlijk helemaal niet in haar eentje op reis te willen. Ze wil gewoon hier blijven.

Saskia wil liever thuis blijven
Saskia wil liever thuis blijven

Het gedoe met geld laat ook Steef niet onberoerd. Hij moet nog altijd zo'n 200 euro aan drank vergoeden die zijn vriendengroep illegaal in De Koning had opgedronken. Maar driekwart van de vrienden weigert te betalen waardoor Steef het geld bij Jonathan wil lenen. Die vindt dat Steef meer van zich af moet bijten: stuur een herinnering en als ze niet reageren verbreek je de vriendschap. Deze onconventionele wijze lijkt te werken: hij verliest vrienden, maar krijgt wel het geld.

Jonathan heeft goede raad voor Steef
Jonathan heeft goede raad voor Steef

Shanti’s matserij

Shanti loopt per toeval Mats tegen het lijf, de jongen wiens haar ze kleurde maar die wegrende omdat hij niet kon betalen. Ze heeft een zwak voor de knul en vraagt hem zelfs binnen bij CS om wat te eten. Daar komt niets van, want Rik zit achter de jongen aan omdat hij onlangs fruit stal bij Boks.

Mats maakt excuses
Mats maakt excuses

Rik weet Mats niet in de kraag te vatten, maar krijgt wel een standje van Shanti. Ze wil niet dat Rik hem nog lastigvalt, misschien zit ‘ie wel heel erg in de problemen. Shanti’s moederlijke instincten spelen op en ze laat in het raam van CS een veelzeggende boodschap achter.

Shanti laat een subtiele hint achter
Shanti laat een subtiele hint achter

Gruwelijk griepgeval

Aan het eind van de week passen Henk en Laura op als Demi moet studeren voor haar laatste examens. Ze hebben het gezellig met de kleine Tom, maar het noodlot slaat toe als Henk en Laura op het balkon de was binnenhalen en de schuifdeur in het slot valt. Ze moeten machteloos toezien hoe Tom zonder begeleiding door het huis rommelt. Gelukkig heeft Henk zijn telefoon bij zich en was Jonathan in de buurt om hen te bevrijden.

Jonathan is een reddende engel
Jonathan is een reddende engel

Henk en Laura biechten het incident later op aan Demi, want eerlijkheid is het grootste goed. Dat komt extra bij haar binnen omdat ze weet van de stiekem verpatste sieraden. Maar de ramp is compleet als Henk en Laura de volgende ochtend gebroken wakker worden. Ze hebben kou gevat op het balkon en hebben zelfs koorts. Kan de bruiloft wel doorgaan?

Het aanstaande bruidspaar heeft verhoging
Het aanstaande bruidspaar heeft verhoging

En verder: Merel slaat op de vlucht voor Linda, iedereen vindt de hummus op Toms boterham stinken en de inrichting van stijlvolle kunstkenner Stefano is niet bepaald subtiel te noemen.

Alles is groot in Stefano's slaapkamer.
Alles is zo groot in Stefano's slaapkamer dat 't bijna neigt naar overcompensatie.

Meer over