Spoilers!

Komende week in GTST: Clochard clichés en het verdrietige verstopspel

23 maart 2023 08:33 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Shanti die dankzij financiële steun van menig Meerdijker De Koning weer terugkocht.

Shanti’s nieuwe zoektocht

Iedereen is blij dat De Koning weer open gaat, maar Shanti is wel eerlijk: het was niet haar droom om weer de zorgen over de kroeg te hebben. Ze gaat op zoek naar een nieuwe eigenaar en belooft ditmaal om wat zorgvuldiger te zijn.

Shanti is weer terug bij af
Shanti is weer terug bij af

Tot die tijd doet ze haar werk en dat is hard nodig, want een groot deel van het oude, ontslagen personeel heeft alweer ander werk gevonden. Laura biedt aan terug te keren, wat tot fiks onbegrip leidt bij Henk. Ze genoten toch juist zo van hun vrije tijd samen?

Henk baalt als Laura weer wil gaan werken
Henk baalt als Laura weer wil gaan werken

Laura stelt haar mokkende aanstaande echtgenoot gerust: ze mag van de arts gewoon werken en ze vindt zichzelf ook een leuker mens als ze wat te doen heeft. Sowieso is haar ziektebeeld stabiel, dus ze hebben nog voldoende tijd samen.

Laura legt Henk uit waarom ze weer aan de slag wil
Laura legt Henk uit waarom ze weer aan de slag wil

Nola’s keuze

Janine heeft haar periodieke controle bij de oncoloog. Nina zou meegaan naar het ziekenhuis, maar door de familieruzie is daar geen sprake meer van. Ludo gaat met zijn vrouw mee, maar Nola reageert vol onbegrip als ze toevallig de afspraak in haar moeders agenda ziet staan.

Nola ziet een belangrijke afspraak
Nola ziet een belangrijke afspraak

Nina wil niets van die kritiek horen en gaat aan het werk alsof er niks aan de hand is. Maar Nola kan het niet loslaten en besluit op eigen houtje haar oma op te zoeken. Haar timing is perfect: Ludo moest onverwacht weg voor een spoedgeval op de stoeterij.

Janine stuurt Ludo weg
Janine stuurt Ludo weg

Nola staat Janine bij in de ruim anderhalf uur dat ze moet wachten op de uitslag. Gelukkig is alles goed: de kanker is nog altijd in remissie. Ze zitten meteen vol plannen, al worden ze op de parkeerplaats bijna betrapt door Bing die naar zijn vader gaat. Janine en Nola moeten schuilen achter een auto, maar dat maakt hun band alleen maar hechter.

Nola is een grote steun voor haar opa en oma
Nola is een grote steun voor haar opa en oma

Nola staat erop dat Janine naar de generale repetitie van haar balletvoorstelling komt en regelt het met de juf. Voor de zekerheid verandert ze wel Janines contactgegevens in haar telefoon van ‘Oma’ naar ‘Omar’.

Nola liegt weer eens tegen haar ouders
Nola liegt weer eens tegen haar ouders

Stefano’s eenzaamheid

Stefano merkt steeds meer dat hij alleen staat. Het lukt hem niet om zijn emoties op papier te zetten en ook met de zaken wil het niet vlotten. Zonder startkapitaal komt zijn nieuwe kunstgalerie niet van de grond, investeerders blijven weg en op Rik en Shanti na heeft hij geen vrienden in Meerdijk. Hij probeert de breuk met Nina te lijmen, maar ze wijst hem resoluut af. Hij probeert Merel te verleiden om de dag met hem door te brengen als hij haar in CS ziet. Als Merel zegt dat ze moet werken, biedt hij haar het dubbele aan wat Nina per uur betaalt.

Stefano begaat een faux pas bij Merel
Stefano begaat een faux pas bij Merel

Het aanbod maakt haar woedend: ze is toch zeker geen hoer?! Als Shanti hem met de ziel onder de arm tegenkomt nodigt ze ‘m uit om een broodje te komen eten bij Rik thuis. Ze was echter vergeten dat Rik een hele romantische lunch had voorbereid. Bezoek was wel het laatste dat ze nodig hadden om er een leuke middag van te komen. Ruimhartig als ze zijn, staan Rik en Shanti erop dat hij blijft.

Stefano is onbedoeld het derde wiel
Stefano is onbedoeld het derde wiel

De volgende dag krijgt Shanti het idee om Nina en Stefano samen uit te nodigen voor een etentje. Rik weet niet of het een goed idee is, zeker omdat ze er niks van mogen weten. De avond wordt een ramp als Stefano eerst telefonisch wordt afgewezen door een Amerikaanse investeerder. Als Nina arriveert zijn de poppen helemaal aan het dansen. Ze is woest als ze Stefano ziet en gaat direct weg, maar niet voordat ze Shanti heeft toegebeten dat ze zich hier helemaal niet mee moet bemoeien.

Nina geeft Shanti de wind van voren
Nina geeft Shanti de wind van voren

Stefano is zo down dat hij het op een drinken zet. Rik en Shanti kijken met lede ogen toe Stefano met ieder glas meer onhoudbaar wordt. De maat is vol voor Rik als Stefano zijn frustratie op Shanti botviert. Hoe durft ze zich met zijn leven te bemoeien alleen omdat ze zelf geen kinderen kan krijgen? Rik gooit zijn vriend zonder pardon hard de deur uit.

Stefano kijkt te diep in het glaasje
Stefano kijkt te diep in het glaasje

Nina’s druktes

Nina zit nog altijd met de handen in het haar nu Ludo zijn investeringen in CS en La Nina heeft teruggetrokken en er een gat van vijf ton in de begroting zit. Tot overmaat van ramp neemt het hoofd van haar financiële afdeling per direct ontslag nadat Nina vorige week iets te bazig van zich afbeet. Alle stress dreigt Nina teveel te worden. Zeker omdat ze ook met haar hoofd bij Janine en de situatie met Ludo zit. Om een beetje rust in haar hoofd te krijgen besluit ze midden op de dag een aantal yoga oefeningen te doen. Het helpt haar om overzicht en kalmte te bewaren.

Nina probeert haar kalmte te hervinden
Nina probeert haar kalmte te hervinden

Maar de problemen blijven zich aandienen. Niet alleen ontdekt ze dat La Nina buiten haar wil om heeft geïnvesteerd in een partij kleding uit India die mogelijk door kinderslaven is gemaakt, ze krijgt ook nog bezoek van de meester van Max die bezorgd is omdat de jongen herhaaldelijk in zijn broek plast en amper nog vriendjes heeft. De man vraagt zich af of er iets is veranderd in de thuissituatie. Bing wil de meester bijpraten, maar Nina beweert bij hoog en bij laag dat er thuis geen problemen zijn. Het ligt vast aan de situatie op school. Als ze weer alleen zijn wordt Bing boos op zijn vrouw: ze wil alleen voor zichzelf de schone schijn ophouden. Wat dat betreft is ze net haar vader.

Nina liegt glashard tegen de meester van Max
Nina liegt glashard tegen de meester van Max

Die woorden komen hard aan bij Nina die tijdens de nagelparty die avond losgaat over wat Bing durfde te beweren. Ze lijkt helemaal niet op Ludo. Saskia en Shanti moeten Bing wel een beetje gelijk geven: alles moet ook altijd zoals Nina het wil. Daarom is Janine ook niet meer welkom bij de nagelparty. Daar heeft Nina geen weerwoord op, behalve dat ze voor iedereen het beste wil en dat 't voor haar ook moeilijk is.

Nina is blind voor kritiek
Nina is blind voor kritiek

Demi en de waarheid

Demi is al de hele week in een pesthumeur sinds het uit is met Jesse. Ze wil er niet echt over praten, maar omdat ze hem steeds stalkt op social media krijgt Steef en de rest van de familie het idee dat hij het heeft uitgemaakt. Demi wordt daar zo boos om dat ze kwaad uit huis rent en Tom achterlaat bij Steef en een verbaasde Jonathan. Demi wil naar het ziekenhuis om Jesse te zien maar wordt teruggefloten door Marwan die wil weten waarom Steef ineens Tom gebracht heeft. Demi kan niet anders dan opbiechten wat er is gebeurd: zij heeft het uitgemaakt én ze heeft Tom vorige week in z’n eentje achtergelaten. Marwan reageert geschokt maar uiteindelijk begripvol. Ze is heus geen slechte moeder, maar ze moet het thuis wel vertellen. Later die dag legt Demi de rest uit wat er écht gebeurd is.

Demi is eerlijk over haar misstap met Tom
Demi is eerlijk over haar misstap met Tom

Bing zet door

Luuk is extra voorzichtig sinds het incident met Stanley. Iedere patiënt met de meest vage klachten krijgt direct vervolgonderzoek of een doorverwijzing naar het ziekenhuis. Linda vindt dat hij overdrijft, maar al snel hebben ze iets heel anders om over te kibbelen. Bing heeft namelijk, tegen de wil van Stanley, toch een klacht tegen Luuk ingediend bij de geschillencommissie Zorg. Er komt een onderzoek en de kans is groot dat dit incident consequenties heeft.

Luuk is na Stanley extreem zorgvuldig geworden
Luuk wil geen enkel risico meer lopen

Linda zit meteen vol plannen en listen om de commissie om de tuin te leiden en de fouten in het dossier te verklaren. Desnoods huren ze een hacker in! Luuk wil daar niets van weten: hij gaat gewoon open kaart spelen en dan zien ze wel. Linda kan dat niet zomaar over haar kant laten gaan. De volgende ochtend is ze in alle vroegte in het ziekenhuis bij Stanley, net als Bing er ook is. Linda biecht op dat zij degene is die het dossier heeft aangepast en ze vraagt om vergiffenis. Voordat Stanley kan reageren heeft Bing haar al uitgefoeterd en weggestuurd.

Linda's eerlijkheid valt verkeerd
Linda's eerlijkheid valt verkeerd

Luuk weet niet wat hij hoort als ze opbiecht wat ze nu weer achter zijn rug om gedaan heeft. Hij gaat zelf naar het ziekenhuis om met Stanley te praten en excuses te maken. Ook hij treft Bing die Luuks oprechte schuldbekentenis ziet als al het bewijs dat hij nodig heeft om naar de rechter te stappen. Bing wil er voor zorgen dat Luuk en Linda nooit meer hun beroep uit mogen oefenen. Linda schrikt zich rot als Luuk thuiskomt met het slechte nieuws. Maar ze is nog meer in shock als ze hoort dat hij van plan is alle schuld op zich te nemen. Hij wil er voor zorgen dat de rechter haar niets kan verwijten en wil desnoods liegen dat hij haar gedwongen heeft Stanley’s dossier aan te passen.

Luuk zit met de handen in het haar
Luuk zit met de handen in het haar

Maar Bing komt wonderwel tot inkeer als hij een eerlijk gesprek met Stanley heeft. Hij barst in tranen uit als hij durft toe te geven waarom hij zo boos is: hij verwijt zichzelf ook nalatig te zijn geweest. Als hij die dag thuis was gebleven was het ook niet zo afgelopen. Stanley troost zijn zoon: hij kan het verleden niet terugdraaien, maar er alleen zijn voor zijn kinderen en zorgen dat ‘ie niet dezelfde fouten maakt als zijn vader. Bing hakt een knoop door en belt een opgeluchte Luuk met het nieuws dat hij de zaak laat vallen.

Bing houdt het niet droog
Bing houdt het niet droog

Demi’s goede daad

Demi krijgt haar vertrouwen in de liefde een beetje terug als ze onverwacht Steef een dagje moet vervangen in de buurtsuper. Ze ziet toevalligerwijs hoe Pim helemaal verkikkerd raakt van een meisje uit de buurt dat met haar vader boodschappen komt doen.

Steef laat Demi invallen in de buurtsuper
Steef laat Demi invallen in de buurtsuper

Pim zou haar graag mee uit willen vragen, maar hij weet verder helemaal niets over haar. Demi gebruikt haar contacten om uit te vogelen dat het meisje Faye heet en dat ze op loopafstand woont. Pim weet diezelfde avond nog een afspraakje met zijn nieuwe vlam te regelen. Demi blijft met een goed gevoel achter: alles beter dan thuis op de bank chocola eten en jezelf zielig voelen.

Demi helpt Pim aan een date
Demi helpt Pim aan een date

Steefs date

Steef rondt met hulp van Jonathan zijn toelatingsopdracht voor de game design opleiding af. De mannen zijn zo blij en tevreden dat Jonathan zijn neef spontaan mee uit wil nemen. Steef moet over twee uur met smoking en al op de dijk klaarstaan. Het lukt Steef om in rap tempo een outfit te regelen, maar ondertussen wordt zijn fiets gestolen. Om de afspraak met Jonathan te halen besluit hij er eentje te stelen, maar hij wordt op heterdaad betrapt door de politie.

Steef is er bij
Steef is er bij

Stefano’s zelfmedelijden

Nadat Stefano er door Rik en Shanti uitgegooid is, vervolgt hij zijn dronken tocht door Meerdijk. Hij maakt ruzie in De Koning als Saskia en Laura hem geen drank willen schenken. In De Rozenboom komt hij Ludo tegen die zit te dineren met Luuk. Stefano kan het niet laten een scene te veroorzaken, maar Ludo blijft kalm en negeert al zijn verwijten.

Stefano heeft zichzelf niet meer in de hand
Stefano heeft zichzelf niet meer in de hand

Boos druipt Stefano af maar niet voordat hij een fles drank uit het restaurant meeneemt die hij op Ludo’s rekening laat zetten. Zwelgend in drank en zelfmedelijden loopt hij langs de waterkant. Maar als de fles leeg is zijn z’n problemen nog niet opgelost. Al lijkt hij wel tot een belangrijk besef te zijn gekomen.

Stefano maakt zichzelf kapot
Stefano maakt zichzelf kapot

En verder: Nola eet granola, Marwan is de koning van De Koning en aan Linda is geen groot nagelstylist verloren gegaan.

Linda vindt Janine maar bleke handjes hebben
Linda vindt Janine maar bleke handjes hebben

Meer over