Spoilers!

Komende week in GTST: Crèche clashes en het vergeten vaarwel

23 september 2021 19:44 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo en Richard die belastend bewijs vonden voor de moord op Leon.

Scherven brengen geluk

Ludo regelt een lab in Duitsland dat discreet moet uitzoeken of het gevonden brokstuk DNA sporen van Billy en Leon bevat. Richard zorgt voor een haar van Billy voor onderzoek en Ludo heeft Leons vingerafdrukken nog op zijn oude sleutelbos.

Janine begint aan haar eerste dag als hoofd PR en communicatie van het veilinghuis. Zo ontdekt ze het scheidingsconvenant van Richard en Billy. Het is duidelijk dat hij zijn zo goed als ex-vrouw nog steeds mist, maar het brengt Ludo op een idee: als Richard wacht met het regelen van de scheiding, hebben ze een manier om Billy naar Nederland te lokken.

De volgende dag schrikt Ludo zich wild als hij op kantoor zit en via de camerabeelden Daan Stern bij hem thuis ziet aanbellen. Alleen Lydia is aanwezig en zij weet van niks. Ludo en Janine wanen zich veilig, maar de trouwe huishoudster geeft Daan onbedoeld toch een hint die hem verder helpt: waarom slaapt Janine de laatste tijd zo slecht?

Ilyas is weg

Jojo blijft pogingen doen Ilyas te helpen zijn geheugen terug te krijgen. Ze lijkt zowaar vorderingen te boeken als ze samen dansen en hij er zelfs op staat dat ze bij hem blijft slapen. Maar de volgende ochtend is Ilyas spoorloos verdwenen.

Met man en macht wordt naar Ilyas gezocht tot Sami hem via de moskee traceert naar een parkje. Jojo voelt zich vreselijk schuldig, maar Sami neemt niemand iets kwalijk. Wel vindt hij dat het niet langer kan zo: hij kondigt aan Ilyas mee terug te nemen naar Marokko.

Het nieuws hakt erin bij de omgeving, Jojo is radeloos maar krijgt nog meer slechte berichten te verduren. Sami is bij de arts van Ilyas geweest die vrijwel geen verbetering heeft vastgesteld. Met de dag is de kans groter dat Ilyas nooit meer de oude wordt. Jojo barst stilletjes in tranen uit, maar ze is en blijft een vreemde voor haar geliefde.

Shanti’s proeverij

Shanti hakt een knoop door na een gesprek met Daan over het belang van familie. Ze wil tóch haar vader leren kennen. Maar om het subtiel aan te pakken, laat ze Rik een wijnproeverij in De Koning regelen die door het bedrijf van haar pa gegeven moet worden.

Shanti krijgt een teleurstelling te verwerken als niet Pieter maar zijn medewerker Noortje de wijnproeverij komt verzorgen. Shanti laat zich niet kennen en probeert tussen het proeven van de verschillende wijnen door zoveel mogelijk informatie los te krijgen over het bedrijf van haar vader.

Al snel hebben ze het erg gezellig. Zeker als blijkt dat Shanti dezelfde smaak qua wijnen heeft als Noortje. De verklaring is even simpel als choquerend: Noortje is de dochter van Pieter, wat haar de halfzus van Shanti maakt. Uiteraard zwijgen Rik en Shanti erover, maar ze besluiten dat de tijd nu echt rijp is dat ze met de motor een bezoekje brengen aan het wijnchateau.

Anton ziet rood

Anton gebruikt al een tijdje zelf voorgeschreven erectiepillen om zijn impotentie te verhelpen. Dat begint op te vallen als hij last krijg van bijwerkingen: zijn gezicht slaat rood uit. Linda heeft geen idee wat er speelt maar maakt zich toch zorgen. Ze praat erover met Roman die wél doorheeft wat er kan spelen.

Roman geeft zijn collega discreet wat bemoedigend advies. Hij kan ook zijn heil zoeken in alternatieve, natuurlijke geneesmiddelen. Anton waardeert Romans discretie en gaat dezelfde dag nog online op zoek naar die homeopatische middeltjes om zijn potentie op peil te houden.

Marwan moet buigen

Marwan begint de week in mineur. Door de situatie met Ilyas voelt hij zich nog altijd een grote loser, zeker als hij ziet hoe zeer z’n vader worstelt om de buurtsuper financieel gezond te houden. Hij krijgt een woedeaanval, maar Sami reageert begripvol. Hij motiveert zijn zoon om zijn eigen weg te volgen en het plan voor de maaltijdboxen weer nieuw leven in te blazen.

Maar Marwan moet wel twee keer slikken als hij hoort dat Sami besloten heeft Julian bedrijfsleider te maken. Nu Ilyas en hij naar Marokko gaan moet iemand de buurtsuper runnen. De boel verkopen is geen optie, dus is het aan Julian. Marwan gaat tandenknarsend akkoord met de gang van zaken.

Demi’s dilemma

De Verduyntjes doen hun best om het oppasschema voor Tom te laten werken, maar de willekeur en onderlinge ruilbeurten zorgen voor irritatie. Saskia vindt dat het niet langer zo kan en stelt voor Tom naar een kinderdagverblijf te sturen. Demi is fel tegen: ze laat haar kind niet opsluiten.

Ondertussen zorgt de promotie van Julian voor een probleem bij Saskia. Door zijn nieuwe functie gaat hij zoveel verdienen dat ze hun recht op kindertoelages verliezen. Hierdoor staat Saskia voor de keus om minder te gaan werken in de praktijk. Roman en Linda vinden dat geen goed plan, maar het is wel het beste voor het gezin. Saskia besluit haar tijd thuis zinvol te besteden door een online opleiding tot praktijkondersteuner te gaan volgen.

Oude bekenden en bewijs

Aan het eind van de week krijgen Ludo, Janine en Richard goed nieuws. Uit het DNA-onderzoek blijkt dat er sporen van zowel Leon als Billy op de bebloede scherf zijn aangetroffen. Ludo is dolblij: dit is precies het bewijs dat ze nodig hebben om Billy in een hoek te drijven. Ze kunnen de uitslag ruilen voor Ludo’s boekje.

Richard krijgt de opdracht contact te zoeken met Billy’s advocaat om te eisen dat ze de scheiding zelf komt afhandelen. Richard doet wat hem gevraagd wordt, maar ook de advocaat lijkt niet te weten waar haar client is.

Ondertussen hebben Daan en zijn collega de GPS gegevens van Leons auto uitgelezen. Het leidt hen naar het eetcafé waar Leon eerder dit jaar in opdracht van Janine ervoor zorgde dat Indra Kalkhoven haar baan verloor.

Terwijl Ludo en Janine proosten op de goede afloop, geeft de eigenaar van de eettent de persoonsgegevens van Indra prijs. Daan heeft zijn volgende aanknopingspunt in het onderzoek. Dit is nog lang niet afgelopen.  

En verder: Lydia zingt Sonneveld, Laura weet nog dat Sil bestaat en Steef verdient meer dan zijn ouders.

Meer over