Spoilers!

Komende week in GTST: Beladen bedproblemen en de gedregde Gabriël

16 september 2021 20:14 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Daan die de auto van Leon uit het kanaal haalde.

Janine trekt haar plan

Het nieuws van de gevonden auto haalt de krant en zorgt voor paniek bij Ludo, Janine en Richard. Uit het handschoenenvak vallen Leons portemonnee en persoonlijke papieren, wat voor Daan bewijst dat hij niet vertrokken is. Hij vermoedt dat Billy en Leon een affaire hadden, dat Richard zijn rivaal wat heeft aangedaan en dat Billy is gevlucht. Richard zwijgt als het graf.

Janine wordt ondertussen zo verteerd door schuldgevoel dat ze aan de slaapmedicatie moet en haar vrienden zich zorgen beginnen te maken. Ludo schrikt zich rot als ze aangeeft zichzelf aan te willen geven. Als ze dat doet, wordt er een onderzoek gestart en komt het gevreesde boekje dat Leon over hem bijhield aan het licht. Janine kan het allemaal niet meer schelen: wat staat erin dat zo vreselijk is?

Ludo probeert eromheen te praten: hij heeft het boekje immers ook nooit gezien. Maar hij dringt er bij Janine op aan om geen domme dingen te doen en naar de toekomst te kijken. De woorden lijken indruk te maken. Later, tijdens een etentje bij Anton en Linda, proosten Ludo en Janine op die gewenste toekomst.

Richards knieval

Richard dacht vorige week dat hij Ludo voorbij kon streven in het veilinghuis omdat de klanten liever met hem samenwerken. Maar deze week blijkt Ludo’s expertise en netwerk toch van onschatbare waarde. Waar Richard dagen loopt te stressen om de echtheid van een schilderij te verifieren, lukt dat Ludo in een kleine middag. Hij moet toegeven dat Sanders heus wel wat kan.

Papadagen met Shanti

Shanti wil meer te weten komen over haar vader, maar de enige ‘Piet Vening’ op Smoellaria is een jongen van 12. Rik geeft haar de tip nog eens langs te gaan bij Billy’s beste vriendin Patty. Die had beloofd niets te vertellen, maar praat toch haar mond voorbij. ‘Billy de Palma’ blijkt een verzonnen naam, eigenlijk is ze geboren als Wilma Vening. Ook heeft Patty nog een oude foto van Shanti’s ouders. Piet blijkt Pieter te heten.

Shanti weet echter niet beter dan dat haar vader overleden is. Ze twijfelt of ze op basis van de foto een onderzoek moet beginnen. Rik kent zijn vrouw langer dan vandaag en neemt zelf het initiatief. Op de foto stond het logo van een wijnhandel die hij besluit te mailen met de vraag of ze mogelijk meer weten. Kort daarop wordt Shanti gebeld door een man die toch echt haar vader is.

Van schrik hangt ze op, maar ze kan het echt niet loslaten. Ze zoekt de man op Smoellaria op en kan er niet omheen: hij lijkt sprekend op Rik snapt het wel: hij heeft zelf ook immers op latere leeftijd al eens ontdekt dat ie nog ouders had. Hij stelt voor komend weekend op de motor samen een bezoek te brengen aan het wijnbedrijf, maar Shanti durft dat nog niet aan.

Anton slikt door

Anton en Linda maken zich zorgen om Ludo en Janine, zeker als ze twee hele verschillende verhalen horen van hun vrienden over Janines gemoedstoestand. Maar Linda is ook afgeleid door Anton die dankzij z’n potentie verhogende medicatie niet van haar af kan blijven.

Saskia’s seksgebrek

Saskia twijfelt of haar huwelijk nog wel goed is. Sinds ze opa en oma zijn geworden is er van intimiteit weinig sprake meer. Ze besluit Julian te verleiden met een romantisch avondje samen, maar hij is drukker met de kaasfondue dan met haar. Pas als ze ‘m met de neus op de feiten drukt, neemt hij haar serieus. Maar dan komen net de kinderen weer thuis.

De volgende dag maakt Julian het goed. Als hij denkt dat de kinderen niet thuis zijn, bespringt hij zijn vrouw voor een liefdevol samenzijn. Pas als de rest thuis komt blijkt dat Steef al die tijd in het washok zat te gamen. Hij had niks gehoord, want zijn aandacht ging uit naar een game toernooi waar hij 5000 euro mee gewonnen heeft.

Maar op de praktijk blijkt Saskia nog een stille aanbidder te hebben. De charmante dokter Roman doet wel erg veel moeite haar te complimenteren. Voor nu lijkt ze er volledig blind voor.

Toen Ilyas thuiskwam

Ilyas mag het ziekenhuis verlaten en keert terug naar het Paleis waar hij op de foto van zijn moeder na helemaal niets herkent. Omdat hij alles direct vergeet, kan hij eigenlijk niet alleen zijn. Al op de eerste dag vergeet hij een koekenpan op het vuur waardoor er bijna brand ontstaat. Radeloos huilt hij uit bij Marwan. Wat als ‘ie nooit meer normaal wordt?

Sami is zo trots op zijn oudste zoon, maar Marwan kan de complimenten van zijn vader niet meer aanhoren. Hij vertelt hem dat de aanslag voor hém bedoeld was omdat hij weer met een meisje had gerommeld. Sami is zo verdrietig en teleurgesteld dat hij Marwan uit huis stuurt.

Marwan brengt noodgedwongen de nacht door op de grond in de buurtsuper. Hij weet zeker dat zijn vader hem nooit meer wil zien. Merel weet ‘m op andere gedachten te brengen: vaders blijven altijd van hun kinderen houden. Dat blijkt wel als Marwan naar het Paleis gaat om Sami en Ilyas te vertellen wat er is gebeurd. Sami vergeeft hem.

Aan het eind van de week krijgt Marwan bericht van Alex de Boer dat het steekwapen is gevonden en dat er naast bloedsporen van Ilyas ook vingerafdrukken van de gebroerders Roemers op zitten. Ze worden opgepakt en geven de steekpartij toe. Maar daardoor voelt Marwan zich niet minder schuldig.

Jojo bakt er wat van

Nu Ilyas thuis is, hoopte Jojo dat haar vriendje ook haar weer kon herinneren. Als het tegendeel waar blijkt, is dat de zoveelste tegenslag. Ze wil het liefst helemaal niet meer gaan, wat voor zin heeft het? Maar Bing adviseert haar door te zetten.

Daarom komt ze daags later op bezoek om samen gezellig baklava te maken. Dat lijkt zowaar herinneringen bij hem los te maken. Maar als ze hem liefdevol probeert aan te raken, schrikt hij en kruipt hij volledig terug in z’n schulp.

Jojo krijgt een nieuwe schok te verwerken als Marwan komt opbiechten dat Ilyas door de broers van Nanda is toegetakeld. Ze is woedend en wenst hem de ergste dingen toe, maar Bing laat haar na een dagje alweer bijdraaien. Ze blijft Ilyas steunen, ook door met hem te gaan sporten, maar ze gaat wel aan haar eigen leven denken. Jojo accepteert het aanbod van dj Douglas om op tournee te gaan.

Scherven brengen geluk

Aan het eind van de week dregt Daan op de plek waar Leons auto is gevonden ook het beeld op waarmee Billy hem doodgeslagen heeft. Richards contact bij de politie informeert hem en Ludo over de situatie en dat zorgt voor een race tegen de klok.

Ludo weet dat het beeld van aartsengel Gabriel in het depot stond en ziet dat er ook een stuk mist. Als die scherf gevonden wordt tijdens een onvermijdelijke huiszoeking zijn ze nog verder van huis. De mannen kammen het depot uit, maar worden gestoord door de komst van Daan en het rechercheteam.

Ludo doet z’n best zijn gezicht in de plooi te houden terwijl de forensisch onderzoekers allerlei zaken in zakjes doen. Als ze weg zijn heeft Richard goed nieuws voor ‘m: hij had de scherf van het beeld zelf al gevonden, dus de politie kan niets naar hen herleiden.En verder: De vriendin van Alex kan ook nooit van zijn creditcard afblijven, Henk sluit zich aan bij de klaverjasclub en Ilyas verbreekt wederom het wereldrecord schaapachtig kijken.

Meer over