Spoilers!

Komende week in GTST: Verzengende verlangens en het angstaanjagend afscheid

26 mei 2022 09:45 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo en Janine die Daan stomdronken in het veilinghuis aantroffen.

Daan voor het blok

Ludo en Janine besluiten Daan mee naar huis te nemen waar ze ‘m met grote moeite verzorgen en op de logeerkamer leggen. De volgende ochtend weet Daan niets meer van wat er is gebeurd en schrikt als Janine hem bijpraat.

Ludo staat voor een dilemma. Hij wil Daan op zich behouden voor het veilinghuis, maar dan zal hij serieus aan zijn verslaving moeten gaan werken. Daan neemt zich voor weer naar AA te gaan, maar dat vindt Ludo niet genoeg. Hij biedt hem de diensten van een therapeut aan om 1-op-1 tot de kern van zijn drankprobleem te komen.

Daan staat daar niet direct om te springen, maar hij merkt al snel dat de lokroep van drank sterk is en ondanks steun van Laura is AA wat hem betreft niet meer de oplossing. Hij laat Ludo een sessie regelen met Ellis Boekhorst, de no-nonsense therapeute die hem destijds hielp bij zijn terugkeer van het booreiland.

Ellis belooft het resultaat van twee jaar conventionele therapie in één sessie en dat doet ze met behulp van haar hallucinerende truffelthee. Daan moet dan wel zeker weten waarom hij wil stoppen met drinken: voor zijn dochtertje Louise.

Als het brouwsel is gedronken beginnen al snel de spookbeelden. Daans kille jeugd met zijn dominante opa en afwezige adoptieouders komt voorbij en dan volgt een flashforward naar een toekomst die hij vreest: zijn alcoholisme is zowel hem als Louise fataal geworden. Familie en vrienden staan om de kist en hebben geen goed woord over voor Daan. Hij krijst het uit van ellende: dit is wat hij wil voorkomen, hij móet veranderen.

Julian de klusjesman

Julian dacht ’t slim aan te pakken door steeds wat van Philippa’s beloning in het huishoudpotje te stoppen zodat hij niet hoeft uit te leggen hoe hij die duizenden euro’s verdiend heeft. Maar al die extra centen zorgen voor argwaan bij Saskia die de boekhouding volledig uitpluist en zelfs een ouderwets kasboek gaat bijhouden. Daardoor ontdekt ze dat haar man vorige week 1000 euro heeft opgenomen en teruggestort. Wat was daar de bedoeling van?

Julian liegt dat hij met dat geld bouwmaterialen had voorgeschoten voor de villaklus en doet alsof hij nog veel meer kluswerk heeft in de avonduren. Stiekem gaat hij naar de buurtsuper om de tijd te doden. Marwan verklaart ‘m voor gek: wees gewoon eerlijk tegen Saskia over het geld. Maar Julian maakt het nog bonter: hij wil vaker klusjes opknappen voor Philippa.

Die kans krijgt hij later in de week als hij instemt om maar liefst vier transporten te doen. Marwan verklaart ‘m voor gek: zoiets moet je per keer afspreken, nu zit je vast aan meerdere malen. Julian wil nog wel van Philippa weten wat hij precies vervoert. Ze geeft ‘m eerlijk antwoord: steentjes.

Orkaan Oriana

Merel begint de week met liefdesverdriet nu het uit is met Marwan en Lynn geen wederzijdse vlinders voor haar voelt. Maar Lynn wil wel een goede vriendin zijn en gaat langs bij Merel om te praten over haar ontluikende en verwarrende gevoelens.

Merel is helemaal vrolijk en opgelucht na haar koffiedate met Lynn, maar Lynns vriendinnetje Oriana is alles behalve blij als ze van de ontmoeting hoort. Ze schopt midden in de buurtsuper een rel en scheldt Merel zelfs uit waar Steef bij is. Lynn schaamt zich rot, maar het maakt Oriana niks uit.

Later in de week werkt Oriana zich bij De Koning naar binnen. Er is een nieuwe kracht in de keuken nodig, maar de vrouw die de job heeft gekregen bakt er niks van. Als Laura ziet hoe moeiteloos Oriana bijspringt mag ze wat haar betreft direct beginnen met proefdraaien.

Oriana doet het goed in de keuken, maar ze is ziekelijk jaloers aangelegd. Als ze hoort dat Lynn gaat sporten in Boks besluit ze haar te volgen. Ze flipt volledig als ze ziet dat Merel er ook is. Lynn moet ingrijpen voordat het een scene wordt.  

Viva vrouwenlogica

Rik en Julian kijken met verbazing toe hoe Saskia en Shanti het zichzelf en elkaar onnodig moeilijk maken. Shanti wil na de bevalling de eerste weken volledig thuis zijn en kondigt aan op zoek te zijn naar een nieuwe bedrijfsleider. Ze heeft Saskia op het oog, maar wil haar niet vragen omdat ze dan voor haar gevoel niet kan weigeren. En Saskia hapt om dezelfde reden niet toe. Rik en Julian weten het goed gemaakt en sturen sneaky op de telefoons van hun vrouwen berichtjes waardoor de deal uiteindelijk toch goedkomt.  

Nina’s liefdesworstelingen

Nu Bing een paar dagen weg is met Mare speelt Nina met de verleiding Lars weer te zien. In eerste instantie weet ze hem op afstand te houden, maar hun gedeelde gevoelens zijn gewoon te sterk. Ondertussen gaan de voorbereidingen op het liefdesfeest gewoon door en Nina breekt bijna als Janine opmerkt hoe trots ze is dat het zo goed gaat tussen Nina en Bing. Ze moest eens weten.

Nina en Lars hebben een romantische picknickdate op het strand waar ze niets anders doen dan praten. Ze leren elkaar goed kennen en dat maakt ’t er niet beter op. Elk antwoord dat Lars geeft sluit zó fantastisch aan op wat Nina wil in het leven en in een man. Hoe kan ze de verleiding weerstaan? Maar Nina draait weer eens als ze een lief briefje van Nola vindt. Ze beseft zich daardoor weer wat ze allemaal op het spel zet en wie er nog meer de dupe wordt van haar liefdesflirt met Lars. Ze ontbiedt Lars en vertelt hem het vervelende nieuws: ze moeten er écht mee stoppen. Lars accepteert het lot.

Een paarse babyshower

Demi wordt gevraagd om de taart te bakken voor Shanti’s babyshower maar daar heeft ze zo haar eigen ideeën bij. Dat blijkt als het baksel wordt aangesneden en er geen roze of blauwe vulling tevoorschijn komt maar paars. Dat leek haar en Steef in het kader van genderneutraal opvoeden een stuk moderner. Volgens het stel heeft Shanti’s kleintje “vrouwelijke kenmerken maar kan ze altijd nog van gedachten veranderen”. De taart smaakt er niet minder om.

Janine op onderzoek

Janine is nog altijd druk met het uitpluizen van het verleden van Agaath en Berend van Dijnselburg. Ze ontdekt dat het stel vijf jaar geleden een bootongeluk gehad heeft en dat sindsdien Berend niet meer in het openbaar te zien is geweest. Janine besluit de stoute schoenen aan te trekken en gaat bij hen thuis langs.

Uiteraard wacht ze tot Agaath er niet is. Ze treft in de achtertuin Berend. De man zit in een rolstoel en lijkt amper door te hebben waar Janine het over heeft. Al haar vragen over vastgoed, achterstallig onderhoud en de dodelijke gevolgen van Agaaths nalatigheid komen niet echt aan. Ze heeft te laat door dat Agaath inmiddels thuis is.

Agaath escorteert Janine vriendelijk doch dringend naar buiten en heeft daar een waarschuwing voor haar: alles is opgenomen op camera, ze kan Janine zo aanklagen voor huisvredebreuk. Op advies van Ludo besluit Janine haar trots opzij te zetten en excuses te maken.

Agaath hoort haar gelaten aan en Janine denkt dat daarmee de kous af is. Nu kan ze in alle rust haar grote aanval beramen. Niets is minder waar: Agaath duikt nu actief in het verleden van Ludo en Janine. Ze ontdekt het gedoe met Richard en de vragen rond de verdwijning van Leon Rinaldi. Agaath weet precies waar ze moet graven.

Laura, Henk en Dickie Duif

Laura heeft eindelijk weer de kans om voor iemand te zorgen als ze een duif redt die tegen een vrachtwagen is gevlogen. Ze ontfermt zich over het diertje dat Henk liefkozend Dickie Duif noemt. Het beestje heeft een ringetje om z’n poot en als Henk online wat rondspeurt ziet hij berichten over duivenmelkers die goud geld verdienen aan de vogeltjes. Wat hem betreft mag Dickie nog wel even blijven.

Merel in de kou

Aan het eind van de week krijgt Merel klap na klap te verwerken. Lynn deelt de eerste dreun uit: Oriana is zo jaloers en onzeker over hun vriendschap dat Lynn besluit het contact met Merel te verbreken. Ze moet immers voor haar liefde kiezen.

Merel is emotioneel gebroken en weet niet bij wie ze moet uithuilen. Ten einde raad gaat ze naar haar ex Marwan die open doet in z’n ondergoed. Nee, hij lag niet te slapen, hij had Philippa over de vloer. Merel is in shock: hoe kan hij haar dit aan doen?


En verder: Rik blijft obsessief sporten en blesseert zijn enkel, Billy zit op Smoellaria als ‘Grietje’ en niets zwangers is Shanti vreemd.

Meer over