Spoilers!

Komende week in GTST: Funeste familieleden en de onverwachte opname

19 januari 2023 02:37 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Marwan die thuis werd opgehaald door de reclassering omdat hij zijn taakstraf had verzuimd.

Marwan achter de tralies

Op het moedwillig verzaken van taakstraf staat vier dagen isoleercel. Marwan protesteert, maar moet uiteindelijk zijn straf gedwee uitzitten. In de cel kan hij niets anders dan de gebeurtenissen van de laatste maanden op zich in laten werken.

Marwan beleeft eenzame dagen in de isoleercel
Marwan beleeft eenzame dagen in de isoleercel

Voor het eerst realiseert hij zich dat hij nu écht zonder familie door het leven moet. Na de vier dagen cel heeft hij nog geen antwoorden, maar weet hij wel dat hij serieus werk moet maken van het vinden van een nieuw doel in het leven. Merel is blij dat te horen en meent zelfs dat hij best iets met kinderen zou kunnen.

Marwan overdenkt zijn leven
Marwan overdenkt zijn leven

Demi’s knallende eerlijkheid

Demi zit met de handen in het haar: ze meende dat ze Pim voorzichtig en vriendelijk had duidelijk gemaakt dat ze niets met hem wil, maar hij heeft haar zachtaardige afwijzing totaal verkeerd begrepen. Merel en Steef coachen hun zus om het ditmaal hard en helder te vertellen. Merel gaat zelfs mee om te zien hoe Demi het er vanaf brengt.

Merel en Steef geven Demi advies
Merel en Steef geven Demi advies

Demi doet haar best, maar ze geeft Pim het idee dat ze hem niet wil vanwege zijn beperking. Daar wordt hij zo boos en verdrietig om dat hij uit CS rent en de straat op vliegt. Demi rent achter hem aan om ongelukken te voorkomen maar in een onbewaakt moment wordt zij juist geschept door een auto.

Pim voelt zich afgewezen door Demi
Pim voelt zich afgewezen door Demi

Merel belt direct een ambulance en Demi is al snel omringd door familie in het ziekenhuis. Daar blijkt uit een MRI-scan dat ze een gescheurde milt heeft en direct onder het mes moet. Demi doorstaat de operatie maar moet een week in het ziekenhuis blijven om aan te sterken.

Saskia schrikt van het nieuws over Demi
Saskia schrikt van het nieuws over Demi

Demi vraagt of Steef wil regelen dat Pim langskomt zodat ze hun gesprek af kunnen maken. Het lukt haar nu wel om de jongen duidelijk te maken dat ze te verschillend zijn. Verder ontvangt ze heel veel bezoek. Van haar familie tot een berouwvolle Marwan die alles anders wil doen. Ze krijgt zelfs een telefoontje van Julian die nog van niks wist. Net nadat ze haar vader gerust heeft gesteld staat Demi oog in oog met Jesse, een bijzonder knappe broeder waar ze direct een onuitgesproken klik mee heeft.

Demi beurt Marwan op
Demi beurt Marwan op

Ludo’s nieuwe probleem

Ludo, Janine en de rest van Meerdijk ontwaken met de ochtendkrant die kopt over een vermeende angstcultuur binnen de bedrijven van Sanders Inc. Ludo zou zich als een tiran gedragen en zelfs een zwarte lijst bijhouden. Vrienden en kennissen schrikken van het nieuws.

Luuk had dit niet verwacht van Ludo
Luuk had dit niet verwacht van Ludo

Ludo zelf weigert publiekelijk te reageren, tot Janine hem doet inzien dat hij op z’n minst een persbericht de deur uit moet doen waarin hij een intern onderzoek aankondigt. Ze biedt aan het voor hem te schrijven, maar krijgt zelf een heel ander dilemma voor de kiezen.

Ludo en Janine werken aan een persverklaring
Ludo en Janine werken aan een persverklaring

De producent van In de Roos wil op basis van het nieuws rond Ludo een speciale thema-uitzending wijden aan het fenomeen grensoverschrijdend gedrag. Janine geeft direct aan dat niet te kunnen doen omdat ze te persoonlijk betrokken is. Maar het lijkt Stefano juist een topidee, hij wil desnoods wel namens Sanders Inc. door haar op tv geïnterviewd worden.

Stefano is iets te behulpzaam
Stefano is iets te behulpzaam

Janine en Ludo lachen de suggestie in eerste instantie weg, maar Stefano is bijzonder volhardend en weet met ogenschijnlijk redelijke argumenten zijn familie toch over te halen. Janine legt haar reputatie als onafhankelijk journalist in de waagschaal maar laat toch haar zwager live op televisie aan het woord.

Janine interviewt Stefano
Janine interviewt Stefano

Terwijl Stefano zijn verhaal doet wordt social media overspoeld met anonieme haatberichten waarin zelfs het thuisadres van Ludo gedeeld wordt met de oproep ‘de schoft Sanders’ eigenhandig aan te pakken. Nina blijkt al die posts zelf geschreven te hebben om Ludo op de kast te krijgen. Ze voert de druk nog verder op als ze hem boos en angstig opbelt: hij moet écht iets doen anders zijn zij en Nola ook niet veilig.

Nina post anonieme haatcomments
Nina post anonieme haatcomments

Nina’s ontdekking

Nina begint de week woedend als ze ontdekt dat Bing heeft geregeld dat Nola stiekem in therapie zit. Ze leest het dagboekje dat haar dochter van therapeute Ellis moest bijhouden en gaat kwaad naar Stefano om haar beklag te doen. Hij bekijkt het nuchter: goed, Bing heeft gelogen maar Nola is wel verbeterd dus waar maakt ze zich druk om? Zeker nu ze bezig zijn met hun plan tegen Ludo.

Nina schendt Nola's privacy
Nina schendt Nola's privacy

Nina trekt zoals altijd haar eigen plan. Ze is klaar om Bing uit te kafferen als Nola haar spontaan vertelt dat ze in therapie is bij Ellis. Nina reageert positief en belooft niet boos te worden tegen Bing. Maar ook deze belofte komt ze niet na.

Nola biecht haar sessies met Ellis op
Nola biecht haar sessies met Ellis op

Bing heeft echter meteen door dat Nina het niet alleen via Nola weet, ze heeft duidelijk in het dagboek gelezen. Ze leggen hun ruzie snel bij want het valt niet te ontkennen dat therapie werkt. Nola gaat zelfs weer moeiteloos hele middagen op pad. Wat Nina betreft mag ze door met de behandeling… Maar dan wel bij een andere therapeut. Als Nola die voorwaarde hoort is het huis te klein. 

Nola snapt niets van haar ouders
Nola snapt niets van haar ouders

Bing en Nina worden pissig als Nola spontaan stommetje begint te spelen om zo af te dwingen weer naar Ellis te mogen. Ze wil zelfs niet praten met Luuk die ook niet begrijpt waarom Nina er zo op hamert dat Ellis ongeschikt is. Hij wil na lang aandringen nog één poging ondernemen, maar dan op de praktijk met alleen Nola.

Luuk dringt niet tot Nola door
Luuk dringt niet tot Nola door

Henks briefgeheim

Henk kreeg vorige week de correspondentie die hij ooit uitwisselde met Margriet, de moeder van Jonathan. Inclusief een nooit verstuurde brief waarin ze opbiecht zwanger van hem te zijn. Henk wilde ze eerst weggooien, maar raapt zijn moed bij elkaar en leest de brieven toch door.

Henk wil de brieven van Jonathan toch lezen
Henk wil de brieven van Jonathan toch lezen

Hij blijft echter met veel vragen zitten, maar daar weet Laura raad op: ga gewoon langs bij Margriet. Ze schrikt zich rot als Henk ineens voor haar deur staat, de vrouw had geen idee dat Jonathan contact had gezocht met Henk.

Henk gaat langs bij Jonathans moeder
Henk gaat langs bij Jonathans moeder

Margriet praat Henk bij maar wat begint als een vriendschappelijk gesprek eindigt in ruzie als Henk steeds kwader wordt. Hoe kon ze al die jaren verzwijgen dat hij een zoon had? Hij heeft zoveel van zijn leven gemist!

Henk confronteert zijn oude liefde
Henk confronteert zijn oude liefde

Margriet zat echter in een spagaat: haar man zou per direct vertrekken als het uit kwam en ze kon in haar eentje onmogelijk voor vier kinderen zorgen. Henk blijft boos, maar ziet niet dat Jonathan al een tijdje van een afstand toekijkt. Hij sommeert Henk per direct te vertrekken.

Jonathan stuurt Henk weg
Jonathan stuurt Henk weg

Henk druipt af en is er de hele dag ontdaan van. Zeker als hij ontdekt dat hij door zijn gedoe met Margriet volledig heeft gemist dat Demi een ongeluk heeft gehad. In het ziekenhuis bezweert hij Laura dat Saskia niets van de situatie mag weten. Hij wil het achter zich laten en gewoon doorgaan. Maar Laura kent Henk langer dan vandaag. Ze ziet dat de wetenschap dat hij een zoon heeft hem echt niet loslaat en spoort hem aan om toch nog eens contact te zoeken.

Henk kan het verleden niet laten rusten
Henk kan het verleden niet laten rusten

Shanti’s nieuwe oude passie

Shanti en Rik komen na weken in het duinhuisje terug in de flat waar de Verduyntjes hen warm welkom heten. Shanti pakt de draad snel weer op: ze regelt een nagelparty en heeft zin haar vriendinnen weer te zien. Maar het verleden blijkt onontkoombaar.

Shanti en Rik zijn weer thuis
Shanti en Rik zijn weer thuis

Ze stuit op haar medisch dossier rond de doodgeboorte van Jasmijn dat ze destijds niet wilde inzien. Nu gaat ze toch de confrontatie aan, maar het rapport bevat zoveel medisch jargon dat ze langsgaat bij dokter Bos voor advies. Luuk neemt de tijd om Shanti alle gespecialiseerde ziekenhuistermen uit te leggen.

Shanti gaat de confrontatie aan
Shanti gaat de confrontatie aan

Zo ontdekt ze dat Jasmijn in haar baarmoeder is overleden als gevolg van het bloedverlies dat ontstond door Shanti’s gescheurde lever. Shanti is verbaasd als ze een vreemd gevoel van troost put uit de kennis dat haar kindje bij haar is gestorven en niet in een couveuse of in de handen van vreemden. Dokter Bos vraagt zich ook af of Shanti en Rik nog aan voorbehoedsmiddelen gedacht hebben nu ze weer samen intiem zien. Shanti komt thuis met de pil, maar is dolblij als Rik aangeeft dat hij dolgraag een kindje met haar wil zodra ze daar mentaal en fysiek klaar voor is. 

Shanti en Rik hebben nog een kinderwens
Shanti en Rik hebben nog een kinderwens

Shanti zit zo vol levenslust dat ze besluit het roer helemaal om te gooien. Na een nagelparty besluit ze om haar oude beroep fulltime op te pakken. Ze wil weer een stoel huren in CS en de kost verdienen als nagelstyliste. Dat betekent ook dat ze De Koning gaat verkopen. Laura en Saskia schrikken van het nieuws.

Shanti is toe aan een nieuw begin
Shanti is toe aan een nieuw begin

Linda twijfelt weer eens

Linda en Luuk hadden hun liefdesbreuk vorige week bijgelegd met een romantische nacht samen. Linda ziet haar dokter weer helemaal zitten, maar als hij voor haar gevoel niet happig genoeg reageert op haar avances slaat de twijfel wederom toe. Ze doet haar beklag tegenover Janine: misschien is het wel beter er helemaal mee te stoppen.

Linda wil stoppen met Luuk
Linda wil stoppen met Luuk

De rest van de week draaien Luuk en Linda ongemakkelijk om elkaar heen. Linda snapt er niets van als Luuk haar mee uitvraagt na het werk. Is dit een date of puur collegiaal? Luuk vindt het op zijn beurt lastig dat Linda zulke gemengde signalen afgeeft. Maar als Linda voorzichtig over zijn bindingsangst begint is hij ineens keihard: het is over en uit.

Luuk wil niets horen over zijn bindingsangst
Luuk wil niets horen over zijn bindingsangst

Ludo’s volgende klap

Aan het eind van de week is Ludo dermate gespannen dat Janine aanklopt bij Stefano. Ze meent dat haar man op ontploffen staat omdat hij zich machteloos voelt. Dat is precies wat Stefano wilde horen. Hij biedt aan om een ontspannen potje te gaan tennissen met zijn broer, maar gebruikt de gelegenheid om olie op het vuur te gooien

Janine is wanhopig
Janine is wanhopig

Ludo slaat op tilt als Stefano hem en passant vertelt dat Nina zich zoveel zorgen maakt om de situatie dat ze overweegt permanent naar Indonesië te verhuizen met haar gezin. Ludo raakt pas echt in paniek als Stefano vlak voor zijn neus wordt ontvoerd door een gewapende bende die hem een busje in trekt.

Ludo kijkt machteloos toe
Ludo kijkt machteloos toe

En verder: Steef eet liever zoutjes dan dure ziekenhuisbroodjes, Nina heeft nagels met marmereffect en Marwan praat zijn zoon met Playmobil poppetjes bij over de petoet.

-
-

Meer over