Spoilers!

Komende week in GTST: Meedogenloze moederharten en de herwonnen herberg

16 maart 2023 02:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Demi die Tom alleen thuis achterliet om op date te gaan met Jesse. Als ze halverwege de avond op de babyfoon kijkt, is haar kind spoorloos.

Demi’s schuldgevoel

Demi spoedt zich naar huis met Jesse en al snel vinden ze Tom moederziel alleen in een hoekje van de flat. Hij was uit zijn bedje geklommen en aan de wandel gegaan. Demi voelt zich een vreselijk slechte moeder, hoe begripvol en sussend Jesse ook reageert.

Gelukkig mankeert Tom niks ernstigs
Gelukkig mankeert Tom niks ernstigs

De situatie knaagt aan haar: als ze bij Jesse is voelt ze zich schuldig richting Tom en andersom. Ze durft tegen niemand te vertellen wat ze heeft gedaan en hakt een moeilijke knoop door. Daarmee negeert ze Laura’s wijze advies dat Tom niets heeft aan een ongelukkige moeder.

Laura wil Demi gelukkig zien
Laura wil Demi gelukkig zien

Ze wil niet hoeven kiezen tussen haar kind en haar liefde. Sinds ze een relatie heeft met Jesse is ze voor haar gevoel alleen maar bezig oppas te regelen. Dat verdient Tom niet, daarom maakt ze het uit. Jesse reageert verdrietig maar begripvol. Misschien komen ze elkaar over een jaar of vijf nog eens tegen. Een intens droevige Demi ziet haar grote liefde in de nacht verdwijnen.

Demi kiest voor haar kind
Demi kiest voor haar kind

Henks kostenplaatje

Henk en Laura plannen hun bruiloft, maar Henk let erg op de kleintjes. Hij schrikt van zo’n beetje elke uitgave, tot frustratie van Laura. Maar het tij keert als Linda spontaan aanbiedt om de boel te organiseren. Ineens roept Henk dat ze een professionele weddingplanner in de arm nemen, geld speelt geen rol.

De bruiloft valt duurder uit dan Henk dacht
De bruiloft valt duurder uit dan Henk dacht

Maar al snel hebben ze door dat de weddingplanner hen nog veel meer tijd en energie kost met alle verzoekjes. Als Henk met Linda spreekt geeft ze aan het voor niks te willen doen en dat spreekt hem uiteraard enorm aan.

Henk houdt van gratis
Henk houdt niet van Linda, maar wel van gratis

Maar er is nog iets: ze voelt zich als vriendin van Laura oprecht gepasseerd dat ze niets mag doen voor de bruiloft. Henk seint Laura in die heus wel door heeft dat Henk geld wil besparen. Ze gaat bij Linda langs en het is al snel in kannen en kruiken: Linda is de nieuwe ceremoniemeester.

Linda heeft de job die ze wilde'
Linda heeft de job die ze wilde

Stefano’s ups en downs

Stefano heeft een week met ups en downs. Het begint goed met een positieve ontmoeting met een investeerder in zijn nieuwe kunstgalerie. Daarna kan hij Rik vol trots zijn nieuwe, chique auto laten zien én kan hij pronken met het feit dat Merel zijn nieuwe vlam is. Rik weet niet wat ‘ie meemaakt: dat is verdorie z’n buurmeisje. 

Stefano en Merel groeien naar elkaar toe
Stefano en Merel groeien naar elkaar toe

Stefano lacht het allemaal weg, maar dat lachen is hem snel vergaan als diezelfde investeerder bij Ludo langsgaat om zijn referenties te checken. Hij vraagt Ludo op de man af of Stefano te vertrouwen is en daar wil Ludo best wat over vertellen. Door Ludo’s openheid van zaken trekt de investeerder zich terug, waardoor Ludo het idee heeft dat hij Stefano definitief in een hoek heeft gedreven. 

Ludo is eerlijk over Stefano
Ludo is eerlijk over Stefano

Hij eist de 2 miljoen gestolen losgeld terug, anders maakt hij wereldkundig wat Stefano allemaal heeft uitgevreten en dan kan hij zijn nieuwe kunstgalerie helemaal vergeten. Stefano krijgt een dag bedenktijd, maar zolang heeft hij niet nodig. Na een woede-uitbarsting en een flinke borrel bedenkt hij een nieuw plan. Later die avond staat hij bij Ludo binnen met een tegenvoorstel: niet alleen houdt hij de twee miljoen, hij verwacht van Ludo ook een lovende aanbevelingsbrief anders gaan de botresten die hij van Leon Rinaldi had gevonden naar de politie.

Stefano speelt zijn laatste troef
Stefano speelt zijn laatste troef: het lijk van Leon

Maar Stefano’s plan valt in duigen als Ludo moeiteloos zijn invloeden gebruikt om de kluis op zijn hotelkamer te laten kraken. De botresten zijn verdwenen en niemand heeft iets gezien. Er zijn zelfs geen camerabeelden. Stefano geeft zich gewonnen. Hij laat Marcel de tas met twee miljoen losgeld uit de hoofdkluis van De Rozenboom halen.

Stefano is radeloos
Stefano is radeloos als Ludo hem buitenspel zet

Stefano dropt de berg biljetten bij Janine die op dat moment in het hotel haar talkshow zit voor te bereiden. Verslagen gaat Stefano langs bij Rik om op te biechten wat hij de laatste maanden allemaal heeft uitgevreten om Ludo het leven zuur te maken. Rik hoort de biecht aan en raadt zijn vriend aan om alle ellende van zich af te schrijven. Het enige wat Stefano later op zijn hotelkamer op papier krijgt is een kort, veelzeggend: “NOOIT GENOEG”.

Stefano's minderwaardigheidscomplex speelt op
Stefano's minderwaardigheidscomplex speelt op

Luuk in het nauw

Luuk ontdekt dat Linda in het dossier van Stanley heeft gerommeld als hij de bewerkingsgeschiedenis van het document bekijkt. Hij is razend op haar en daar begrijpt zij dan weer niks van: ze deed het alleen maar om hem te beschermen. Luuk kan er geen begrip voor opbrengen: dit is valsheid in geschrifte en kan voor nog veel grotere problemen zorgen. Zeker omdat hij nu ongewild gelogen heeft tegen zowel Bing als Stanley.

Luuk is razend op Linda
Luuk is razend op Linda

Luuk wordt onverwacht verder in het nauw gedreven als hij Stanley in het ziekenhuis bezoekt en Bing langskomt om hem nogmaals op de man af te vragen of hij zijn vader écht heeft geadviseerd naar de Spoedeisende Hulp te gaan. Om Linda te beschermen houdt hij vast aan de leugen en wordt hij zelfs boos op Bing om overtuigend over te komen.

Luuk bijt fel van zich af
Luuk bijt fel van zich af

Het zorgt voor spanningen binnen hun relatie, vooral omdat Linda niet in lijkt te zien hoe moreel en ethisch fout ze zat, ook al bedoelde ze het goed. Linda biedt aan om het op te biechten aan Bing, maar dat wil Luuk niet: nu houden ze dit verhaal voor ieders best wil aan.

Luuk en Linda zitten vast aan dezelfde leugen
Luuk en Linda zitten vast aan dezelfde leugen

Maar Bing laat het er echt niet bij zitten. Hij benadert Linda omdat hij een kopie van Stanley’s dossier wil hebben, zogenaamd voor zijn eigen administratie. Linda pareert dat handig door hem er op te wijzen dat ze alleen met toestemming van de patiënt informatie mag geven.

Linda schermt met de regels om haar hachje te redden
Linda schermt met de regels om haar hachje te redden

Bing gaat bij zijn vader langs om het voor te leggen, maar Stanley weigert resoluut. Hij wil het laten rusten: alle mensen maken fouten, hij moet nu aan zijn herstel denken. Bing kan het echter niet loslaten. Hij vertelt Nina dat hij overweegt naar de geschillencommissie Zorg te stappen.

Bing overweegt vervolgstappen
Bing overweegt vervolgstappen

Shanti’s verantwoordelijkheidsgevoel

Nu De Koning opnieuw verkocht is wordt duidelijk wat er met de geliefde kroeg gaat gebeuren: het moet een moderne, luxe frietzaak worden. Het nieuws haalt de krant en heel Meerdijk spreekt er schande van. Rik en Shanti vinden het ook vreselijk, maar ze zijn eigenlijk vooral druk met het inrichten van hun nieuwe huis.

De verkoop van De Koning haalt de krant
De verkoop van De Koning haalt de krant

Ze knutselen een maquette en gaan helemaal op in de voorpret. Die mooie fantasie wordt voortdurend verstoord door appjes en berichten van vrienden en bekenden die het allemaal erg vinden dat De Koning verdwijnt. Als ze daarna ook nog eens bezoek krijgen van Saskia die vertelt dat al het personeel is ontslagen, weten Rik en Shanti genoeg: ze moeten De Koning terug zien te kopen.

Shanti en Rik zetten hun droom opzij
Shanti en Rik zetten hun droom opzij

De nieuwe eigenaar wil de boel best verkopen, maar hij vraagt wel een ton meer dan de originele prijs. Shanti vindt het schandelijk, dat geld heeft ze helemaal niet. De deal lijkt af te ketsen, tot Marwan een ingeving krijgt: zet een crowdfunding actie op zodat mensen allemaal kunnen investeren in De Koning. Ze beleggen snel een meeting met vrienden en bekenden en Steef bouwt een website.

Crowdfunding kan De Koning redden
Crowdfunding kan De Koning redden

Steefs uitje

Steef zit met zijn hoofd bij een lastige toelatingsopdracht voor zijn opleiding game design. Hij moet een spel ontwerpen dat mensen spelenderwijs iets leert over bestuur en overheid. Jonathan heeft een gouden idee: maak een spel over rechtspraak. Steef lijkt het wel wat en Jonathan laat er geen gras over groeien. De volgende dag staat hij al op de stoep om zijn neef mee te nemen naar een rechtbankzitting. Hij heeft zelfs al een pak voor hem meegenomen. Steef heeft eigenlijk gewoon school, maar Saskia knijpt een oogje toe.

Steef moet van Jonathan in stijl gekleed
Steef moet van Jonathan in stijl gekleed

Nina’s opties

Ludo trok vorige week zijn investeringen uit de bedrijven van Nina en dat heeft grote financiële gevolgen. Ze moet in rap tempo vijf ton bij elkaar krijgen om het gat in de begroting te dichten. Ze heeft drie opties: een lening afsluiten, een nieuwe investeerder vinden of een deel van haar bedrijven afstoten. Na overleg met Bing kiest ze voor optie A.

Nina brengt de mogelijkheden in kaart
Nina brengt de mogelijkheden in kaart

Een dag erna twijfelt ze toch weer als haar boekhouder met een schatrijke modevlogger komt die wil investeren in ruil voor een eigen productlijn bij La Nina. Bing vindt dat geen geweldig idee en meent dat Nina haar eigen pad moet volgen. Geleid door dat advies wijst Nina vol trots de deal af.

Nina en Bing halen het beste bij elkaar naar boven
Nina en Bing halen het beste bij elkaar naar boven

Nola's Froger flirt

Nina heeft dan wel gebroken met haar ouders, Janine wil haar kleinkinderen wel gewoon blijven zien. Zeker omdat ze binnenkort Nola’s lievelingsartiest Maxim Froger te gast heeft in haar talkshow In de Roos. Ze wil het met Bing regelen, maar die geeft geen krimp. Niet in de laatste plaats omdat Janine haar pasverlengde sportabonnement bij Boks wil opzeggen zonder te betalen.

Janine heeft bonje met Bing
Janine heeft bonje met Bing

Als Nola hoort dat Maxim Froger komt wil ze uiteraard bij het optreden zijn. Nina verbiedt het haar: ze hebben immers geen contact meer met opa en oma. Nola hoort het braaf aan en gaat daarna uit school naar De Rozenboom om Janine tijdens de repetities te zien. Uiteraard regelt zij een ontmoeting én een foto met Maxim.

Nola is verkikkerd op Maxim Froger
Nola is verkikkerd op Maxim Froger

Eenmaal thuis doet Nola alsof er niks aan de hand is, tot blijdschap van Nina die niet beter weet dan dat Nola haar kant kiest. Samen kijken ze op televisie naar In de Roos terwijl Nola helemaal wegsmelt van die knappe Maxim.

Nola smelt weg van Maxim
Nola smelt weg van Maxim

Een koninklijk begin

Aan het eind van de week dreigt de crowdfunding in het water te vallen als er met nog een paar uur tot de deadline nog ruim 44.000 euro nodig is. Stefano, Luuk en Jonathan zijn bereid elk een paar duizend euro te doneren, maar het is niet genoeg.

De crowdfunding levert niet genoeg op
De crowdfunding levert niet genoeg op

Verdriet slaat om in blijdschap als op het laatste moment het benodigde bedrag alsnog gestort wordt. De gulle gever blijkt Janine die op weg naar huis met de twee miljoen losgeld een appje kreeg van Laura over de situatie. Na alle ellende van de laatste tijd had Janine behoefte iets positief te doen.

Janine gebruikt het losgeld om De Koning te bevrijden
Janine gebruikt het losgeld om De Koning te bevrijden

Shanti belt meteen met de eigenaar van De Koning om het bod te bevestigen. De geliefde bruine kroeg is gered van een nieuw bestaan als frituurzaak met mintgroene wanden. Iedereen gaat dolblij naar De Koning om de overwinning te vieren. Het kostte Shanti haar droomhuis, maar ze voelt zich desondanks onvoorstelbaar gelukkig.

Shanti is terug bij af en blij toe
Shanti is terug bij af en blij toe

En verder: Rick is geen held met scharen, Luuk houdt van Linda omdat ze lekker dramatisch is en Steef ziet geen verschil tussen speelgoed van Tom en Dolly.

-
-

Meer over