Spoilers!

Komende week in GTST: Benepen biechten en het doortrapte dubbelspel

Eergisteren 02:18 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Stefano die voor de ogen van Ludo werd ontvoerd.

Ludo op oorlogspad

Janine kijkt bezorgd toe hoe Ludo meer dan ooit doorslaat. Hij weigert de politie in te schakelen en vertrouwt op zijn eigen mensen, maar die kunnen het busje niet zo snel meer traceren. Wel staat Ludo erop dat Janine regelt dat Linda onmiddellijk vertrekt. Ze is hem veel te loslippig en voorlopig mag niemand nog weten wat Stefano is overkomen.

Janine stuurt Linda weg
Janine stuurt Linda weg

Terwijl Janine regelt dat Linda zolang op hun kosten naar De Rozenboom kan, laat Ludo wel aan Nina weten dat Stefano is ontvoerd. Ze doet alsof ze stomverbaasd en een beetje bang is, maar uiteraard zitten zij en Stefano zelf achter de ontvoering. Toch speelt ze het spelletje mee en stemt ze in om met Bing langs te komen voor een familieberaad.

Nina speelt de vermoorde onschuld
Nina speelt de vermoorde onschuld

Eenmaal in de villa leest ze haar vader keihard de les: hoe kan hij dit laten gebeuren, vroeger had hij alles toch onder controle? Dat heeft wel een onverwacht gevolg: ze had er niet op gerekend dat Bing het ineens wél een goed idee vindt om alsnog met het gezin voorlopig bij Ludo en Janine in te trekken.

Nina maakt het haar vader niet makkelijk
Nina maakt het haar vader niet makkelijk

Ze heeft zeker na haar tirade dat Ludo niet genoeg zou doen geen zinnig weerwoord meer en dus verkast ze met Bing en de kinderen naar het landgoed. Dat maakt het wel lastiger om contact te houden met Stefano, maar hun aanval gaat door. Ludo krijgt nog een andere schrik te verwerken als ineens de computersystemen van het veilinghuis platliggen.

Ludo en Janine leven onder hoogspanning
Ludo en Janine leven onder hoogspanning

De volgende dag krijgt Ludo van de gijzelaars een telefoontje met de eis: Ludo moet twee miljoen losgeld af komen leveren. Hij probeert eisen te stellen, maar dat werkt alleen averechts. Daarom gaat hij met kogelvrij vest en al het geld leveren in ruil voor Stefano en het herstel van de computers van het veilinghuis.

Ludo levert twee miljoen af
Ludo levert twee miljoen af

Ludo laat thuis een verdrietige Janine achter bij Nina en dropt het losgeld zoals beloofd. Daarmee denkt hij dat het goed komt, maar de gijzelnemers hebben zich bedacht: ze willen veel meer geld. Dat is voor Ludo reden om de verbinding te verbreken tot schrik van zijn familie. De gijzelnemer schrikt nog het meest: het blijft Stefano zelf met een stemvervormer.

Stefano is zijn eigen ontvoerder
Stefano is zijn eigen ontvoerder

Marwans geldnood

Marwan is druk op zoek naar een baan maar tot die tijd gaan de lopende kosten van leven in het Paleis gewoon door. Met amper 80 euro op zijn rekening besluit hij dat er extra zuinig geleefd moet gaan worden. Niet langer dan vijf minuten warm douchen, goedkopere boodschappen en niet teveel lichten aan.

Marwan wil dat Merel zuiniger leeft
Marwan wil dat Merel zuiniger leeft

Merel is niet blij met haar huisgenoot en Marwan maakt er ook best een potje van. Hij solliciteert op jobs die hij nooit kan krijgen en hij is net iets te eerlijk over zijn taakstraf in gesprek met een headhunter die spontaan geen banen meer voor hem heeft. Marwan weigert werk onder zijn niveau te doen maar met een rap leeg rakende koelkast is hij zelfs bereid zijn merkschoenen te verkopen.

Marwan kan niet van lucht leven
Marwan kan niet van lucht leven

Luuks knieval

Linda en Luuk zouden alleen nog als vrienden met elkaar omgaan, maar Luuk kan zijn gevoelens voor Linda niet ontkennen. Dat zorgt voor zo’n ongemakkelijk sfeer dat Linda zich een dagje ziek meldt. Daar reageert Luuk dan weer zo bezorgd op dat hij haar direct met een fruitmand komt opzoeken in De Rozenboom.

Luuk komt op ziekenbezoek bij Linda die zich kiplekker voelt
Luuk komt op ziekenbezoek bij Linda die zich kiplekker voelt

Luuk ziet direct dat Linda helemaal niet ziek is en hij eist een verklaring. Daar kan hij wat Linda betreft naar fluiten. Ze belooft er morgen weer gewoon te zijn en wil nu met rust gelaten worden. Luuk druipt af maar raapt later die dag alle moed bij elkaar.

Linda is Luuks tegenstrijdige signalen beu
Linda is Luuks tegenstrijdige signalen beu

Luuk gaat weer naar de Rozenboom om Linda de liefde te verklaren. Hij wil alleen haar en is zelfs bereid in therapie te gaan om aan zijn bindingsangst te werken. Linda vindt dat mooi en goed te horen, maar ze moet aan zichzelf denken: ze kan niet leven met een man die moeite heeft zich te geven. Ze kapt de relatie bruut af.

Luuk blijft alleen achter
Luuk blijft alleen achter

Rik en Shanti’s nieuwe start

Laura en Saskia schrokken vorige week toen Shanti aankondigde De Koning te gaan verkopen zodat ze weer fulltime nagelstyliste kan worden. Ze bieden aan de kroeg voorlopig draaiende te houden zodat Shanti rustig kan kijken of ze écht wel wil verkopen. Daar gaat Shanti in eerste instantie in mee, tot ze beseft dat dit inderdaad is wat ze wil.

Saskia en Laura proberen Shanti over te halen
Saskia en Laura proberen Shanti over te halen

De Koning wordt verkocht, maar alleen aan een geschikte koper. Ondertussen is ook Rik weer begonnen als manager bij Boks. Maar al na een dag of wat merkt hij dat dit werk hem niet meer gelukkig maakt. Hij wil weer fulltime aan de slag als personal trainer. Bing is in eerste instantie pissig: hij heeft maanden Riks functie vrijgehouden en nu doet ‘ie dit? Maar Rik is vastberaden en dat kan Bing hem niet kwalijk nemen.

Bing schrikt van Riks besluit
Bing schrikt van Riks besluit

Demi’s crush

Demi ligt nog altijd in het ziekenhuis maar ze vermaakt zich prima dankzij de knappe verpleger Jesse die extra lief voor haar is. Hij knijpt zelfs een oogje dicht als Steef stiekem met Dolly op ziekenbezoek komt. En dat ze al zo jong moeder is vindt hij ook alleen maar heel tof.

Demi heeft een wel erg leuke broeder aan haar bed
Demi heeft een wel erg leuke broeder aan haar bed

Demi is al snel haar hart verloren en probeert zelfs nog een dagje langer in het ziekenhuis te blijven om dichter bij Jesse te kunnen zijn. Steef, Saskia en Merel hebben door wat er speelt. Als Demi bij het afscheid niet durft het nummer van Jesse te vragen beluit Merel zich subtiel met de situatie te bemoeien.

Saskia, Merel en Steef zien dat Demi verliefd is
Saskia, Merel en Steef zien dat Demi verliefd is

Merel laat het adres en nummer van haar zusje achter en nog geen dag later staat Jesse spontaan op de stoep. Demi laat hem verlegen binnen, maar al snel babbelen ze honderduit. Jesse heeft een goede klik met Tom en wat begon als een kopje thee eindigt in een middag met zelfgebakken cake, afgerond met een verdiende eerste kus.

Demi is weer aan de man
Demi is weer aan de man

Jonathan maakt kennis

Henk had gehoopt dat Jonathan hem zou bellen, maar als dat telefoontje uitblijft gaat hij zelf maar langs op het werk van zijn zoon. Henk is onder de indruk van het luxe advocatenkantoor waar Jonathan een rijzende ster blijkt. Jonathan is op zijn beurt wat onaangenaam verrast als Henk onaangekondigd midden op de dag voor zijn neus staat. Maar hij maakt toch tijd voor hem. Onder het genot van een biertje en wat gebabbel over koetjes, kalfjes en voetbal leggen ze hun eerdere conflict bij.

Henk en Jonathan hebben een goed gesprek
Henk en Jonathan hebben een goed gesprek

Jonathan snijdt wel een ander heet hangijzer aan: hij zou graag zijn halfzus Saskia willen leren kennen. Henk vreest voor de reactie van zijn dochter en probeert al een paar keer het juiste moment te vinden tot hij besluit het haar ’s avonds thuis maar in één keer te vertellen.

Jonathan wil Saskia ontmoeten
Jonathan wil Saskia ontmoeten

Saskia weet niet goed wat ze hoort. Maar ze wordt wel steeds bozer naar mate het besef indaalt wat haar vader gedaan heeft. Vreemdgaan met de buurvrouw. Haar moeder bedriegen. Ze stuurt Henk subiet weg en blijft droevig achter.

Saskia kan Henks biecht moeilijk handelen
Saskia kan Henks biecht moeilijk handelen

Steef merkt de volgende dag direct dat er iets is. Opa vraagt hem een boodschap door te geven en mama doet moeilijk. Saskia besluit hem in te lichten over de situatie en wordt niet direct blij als hij het juist vet vindt er ineens een oom bij te hebben.

Saskia neemt Steef in vertrouwen
Saskia neemt Steef in vertrouwen

Later die dag lucht Saskia haar hart tegen de meidengroep tijdens een nagelavond. Laura vindt dat ze veel te streng oordeelt over Henk. Zelfs als je de liefde van je leven hebt gevonden kan een misstap gebeuren en het belangrijkste is dat Henk voor haar en haar moeder koos.

Saskia draait een beetje bij
Saskia draait een beetje bij

Saskia gaat daarom diezelfde avond nog mee met Laura om het uit te praten met Henk. Ze stemt in om Jonathan te ontmoeten, maar geeft wel aan dat ze voorlopig nog wel even boos op hem blijft, ook voor haar overleden moeder. Henk begrijpt het, maar heeft niet door hoe zeer Saskia baalt.

Saskia kan haar vader niet meteen vergevne
Saskia kan haar vader niet meteen vergeven

Ludo verder in het nauw

Aan het eind van de week komt alles samen voor de familie Sanders. Ludo blijft telefoontjes krijgen van Stefano die duidelijk gemarteld wordt door zijn gijzelnemers. Zijn gekerm en gesmeek gaat door merg en been, maar Ludo weigert meer losgeld te betalen of de politie in te schakelen.

Ludo weigert te buigen
Ludo weigert te buigen

Hij snauwt zelfs Janine af als ze hem op andere gedachten wil brengen. Janine laat zich niet zomaar afbekken en vertelt tegen Nina dat ze wel van plan is naar de autoriteiten te stappen. Ze voegt heel discreet en in het diepste geheim daad bij het woord als ze Alex de Boer naar de set van In de Roos laat komen om hem informatie over Stefano’s ontvoering te geven.

Janine stapt stiekem naar de politie
Janine stapt stiekem naar de politie

Ondertussen hebben Nola en Ludo goede gesprekken, wat een doorn in het oog is van Nina want haar dochter wil nog steeds niks van haar weten. Door Ludo’s inmenging komt er een opening, maar niet voordat Ludo haar streng de les heeft gelezen over het lezen van Nola’s dagboek.

Ludo wijst Nina terecht
Ludo wijst Nina terecht

Dat zet behoorlijk wat kwaad bloed bij Nina, maar ze is blij dat Nola geen stommetje meer speelt en zelfs bereid is toch met dokter Bos te gaan praten over therapie bij iemand anders dan Ellis. Maar als ze niet mee naar binnen mag op de huisartsenpraktijk is voor Nina de maat vol: ze belt Stefano om de volgende fase van hun plan in gang te zetten.

Nina en Nola praten weer met elkaar
Nina en Nola praten weer met elkaar

Ludo zit nietsvermoedend in zijn eentje thuis als ineens de lampen beginnen te flikkeren. Kort daarop valt het licht uit en beginnen alle elektronische alarmsystemen op volle kracht te loeien. Een overdonderde, angstige Ludo slaakt een stille kreet van ellende.  

Ludo wordt overvallen door gekmakende herrie
Ludo wordt overvallen door gekmakende herrie

En verder: Saskia droomde er ooit van niet langer enigkind te zijn, Laura trouwt niet in het wit en Linda brengt eigenhandig de schoudervulling terug.

Niemand kan om Linda heen. Zeker niet in die outfit.
Niemand kan om Linda heen. Zeker niet in die outfit.

Meer over