Komende week in GTST: Eclatante eisen en de schrijnende schuldvraag

13 oktober 2022 10:27 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Bing en Nina die thuis bezoek kregen van Barry, de boze vader van Chanel.

Nola's nieuwe leugens

Bing en Barry staan al snel lijnrecht tegenover elkaar. De man wil niet geloven dat zijn dochter iets verkeerd heeft gedaan en dreigt met geweld als de beschuldigingen niet stoppen. Bing is klaar met Barry op de vuist te gaan, maar Nina weet hem te kalmeren.

gtst
gtst

Nina doet haar best te bemiddelen. Een vechtpartij blijft uit en ze weet Bing op andere gedachten te brengen als hij de volgende dag besluit hoogstpersoonlijk de spullen van zijn dochter op te halen bij Barry en Chanel. Nina en Bing besluiten het via de politie te spelen. Maar ook tegen Alex de Boer zegt Nola niks steekhoudends: Chanel heeft haar spullen niet gestolen, ze heeft ze vrijwillig aan haar afgestaan omdat Chanel arm is en zij rijk.

gtst
gtst

Alex kan er weinig mee en belooft bij Chanel en haar pa langs te gaan voor een informeel gesprek. Daarop wordt Nola boos maar daar heeft Bing geen boodschap aan: ze krijgt huisarrest en mag niks meer. Nina trekt dit autoritaire gedrag niet en al snel staan de twee lijnrecht tegenover elkaar.

gtst
gtst

Laura’s nieuwe woning

Nu Linda het huis in de verkoop heeft staan probeert Henk met alle geweld Laura te overtuigen een nieuw, groter appartement te kopen. Hij vreest dat ze niet meer met hem wil samenwonen als ze teruggaat naar haar huidige poppenhuis van een woning.

gtst
gtst

Op aandringen van Henk bezichtigt ze het appartement, maar er moet zoveel aan gebeuren dat ze er vanaf ziet. Henk is ondertussen druk bezig internet tutorials te volgen om zelf te ontdekken hoe je die verbouwingen doet. Uiteraard zonder iets te zeggen, maar dat levert aan het eind van de week mooie en betaalbare verbouwplannen op waar Laura zo enthousiast van wordt dat ze besluit een bod te doen.

gtst
gtst

Merels communicatieprobleem

Nu Linda het huis te koop heeft staan raakt Merel ook haar garagebox kwijt. Maar de huur van kamers is belachelijk, dus ze kan eigenlijk nergens heen. Ze oppert om bij Lynn in te trekken, maar die schrikt daar van. Lynn schrikt nog meer als Merel zonder haar op stap gaat en de hele nacht weg blijft. Is dit hoe hun relatie eruit gaat zien?

gtst
gtst

Lynn krijgt een nieuwe teleurstelling te verwerken als Merel verstek laat gaan bij het afscheidsetentje dat Ludo en Janine voor haar georganiseerd hebben. Ze heeft een hospiteeravond, wat Lynn aan het denken zet: doet ze niet te moeilijk en moet Merel gewoon niet bij haar intrekken? Advies van Janine trekt haar over de streep: ze gaan het gewoon doen.

gtst
gtst

Ludo’s te gulle gift

Nina en Stefano kijken gek op als ze door Ludo ontboden worden in het landhuis. Even vrezen ze dat hij ziek is, maar de reden voor de samenkomst is een vrolijke: hij wil hen aandelen in het veilinghuis schenken.

gtst
gtst

Nina en haar halfzus Amy krijgen elk vijf procent. Stefano krijgt er tien… En Daan ook. Stefano kookt van woede terwijl zijn rivaal tekent voor wat ooit een fiks deel van de Sanders erfenis wordt. Janine kijkt van een afstandje toe en vermoedt dat Ludo de twee kemphanen tegen elkaar uit wil spelen, maar hij bezweert geen kwade bedoelingen te hebben.

gtst
gtst

Stefano kan dit niet over zijn kant laten gaan en komt later op de dag terug om Ludo een ultimatum te stellen: hij eist dat de beslissing wordt teruggedraaid en dat Ludo alle contact met Daan verbreekt. Slijmende werknemers horen niet in een familiebedrijf. Ludo geeft geen krimp. Het veilinghuis is helemaal geen familiebedrijf, het is zíjn bedrijf en hij beslist wie wat krijgt. Stefano krijgt er geen speld tussen, wat hij ook probeert. Zelfs Janine wil niet voor hem bemiddelen en als hij het stel de volgende ochtend bij het ontbijt schamper hoort lachen over de situatie is voor hem de maat vol.

gtst
gtst

Stefano vertrekt naar onbekende oorden, maar niet voordat hij Cato heeft gevraagd om als zijn spion het reilen en zeilen binnen het veilinghuis in de gaten te houden. Hij heeft haar nodig wanneer ‘ie weer terugkomt.

gtst
gtst

Linda tegen de lamp

Linda wil met alle geweld haar baan in de huisartsenpraktijk houden en ondermijnt zelfs de sollicitatie van haar opvolger Tineke. Dokter Bos voelt nattigheid en wil de waarheid weten. Schoorvoetend geeft Linda toe hoe de vork in de steel zit: ja, ze gaat scheiden en ja, ze wil die job.

gtst
gtst

Daarop denkt Linda dat ze het definitief verbruid heeft. Ze pakt haar spullen in en is klaar om de praktijk vaarwel te zeggen. Dan blijkt dat de dokter allang heeft besloten dat ze gewoon mag blijven. Zonder haar zou het immers maar saai zijn.

gtst
gtst

Shanti is er niet bij

Met enkele dagen tot de rechtszaak tegen Agaath heeft Rik grote moeite om Shanti bij de les te houden. Haar getuigenverklaring is doorslaggevend, maar ondanks haar toezegging te helpen is ze er totaal niet bij. Zelfs als Rik alles voor haar uitschrijft wil ze het niet eens lezen, tot zijn groeiende frustratie.

gtst
gtst

Op de dag zelf is Shanti dan ook foetsie. Rik moet noodgedwongen alleen naar de rechtszaal, al krijgt hij steun van Bing en Nina. Daan ziet toevallig Shanti in De Koning en weet haar op het laatste moment te overtuigen om tenminste in de zaal plaats te nemen.

gtst
gtst

Rik krijgt bij de rechtbank een teleurstelling te verwerken als blijkt dat Agaath helemaal niet aanwezig is. Haar advocate neemt voor haar waar, wat Rik absoluut woedend maakt. Maar hij moet toch zijn verhaal doen.

gtst
gtst

Uiteindelijk wil de rechter ook Shanti wat vragen stellen. Gaandeweg wordt al duidelijk dat alles eigenlijk háár schuld is: zij ging zonder toestemming van Agaath terug naar de flat om te plassen terwijl ze wist dat het gevaarlijk was. Zij koos in het ziekenhuis ondanks medische adviezen niet voor een keizersnee die haar kindje mogelijk had kunnen redden. Shanti breekt stilletjes.

gtst
gtst

Steef loopt spaak

Steef kan al zijn diverse taken amper bolwerken: school, de buurtsuper, het huishouden… Alles kost tijd en energie en zelfs met to-do lijstjes is het zwaar. Om op de been te blijven drinkt hij aan de lopende band energiedrankjes.

gtst
gtst

Maar dat helpt weinig tegen vermoeidheid. Steef kan z’n koppie er niet bij houden en als een klasgenoot belt om huiswerk te bespreken vergeet hij helemaal dat hij een pan met olie op het vuur heeft staan. Saskia komt net op tijd binnen om brand te voorkomen en geeft hem de wind van voren.

gtst
gtst

De volgende ochtend heeft ze spijt, maar ook niet echt tijd om Steef de aandacht te geven die hij nodig heeft. Steef moet door en haalt bij de buurtsuper nog een lading energydrinks. Op weg naar huis krijgt hij op de fiets ineens last van druk op de borst. Hij kan amper ademen en valt neer. Na een minuutje is ‘ie weer de oude: het was waarschijnlijk een paniekaanval vanwege alle stress en de vele energydrinks die hij gedronken heeft. Hij zwijgt tegenover zijn omgeving over het incident en doet alsof alles helemaal goed gaat.

gtst
gtst

Shanti slaat door

Shanti trekt het niet meer als ze in de rechtszaal Riks hartverscheurende slotverklaring hoort. Ze gaat halverwege in haar eentje naar huis waar ze overvallen wordt door de gedachte dat de dood van Jasmijn haar schuld is. Als Rik thuiskomt blijkt Shanti doorgeslagen. Ze slaat de huisraad kort en klein en als Rik haar wil troosten rukt ze zich van hem los om zichzelf op het balkon op te sluiten. Rik kijkt machteloos toe hoe ze overweegt te springen.

gtst
gtst

En verder: Luuk droomt over Linda en noodlandingen, Stefano vindt Daan een brown noser en Pim is tot over z’n oren verliefd op Demi.

gtst
gtst

Meer over