Spoilers!

Komende week in GTST: Giftige giften en de jachtige jobhoppers

21 oktober 2021 20:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Daan die in opdracht van Ludo en Richard een belletje van Billy met Shanti probeert te traceren.

Daan dringt aan

Shanti blijkt te snel opgehangen te hebben, waardoor Billy nog steeds onvindbaar is. Ludo en Richard geven Daan de opdracht Shanti te overtuigen opnieuw contact te zoeken met haar moeder. Daan probeert Shanti subtiel te overreden, maar Rik heeft door dat er iets speelt. Doorgaans is Daan nooit zo pushy. Daan geeft toe wat er gaande is: hij wordt door Ludo gechanteerd met Louise.\

Rik is woedend en wil direct naar Ludo, maar Daan smeekt hem om aan Louise te denken: voor het lot van zijn nichtje moet Rik op zijn vrouw inpraten. Dat weigert hij pertinent, Billy maakt haar alleen maar ongelukkig. Maar Rik wil zijn broer wel helpen om Billy uit te leveren aan Ludo.

Daan plaatst software op de telefoon van Rik waarmee gebruikers van Smoellaria te traceren zijn. Rik plaatst een foto van Shanti en Pieter op zijn pagina met een tag naar Shanti waardoor Daan de locatie van gebruikers kan checken. Hierdoor komt hij tot de conclusie dat Billy in Dubai zit. Maar zijn onderzoek loopt vertraging op als commissaris Groen zich met hem gaat bemoeien. Het valt Groen op dat Daan niet bij de les is. Ook omdat hij zich nog altijd bezig houdt met de zaak Rinaldi terwijl Leon allang terecht is. Als Groen blijft pushen neemt Daan resoluut ontslag.

Shanti’s leesclub

Shanti had tegen Pieter verteld dat ze van lezen hield. Een vrij onschuldige opmerking, tot blijkt dat haar vader dol is op literatuur. Hij verrast haar met Pride & prejudice van Jane Austen, zo kunnen ze het samen over boeken gaan hebben. Shanti durft haar laaggeletterdheid niet toe te geven en probeert zich dapper door het boek heen te slaan.

Rik heeft een betere oplossing: kijk gewoon de film. Maar daardoor valt ze genadeloos door de mand als ze indruk probeert te maken op Pieter. Ze moet toegeven dat ze moeite heeft met lezen. Ze vreest dat hij haar nu niet alleen een leugenaar vindt, maar ook nog eens dom. Pieter komt echter met een bekentenis: hij is zelf “zo dislectisch als de pest” en luistert al zijn boeken op tape. Later verrast hij zijn dochter met een cadeaubon voor audioboeken.

Janines screening

Janine heeft een nacontrole in het ziekenhuis en is bloednerveus. Tegen Ludo houdt ze zich groot, maar Richard merkt dat er wat speelt. Zijn eigen moeder is overleden aan borstkanker, vandaar dat haar angst hem raakt. Janine ziet een andere kant van Richard en merkt ook dat hij Billy nog altijd vreselijk mist. Dankzij Richard kan Ludo nog net op tijd bij Janine zijn voor de screening. De uitslag laat een paar dagen op zich wachten, maar Janine voelt zich vreselijk. Nadat ze schoon was verklaard, hadden ze zich voorgenomen alleen nog maar leuke dingen te doen en daar is niets van terechtgekomen. Ze vreest voor de tijd die haar nog rest en niets wat Ludo zegt lijkt te helpen.

De gulle Steef

Steef verdient goud geld als semiprofessioneel gamer en dat zorgt voor spanningen in huize Verduyn. Julian heeft een nieuwe jas nodig en Steef besluit zijn pa te verrassen met een chique exemplaar van 600 euro en, vooruit, hij koopt er ook een voor zichzelf.

Julian flipt helemaal, zeker als Steef zijn werk in de buurtsuper ook nog eens een flutbaantje noemt. Saskia probeert de boel te sussen: Steef wilde hem alleen maar een cadeautje geven, da’s toch super bijzonder? Hij leert vanzelf wel de waarde van geld als zijn centen op zijn.

Julian moet toegeven dat hij ook trots is op zijn zoon, maar het is gewoon lastig om te accepteren dat hij in een paar uur meer verdient dan Julian en Saskia in een maand. Saskia weet raad: Steef mag een kwart van wat hij verdient vrij besteden, de rest gaat op de spaarrekening en hij krijgt een budget app.

Merel hartje Marwan

Het geflirt tussen Merel en Marwan neemt hand over hand toe. Zeker nu ze een reden hebben eens af te spreken dankzij de barbecue die hij haar had beloofd. Het wordt wel steeds moeilijker om hun ontluikende gevoelens verborgen te houden voor Demi.

Zeker als ze na een potje voetballen bijna vrijend in het gras eindigen. Merel probeert haar gevoelens de baas te blijven, al wil ze best overstag gaan. Ze komt helemaal in een lastig parket als duidelijk is dat Demi met het idee rondloopt dat het wel weer iets kan worden tussen haar en Marwan. Hij doet immers zo aardig.

Merel zit in dubio: moet ze haar zusje vertellen dat ze geen kans maakt of dat ze dat vooral uit eigenbelang? Feit blijft dat ze samen een kindje hebben, dus er blijft altijd een band. Maar het gevoel dat aan haar knaagt als ze Demi met Marwan ziet zorgt er wel voor dat ze geirriteerd reageert.

Saskia en de romanticus

Saskia houdt de boot af als Roman tijdens het huisartsenoverleg de volgende borrel aankondigt. Maar later komt ze er toch op terug: ze heeft veel aan haar hoofd en is altijd wat kribbig als ze ongesteld moet worden. Later die dag geeft ze aan Shanti toe dat ze heus wel merk dat Roman érg charmant is.

Dat gevoel komt later in de week sterk terug als ze over een hek wil klimmen en hij als redder in nood klaarstaat om haar val te breken. De aantrekkingskracht tussen beiden is voelbaar. Zo erg zelfs dat Saskia bij thuiskomt onmiddellijk Julian mee de slaapkamer in trekt om afleiding te zoeken.

Bing loopt over

Bing had zich voorgenomen werk en gezin beter te combineren, maar dat loopt deze week letterlijk en figuurlijk in de soep als Lydia de griep krijgt en hij er helemaal alleen voor staat. Hij is zo druk dat hij zelfs soep uit blik nog laat overkoken. De kinderen maken er handig gebruik van en genieten van ijs en pizza, maar het is geen houdbare situatie.

Rik biedt aan te brainstormen over een oplossing en blijkt van onschatbare waarde. Dankzij Rik weet Bing een belangrijke klus binnen te slepen. Opdrachtgever Melchior is lovend over hem en Bing biedt Rik weer een baan in Boks aan. Hij krijgt een adviserende rol en gaat kinderen met een beperking helpen met sporten. Shanti vindt het helemaal zijn ding, dus Rik accepteert de baan maar wat graag.

Daans nieuwe baan

Aan het eind van de week eist Janine dat Ludo stopt met Daan onder druk te zetten. Ze wil dat Louise niet de dupe wordt van wat er speelt. Ludo laat Daan langskomen, maar voordat hij iets kan zeggen onthult Daan dat hij weet waar Billy zit én dat hij vanaf nu voor Ludo wil werken. Ludo vindt het allemaal prima, al ergert Janine zich eraan dat er weer niks is veranderd.

Irritatie slaat om in vreugde als Janine gebeld wordt met de uitslag van haar borstonderzoek: ze is nog steeds schoon. Om het heuglijke nieuws te vieren, besluit ze een etentje te geven en ook Richard uit te nodigen. Voor hem is er ook goed nieuws: hij hoeft geen ontslag te nemen bij het veilinghuis, de samenwerking is goed bevallen en smaakt naar meer.

Ondertussen is het Daan gelukt om Billy’s exacte verblijfplaats te traceren: ze zit in een luxe resort in Dubai. Maar niet voor lang, ze heeft haar koffer al gepakt en staat klaar om naar Nederland te komen nu het nieuws haar heeft bereikt dat Leon Rinaldi nog leeft en is opgedoken in Thailand. Ze waant zich dus veilig.

En verder: Nina is op de Borobudur, Steef gebruikt haarlak voor zijn glowup en Shanti ontbijt voor drie dagen.

Meer over