Spoilers!

Komende week in GTST: Griezelige gezondheidsrisico’s en de verstierde verjaardag

12 mei 2022 11:25 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Agaath die ongevraagd aanschoof bij de buurtbijeenkomst van Lynn en Janine.

Agaath zet hoog in

Door Agaaths aanwezigheid durft niemand meer echt vrijuit te spreken, precies wat Van Dijnselburg voor ogen had door op te komen dagen. Na afloop heeft ze een beleefd, maar giftig gesprek met Janine die de vete vanaf nu persoonlijk opvat. Terwijl Janine stappen onderneemt om een groot artikel te laten plaatsen begint Agaath aan een charme offensief.

Ze kondigt voor de hele flat grootschalige renovaties aan en probeert Lynn in haar PR-praat mee te krijgen. Ook zorgt ze ervoor dat Janine haar artikel niet meer aan de man kan brengen. Zowel Lynn als Janine staan met de rug tegen de muur. Agaath is machtig en heeft overal contacten. Niemand wil meer met Janine praten en Lynn krijgt het dringend advies om ook maar in te binden en zich niet in te laten met types als Janine Elschot: als er iets met Agaath gebeurt, moet ze de flat laten slopen en dan staat iedereen op straat.

Agaath dwingt Lynn zelfs mee te werken aan een slijmerig artikel over hoe positief de bewoners zijn over de beloofde renovatie. Als Janine de volgende dag Agaath en Lynn op de voorpagina van de krant ziet staan komt de stoom uit haar oren. Ze kan alleen niks hard maken tegen Van Dijnselburg. Ludo geeft Daan de opdracht haar te helpen.

Daan glijdt af

Maar eigenlijk heeft Daan hele andere prioriteiten. Na de relatiebreuk met Robin is hij weer begonnen met drinken. Eerst in het geheim, maar tot Riks grote verbazing bestelt hij tijdens een feestje in de Koning ook ‘gewoon’ een biertje.

In gezelschap houdt Daan het bij één glas, maar op weg naar huis koopt hij bij de slijter een fles jenever die hij direct soldaat maakt. De volgende ochtend kan Daan amper meekomen als ‘ie een rondje gaat rennen met Rik die ‘m op de man af vraagt of hij zich zorgen moet maken. Uiteraard ontkent Daan dat er een probleem is, hij heeft het heus allemaal onder controle. Maar hij drinkt al snel weer thuis en overdag. Ook als Janine langskomt om het over Agaath te hebben. Daan denkt dat niemand wat doorheeft.

Lynns nieuwe oude liefde

Lynn krijgt deze week nog een schrik te verwerken als plots haar ex Oriana aanklopt bij huize Sanders. Ze is haar gevolgd omdat ze een tweede kans wil. Lynn is verbaasd en verward en wil eigenlijk niet meer.

Om Oriana weg te jagen zoent ze spontaan met Merel die het stiekem maar wat fijn vindt. Merel stemt dan ook in om net te doen alsof ze een relatie heeft met Lynn om Oriana zo weg te jagen. Het lijkt weinig effect te hebben, volgens Oriana is Merel maar een rebound. Ze zet alles op alles om haar ex terug te krijgen.

Marwan hakt de knoop door

Marwan heeft een rotweek: niet alleen komt hij bijna te laat bij zijn toelatingstoets voor de pabo, het examen blijkt behoorlijk  zwaar. De uitslag laat nog op zich wachten, maar als hij thuiskomt ziet hij Merel en Lynn wel erg innig samen.

Daardoor valt voor hem het kwartje: Merel heeft wel degelijk gevoelens voor Lynn. Als hij haar daar de volgende dag mee confronteert kan Merel het niet ontkennen. Maar ze bezweert dat Lynn nog van niks weet. Dat blijft Marwan om het even: zolang Merel nog dingen uit te zoeken heeft, maakt hij het uit. Merel huilt uit bij Saskia die begripvol reageert. Ze geeft toe dat ze écht verliefd is op Lynn, met alle gevolgen van dien.

Rik biecht op

Rik begint de week pijnlijk als hij en Shanti zijn eenmalige scharrel Ank tegen het lijf lopen in Boks. Shanti heeft niks door, maar Rik kan niet verzwijgen dat hij en Ank eenmalig het bed hebben gedeeld: Shanti’s bed. Shanti schrikt, maar lijkt het nieuws wonderwel goed op te pikken. Na een paar vraagjes over hoe en wat besluit ze dat ’t goed zo is. Ze waren immers uit elkaar en Ank is ook best knap. Maar verder wil ze er helemaal niets meer over horen.

Nina hartje Lars

Mare en Bing krijgen groen licht voor het organiseren van hun sportkampen op de Veluwe en dat moet groots gevierd worden met een etentje. Nina is blij, maar voelt zich ook vreselijk ongemakkelijk omdat ze Lars weer moet zien.

Voor het etentje spreken ze af in CS om strategie door te nemen, maar al snel staan ze weer te zoenen en ook in De Rozenboom knettert het tussen de twee. Nina probeert zich groot te houden: zij heeft geen open relatie meer en kan niet ‘buitenspelen’ zoals Lars en Mare. Hij verrast haar met een bekentenis: wat hij voelt is veel meer dan vrijblijvende lust.

Julian waagt een gokje

Tom Verduyn is jarig, maar het grootschalige feestje voor de eenjarige kleinzoon van Julian en Saskia staat op losse schroeven nu de familie zit opgezadeld met Steefs belastingschuld. Het gezin besluit ’t feestje af te blazen en alle cadeaus terug te sturen, hoe erg Steef ’t ook vindt voor zijn neefje.

Opa Henk laat dat niet zomaar gebeuren. Wat nou als ze een verjaardagsfeestje organiseren dat helemaal niets kost? Ze hebben nog slingers en ballonnen, samen met Laura knappen ze een oud, gratis hobbelpaard op en met spullen van de buurtsuper maken ze lekkere hapjes. Zo krijgt Tom toch nog een memorabele eerste verjaardag.

Maar de geldzorgen nemen alleen maar toe. Dolly moet naar de dierenarts en de energierekening wordt met ruim 110 euro per maand verhoogd. Julian voelt zich zelf bezwaard om in te gaan op Riks uitnodiging in De Koning te komen vieren dat hij vader wordt. Tijdens de gezellige borrel vangt hij terloops op dat Bing weleens moeiteloos 10.000 euro gewonnen heeft met een potje roulette. Wanhopig haalt Julian 1000 euro van de bank om in het casino net als Bing alles in één keer op zwart te zetten.

Julian heeft beginnersgeluk: hij heeft maar liefst 4000 euro te pakken. Maar door hebberigheid raakt hij ook alles weer kwijt. Tijdens het spelen maakt hij kennis met de vermogende Philippa, een vrouw die naar eigen zeggen het beste met hem voor heeft. Julian lucht zijn hart bij haar en ze wil helpen. Uiteraard weigert hij dit beleefd, maar bij vertrek blijkt dat er een goedgevulde envelop voor hem klaarligt. Julian neemt het geld aan, maar verzwijgt het voor de rest van de familie.

Laura’s vermeende reuma

Het wordt steeds lastiger voor Laura om haar reumatische klachten stil te houden. Bij het verven van Toms hobbelpaardje moet ze noodgedwongen de kwast doorgeven aan Steef. Maar Henk krijgt pas echt iets door als Janine haar op komt halen voor hun afspraak bij de reumatoloog.

Laura kan niet langer ontkennen dat er iets mis is, maar Henk bleek allang te hebben opgemerkt dat ze fysieke klachten had. Uiteindelijk is het Henk die met haar naar het spreekuur gaat voor de uitslag van het reumatologisch onderzoek. Er is goed nieuws: Laura heeft géén reuma.

De blijdschap ebt al snel weg, want de arts kan ook niet verklaren waar de pijn in haar ledematen dan vandaan komt. Eenmaal thuis in Bouwhuis moet Laura ook rusten en valt ze direct als een blok in slaap. Er speelt nog iets veel ernstigers…

Nina voor de bijl

Aan het eind van de week loopt de seksuele spanning tussen Nina en Lars hoog op. Shanti schrikt zich rot als Nina opbiecht dat ze aan de lopende band flirtende appjes naar elkaar sturen. Nina weet ook dat ze absoluut niet mag toegeven aan de verleiding.

Maar als ze onverwacht een vrije dag heeft en Lars blijft aandringen kan ze de verleiding niet weerstaan. Ze besluit één keer met hem af te spreken in De Rozenboom om de druk van de ketel te halen. Daarna zal ze wel genezen zijn. Als ze echter na de daad in elkaars armen liggen weet Nina het zeker: ze wil niet dat dit stopt.

En verder: Tom krijgt een zebrahoppelpaard, Bing wil trouwen met een koets en Nola vindt het geklef tussen haar ouders ‘getver’. Ze moest eens weten.

Meer over