Spoilers!

Komende week in GTST: Monumentale misvattingen en de doortrapte dochter

12 januari 2023 01:50 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Henk die oog in oog stond met ene Jonathan, een man die beweert zijn zoon te zijn.

Henks onverwachte kind

Henk lacht de claim in eerste instantie weg, maar als Jonathan de naam van zijn moeder laat vallen slaat de schrik hem om het hart: Margriet Seegers. Henk wil het er in De Koning niet over hebben, wat Jonathan volledig begrijpt. Hij geeft z’n kaartje en vertrekt.

Henk krijgt een kaartje van zijn vermeende zoon
Henk krijgt een kaartje van zijn vermeende zoon

Henk biecht de volgende dag aan Laura op wat er gaande is. Toen Saskia een jaar of 14 was had hij drie maanden lang een affaire met hun buurvrouw Margriet. Ze waren verliefd, maar beiden getrouwd. Toen Henk voor zijn vrouw Kaatje koos waren Margriet en haar man zonder opgaaf van reden ineens verhuisd.

Henk herinnert zich een omstreden verleden
Henk herinnert zich een omstreden verleden

Henk dacht dat daarmee de kous af was, maar nu is daar ineens Jonathan, een lange knappe man en hij is ook nog eens advocaat bij een prestigieus kantoor. Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn. Hij zit met veel vragen en ook de nodige schaamte: hoe vertelt hij het Saskia? Henk wil sowieso eerst Jonathan zelf wat vragen stellen. Gesteund door Laura raapt hij al zijn moed bij elkaar om te bellen. Pas na een dag of wat belt Jonathan terug, hij blijkt een druk bezet man maar wil graag afspreken om elkaar beter te leren kennen.

Laura spoort Henk aan tot actie
Laura spoort Henk aan tot actie

Tijdens een ongemakkelijke ontmoeting in De Rozenboom vertelt Jonathan dat zijn vader onlangs is overleden en dat hij in de naaimachine van zijn moeder briefcorrespondentie vond die hem vertelde over de relatie tussen haar en Henk. Dat is volgens Henk onvoldoende bewijs dat Jonathan zijn zoon is, zelfs als hij de brieven meekrijgt om thuis te lezen. Hij gooit ze ongelezen bij het oud papier, tot grote schrik van Laura.

Henk krijgt leesvoer mee
Henk krijgt leesvoer mee

Demi’s ellende

Demi wil niemand kwetsen en dat begint zich te wreken. Niet alleen omdat ze nog altijd met tegenzin stage loopt op de huisartsenpraktijk om haar moeder een plezier te doen, maar ook omdat ze nog steeds Pim achter zich aan heeft.

Pim blijft gek op Demi
Pim blijft gek op Demi

Steef vindt dat Demi in beide gevallen duidelijk moet zijn: trek de spreekwoordelijke pleister er direct vanaf, dan kan iedereen verder. Maar Demi gaat braaf naar de praktijk om bloed te prikken en urine te testen en als de verliefde Pim haar mee uitvraagt zegt ze ook niet direct nee.

Demi wil de zorg helemaal niet in
Demi wil de zorg helemaal niet in

Dus zit ze tegen heug en meug opgescheept met een date met Pim in Boks. Demi sleept haar broer en zus mee die allebei vinden dat ze gewoon eerlijk moet zijn. Demi probeert Pim duidelijk te maken dat het écht niets kan worden, maar het bevestigt voor hem juist dat het aan is, zo blijkt de volgende dag op Smoellaria.

Pim denkt dat hij met Demi is
Pim denkt dat hij met Demi is

Nina slaat terug

Nina wilde zich vorige week bij Stefano aansluiten om Ludo het leven zuur te maken, maar Stefano weigert haar hulp. Hij is zelfs tot inkeer gekomen na een goed gesprek met Ludo en is klaar zijn plannen af te blazen.

Nina wil niks van Stefano weten
Nina wil niks van Stefano weten

Stefano raadt Nina aan hetzelfde te doen. Zijn advies aan haar: geef Nola de volledige aandacht. Nina belooft dat te doen, maar het tegendeel is waar. Ze gebruikt een lastig te traceren burner telefoon om zichzelf herhaaldelijk te bellen en gaat daarmee op hoge poten naar Ludo.

Nina liegt tegen haar vader
Nina liegt tegen haar vader

Hij trekt direct de conclusie waar ze op hoopte: zijn mysterieuze belager zit nu ook achter haar aan. Ludo’s paranoia draait overuren en hij belegt meteen een familieberaad. Ludo’s voorstel is simpel: de safe room is net klaar en zolang ze niet weten waar de dreiging vandaan komt wil hij dat Bing, Nina en de kinderen bij hem intrekken.

Ludo wil dat de hele familie bij hem intrekt
Ludo wil dat de hele familie bij hem intrekt

Bing laat de keus aan Nina: of ze gaan naar de politie óf ze trekken bij Ludo in op het landgoed zolang de dreiging voortduurt. Nina weet het handig te spelen: ze staat erop ‘gewoon’ in Boks te blijven wonen en stelt strenge eisen aan de extra beveiliging die Ludo aanbiedt.

Nina stelt onmogelijke eisen
Nina stelt onmogelijke eisen

Stefano kijkt met lede ogen toe hoe Ludo langzaam steeds meer paranoïde trekjes begint te vertonen. Nog voordat Nina met haar valse dreigingen op de proppen kwam wilde hij al niet meer het huis uit, zelfs niet voor belangrijke zakendeals.

Stefano wil dat Nina stopt
Stefano wil dat Nina stopt

Stefano probeert dan ook Nina op andere gedachten te brengen. Maar Nina wil er niks van weten, ze is van plan door te gaan tot Ludo net als zij ontoerekeningsvatbaar wordt verklaard. Ook heeft ze een dreigement voor Stefano: als hij haar verraadt, vertelt ze haar vader alles en kan hij zijn plek in de familie wel vergeten.

Nina heeft Stefano in de tang
Nina heeft Stefano in de tang

Sowieso steekt het Stefano dat Ludo hem nog steeds niet volledig vertrouwd. Hij moet nog altijd toestemming vragen voor grote transacties in het veilinghuis en die regeling wil Ludo voorlopig nog niet terugdraaien.

Stefano krijgt niet de vrije hand van Ludo
Stefano krijgt niet de vrije hand van Ludo

Ludo is zelfs zo controlerend en onbedoeld betuttelend dat Stefano het na twee dagen gedoe helemaal gehad heeft. Hij gaat naar Nina om zich alsnog bij haar aan te sluiten. Samen gaan ze Ludo laten voelen dat hij echt moet veranderen.

Stefano keert zich weer tegen Ludo
Stefano keert zich weer tegen Ludo

Nola’s geheimpje

Nina wil niet dat Nola therapie volgt om van haar trauma af te komen, maar Bing denkt er anders over en regelt achter haar rug om een vervolgafspraak met Ellis. Nola vindt het geen fijn idee om tegen haar moeder te liegen, maar wil wel graag met Ellis praten.

Bing verrast Nola
Bing verrast Nola

Ellis geeft haar na de eerste sessie twee huiswerkopdrachten mee: houd een dagboek bij en ga helemaal zelf naar buiten om een boodschap te doen. Die boodschap is het halen van het dagboek, maar daar mag Nina niets van weten tot Bing het haar verteld heeft.

Bing stuurt Nola stiekem naar therapie
Bing stuurt Nola stiekem naar therapie

Nola krijgt nog meer goed nieuws: haar oog is volgens dokter Bos voldoende hersteld om weer zonder ooglapje door het leven te gaan. Maar Nola schrikt wel van het zichtbare litteken dat de wond heeft achtergelaten, zeker als de dokter vertelt dat het nog twee jaar duurt voordat het echt niet meer opvalt.

Nola baalt van haar lange revalidatie
Nola baalt van haar lange revalidatie

Nola baalt vreselijk, maar Nina weet raad: met een beetje concealer en andere make-up trucjes valt het litteken amper nog op. Nola is zo enthousiast dat ze zelf naar de winkel wil om haar eigen voorraad makeup te kopen. Nina geeft met liefde haar pinpas mee, vol trots dat ze gelijk had: ook zonder therapie komt Nola er weer bovenop. Bing zwijgt nog steeds, tot ergernis van Nola die niet wil liegen tegen haar moeder.

Nola ontdekt hoe handig make-up is
Nola ontdekt hoe handig make-up is

Marwans laksheid

Merel maakt zich zorgen om Marwan sinds hij door zijn vader uit de familie verbannen is. Hij drinkt aan de lopende band, onderneemt niets en weigert zelfs zijn taakstraf uit te voeren. Merel besluit hem ziek te melden om te voorkomen dat hij vier dagen de cel in moet, maar het lijkt Marwan weinig te boeien.

Marwan maakt gebruik van Merels goedheid
Marwan maakt gebruik van Merels goedheid

Luuks liefdesgedoe

Luuk maakte het vorige week in een vlaag van verstandsverbijstering uit met Linda. Sindsdien draaien ze weer ongemakkelijk om elkaar heen. Mathilde adviseert Luuk om Linda niet weg te duwen en Laura doet haar best Linda te overtuigen dat er nog heus een kans is dat ’t goed kan komen.

Luuk vindt een vaste relatie gedoe
Luuk vindt een vaste relatie gedoe

Later in de week neemt Mathilde afscheid van Luuk en Linda. Haar verbouwing is afgerond dus ze kan weer naar huis, maar niet voordat ze de twee koppige geliefden een zetje in de juiste richting geeft. Luuk moet meer durven en Linda moet laten zien ook prima zonder hem te kunnen leven.

Mathilde heeft nog wat laatste goede tips
Mathilde heeft nog wat laatste goede tips

Dat heeft al snel effect als ze elkaar later die dag tegen het lijf lopen tijdens Comedy Night. Linda laat haar vlam links liggen en daardoor gaat hij extra hard z’n best doen. Ze eindigen de avond zoenend buiten bij Boks.

Luuk en Linda flirten er op los
Luuk en Linda flirten er op los

Riks kinderverdriet

De rust van Rik en Shanti in de duinen wordt verstoord door Saskia die gezellig even komt buurten met baby Tom. Shanti is blij met het gezelschap en de kans om haar excuses te maken aan Saskia voor haar gedrag de laatste maanden.

Saskia komt spontaan langs
Saskia komt spontaan langs

Het bezoek neemt een onverwachte draai als Rik een boekje voorleest aan de kleine Tom en ineens onbedaarlijk begint te huilen. Er blijkt nog heel wat onverwerkt verdriet in hem te zitten over de dood van Jasmijn.

Tom maakt veel los bij Rik
Tom maakt veel los bij Rik

Shanti weet hem te troosten. Ze snapt wat hij voelt, maar ze weet ook dat Jasmijn voor altijd in hun hart zit. Shanti en Rik komen beiden tot de conclusie dat het tijd is terug naar huis te keren… Met elkaar. Hun relatie lijkt gered.

Rik en Shanti gaan terug naar huis
Rik en Shanti gaan terug naar huis

Marwans moment van de waarheid

Aan het eind van de week is Merel het helemaal beu dat Marwan zijn leven vergooit en zijn verplichtingen aan de reclassering niet nakomt. Als hij moedwillig zijn prikafspraak opnieuw vergeet staat de volgende ochtend de politie aan de deur. Marwan smeekt Merel te bemiddelen, maar ze weigert. Marwan mag helemaal zelf vertellen waarom hij niet is komen opdagen.

Marwan heeft heel wat uit te leggen
Marwan heeft heel wat uit te leggen

En verder: Baby Tom kan inmiddels al lopen, Saskia heeft groene nagels en ook in 2023 ontkomen we niet aan Comedy Night in Boks.

Er mag gelachen worden...
Er mag gelachen worden...

Meer over