Spoilers!

Komende week in GTST: Vergaande vergeetachtigheid en de impertinente impotentie

2 september 2021 20:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Ludo en Janine die bezoek kregen van Leons vrouw Dorien die haar vermiste echtgenoot zoekt.

Waar laten we Leon

Het lijk van Leon ligt in de kofferbak van Ludo’s auto, maar dat laat het stel natuurlijk niet merken. Ze wimpelen Dorien beleefd af en piekeren daarna over hun volgende stap. Richard van Nooten heeft een plan, maar Janine wil er helemaal niets van weten.

Als ze daarna Lydia met een emmertje sop bij Ludo’s auto spot, verliest Janine haar geduld. Ze rijdt met auto en al weg en Ludo kan haar alleen met GPS-tracking vinden. Hij wil het samen met Richard oplossen, maar Janine beslist dat het zonder Van Nooten moet.

Terwijl Richard tevergeefs wacht op Ludo in De Rozenboom graven Ludo en Janine in het diepste geheim ’s avonds een graf voor Leon op de stoeterij. Janine gaat bijna over haar nek als ze haar overleden vertrouwenspersoon ruikt, maar samen slepen ze Leon naar zijn, naar ze hopen, laatste rustplaats.

Ludo en Janine zijn in shock als ze thuiskomen en ook de dag erop als ze toekijken hoe werklui op de plek van Leons graf beton storten voor de geplande nieuwe schuur. Even lijken ze opgelucht, maar dan verschijnt een geïrriteerde Richard ten tonele. Hij wordt echter niks wijzer van het stel dat later thuis worstelt met wat ze gedaan hebben. Janine stelt voor om Leons vrouw Dorien tenminste financieel te steunen.

Tom huilt door

Demi heeft grote moeite de zorg voor Tom te combineren met haar schoolwerk. De onophoudelijke huilbuien van haar zoontje zorgen voor gebroken nachten en proefwerkweken maken het niet makkelijker. Bij een huisbezoekje constateert dokter Roman dat de kleine man mogelijk een koemelkallergie heeft, wat zijn gedraal kan verklaren.

Tom krijgt nieuwe voeding en Demi kan wat bijslapen, maar ze heeft al een resoluut besluit genomen: ze gaat stoppen met school om bij haar kind te zijn. Dat vinden Saskia en Julian geen geweldig idee, sowieso omdat ze nog leerplichtig is en hen dat een fikse boete kan opleveren. Daar heeft Demi echter geen boodschap aan: Tom gaat voor.

Maar het tij kan snel keren, de volgende ochtend gaat ze gewoon weer naar school om haar proefwerk Engels te maken terwijl Laura en Henk op Tom passen. Hij begint zich langzaam beter te voelen nu zijn koemelkallergie hem geen pijn meer doet.

Marwan slaat door

Ilyas heeft door de aanslag op zijn leven geen kortetermijngeheugen meer. Hij raakt zo snel overprikkeld dat Sami besluit zijn zoon in bescherming te nemen. Omdat Ilyas erg in de war raakt van Jojo die blijft beweren dat ze een relatie hebben, ontzegt hij haar de toegang. Kort daarop krijgt Jojo ook nog eens een paniekaanval als ze bij de politie camerabeelden ziet van het stel dat Ilyas heeft neergestoken.

Marwan krijgt dezelfde beelden onder ogen en gaat op basis daarvan op eigen houtje op zoek naar tips over de identiteit van de daders. Online krijgt hij de naam van ene Rudy Maas door, maar de politie wil er niets mee doen. Marwan raakt hier zo opgefokt door dat hij de eerste de beste scooterbestuurder neerslaat.

Alex de Boer is niet blij met Marwans actie, maar omdat de scooterrijder geen aangifte wil doen komt Marwan er met een waarschuwing vanaf. Marwan voelt zich vreselijk om de situatie en zoekt zowel steun bij zijn vader als bij Demi. Hij gaat op kraamvisite en mag voor het eerst zijn zoon vasthouden. Hij belooft Tom dat ‘papa alles anders gaat doen’.

Jojo’s paniek

Jojo is zo van haar stuk gebracht door het zien van de beveiligingsbeelden dat ze angst- en paniekaanvallen krijgt. Ineens durft ze niet meer alleen te zijn en lukt het haar ook niet meer om in CS te werken, op een steenworp afstand van de buurtsuper. Ze doet een beroep op Merel die direct komt om haar vriendin bij te staan. Jojo wil dat ze niet meer bij haar weggaat, al zweert ze dat het maar om één nachtje gaat.

Dat ene nachtje hoeft niet eens, want Bing komt diezelfde avond nog binnengewandeld. Jojo is dolblij haar broer te zien en nog blijer als ze bericht krijgt uit het ziekenhuis: Ilyas wil haar zien. Ze gaat er direct heen, maar tegen de tijd dat ze aan z’n bed zit is hij alweer vergeten dat hij om haar had gevraagd. Een fikse domper voor Jojo die zo verlangt naar geborgenheid.

Richard dringt zich op

Richard heeft inmiddels de echtscheidingspapieren ontvangen, ondertekend en wel door Billy de Palma. Hij kan zich er niet toe zetten ook te tekenen en besluit afleiding te zoeken door aan te pappen met zijn assistent Larissa. Zij zit echter niet zo op zijn avances te wachten, maar na een drankje dringt hij zich toch aan haar op.

Het onderonsje wordt onderbroken door Ludo die ongewenste intimiteiten op de werkvloer als ideale reden ziet Richard te ontslaan. Maar Larissa weigert een aanklacht tegen Richard in te dienen, tot irritatie van Ludo die daarop besluit hen beiden een officiële waarschuwing te geven. Hij gaat ’t zijn persoonlijke missie maken om de twee er zo snel mogelijk uit te werken.

Antons ouderdomskwaal

Om de sfeer in de praktijk te bevorderen nodigt Roman zijn nieuwe collega’s uit voor een etentje in De Rozenboom. Op de middag voor het samenzijn krijgt de relatie van Linda en Anton een knauw als hij wederom potentieproblemen heeft en de daad op niets uitloopt. Linda vreest dat het aan haar ligt, maar Anton wil er niet eens over praten.

Die avond gaat Anton met frisse tegenzin naar het etentje met zijn praktijkgenoten waar hij zich openlijk ergert aan Romans wijsneuzerige gedrag en gepoch met nieuwe behandelmethodes. Maar na een paar wijntjes komt de sfeer er toch in, zeker als Roman een open en eerlijk beeld geeft over het nut van doorverwijzen naar specialisten als seksuologen, die veel kunnen betekenen bij zaken als impotentie en gebrek aan seks.

Anton besluit Roman te trakteren op zestig jaar oude whisky en al snel wordt het zo gezellig dat ze de avond blowend afsluiten. Anton neemt zijn collega in vertrouwen over zijn potentieprobleem. Roman reageert begripvol: de beste oplossing is een natuurlijke: gezond eten, veel bewegen en plezier blijven houden in de liefde bedrijven.

Shanti’s oude vlam

Shanti krijgt onverwacht bericht van haar oude klasgenoot Dries, waar ze vroeger heimelijk verliefd op was. Hij organiseert een reünie en wil graag weer in contact komen. Shanti twijfelt of ze het wel moet doen, maar Rik spoort haar aan gewoon te bellen. Het maakt hem niets uit: niemand is immers leuker dan hij.

Shanti is nerveus op de dag dat Dries komt, maar dat blijkt al snel nergens voor nodig. Hij is een arrogante, zelfingenomen hork die haar ongemerkt schoffeert. Rik kijkt van een afstandje toe hoe zijn vrouw zich tactisch uit de afspraak redt. Wat hem betreft is dit bewijs dat de tarotvoorspelling over Shanti’s nieuwe oude grote liefde onzin is.

Janines knagend schuldgevoel

Aan het eind van de week zit Janine nog altijd met de dood van Leon en het beeld van zijn wanhopige vrouw. Tegen Ludo’s advies in nodigt ze haar thuis uit om te beloven dat ze er financieel willen zijn. Dorien slaat dat aanbod af, ze heeft liever haar man terug.

Ludo is niet blij met zijn vrouw: dit maakt ze alleen maar meer verdacht. De volgende ochtend krijgen ze Daan Stern aan het ontbijt. Hij heeft Dorien gesproken en wil Ludo en Janine graag wat vragen stellen. Ludo ontkent dat er iets noemenswaardigs is voorgevallen, maar Daan merkt hoe nerveus Janine is en wil graag het echte verhaal van haar horen.

En verder: Merel heeft een joekel van een blauw oog, Steef is perfect maar heeft toch geen tekst en Ludo heeft zijn roeping als graafmachinist gemist.

Meer over