Spoilers!

Komende week in GTST: Vergaande vonnissen en de afscheid anticipatie

15 september 2022 13:42 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Rik en Shanti die nog altijd worstelen met het leven na de dood van dochter Jasmijn.

Rik versus Agaath

Rik krijgt in het begin van de week een spurt levenslust als hij woedend leest dat Agaath van Dijnselburg slechts 3,5 jaar cel krijgt voor haar misdaden. Hij vindt dit veel te weinig: door Agaath is de flat ontploft waardoor Shanti gewond raakte en Jasmijn om het leven kwam. Hij wil een civiele procedure tegen de huisbaas starten, maar Shanti lijkt het allemaal weinig te boeien.

gtst
gtst

Shanti heeft grote moeite om haar hoofd bij de simpelste taken te houden. Ze vergeet soms dingen terwijl ze er nog mee bezig is. Van thee zetten tot naar De Koning gaan om een dienst te draaien en na een paar minuten weer weggaan. Haar vrienden maken zich zorgen, maar ze besluiten Shanti dit voorlopig op haar eigen tempo te laten doen.

gtst
gtst

Rik heeft daar onbedoeld minder geduld voor. Hij wil de zaak tegen Agaath opstarten en heeft daarbij een getuigenverklaring van Shanti nodig. Hij pusht haar om pijnlijke herinneringen aan het ongeluk en de flatbrand op te rakelen die haar nog verder in haar catatonische waas duwen.

gtst
gtst

Koude oorlog

Cato vraagt zich af waarom Stefano zo’n hekel heeft aan Daan, want volgens haar valt hij reuze mee. Stefano ontkent dat hij jaloers is, maar hij kan het heel slecht hebben dat Ludo zo’n jongen zonder ervaring boven hem stelt.

gtst
gtst

Daans gebrek aan ervaring zorgt voor een pijnlijk moment als Ludo zijn plan een peperduur PR-bedrijf in te huren voor de komende veiling genadeloos afwijst. Hij is daarentegen wel enthousiast over Stefano en Cato’s idee om viral PR te genereren door wereldwijd jonge artiesten te benaderen. Daan moet samenwerken met Stefano en Cato maar doet alles om zo min mogelijk met hen te maken te hebben. Cato doet haar best een werkrelatie met ‘m op te bouwen, maar hij ziet haar als de vijand. Tegenover Ludo doen ze echter of er niks aan de hand is.

gtst
gtst

Nola’s eerste schooldag

Nina en Bing zijn op van de zenuwen als Nola haar eerste dag als brugklasser heeft. Zeker als ze op het laatste moment in een andere klas blijkt te zitten. Janine ziet al die nervositeit met lede ogen aan en is zelfs verontwaardigd als ze hoort dat Bing stiekem een tracker in Nola’s schooltas gestopt heeft. Je moet je kinderen vertrouwen geven, daar groeien ze van. Het is een les die ze maar moeilijk leren.

gtst
gtst

Lynns dubbele baan

Lynn wil dolgraag aan de slag in De Koning maar zit nog met haar maand opzegtermijn als huishoudster bij de familie Sanders. Janine heeft al een arbeidsbureau ingeschakeld en neemt Lynn zoveel mogelijk werk uit handen. Zelfs Ludo draagt een steentje bij door zelf te koken.

gtst
gtst

Maar Lynn heeft het zo druk met twee banen dat ze moe is en foutjes maakt. Zo haalt ze bestellingen door elkaar en krijgt Marwan per ongeluk een broodje hamburger met sambal voorgeschoteld dat ze in de haast voor zichzelf gemaakt had.

gtst
gtst

Henks aanhoudende zorgen

Henk blijft als een havik op Laura letten en vindt het een vreselijk slecht idee dat ze weer vier dagen in de week in De Koning gaat werken. Hij probeert zelfs Saskia over te halen haar minder vaak in te delen en gaat ook bij de huisarts langs met zijn zorgen. Dokter Bos heeft een hele andere kijk op de situatie: Laura heeft nu medicijnen waardoor ze zich beter voelt dan in jaren.

gtst
gtst

Het is nu zaak dat Henk aan zichzelf denkt en ook rust en steun zoekt. Hoe sterker hij is, hoe meer Laura later op hem kan leunen als het echt nodig is. Met hulp van de dokter en Linda meldt Henk zich aan bij een online forum voor familie van Parkinson patiënten.

gtst
gtst

Door het forum ontdekt hij leukere manieren om actief in het leven te staan dan alleen sporten. Zo regelt hij een karaokemachine zodat hij samen met Laura ook gezellig een potje kan zingen thuis. Goed voor de stem én de endorfine.

gtst
gtst

Linda’s twijfels

Linda zou oorspronkelijk maar een week of wat in Nederland blijven om dokter Bos wegwijs te maken op de praktijk. Dat weekje werd wat langer toen de arts zo snel geen praktijkondersteuner kon vinden en nu blijkt dat Linda helemaal niet meer zo’n haast heeft terug naar Bonaire te gaan. En dat terwijl Anton al herhaaldelijk heeft gevraagd wanneer ze terugkomt. Linda kan niet anders dan een vlucht terugboeken, ze heeft al een vervanger gevonden en zelfs een tijdelijke invalkracht maar dokter Bos wordt bijna onredelijk boos: hij heeft geen tijd om nieuwe krachten in te werken en eist dat Linda blijft om dat zelf te doen.

gtst
gtst

Daar laat ze zich niet door weerhouden: ze gaat, al zou ze het liefst gewoon in Meerdijk blijven. Om het probleem met de praktijk op te lossen vraagt ze Saskia om de vervangers een paar weken wegwijs te maken. Ze kan het geld goed gebruiken en zegt ja.

gtst
gtst

Julian in de rechtbank

De familie Verduyn maakt zich op voor Julians rechtszaak. Hij wil alleen met Saskia gaan om zijn kinderen het moment te besparen dat ze horen dat hun vader twee jaar de cel in moet. Maar aan het eind van de zaak komt iedereen toch de zaal binnen om Julian te steunen.

gtst
gtst

Gesterkt door zijn geliefden besluit Julian zelf het woord te nemen en de rechter direct toe te spreken. Hij geeft zijn fout toe, maar wijst ook op het feit dat hij het alleen deed om de belastingschuld van zijn zoon op te lossen. Hij voegt eraan toe dat hem 2 jaar de cel in sturen met een boete van 50.000 euro ook een veroordeling is voor de rest van zijn familie.

gtst
gtst

Het vonnis valt minder ellendig uit: 180 dagen cel en 30.000 euro boete. Met aftrek van die paar dagen voorarrest moet Julian dus een half jaar brommen. Marwan komt er ‘alleen’ met een taakstraf vanaf en belooft Julian voor de familie te zullen zorgen. Met nog twee dagen tot Julian zich bij de gevangenis moet melden maakt de familie er het beste van.

gtst
gtst

Ze besluiten alle feest- en verjaardagen in de komende zes maanden in één keer te vieren met vrolijkheid, cadeautjes en veel liefde. Julian krijgt fotoalbums en zelfs een videogame mee. Rik heeft goed advies voor zijn nieuwe leven in de gevangenis, maar uiteindelijk staat Julian er helemaal alleen voor.

gtst
gtst

Saskia’s centenstress

Nu Saskia voorlopig de enige broodwinner van de familie Verduyn is maakt ze zich zorgen om haar inkomsten. Saskia had Shanti’s fulltime job in De Koning overgenomen omdat ze al haar tijd aan het moederschap wilde besteden, maar nu keert ze weer terug naar de kroeg. Shanti blijft het om het even: Saskia kan parttime gaan werken en haar huidige salaris behouden. “Het is maar geld”.

gtst
gtst

Laura wil ook haar steentje bijdragen en biedt aan om de 30.000 euro schuld van Julian over te nemen zodat de familie het bedrag op hun eigen tempo zonder rente aan haar kan terugbetalen. Ze wil anders ook wel een schenking met de warme hand doen… Maar Saskia weigert alle steun.

gtst
gtst

Merels eerste dag

Merel gaat door een moeilijke tijd: aan de ene kant is ze droevig dat haar vader naar de gevangenis gaat, aan de andere kant mag ze voor het eerst haar politie-uniform aan en wordt ze ingezworen als agent-in-opleiding. Julian geeft haar een peptalk en is vol bewondering voor hoever ze is gekomen.

gtst
gtst

Daardoor neemt Merel een moeilijk besluit. Direct nadat ze de eed heeft afgelegd vertelt ze de hele lichting nieuwe rekruten dat haar vader in de gevangenis zit wegens handel in diamanten. Hij is geen crimineel, maar heeft gehandeld om zijn familie te helpen.

gtst
gtst

Dag Julian

Aan het eind van de week moet Julian er toch echt aan geloven: zijn cel wacht op hem. Hij besluit na een emotioneel afscheid van zijn familie en hondje Dolly helemaal zelf met de bus naar de bajes te gaan. Het hek glijdt achter hem dicht en zijn nieuwe leven achter gesloten deuren staat op het punt te beginnen.  

gtst
gtst


En verder: Philippa krijgt 4,5 jaar, Marwan meent dat de taakstraf een feestje is en Ludo kookt als geen ander spaghetti met tomatensalade.

gtst
gtst

Meer over