Spoilers!

Komende week in GTST: Slinkse schoenscenario’s en de katheter schaamte

7 september 2023 20:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Merel die Henk confronteerde met het feit dat één van Margriets schoenen is gevonden op de plek van de kettingbotsing.

Henks geheugenproblemen

Henk snapt er niets van, Margriet was allang naar huis. Maar uitgerekend Luuk komt met een voor de hand liggende verklaring: Linda had een zak met gevonden voorwerpen bij zich in de auto, waaronder schoenen. Het klinkt logisch, maar Henk twijfelt aan zijn geheugen en raakt gefrustreerd dat hij zich niets meer over het ongeluk kan herinneren.

Luuk zet iedereen onbedoeld op een dwaalspoor
Luuk zet iedereen onbedoeld op een dwaalspoor

Henk krijgt steeds flitsen te zien van wat er na de bruiloft gebeurde. Hij is daar zo druk mee dat hij bij een wandeling zelfs Dolly een poosje kwijt is. Als hij later met Laura een dansje waagt komt de herinnering bijna terug als toevallig het liedje voorbijkomt dat vlak voor de crash ook opstond. Maar Henks geheugen blijft hem in de steek laten.

Henk blijft moeite houden met herinneren
Henk blijft moeite houden met herinneren

Waar is Margriet

Jonathan vraagt zich ondertussen af waar zijn moeder toch is. Ze zou al terug moeten zijn van haar plotselinge retraite, maar hij krijgt haar niet te pakken. Hij zoekt contact met zijn zus Tessa die Margriet kennelijk wel wist te spreken. Alles lijkt goed te zijn.

Jonathan weet niet beter dan dat zijn moeder okay is
Jonathan weet niet beter dan dat zijn moeder okay is

Stefano’s revalidatie

Stefano is inmiddels geïnstalleerd in de villa van Ludo en Janine en kan aan zijn herstel beginnen. Hij houdt zich groot en begint vol goede moed met de eerste oefeningen onder begeleiding van Elisa. Maar stiekem schaamt hij zich voor zijn katheter dat hij angstvallig voor Merel verborgen wil houden. Daarom wil hij ook niet dat ze hem helpt met zijn oefeningen die hij veel te intensief probeert uit te voeren. Het frustreert hem dat hij zelfs na meerdere pogingen niet eens recht op kan zitten en hij wil niet luisteren naar goede raad. Elisa wijst hem terecht, tot genoegen van Ludo die merkt dat ze hem aan kan.

Stefano is een mondige patient
Stefano is een mondige patient

Maar lang kan Stefano zijn kathether niet verborgen houden. Als Merel knus bij hem in het ziekenhuisbed in slaap valt, vergeet hij dat de plaszak er ligt. Bij het wakker worden gaat ze per ongeluk op de gevulde zak liggen waardoor het hele bed onder zit. Stefano schaamt zich vreselijk en eist dat ze vertrekt.

Merel ontdekt per ongeluk het katheter.
Merel ontdekt per ongeluk het katheter.

Merel wil hier niets van weten: ze is zijn vriendin en ze komen er samen wel uit. Ze stuurt Janine en de verpleging weg en staat erop Stefano en het bed zelf schoon te maken en het katheter te vervangen. Het incident brengt hen dichter bij elkaar.

Merel mag Stefano eindelijk helpen
Merel mag Stefano eindelijk helpen

Maar Merel heeft het ongeluk zelf ook nog niet helemaal verwerkt. Als Stefano haar vraagt zijn auto op te halen bij de garage krijgt ze een angstaanval als ze weer achter het stuur zit van de wagen waarin ze het noodlottige ongeval meemaakten. Elisa ziet het gebeuren en brengt haar naar huis.

Merel krijgt een angstige herbeleving
Merel krijgt een angstige herbeleving

Elisa bij Julian

Eenmaal thuis bij de Verduyntjes staat Julian erop dat Elisa blijft eten met Merel. Het is een gezellige avond en Elisa is onder de indruk als ze hoort hoe liefdevol Julian belt met Saskia die vanuit Duitsland een update geeft over de situatie met Demi. Ze vindt hem een hele bijzondere man.

Julian leert steeds beter koken
Julian leert steeds beter koken

Janines duizelingen

Ondertussen raakt Janine door alle drukte het spoor bijster. De zorg voor Stefano vraagt haar aandacht, Elisa en Luuk lopen af en aan, de kleinkinderen hebben vragen en Ludo heeft ook nog een legertje privé-verplegers geregeld die van alles nodig hebben.

Het dreigt Janine teveel te worden
Het dreigt Janine teveel te worden

Ondertussen probeert ze ook gewoon door te werken, maar dat valt niet mee. Linda en Luuk zien dat ze het zwaar heeft en raden haar aan ook pas op de plaats te maken. Ze vindt onuitgesproken steun bij Ludo die het ook niet makkelijk heeft.

Ludo en Janine vinden steun bij elkaar
Ludo en Janine vinden steun bij elkaar

Ludo’s voorstel

Maar ’t staat op het punt nog drukker te worden in de villa van de familie Sanders. Ludo ziet hoe goed het Stefano doet om Merel om hem heen te hebben. Mede door haar lukt het ‘m zowaar om een paar seconden op eigen kracht rechtop te zitten.

Stefano kan met pijn en moeite zelfstandig zitten
Stefano kan met pijn en moeite zelfstandig zitten

Ludo is zo onder de indruk van Merels toewijding dat hij haar voorstelt voorlopig te blijven logeren. Ze kan een eigen kamer krijgen, over haar huur in het Paleis hoeft ze zich geen zorgen te maken en ook een auto met chauffeur om bij school en stage te komen is geen probleem. Merel en Stefano vinden het een geweldig plan.

Ludo wil dat Merel bij hen intrekt
Ludo wil dat Merel bij hen intrekt

Linda’s nieuwe loopbaan

Linda is weer begonnen als assistent in de praktijk van Luuk, maar ze ziet al snel een ander baantje voor zichzelf als ze der rijke baron van Doorwerth op de praktijk krijgen die tijdens de behandeling begint over zijn bruiloft die maar niet rond wil komen.  Linda biedt spontaan haar diensten als weddingplanner aan en zit vol goede, maar dure ideeen zoals een trouwlocatie in een kasteel bij Parijs.

Luuk en Linda ontmoeten een baron
Luuk en Linda ontmoeten een baron

De baron en zijn aanstaande bruid vinden het meer dan okay dat Linda de boel regelt, maar Luuk schrikt als Linda uit eigen zak allerlei zaken gaat aanbetalen omdat ze meent dat ze dit geld toch wel terugkrijgt. Luuk vindt dat helemaal geen goed idee, maar Linda is ervan overtuigd dat het goed komt.

Luuk wil niet dat Linda zich in de schulden steekt
Luuk wil niet dat Linda zich in de schulden steekt

Maar als Luuk ontdekt dat ze inmiddels al voor 30.000 euro vooruit wil betalen, dwingt hij haar pas op de plaats te maken. Prima dat ze een nieuw avontuur wil beginnen, maar regel het met de baron. Eén belletje is genoeg om hem het gewenste geld over te laten maken. Linda’s nieuwe avontuur kan beginnen.

Luuk roept Linda tot de orde
Luuk roept Linda tot de orde

Shanti’s roeping

Shanti staat vreemd te kijken als ze uit het niets wordt gebeld door haar moeder. Billy zit er helemaal doorheen: Richard is bij haar weg en ze is kapot van liefdesverdriet. Ze wil het liefst dat Shanti direct naar Paraquay komt, maar Rik vindt dat een vreselijk idee. Billy heeft een jaar lang niks van zich laten horen, niet eens toen Jasmijn overleed.

Billy geeft een teken van leven
Billy geeft een teken van leven

Shanti geeft toe dat ze haar moeder nooit over Jasmijn en de zwangerschap heeft verteld en dat ze zich oprecht zorgen maakt. De vorige keer dat Richard haar verliet verdronk ze in een bezopen bui bijna in bad. Ze is vastberaden zo snel mogelijk te vertrekken, zeker na gesprekken met Julian en Janine die haar beslissing steunen.

Ook Janine adviseert Shanti te gaan
Ook Janine adviseert Shanti te gaan

In eerste instantie besluit ze ook voor Rik een ticket te boeken zodat hij zeker kan zijn dat er niks naars met haar gebeurt. Maar Rik kan zijn klanten niet zomaar in de steek laten. Met hulp van Julian ziet hij na een leuke Spaanse avond met Henk en Laura in dat het goed is dat Shanti in haar eentje gaat.

Rik stuurt Shanti met een gerust hart weg
Rik stuurt Shanti met een gerust hart weg

Steefs corps voorbereidingen

Tegen de wil van Julian én Henk in wil Steef toch bij het studentcorps. Jonathan helpt hem bij de voorbereidingen op de ontgroening die volgens hem heus wel meevalt. Steef krijgt een chique pak en nette schoenen en lijkt er klaar voor.

Steef is gekleed voor een ontgroening
Steef is gekleed voor een ontgroening

Julian heeft gelukkig ook goed nieuws: De Koning kan ondanks de renovatie toch open blijven omdat ze de fundering gefaseerd gaan vervangen. Het nadeel is wel dat hij getuige is van hoe Steef en zijn corpsmaatjes met elkaar omgaan. Julian vindt het maar niks dat zijn zoon midden op de dag biertjes achteroverslaat, aan de lopende band scheldt en zelfs een potje stoeit in zijn kroeg.

Steef geniet van zijn ontgroening
Steef geniet van zijn ontgroening

Steef voelt zich opgelaten tot Julian ook een ronde meedoet en een van de studenten tegen de grond werkt. Als Steef daarna te sterk is voor zijn vader is hij de held van het moment. Elisa kijkt vanaf de bar toe. Ze heeft ook een zoon in die leeftijd en kent het klappen van de zweep. Maar Julian heeft nadat de mannen weg zijn weer last van zijn rug. Gelukkig kan ze hem weer helpen.

Julian en Elisa hebben een goede band
Julian en Elisa hebben een goede band

Manu’s beladen verjaardag

Manu is jarig en Nina meent extra te moeten uitpakken. Hij krijgt een telefoon, er is een groot feest inclusief karten en voor zijn traktatie op school bouwt ze zelfs een compleet voetbalstadion van snacks. Bing vindt dat ze overdrijft om indruk te maken, maar dat ontkent Nina uiteraard.

Nina maakt iets teveel werk van Manu's verjaardag
Nina maakt iets teveel werk van Manu's verjaardag

Als Monica langskomt op het kinderfeestje om James op te halen heeft ze ook nog een cadeautje voor Manu: een boek met uitspraken van voetbalheld Johan Cruijff die hij helemaal het einde vindt. Manu vraagt of Monica en James mogen blijven eten, ze zijn immers ook familie. Nina kan niet weigeren.

Monica heeft een extra cadeau voor Manu
Monica heeft een extra cadeau voor Manu

Aan tafel wordt het extreem ongemakkelijk als zowel Nina als Monica reageren op Manu’s vraag of ‘mama’ voor hem op wil scheppen. De spanning is nog meer te snijden dan Nina’s pastaschotel en Monica wil het liefst vertrekken, maar Nina doet of er niks aan de hand is.

Wie is de mama van Manu?
Wie is de mama van Manu?

Ze nodigt Monica de volgende dag zelfs mee uit voor een yogales in het park waar ze onmiddellijk aansluiting vindt bij andere zwangere vrouwen. Bing snapt niets van Nina, het is duidelijk dat ze van binnen kookt van woede maar ze houdt stug vol dat ze one happy family zijn.

Nina doet alsof ze Monica mag
Nina doet alsof ze Monica mag

Wie de schoen past

Aan het eind van de week brengt Merel alle spullen die de politie na de kettingbotsing vond langs bij Linda die ze met frisse tegenzin belooft te verdelen onder de betrokkenen. Maar uiteindelijk houdt ze de schoen van Margriet over, ook omdat ze zich totaal niet kan herinneren ‘m meegenomen te hebben. Merels interesse is toch weer gewekt. Ze besluit Jonathan te confronteren met wat ze weet.

Merel laat het onderzoek niet los
Merel laat het onderzoek niet los

En verder: Daan en Cato sturen bloemen, Mats heeft in zijn eerste week nog niks gestolen en zullen we dit maar snel vergeten?

Rik, Shanti en Julian verrassen Henk en Laura
Rik, Shanti en Julian verrassen Henk en Laura

Meer over