Spoilers!

Komende week in GTST: Gedeukte dochters en het droevige dubbelspel

23 februari 2023 09:07 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Ludo die concludeerde dat Stefano door zijn toedoen kans heeft het veilinghuis in handen te krijgen.

Stefano’s manipulaties

Stefano waant zich onschendbaar en zet zijn plan door om het veilinghuis in handen te krijgen. Hij belegt een vergadering van de raad van bestuur, uitgerekend op de dag dat Janine opnames van haar talkshow heeft. Hij belooft haar dat het bestuur niks te horen krijgt over de ware reden van Ludo’s afwezigheid.

Stefano grijpt de macht
Stefano grijpt de macht

Dat is uiteraard gelogen: zodra het bestuur bijeen is doet Stefano haarfijn uit de doeken wat er gaande is: hij weet niet beter dat Ludo in een kliniek in Belgie zit. Net als hij het bestuur vraagt om Janine voor haar eigen bestwil buitenspel te zetten, komt ze zelf binnen. Janine is klaar voor actie en laat haar autoriteit meteen gelden: voorlopig houdt zij de touwtjes stevig in handen en Stefano dient nauw met haar te overleggen. Hij kan niet anders dan gepijnigd maar begripvol knikken.

Janine laat haar autoriteit gelden
Janine laat haar autoriteit gelden

Stefano belt Nina met het nieuws en om haar te dwingen toch in het bestuur van het veilinghuis plaats te nemen. Ze wil er niks van weten en zegt dat ze klaar zijn en dat ze moeten stoppen. Bing vangt dit gesprek op en meent dat er maar één conclusie mogelijk is: ze gaat weer vreemd. Nina ontkent uiteraard maar Bing kan het niet loslaten, zelfs niet na advies van zijn vader. Als Nina haar man betrapt terwijl hij haar atelier uitpluist kan ze niet anders dan vertellen waar zij en Stefano al maanden mee bezig zijn. Bing schrikt, maar laat zijn vrouw niet vallen. Ze zijn samen: in voor en tegenspoed.

Bing kiest de kant van Nina
Bing kiest de kant van Nina

Ondertussen ontstaat een ander probleem als Manu per toeval in Nina’s atelier op de prepaid telefoon die ze gebruikt om contact te onderhouden met Stefano. Hij besluit het toestel in z’n eigen zak te steken: er staat zoveel beltegoed op, dat mist mama vast niet.

Manu vindt het gewraakte mobieltje
Manu vindt het gewraakte mobieltje

Een dag of wat later worden Ludo en Janine in de safe room opgeschrikt door een belletje van de ontvoerders van Stefano. Als Ludo opneemt krijgt hij tot z’n eigen verbazing Manu aan de lijn die opa vraagt of hij naar z’n wedstrijd komt kijken. Ludo schrikt nog meer als hij van Manu hoort dat Manu de telefoon bij Nina thuis heeft gevonden. Als de jongen ophangt beginnen Ludo en Janine te speculeren. Waarom wil Stefano nu ook Nina pakken? Wil hij de schuld misschien in haar schoenen schuiven?

Manu brengt de bal aan het rollen
Manu brengt de bal aan het rollen

Dan komt Janine tot de enige juiste conclusie: Nina zit ook in het complot, ze werkt samen met Stefano. Ludo vindt het een belachelijk idee, dat zou ze hem nooit aandoen. Maar Janine weet het zeker en besluit haar dochter te testen. Janine komt snikkend naar Nina’s atelier om te vertellen dat Ludo in een inrichting zit en dat zij nu een kogelbrief met haar naam erop heeft gekregen. Nina is ontsteld en in de verwarring steekt Janine snel wat afluisterapparatuur in de handtas van haar kind.

Janine acteert als de beste
Janine acteert als de beste

Gabrielles geritsel

Saskia wordt als bedrijfsleider van De Koning in een onmogelijke situatie gedwongen door Gabrielle. De nieuwe eigenaar kondigt strenge veranderingen aan: geen kraanwater meer voor klanten, niemand mag tafeltjes bezet houden als werkplek, honden zijn verboden, barpersoneel moet het werk van de schoonmakers erbij gaan doen en niemand mag zomaar gratis eten pakken.

Gabrielle voert strenge regels in
Gabrielle voert strenge regels in

Saskia schrikt van de draconische maatregelen, maar baalt er nog meer van dat zij degene is die het Barry en de rest moet vertellen. Met ‘t lood in de schoenen doet ze de nieuwe regels uit de doeken, maar ze wordt steeds onderbroken door Gabrielle die de zaak vergoelijkt en net doet alsof alle rotmaatregelen uit de koker van Saskia komen.

Gabrielle doet poeslief
Gabrielle doet poeslief

Als Saskia haar zorgen uit bij Laura en Henk komen ze alle drie tot dezelfde conclusie: Gabrielle doet alles om de werksfeer zo ellendig te maken dat het personeel zelf vertrekt. Saskia wil weten wat de juridische mogelijkheden zijn en vraagt Jonathan om hulp.

Saskia vreest voor Gabrielles plannen
Saskia vreest voor Gabrielles plannen

Dit is tegen het zere been van Henk die al de hele week probeert zijn zoon te pakken te krijgen. Voor hem is Jonathan steeds te druk, maar voor Saskia maakt hij meteen tijd. Het zit Henk niet lekker en hij zint op actie.

Henk snapt niets van Jonathans stilte
Henk snapt niets van Jonathans stilte

Maar Jonathan bezweert tegen Saskia dat er niks speelt. Hij is vooral heel erg druk met z’n werk. Dat hij wel direct tijd voor haar had laat ‘ie handig genoeg in het midden. Sowieso heeft Jonathan weinig goed nieuws: hij vermoedt dat Gabrielle inderdaad bezig is het personeel te lozen, maar ze pakt het zo slim aan dat ’t een lastige juridische strijdt wordt. Hij raadt Saskia aan alles wat gebeurt met terugwerkende kracht vast te leggen.

Jonathan steunt Saskia
Jonathan steunt Saskia

Linda’s nieuwe angst

Linda en Luuk besloten vorige week om hun relatie een nieuwe kans te geven. Luuk zweert zich niet meer te laten leiden door zijn bindingsangst en doet echt zijn best. Hij is romantisch, attent en staat erop dat ze zoveel mogelijk bij hem is.

Luuk zet zijn beste beentje voor
Luuk zet zijn beste beentje voor

Linda heeft echter moeite zich helemaal te geven omdat ze bang is ongemerkt te snel te gaan en zo toch zijn oude angsten weer te triggeren. Janine hoort haar neurotische vriendin aan en laat Linda net zolang ratelen tot ze zelf de conclusie trekt: ze moet niet zeuren en gewoon genieten.

Linda heeft angst voor Luuks bindingsangst
Linda heeft angst voor Luuks bindingsangst

Maar Linda is Linda dus dat gaat niet zomaar. Ze twijfelt of ze naar de nagelparty moet gaan als ze net lekker met Luuk film ligt te kijken. Van hem mag ze gewoon gaan, maar ze vindt de onzekerheid zo vervelend dat ze er op staat dat er direct duidelijke afspraken gemaakt gaan worden. Voor de verandering komen ze er zonder ruzie uit: iedereen mag het weten, ze hebben officieel verkering.

Luuk en Linda zijn eindelijk een item
Luuk en Linda zijn eindelijk een item

Demi’s liefdesleugens

Daten met een man die in de zorg werkt heeft nadelen, zo merkt Demi als het haar niet lukt met Jesse af te spreken. Net als ze oppas heeft geregeld gaat hun ochtenddate niet door vanwege een spoedgeval. Een dag later kan zij niet omdat ze geen oppas heeft voor Tom.

Demi mist Jesse
Demi mist Jesse

Ze besluit daarom te liegen tegen haar moeder: ze beweert vroeg naar school te moeten voor een mentorgesprek, waardoor Saskia bereid is hemel en aarde te bewegen om op Tom te passen. Maar als Merel per ongeluk haar mond voorbij praat is Saskia bijzonder teleurgesteld in haar dochter.

Saskia is teleurgesteld in Demi
Saskia is teleurgesteld in Demi

Maar Demi weet het wederom handig te spelen door te vragen of Shanti wil oppassen. Eigenlijk wil zij voor de eer bedanken, maar Demi is al vertrokken voordat ze kan afzeggen. De oppasbeurt gaat goed, al Demi zit met een nieuw probleem als Jesse vraagt of ze die avond naar de kroeg komt om zijn vrienden te leren kennen.

Demi jokt tegen iedereen
Demi jokt tegen iedereen

Demi zegt toe, maar kan geen oppas regelen voor Tom. Ze besluit Tom alleen te laten en gaat de kroeg in, maar luistert wel geregeld naar de babyfoon app op haar telefoon. Dat haar kind aan de lopende band krijst lijkt haar niet te kunnen deren.

Jesse wil Demi graag zien
Jesse wil Demi graag zien

De volgende ochtend zit ze met uitgelopen make-up en wallen aan het ontbijt. Steef schrikt van hoe moe zijn zus oogt en biedt aan om een paar uurtjes op Tom te passen zodat ze kan bijslapen. Demi maakt zwijgend misbruik van het lieve gebaar en appt verliefd met Jesse.

Demi kiest voor Jesse
Demi kiest voor Jesse

Merels belegen flirt

Merel krijgt zelf ook te maken met een onverwachte romance in haar leven als ze Stefano tegen het lijf loopt in De Koning. Hij nodigt haar uit voor een etentje in De Rozenboom omdat de keuken van de kroeg dicht blijkt.

Het knettert tussen Merel en Stefano
Het knettert tussen Merel en Stefano

Merel hapt toe, maar als ze in het restaurant bijna haar moeder tegen het lijf loopt neemt ze haar date mee naar het Paleis waar ze al snel beginnen te vrijen. Stefano blijft slapen en de volgende ochtend proberen ze er allebei zo nonchalant mogelijk over te doen. Dit was gewoon leuk, zonder verdere verplichtingen. Maar Merel is ondanks haar stoere houding toch gecharmeerd van de veertiger.

Marwan maakt geen probleem van Merel en Stefano
Marwan maakt geen probleem van Merel en Stefano

Marwans nieuwe functie

Marwan is een paar weken werkzaam bij De Rozenboom, maar zijn losse, joviale gedrag zorgt voor irritaties bij de leiding van het keurige etablissement. De manager zegt hem de wacht aan: vanaf nu komt hij via de achteringang binnen en is het klaar met onderonsjes met gasten.

Marwan wordt de les gelezen
Marwan wordt de les gelezen

Marwan baalt van zijn situatie maar krijgt een onverwacht baanaanbod van Stanley. Hij moet naar een optreden in Utrecht en heeft vervoer nodig. Marwan krijgt 250 euro en blijkt zo behulpzaam bij onverwachte autopech dat hij Marwan vraagt de komende weken zijn gezelschapsjongen te zijn.

Marwan krijgt een onverwachte klus
Marwan krijgt een onverwachte klus

Marwan vat de term verkeerd op: hij meent dat Stanley hem wil inhuren als escort. Maar nee, al wat de oude baas wil is iemand die hem gezelschap houdt en helpt zodat hij niet voortdurend afhankelijk hoeft te zijn van zijn zoon. Na een nieuwe aanvaring in De Rozenboom hapt hij toe.

Marwan wordt Stanley's gezelschapsjongen
Marwan wordt Stanley's gezelschapsjongen

Laura’s nieuwe start

Laura probeert het beste te maken van haar onvrijwillige nieuwe leven als werkloze. Luuk adviseert haar om zoveel mogelijk ritme en structuur in haar leven aan te brengen en doelen voor zichzelf te stellen. Ze besluit haar oude schilderhobby weer op te pakken.

Luuk vindt dat Laura structuur nodig heeft
Luuk vindt dat Laura structuur nodig heeft

Ludo slaat toe

Aan het eind van de week zitten Ludo en Janine in de safe room klaar om te horen wat Nina gaat doen. Ludo weet zeker dat Janine er naast zit en dat zijn dochter niets met Stefano’s verraad te maken heeft. Hij komt van een koude kermis thuis als Nina naar het veilinghuis gaat om Stefano de les te lezen.

Nina verraadt zichzelf ongemerkt
Nina verraadt zichzelf ongemerkt

Nina eist dat hij stopt met Janine bedreigen: ze hadden afgesproken dat Ludo het enige doelwit zou zijn. Stefano weet van niks, maar Ludo en Janine hebben genoeg gehoord. Ludo’s hart breekt stilletjes. Hij is zo kwaad dat hij zelfs een glas kapot breekt in zijn hand en de pijn amper voelt.

Janine maakt zich zorgen om Ludo
Janine maakt zich zorgen om Ludo

Het is tijd voor vergelding. Janine lokt Stefano en Nina de volgende dag naar de safe room in het landhuis. Ze laat hen achter in de ruimte maar niet voordat ze vertelt dat dit alles een klap in haar gezicht is. Voordat Stefano en Nina kunnen reageren gaat de deur open en komt Ludo binnen. Het wordt tijd om te gaan praten.

Nina en Stefano zitten in de val
Nina en Stefano zitten in de val

En verder: Rik en Shanti vieren een half jaar zonder Jasmijn, Sil en Rover worden weer eens genoemd en Luuks bindingsangst lijkt definitief voorbij nu hij in het bijzijn van Linda op de pot gaat.

Luuk heeft een grote boodschap voor Linda.
Luuk heeft een grote boodschap voor Linda.

Meer over