Spoilers!

Komende week in GTST: Zorgwekkende zonen en het drieste dochter drama

5 januari 2023 02:31 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo die voor zijn gevoel niets meer goed kan doen in de ogen van zijn familie.

Stefano’s hapje

Stefano gaat vrolijk verder met zijn plan Ludo uit balans te brengen. Hij heeft een portie hallucinerende paddenstoelen gekocht en biedt heel vriendelijk aan om voor Ludo te koken: spinazie-champignon quiche.

Stefano serveert hallucinerende paddenstoelen
Stefano serveert hallucinerende paddenstoelen

Marwans nieuwe stap

Henk gaat naar de buurtsuper om Marwan te vragen of hij wat meer uren kan draaien, maar Marwan is net bezig met de grote uitverkoop. De winkel gaat dicht, hij is er helemaal klaar mee nu zijn familie zo weinig vertrouwen in hem heeft. Henk besluit Sami een uitgebreide mail te sturen waarin hij het opneemt voor Marwan, maar dat wekt als een rode lap op een stier. Sami is klaar met Marwan en laat Ilyas het slechte nieuws vertellen. Marwan krijgt een videobelletje van zijn jongere broer. Hij laat weten dat Marwan uit de familie is gezet. Het maakt niet eens indruk meer op Marwan, dat voelde voor hem toch al jaren zo.

Ilyas belt in vanuit Marokko
Ilyas belt in vanuit Marokko

Marwan zinkt al snel weg in een diepe depressie. Hij verwaarloost zichzelf, drinkt teveel en besluit het leven te vieren. Hij neemt Merel mee naar De Rozenboom om op kosten van de buurtsuper te genieten van de duurste champagne. Maar als hij met de zakelijke rekening wil afrekenen blijkt Sami hem al te hebben geblokkeerd. Marwan moet de rekening van 500 euro uit eigen zak betalen. Hij zet zijn kroegentocht voort in De Koning waar Merel met lede ogen toeziet hoe hij steeds zatter en agressiever wordt. Hij wil zelfs op de vuist met Rozenboom-kelner Marcel als hij nog een afzakkertje komt nemen en een drankje afslaat. Merel sleept haar huisgenoot mee naar het Paleis waar hij zijn roes uitslaapt.

Marwan heeft geld- én een drankprobleem
Marwan heeft geld- én een drankprobleem

Henks gelijke lasten

De reden dat Henk meer uren wil maken is zijn nieuwe leefsituatie. Nu Laura en Henk samenwonen vindt hij het niet meer dan redelijk dat hij de helft van de vaste lasten voor zijn rekening neemt. Voor Laura hoeft dat allemaal niet, maar hij laat zich niet kennen. Toch schrikt hij wel als blijkt dat zijn hoffelijkheid hem maandelijks zo’n 930 euro gaat kosten.

Laura rekent Henk haarfijn voor wat hij moet betalen
Laura rekent Henk haarfijn voor wat hij moet betalen

Henk besluit het daarom over een andere boeg te gooien. Met toestemming van Marwan zoekt hij contact met Sami en biedt hij aan om samen met Steef en Pim de buurtsuper weer te openen. Henk is de nieuwe bedrijfsleider, daarmee gaat hij meer verdienen en dat komt ook goed uit.

Henk heeft op zijn oude dag ineens een leidinggevende functie
Henk heeft op zijn oude dag ineens een leidinggevende functie

Nola is schoolziek

Bing ergert zich groen en geel aan Nina’s getut met Nola. Als ze ook nog eens besluit voorlopig niet naar school te willen is voor hem de maat vol. Hij belt ongevraagd dokter Bos om langs te komen voor een check-up.  

Bing wil Nola harder aanpakken
Bing wil Nola harder aanpakken

Nina is niet blij, hoe durft Bing zich met háár dochter te bemoeien? Bing krijgt een tweede teleurstelling te verwerken als Luuk concludeert dat Nola er inderdaad verstandig aan doet om niet nu al naar school te gaan. Als ze er teveel vragen van klasgenoten over krijgt, kan ze weer een herbeleving krijgen.

Nola wil niet naar school
Nola wil niet naar school

Dus blijft Nola thuis. Maar erg veel rust krijgt ze niet want Bing en Nina zijn erg luidruchtig aanwezig. Daarom grijpt ze de kans om alleen thuis te blijven als haar ouders een afspraak in Groningen hebben met beide handen aan. Alles gaat goed, tot het begint te onweren.

Nola wil rust van haar ouders
Nola wil rust van haar ouders

De harde donderklappen wekken weer een herbeleving op. Nola durft haar ouders niet te bellen dus doet ze een beroep op Ludo. Wil hij alsjeblieft naar haar komen? Ludo twijfelt, maar laat zijn kleindochter niet in de steek. Hij weet haar te kalmeren, maar Nola wil niet alleen zijn.

Ludo komt zijn kleindochter troosten
Ludo komt zijn kleindochter troosten

Ludo besluit Nola mee te nemen naar huis en laat haar een briefje schrijven dat ze voor het eten thuis is. Bij thuiskomst belt Nina direct naar Nola en ze is niet blij als Ludo opneemt. Ze komen direct langs om hun dochter te halen, maar Nola zit nét te praten met Ludo’s therapeute Ellis.

Nola heeft een verhelderend gesprek met Ellis
Nola heeft een verhelderend gesprek met Ellis

Nina is onredelijk woest en weigert te geloven dat Nola zelf belde en dat Ludo echt niet had gepland dat Ellis er zou zijn. Het idee dat haar dochter naar een therapeut gaat brengt bij haar pijnlijke en traumatische herinneringen boven over haar eigen jeugd in een kliniek. Dat wil ze voor Nola voorkomen.

Nina wil Nola haar jeugd besparen
Nina wil Nola haar jeugd besparen

De spanning tussen Bing en Nina is te snijden, alleen daarom al zwijgt Nola als het graf en houdt ze afstand. Bing besluit tegen zijn eigen principes in om Ludo te bellen en het nummer van Ellis te vragen. Nina neemt ondertussen een hele andere stap: ze spreekt af met Stefano en kondigt aan met hem mee te doen om haar vader helemaal kapot te maken.

Nina sluit een pact met Stefano
Nina sluit een pact met Stefano

Daar wringt de schoen een klein beetje. Stefano stond vlak na het incident met Nola op het punt Ludo zijn met paddo’s doorspekte quiche voor te schotelen. Aan tafel toonde Ludo openlijk berouw voor zijn daden, ook richting Stefano. Dat raakt hem zo dat hij voorkomt dat Ludo meer dan een paar happen van de quiche kan eten.  

Stefano krijgt gewetenswroeging
Stefano krijgt gewetenswroeging

Luuks liefdesgevoelens

Linda schrikt als ze een telefoongesprek tussen Luuk en Mathilde opvangt waarin hij zijn ex ‘schoonheid’ noemt en haar uitnodigt voor een champagnelunch. Als Linda er iets over wil zeggen, kapt hij haar af. Dat jaloerse trekt hij écht niet. Later aan de lunch bespreekt hij het incident met Mathilde. Hij vindt Linda op alle fronten geweldig, maar ze is wel erg claimerig. Mathilde merkt op dat hij het nog niet uit heeft gemaakt, wat volgens haar betekent dat hij écht verliefd is op Linda. Hij ontkent in alle toonaarden.

Luuk wil niet geclaimd worden
Luuk wil niet geclaimd worden

Linda drijft de boel onbedoeld op de spits als ze al haar moed bijeenraapt en voorstelt om samen te gaan wonen. Luuk sputtert, protesteert en houdt de boot letterlijk en figuurlijk af. Hij heeft nu eenmaal tijd voor zichzelf nodig en wil niet geclaimd worden. Linda denkt dat ’t door Mathilde komt, maar daar slaat Luuk helemaal van op tilt. Hij stelt voor er maar mee te stoppen als het zo moet.

Luuk laat zich niet dwingen door Linda
Luuk laat zich niet dwingen door Linda

Shanti en Rik leven door

Shanti en Rik zitten nog steeds in de duinen waar ze tot rust komen en naar elkaar toe groeien. Shanti voelt zich een stuk levendiger en energieker, al ontdekt ze in gesprek met Rik dat ze zich amper iets van de laatste maanden kan herinneren.

Shanti hoort wat ze allemaal verdrongen had
Shanti hoort wat ze allemaal verdrongen had

Shanti dwingt Rik om alle momenten op te rakelen die ze had verdrongen. Een ontzettend confronterend en pijnlijk proces, maar ze krijgt wel weer toegang tot die herinneringen. Het maakt de band tussen de twee alleen maar hechter.

Shanti moet de waarheid wel even verwerken
Shanti moet de waarheid wel even verwerken

Saskia pusht Demi

Steef en Demi moeten beide een studierichting kiezen maar hebben nog niet echt concrete ideeen. Saskia stelt voor dat ze een beroepskeuzetest doen, maar heeft eigenlijk allang besloten dat Demi geboren is voor de zorg. Zeker als ze straks VWO gedaan heeft kan ze maar zo arts worden.

Saskia helpt haar kids aan een loopbaan
Saskia helpt haar kids aan een loopbaan

Steef kijkt met lede ogen toe hoe Saskia weinig subtiel Demi pusht tijdens het maken van de test. Zelf krijgt hij de opleiding die hem ideaal lijkt: game design. Maar om toelatingsexamen te mogen doen moet hij een veel sterkere pc hebben.Saskia laat er ondertussen geen gras over groeien: uit Demi’s test komt de zorg naar voren en ze besluit direct met Luuk te regelen dat Demi een dagje mee mag lopen in de praktijk om te zien of het wat voor haar is.

Steef moet een nieuwe pc kopen
Steef moet een nieuwe pc kopen

Demi wil haar moeder niet teleurstellen en gaat braaf naar de praktijk. Ze kijkt stilletje toe hoe Luuk en Saskia de hele dag de meest gênante, vieze en confronterende kwaaltjes onder ogen krijgen. Luuk is blij met Demi: ze mag zo vaak langskomen als ze wil. Maar stiekem moet ze er niet aan denken de zorg in te gaan.

Demi haalt haar neus op voor de snuffelstage
Demi haalt haar neus op voor de snuffelstage

Henks tweede leg

Henk en Laura hebben al de hele week het idee dat iemand achter hen aanzit. Henk wordt gebeld door anonieme nummers, een advocatenkantoor zoekt contact voor onbekende redenen en Laura merkt dat er iemand in een auto voor hun appartementencomplex staat te posten.

Laura weet zeker dat ze bespied wordt
Laura weet zeker dat ze bespied wordt

Even vreest Henk nog dat dit een bijwerking is van Laura’s onlangs verhoogde Parkinson medicatie, maar als de man opduikt rond de buurtsuper en later die avond ook in De Koning zit gaat Henk hoogstpersoonlijk orde op zaken stellen. Als hij de man confronteert krijgt hij de schrik van zijn leven: hij stelt zich voor als Jonathan… zijn zoon.

Jonathan meent dat Henk zijn vader is
Jonathan meent dat Henk zijn vader is

En verder: Laura pronkt met een knoepert van een ring, Steef is verlost van zijn Arnie-kapsel en buiten werktijd is kelner Marcel lang zo aardig niet.

Marcel maakt Marwan belachelijk
Marcel maakt Marwan belachelijk

Meer over