Spoilers!

Komende week in GTST: Sneue Sinterklaasvieringen en de problematische podcast

30 november 2023 00:01 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Jonathan die ontdekte dat zijn moeder Margriet dood in haar cel lag.

Door na Margriet

Zelfmoord staat te boek als een onnatuurlijke dood, vandaar dat rechercheur Alex de Boer zich met het overlijden van Margriet gaat bemoeien. Hij hoort Jonathan die nog totaal in shock is en geen idee had dat zijn moeder er zo slecht aan toe was.

Alex de Boer onderzoekt de dood van Margriet
Alex de Boer onderzoekt de dood van Margriet

Hij schrikt als Alex hem een brief geeft die in Margriets cel was gevonden. Het is bedoeld als afscheid, maar Jonathan kan het niet aan ‘m te openen. Hij wacht tot hij bij Henk en Laura is. Henk is zo vriendelijk het schrijven voor te lezen. In de brief vraagt Margriet om vergiffenis. Ze kon niet leven met de wetenschap dat ze de levens van zoveel anderen had verwoest.

Jonathan zoekt steun bij Henk en Laura
Jonathan zoekt steun bij Henk en Laura

Laura stelt voor de Sinterklaasviering af te zeggen, maar daar steekt Jonathan een stokje voor. Het plezier van anderen bederven is het laatste wat zijn moeder gewild zou hebben. Dus gaat het heerlijk avondje door, maar Henk houdt het niet vol om zijn gezicht in de plooi te houden. Hij breekt tijdens het voorlezen van de gedichten en vertelt de rest van de familie wat er is gebeurd met Margriet. Daarmee is het wel gedaan met de feeststemming.

Henk kan de dood van Margriet niet verzwijgen
Henk kan de dood van Margriet niet verzwijgen

Ondertussen gaat Alex de Boer door met zijn onderzoek. Hij gaat langs bij Ludo om hem wat vragen te stellen over de zaak. Janine is verbaasd als Ludo toegeeft dat hij Margriet vlak voor haar dood heeft opgezocht in het huis van bewaring. Ludo ging langs om te zien of ze echt zo berouwvol en labiel was als ze zich tijdens de rechtszaak voordeed. Hij trof naar eigen zeggen een verward, betreurenswaardig hoopje mens aan en zou haar zelfs vergeven hebben.

Ludo blijkt Margriet te hebben bezocht
Ludo blijkt Margriet te hebben bezocht

Als Alex weg is, wil Janine weten waarom Ludo over dat bezoek gezwegen heeft. Het antwoord is simpel: hij wilde haar niet onnodig belasten. Janine is pissig, maar krijgt de dag erop te maken met dezelfde situatie als Stefano ontdekt dat zij de dood van Margriet voor hem verzwegen heeft… Om hem niet te belasten.

Janine wilde Stefano sparen
Janine wilde Stefano sparen

Stefano’s somberte

Stefano is nog steeds niet over de breuk met Merel heen en baalt van zijn kleine, beperkte leventje. Hij doet alles om haar te vergeten: hij wist foto’s en laat haar spulletjes terugsturen. Maar Merel stuurt vervolgens zijn spullen terug, waaronder de verlovingsring. Het is klap op klap.

Stefano is Merel nu echt kwijt
Stefano is Merel nu echt kwijt

Er is wel een klein lichtpuntje: hij is uitgenodigd door Rik om bij hem Sinterklaas te komen vieren. Maar Ludo moet hem brengen en ophalen en tot overmaat van ramp weigert de lift in de flat dienst zodat hij door Rik en Bing met stomazakje en al via de trap naar de flat getild moet worden.

Stefano moet ook bij Rik geholpen worden
Stefano moet ook bij Rik geholpen worden

Stefano probeert ondanks de gênante start een leuke avond te hebben. Dat lukt uiteindelijk prima, hij zit net lekker op zijn praatstoel als Ludo weer op de stoep staat om hem op te halen. Terwijl Ludo toekijkt, wordt Stefano opnieuw door zijn vrienden gedragen. Het is een domper op een leuke avond.

Ludo maakt een onbedoeld einde aan de feestvreugde
Ludo maakt een onbedoeld einde aan de feestvreugde

De volgende dag is niet veel beter. Hij is helemaal klaar met het strakke schema waarin hij leeft en blaft het zorgpersoneel en zelfs Elisa af. Hij stuurt iedereen weg en wil zelf zijn eigen dingen regelen. Janine vraagt hem op de man af of ze zich zorgen moet maken om hem. Hij beweert van niet.

Stefano is klaar met alles
Stefano is klaar met alles

Elisa’s nieuwe doel

Elisa viert Sinterklaas bij Rik thuis en loopt daar Julian tegen het lijf die wat verloren oogt Elisa schrikt als Rik haar bijpraat over de situatie: Saskia is weg, Julian is weer vrij man. Ze maakt niet direct werk van hem, maar het nieuws doet haar meer dan ze zelf had verwacht.

De weg is vrij voor Julian en Elisa
De weg is vrij voor Julian en Elisa

Laura’s gouden spilzucht

Henk maakt zich grote zorgen om Laura die zich volledig lijkt te verliezen in haar schilderkunst sinds ze met bladgoud werkt. Ze is gefascineerd door het materiaal en wil voor al haar vrienden en kennissen zo’n gouden doek maken. Ze gaat ijverig aan het werk en spendeert zonder dat het haar lijkt te boeien duizenden euro’s aan het prijzige goedje.

Laura geeft al haar geld uit aan bladgoud
Laura geeft al haar geld uit aan bladgoud

Ze gaat zo op in haar werk dat ze zelfs tijdens Sinterklaasavond weer aan het werk gaat terwijl ze haar eigen surprise nog niet eens heeft uitgepakt. Henk heeft moeite zijn vrouw bij de les te houden en schrijft haar zorgwekkende gedrag op in het logboekje dat hij van dokter Bos moest bijhouden.

Henk heeft genoeg zorgelijke dingen gezien
Henk heeft genoeg zorgelijke zaken gezien

Janines nieuwe project

Als Janine via Stefano hoort dat Rik en Shanti een dakloze jongen in huis hebben genomen gaat ze op onderzoek uit. Ze had geen idee dat er zoveel thuisloze tieners waren en besluit er via haar mediaplatform aandacht voor te vragen. Met wat overtuigingskracht weet ze Mats te strikken voor een podcast.

Janine wil Mats voor haar podcast
Janine wil Mats voor haar podcast

Mats is er helemaal klaar voor, maar Rik besluit er een stokje voor te steken en gaat bij Janine langs. Hij vindt ’t maar niks: wat als iemand de podcast hoort en hem herkent? Mats is echter stellig: hij bepaalt zelf wat ‘ie doet en Rik mag er desnoods bij zijn om te horen dat alles goed gaat.

Mats doet zijn verhaal
Mats doet zijn verhaal

Tijdens de opnames breekt Rik herhaaldelijk in als Mats gevoelige informatie prijsgeeft, maar het gesprek verloopt uiteindelijk zo zorgvuldig en anoniem mogelijk. Mats doet als ‘Mario’ zijn verhaal en de eerste reacties zijn lovend. Maar dan krijgt Janine een berichtje van Lou Blok, de vader van Mats. Hij heeft de podcast gehoord en wil weer contact met zijn zoon Felix.

De vader van Mats heeft de podcast gehoord
De vader van Mats heeft de podcast gehoord

Steefs sarrende studiegenoten

Steef wordt nog altijd genegeerd en getreiterd door zijn studiegenoten P.J. en David omdat hij het opnam voor ‘gleuf’ Naomi. Julian krijgt door hoe de vork in de steel zit als Steef in De Koning geschoffeerd wordt door de jongens die hem als een sloof behandelen.

Steef moet het nog altijd ontgelden
Steef moet het nog altijd ontgelden

Julian neemt het op voor zijn zoon en stuurt de jongens weg. Dat zint Steef niet: nu heeft hij het helemaal verpest bij hen. Zowel Julian als Merel vinden dat Steef veel betere vrienden kan krijgen dan die losers van de jaarclub. Steef denkt er anders over: hij weet zeker dat hij weer bij ze in de smaak valt als ‘ie een groot feest organiseert.

Steef kiest niet voor de makkelijke weg
Steef kiest niet voor de makkelijke weg

Steef heeft weinig geld, maar weet dankzij z'n vader toch voldoende drank te fixen voor wat een geslaagde avond zou moeten worden. Zelfs David lijkt weer even met hem te willen praten. Maar uiteindelijk komt er de hele avond niemand opdagen. P.J. heeft de hele vriendengroep tegen Steef opgejut, vandaar dat ze wegblijven. Slechts één jongen besluit een kijkje te komen nemen en die wordt meteen ingepalmd door Merel die wel zin heeft in een verzetje om Stefano te vergeten.

Niemand komt op Steefs feestje
Niemand komt op Steefs feestje

Zorgen om Wies

Luuk keert na een week terug van een congres en schrikt zich wild als Linda vertelt hoe ze vorige week per ongeluk stoned raakte en tegen Wies een heel verhaal ophing over misdadigers en sporttassen in Boks. Ze heeft zich onbedoeld verdacht gemaakt!

Luuk schrikt van Linda's daden
Luuk schrikt van Linda's daden

Luuk gaat naar Bing om de situatie te bespreken. Het plan is nog steeds om Wies aan hun kant te krijgen als medestander tegen Kaan. Luuk probeert Wies opnieuw in te palmen, maar ook nu gaat dat gruwelijk mis als hij haar zo klunzig als maar kan vraagt of ze misschien niet wat drugs voor hem kan regelen.

Luuk kan niets goed doen bij Wies
Luuk kan niets goed doen bij Wies

Bing moet wederom tussen beide komen om de boel te sussen. Hij staat erop zelf een oplossing te bedenken en ziet een opening als Wies ineens op het werk verschijnt met een blauw oog. Ze wil ook onverwacht een paar dagen naar het buitenland. Bing ruikt een kans haar vertrouwen te winnen. Zeker als Kaan opduikt en hem zwaar onder druk zet in het bijzijn van een zichtbaar ongemakkelijke Wies.

Bing en Kaan treffen elkaar
Bing en Kaan treffen elkaar

Naderhand benadert Bing haar subtiel: hij wil Wies helpen om Kaan te ontvluchten voordat ze weer gewond raakt. Hij stelt voor een stroomstoring in Boks te veroorzaken zodat de beveiligingscamera's uitvallen en ze ongemerkt al het drugsgeld uit de lockers kan roven om ergens in veiligheid een nieuw leven te beginnen. Wies hapt toe, maar weet niet dat Bing stiekem een camera met accu heeft opgehangen in de kleedkamer.

Bing en Luuk zetten een val voor Wies
Bing en Luuk zetten een val voor Wies

Samen met Luuk, die onder een etentje met Linda moest uitkomen, kijkt hij toe hoe Wies aanstalten maakt haar slag te slaan. Als de stroom uitvalt en ze druk in het donker geld uit de tassen grist, krijgt ze de schrik van haar leven als Bing en Luuk voor haar staan.

Wies is op heterdaad betrapt
Wies is op heterdaad betrapt

Bing geeft het eerlijk toe: dit was een test, ze moet al het geld terugleggen en hen helpen bewijzen tegen Kaan te verzamelen. Ze moet wel meewerken, want Bing heeft op beeld hoe Wies probeerde van Kaan te stelen. Wies is doodsbang: tegen Kaan in gaan is zelfmoord.

Bing en Luuk dwingen Wies mee te werken
Bing en Luuk dwingen Wies mee te werken

Jonathans ontdekking

Aan het eind van de week zit Jonathan steeds meer in zak en as om de dood van zijn moeder. Zolang het onderzoek nog loopt, kan hij niet eens de begrafenis regelen en hij wordt sowieso verteerd door schuldgevoel. Had hij echt niet kunnen zien dat ze er zo slecht aan toe was? Merel probeert hem gerust te stellen, maar het valt niet mee. Zeker niet als er mensen online haatreacties posten over haar dood.

Merel probeert Jonathan te troosten
Merel probeert Jonathan te troosten

Jonathans humeur zakt helemaal naar een dieptepunt als hij van Alex de Boer verneemt dat het onderzoek wordt afgesloten. Margriet is door verstikking om het leven gekomen en niets wat de bewakers of haar laatste bezoeker heeft verklaard wijst op een misdaad. Daar slaat Jonathan op aan: hij was toch degene die Margriet voor het laatst had bezocht?

Alex de Boer sluit het onderzoek
Alex de Boer sluit het onderzoek

Alex de Boer mag de naam van de bezoeker niet prijsgeven en ook Merel weigert voor Jonathan in de dossiers te kijken. Uiteindelijk concludeert Jonathan in een helder moment dat het Ludo moet zijn geweest. Hij gaat terug naar het politiebureau om De Boer precies te vertellen hoe Ludo hem chanteerde zodat Margriet de maximale straf kreeg. Gewapend met deze nieuwe informatie gaat de rechercheur wederom langs bij de familie Sanders.

Ludo lijkt zo snel geen antwoord paraat te hebben.

Ludo heeft geen goede verklaring voor handen
Ludo heeft geen goede verklaring voor handen

En verder: Saskia blijkt de ware dichter in huize Verduyn, Stefano’s lievelingsnummer is In the air tonight en Julian hoeft zich in elk geval geen zorgen te maken over een kikkererwtentekort in De Koning.

-
-

Meer over