Spoilers!

Komende week in GTST: Cruciale confrontaties en de beladen barbecue

21 september 2023 11:04 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met Merel en Jonathan die van Margriet hoorden dat zij de kettingbotsing heeft veroorzaakt.

Margriet verdwijnbiecht

Merel en Jonathan nemen de verwarde Margriet mee naar het Paleis waar ze met horten en stoten haar verhaal doet. Het was een ongeluk, ze had het allemaal niet zo bedoeld en zag haar overleden man in een waanbeeld. Jonathan is erg begaan met zijn moeder, maar Merel heeft moeite rustig te blijven: dit is de vrouw die haar leven indirect overhoop heeft gehaald: door haar is Demi gewond, raakte Henk in coma en is Stefano verlamd.

Merel confronteert Margriet
Merel confronteert Margriet

Jonathan overtuigt Margriet dat het beter is aangifte te doen. Er zijn voldoende verzachtende omstandigheden en hij belooft haar persoonlijk te verdedigen. Merel regelt dat ze de volgende ochtend terecht kunnen op het bureau, maar het loopt anders. Allereerst staat Henk in alle vroegte op de stoep. Hij kan zich weer herinneren dat Margriet in de auto zat en komt langs bij Jonathan om het er over te hebben Met z’n drieën ontdekken ze dat Margriet verdwenen.

Margriet blijkt goed in wegsluipen
Margriet blijkt goed in wegsluipen

Merel is woedend: ze hadden haar meteen naar het bureau moeten brengen voor die aangifte. De rest van de dag zoekt ze samen met Jonathan en Henk tevergeefs naar Margriet tot Henk een ingeving krijgt. Hij stelt voor haar een berichtje te sturen om af te spreken op de geheime plek waar ze elkaar vroeger tijdens hun affaire troffen.

Henk gebruikt zichzelf als lokaas
Henk gebruikt zichzelf als lokaas

Hopelijk kan hij haar zo in de val lokken. Later die week laat Henk zich als lokaas gebruiken en Margriet komt wonderwel naar hun plekje. Met enige stevige overredingskracht weet Henk de psychisch gebroken vrouw alsnog mee te krijgen.

Henk confronteert Margriet met haar gedrag
Henk confronteert Margriet met haar gedrag

In het Paleis wachten Merel en Jonathan in spanning af. Samen begeleiden ze Margriet naar het politiebureau waar Jonathan met zijn moeder naar binnen gaat om aangifte te doen. Henk blijft buiten wachten en is klaar de emotionele Jonathan op te vangen. Margriet blijft voorlopig vastzitten en hij voelt zich vreselijk schuldig omdat hij niet doorhad hoe eenzaam en alleen ze zich wel niet voelde.

Margriet geeft zichzelf eindelijk aan
Margriet geeft zichzelf eindelijk aan

Stefano’s relatietwijfels

Merel is zo druk met de zaak Margriet dat ze niet meekan met Stefano voor een ziekenhuiscontrole. Ludo ziet hoeveel pijn ‘m dat doet en dat maakt hem dan weer boos. Ze hebben er alles aan gedaan Merel te faciliteren, daar mag ze er best wat voor terugdoen. Stefano’s herstel gaat immers boven alles. Janine wijst hem terecht: Merel is hen niets verplicht.

Ludo verwacht meer van Merel
Ludo verwacht meer van Merel

Maar Ludo kan het niet laten Merel de volgende dag aan het ontbijt op ijzige wijze de les te lezen over haar verantwoordelijkheden. Wat hem betreft stelt ze werk boven Stefano en dat vindt hij een kwalijke zaak. Later, alleen aan tafel met Stefano, probeert hij zijn broer ook te overtuigen van het feit dat Merel op dit moment niet de juiste partij voor hem is. Stefano negeert hem vakkundig, maar de twijfel knaagt wel.

Ludo bemoeit zich met Stefano en Merel
Ludo bemoeit zich met Stefano en Merel

Elisa geeft Merel en Stefano later in de week individueel advies: zij moet zich niet schuldig voelen dat ze af en toe aan zichzelf denkt, en hij moet blijven communiceren wat zijn wensen en behoeftes zijn. Stefano doet zijn best en Merel is ook heus betrokken, maar toch groeien in zijn achterhoofd de zorgen. Wil ze op de lange termijn wel bij iemand blijven die misschien nooit meer kan lopen?

Stefano twijfelt aan zijn toekomst met Merel
Stefano twijfelt aan zijn toekomst met Merel

Steef staat er (niet) alleen voor

Demi krijgt deze week de eerste huidtransplantaties en Julian wil dolgraag bij haar en Saskia zijn. Steef biedt aan om een paar dagen De Koning te runnen met Barry zodat Julian naar Duitsland kan. Dat vindt hij een prima plan, maar vraagt wel aan Laura en Henk om subtiel een oogje in het zeil te houden.

Steef neemt De Koning tijdelijk over
Steef neemt De Koning tijdelijk over

Laura neemt dit verzoek wel erg serieus op. Ze is de volgende ochtend al voor dag en dauw in de kroeg aanwezig om de boel op te starten. Als Steef ziet dat de deur open is, vermoedt hij een inbreker en hij slaat de nietsvermoedende Laura bijna knock-out met een fles.

Steef was klaar Laura uit te schakelen
Steef was klaar Laura uit te schakelen

Ze laat zich niet afschrikken, ze is er om gezellig te helpen of Steef nou wil of niet. Pas aan het eind van de eerste dag durft ze ‘m met gerust hart alleen te laten.

Laura helpt Steef waar ze kan
Laura helpt Steef waar ze kan

Julians twijfels

Julian keert terug uit Duitsland maar het huilen staat ‘m nader dan het lachen. Alles gaat goed met Demi, maar het voelt allemaal zo zinloos wat hij hier in Nederland aan het doen is. Hij krijgt onverwacht steun van Elisa die in eerste instantie denkt dat hij haar ontwijkt vanwege hun flirt incident. Elisa geeft in een opwelling zelfs toe dat ze Julian namelijk wel écht heel leuk vond.

Julian zit met zijn hoofd in Duitsland
Julian zit met zijn hoofd in Duitsland

Maar als ze ziet dat hij met hele andere emotionele problemen zit, zet ze haar eigen gevoelens aan de kant. Ze troost Julian die er emotioneel echt even volledig doorheen zit. Ze bezweert hem dat alles hoe dan ook goed gaat komen: hij en Saskia doen ’t samen, dan maakt afstand niks uit.

Elisa troost Julian
Elisa troost Julian

Monica papt aan

De relatie tussen Monica en Nina was wat gespannen nadat het voorstel voor co-ouderschap viel, maar de vrouwen leggen het bij als Monica haar excuses komt maken en Nina als redder in nood haar jurk repareert in het atelier. Even lijkt alles koek en ei tot Bing later die dag met een verrassende mededeling komt: Monica mag Manu van hem niet meer zien.

Het gaat goed tussen Monica en Nina
Het gaat goed tussen Monica en Nina

Nina snapt er niets van, alles gaat nu toch juist goed? Bing blijkt geschrokken van een brief van zijn advocaat die hem waarschuwde. Als Monica een goede band met Manu opbouwt, staat ze veel sterker als ze ooit bij de rechter alsnog co-ouderschap wil afdwingen. Dat wil hij voorkomen, dus mag Manu ook niet meer met James omgaan.

Bing vreest voor Monica's invloed
Bing vreest voor Monica's invloed

Nina weet op Bing in te praten: het is beter met Monica duidelijke afspraken te maken en die op papier te zetten. Maar Manu wil daar niet op wachten: tegen alle afspraken in loopt hij weg van huis om te gaan voetballen bij James. Iedereen is opgelucht als Monica hem thuis komt brengen, maar Bing gebruikt het incident als reden waarom hij het contact op pauze wil zetten: het is allemaal om Manu’s bestwil. De jongen wordt daar zelf boos om, maar dat komt Bing alleen maar goed uit om zijn punt kracht bij te zetten.

Bing liegt over Manu
Bing liegt over Manu

Bing denkt dat daarmee de kous af is. Hij heeft zelfs Manu zo goed en zo kwaad uitgelegd waarom hij voorlopig niet met Monica en James kan afspreken. Monica zou een beetje labiel zijn. Manu lijkt er vrede mee te hebben, maar Monica hangt later die dag boos aan de lijn. Ze wil Manu blijven zien en heeft een advocaat in de arm genomen om co-ouderschap af te dwingen.

Manu is makkelijker te overtuigen dan Monica
Manu is makkelijker te overtuigen dan Monica

Linda’s onverwachte cadeau

Linda’s eerste klus als wedding planner was een doorslaand succes: Baron van Doorwerth en Madeleine hebben een droombruiloft gehad en hij heeft Linda zelfs al een bijzonder cadeau gestuurd dat ze samen met Janine vol verwachting gaat uitpakken. Als de doos open is, schrikken de vrouwen zich een hoedje: de baron heeft een zelf geschoten everzwijn opgestuurd.

Linda en Janine treffen een vers everzwijn aan
Linda en Janine treffen een vers everzwijn aan

Linda en Janine besluiten het mee te nemen naar huize Sanders voor een barbecue. Daar verstuurt Linda ook de definitieve factuur naar de baron voor alle bruiloftskosten die ze zelf had voorgeschoten. Ze schrikt zich rot als ze een out of office reply krijgt: de baron is op huwelijksreis en is er pas over vier maanden weer. Tot die tijd kan ze fluiten naar haar geld en dat terwijl sommige leveranciers inmiddels al met juridische stappen dreigen.

Linda moet vier maanden op haar geld wachten
Linda moet vier maanden op haar geld wachten

Linda weet de baron te bereiken die belooft dat zijn secretaris het zal regelen. Als de man contact opneemt en toezegt alles te zullen afhandelen is Linda even gerustgesteld, maar als het geld niet op haar rekening komt slaat de angst haar toch weer om het hart. Het gaat echt om veel geld en Luuk mag uiteraard van niks weten.

Linda zit diep in de problemen
Linda zit diep in de problemen

Riks nieuwe huisgenoot

Rik ontdekte vorige week dat Mats dakloos is en al dagen rondloopt met een fikse beenwond. Omdat Shanti het ‘m nooit zou vergeven als hij de jongen in een tentje in de bosjes liet creperen, neemt Rik hem mee naar huis. Mats heeft eerst een grote mond, maar Rik pakt ‘m geduldig aan. Hij vindt het wel belangrijk dat de wond wordt verzorgd en vraagt Luuk thuis langs te komen.

Mats is op zijn hoede
Mats is op zijn hoede

Als Mats de arts ziet, wil hij weer direct wegrennen, maar hij is zo verzwakt dat ‘ie flauwvalt. Luuk helpt hem weer op de been en hecht de wond. Mats mag voorlopig bij Rik logeren tot hij weer is aangesterkt, maar als hij wil vertrekken vindt Rik dat ook best. Hij heeft alleen één verzoek: jat alsjeblieft niks als je gaat. Mats besluit te blijven.

Mats is ernstig verzwakt
Mats is ernstig verzwakt

Rik weet Mats te overtuigen Bing te berichten over zijn ziekte zodat hij tenminste nog een baan heeft. Mats ontdooit langzaam maar zeker, hij geeft zelfs zijn mobiele nummer aan Rik. Hij vertelt hoe hij van huis is weggelopen, dat zijn vader hem niet meer wil en dat zijn moeder al vijftien jaar geleden is overleden. Naar school gaat hij niet meer, maar hij kan zich naar eigen zeggen prima redden.

Mats houdt zich groot
Mats houdt zich groot

Merel confronteert

Aan het eind van de week is de spanning in huize Sanders te snijden. Ludo kan zijn groeiende onvrede over Merels afwezigheid niet verbergen, ook al ziet hij hoe gelukkig Stefano wordt als ze bij hem in de buurt is. Als ze te laat komt opdagen bij de barbecue en ook nog eens de hele dag hondje Dolly in huis liet rondlopen is voor hem de maat vol. 

Ludo is niet blij met Merel
Ludo is niet blij met Merel

Hij maakt een snerende opmerking als ze samen met Stefano op bed ligt. Merel schrikt er niet meer van en bijt van zich af. Als Ludo mag zeggen wat hij niet prettig vond, kan zij dat ook. Stefano is geschokt als ze vertelt hoe Ludo haar eerder die week verweet studie belangrijker te vinden dan hem.

Stefano is verbijsterd door Ludo's gedrag
Stefano is verbijsterd door Ludo's gedrag


En verder: Steef is te jong voor vieux, Luuk en Linda kibbelen over wiens achternaam ze straks kiezen als echtpaar en Ludo vindt het stiekem heus niet onaardig om op Dolly te passen.

Ludo past op Dolly
Ludo past op Dolly

Meer over