Spoilers!

Komende week in GTST: Reactionaire rattenplagen en de des duivelse melker

9 juni 2022 08:57 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Marwan en Julian die tijdens een ritje voor Philippa werden overvallen.

De duimschroeven van Flip

Marwan en Julian verwachten dat Philippa begripvol zal reageren, maar het tegendeel blijkt waar. Door de overval is ze 50.000 euro misgelopen en dat wil ze verhalen op de mannen die ter compensatie nog eens tien ritjes voor haar moeten doen.

Marwan ziet dat wel zitten, maar Julian twijfelt. Sowieso heeft hij slecht nieuws voor dochter Merel: er is nu geen geld meer om haar kamer in Apeldoorn te sponsoren. En dat doet pijn, want ze heeft net een geweldige, betaalbare plek gevonden hebben. Iedereen is diep teleurgesteld, maar Julian laat thuis nog steeds niet los hoe hij aan geld komt.

Ondertussen heeft Marwan van Daan gehoord dat er fikse straffen op dit soort ritjes staan. Hij begint ook te twijfelen en samen met Julian probeert hij een front te vormen tegen Philippa. Ze willen zich niet langer laten gebruiken. Als ze niet inbindt, gaan ze naar de politie. Philippa druipt af en Marwan en Julian menen haar in de tang te hebben. De volgende ochtend ontdekken ze een heel nieuw probleem: er is ineens een rattenplaag in de buurtsuper. De winkel moet dicht en alles wat niet vacuüm verpakt dicht zit moet weg. Een enorme schadepost die de verzekering niet dekt.

Als Marwan de verdelger laat komen valt al snel op dat het niet zomaar ratten zijn. De diertjes zijn vrijwel allemaal wit, een zeldzaamheid in het wild. Dit zijn laboratoriumratten die iemand expres heeft uitgezet. De mannen weten genoeg: dit is het werk van Philippa. Maar bij een volgende confrontatie tussen Marwan en Julian weet Philippa de heren te intimideren door Marwan een knuffel te geven in de vorm van een rat: voor zijn zoontje Tom. Marwan vreest voor de veiligheid van zijn kind en twijfelt wat hij nu moet doen.

Merels verhuizing

Merel wil geen seconde langer in de flat blijven wonen en haalt zich rigoureuze plannen in het hoofd. Ze wil haar studie een jaar uitstellen en fulltime bij CS gaan werken om de kamer in Apeldoorn toch te kunnen nemen. Saskia vindt het een vreselijk plan en komt na wat gesteggel met een oplossing.

Ze regelt met Henk en Laura dat Merel voorlopig in Bouwhuis kan komen wonen: in de oude woonunit van Amir. Merel is dolenthousiast en Steef helpt haar met de verhuizing. Onderweg komen ze de reden van Merels move tegen: Lynn. Uiteraard beweert Merel dat haar beslissing niets met haar te maken heeft.

Ondertussen wordt Lynn behoorlijk gestoord van Oriana die als een obsessieve stalker haar voortdurend controleert en berichtjes stuurt. Maar ergens heeft Oriana wel reden zich zorgen te maken: Lynn zoekt Merel op om voor te stellen in het geheim hun vriendschap voort te zetten.

Steefs benauwde momenten

Steef en Henk proberen nog altijd de eigenaar van Dickie Duif af te persen. De duivenmelker moet 25.000 euro betalen om het diertje terug te krijgen. Maar Steef begint te twijfelen als hij hoort dat Merel een screening moet ondergaan. Als haar familie een strafblad heeft, kan ze niet naar de politieacademie.

Henk vindt dat zijn kleinzoon zich zorgen maakt om niks. Als er wat misgaat, neemt hij alle verantwoordelijkheid op zich. Maar toch gaan ze samen naar de plek waar het losgeld gedropt moet worden. Op het afgesproken moment dropt een bestelbus een grote tas. De deal lijkt te slagen. Maar als Steef de tas oppikt en opent blijkt het vol waardeloze papiersnippers te zitten. En nog erger: de duivenmelker is hen gevolgd en heeft Steef al bij zijn nekvel. De man wil zijn duif terug en wel heel snel.

Henk weet hem te overtuigen dat ze heus geen criminelen zijn. Als hij belooft Steef niets te doen, gaan ze direct zijn duif halen. Eenmaal in Bouwhuis komen de mannen Laura tegen die zich rot schrikt als ze hoort wat Henk nu weer heeft uitgevreten.

De duivenmelker is blij zijn dier weer heelhuids terug te hebben en wil het er verder bij laten. Maar Laura vindt dat Henk en Steef er niet zomaar van af mogen komen en ze heeft een uitstekend idee. Opa en kleinzoon moeten de met duivenmest besmeurde transportvrachtwagen van de man schoonmaken.

Na het smerige klusje krijgt Steef een envelop in zijn handen gedrukt van de melker. Het blijkt een brief aan Laura waarin hij haar dankt voor de goede zorgen en een eerlijk vindersloon geeft van 1000 euro. Uiteraard gaat dat geld naar Steefs belastingschuld.

Agaaths bekentenis

Daan en Janine hebben bewijs verzameld dat Agaath een huisjesmelker is. Maar tot Janines verrassing probeert Agaath haar juist te intimideren. Als ze niet stopt met haar onderzoek, trekt Agaath de beerput rond Ludo open. Het verhaal neemt een totaal andere wending als Agaath later die dag ineens op de stoep staat bij huize Sanders.

Ze komt Janine haar excuses aanbieden en vertelt met tranen in de ogen hoe ze noodgedwongen het werk van haar man Berend overnam toen hij bij een zeilongeluk zowel mentaal als lichamelijk beperkt raakte. Agaath verklaart dat ze door haar gebrek aan ervaring als huisbaas en de druk van haar privésituatie verkeerde beslissingen maakt waardoor ze nu in geldproblemen zit en de boel zo voordelig mogelijk probeert te ritselen tot ze de flats kan verkopen. Janine reageert begripvol: als Agaath belooft de flats volgens protocol op te knappen en asbestvrij te maken, zal ze niet publiceren.

Agaath stemt in met die voorwaarden en Janine is in jubelstemming. Ze organiseert zelfs een klein etentje met Daan en Louise om het succes te vieren. Nu maar hopen dat Agaath woord houdt. De eerste tekenen zijn bemoedigend: Agaath heeft een nieuwe aannemer gevonden, iedereen krijgt een nieuwe keuken en het asbest wordt vakkundig en veilig verwijderd.

Janine en Lynn zijn dolblij als ze ’t horen. Het enige nadeel is dat volgende week iedereen een dag uit de flat moet als het asbest wordt weggehaald. De vrouwen nemen afscheid van Agaath die net een belletje krijgt van de aannemer die haar verzekert dat alles in gereedheid is gebracht en dat het spoor onmogelijk naar haar kan leiden. De huisjesmelker is in haar nopjes.

Nina’s groeiende probleem

Nina had zich verheugd op een gezellig etentje met haar vader in de Rozenboom maar schrikt als ze Lars ineens aan een tafeltje ziet zitten. Hij blijkt na de breuk met Mare in het hotel te logeren, iets waar Nina zo van ontdaan is dat het zelfs Ludo opvalt. Nina zweert dat er niets aan de hand is, maar als Ludo discreet opvangt dat het om Lars Berenschot gaat geeft hij Daan direct opdracht hem te laten schaduwen.

Heel ver hoeft Daan niet te zoeken. Lars wordt tegen wil en dank bij het vrijgezellenfeestje van Bing betrokken als de mannen in De Koning aan het bier zitten en hij toevallig binnenkomt voor een drankje. Nina schrikt zich rot als ze na een huiselijk bachelorette feestje met Shanti en Janine ook naar De Koning komt voor een afzakkertje. Lars bezweert haar dat het allemaal per ongeluk is gegaan en dat hij echt zijn best doet haar te ontlopen.

Het wordt nog veel pijnlijker als Lars de enige is die Nina kan helpen om de behoorlijk beschonken Bing thuis te krijgen. Zodra Bing op bed ligt drinken ze nog een drankje en is de spanning tussen hen voelbaar. Lars kan niet anders dan vertrekken zodra Nina even naar Bing gaat kijken.

Shanti’s verlangens

Rik kreeg vorige week een make-over van Bing en die valt behoorlijk in de smaak bij vrouwen. Ook bij Shanti die naar eigen zeggen ‘zo geil als boter’ is en amper van haar man kan afblijven. Maar Rik is huiverig om intiem te zijn met zijn hoogzwangere vrouw. Hij is bang de baby te beschadigen.

Shanti is nog meer teleurgesteld in Rik als hij na het vrijgezellenfeestje van Bing amper kan lopen. Een valpartij tijdens een potje ballen zorgt ervoor dat zijn toch al geblesseerde enkel nu compleet onbruikbaar is. De komende weken loopt Rik op krukken. Zo had Shanti zich haar laatste weken niet voorgesteld.

Maar Rik is creatief. Hij verzorgt zijn vrouw zo goed ‘ie kan en met wat hulp van buurmeisje Demi die aan komt zetten met boodschappen, snacks en een warme kruik kan Shanti toch nog een beetje ontspannen en genieten van haar zwangerschap.

Ludo grijpt in

Aan het eind van de week brengt Daan verslag uit aan Ludo over Lars Berenschot. Hij twijfelt of ‘ie al direct zijn vermoedens moet delen dat Nina de reden is dat de man in scheiding ligt. Eerst probeert hij zelf discreet op Nina in te praten. Haar krampachtige claims dat alles goed gaat zeggen hem genoeg.

Daan besluit Ludo toch in te lichten, maar die reageert verrassend kalm. Hij gaat het regelen. Ondertussen kan Nina haar verlangens niet bedwingen. Ze zoekt Lars op in De Rozenboom, maar hij heeft schokkend nieuws. Een headhunter heeft hem vrij onverwacht benaderd voor een droombaan in San Diego.  

Nina schrikt, maar Lars is vastberaden te gaan… Tenzij er een reden is voor hem om in Meerdijk te blijven? Achter de schermen belt Ludo tevreden met de headhunter. Ludo wil dat Lars een salaris wordt geboden dat hij niet kan weigeren… Desnoods legt Ludo zelf bij.

En verder: Julian kijkt Mocro maffia, Janine geeft de ketting van Marieke als huwelijkscadeau en Bing kan als de beste playbacken.

Meer over