Spoilers!

Komende week in GTST: Beschonken beproevingen en de radeloze raadsman

25 januari 2024 07:46 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo die loyaliteit van Janine eiste in ruil voor een schikking met de slachtoffers van RecycleNL.

Ludo’s zaak

Ludo is niet happy als Janine op de dag van de zitting laat weten mee te gaan als journalist en niet als zijn vrouw. Janine vindt dat ze geen keus heeft, als ze mooi weer zou spelen ondermijnt dat haar reputatie als onafhankelijke nieuwsmaker. Het zorgt in ieder geval voor spanning tussen haar en Ludo die het gebrek aan loyaliteit niet echt kan waarderen.

Ludo en Janine krijgen de pers over zich heen
Ludo en Janine krijgen de pers over zich heen

Maar irritatie slaat om in schok als in de rechtszaal blijkt dat Jonathan Seegers de slachtoffers van RecycleNL verdedigt. Jonathan richt zich tijdens de zitting specifiek op Ludo en de andere aandeelhouders. Hij dwingt Ludo toe te geven dat er onvoldoende oog was voor de veiligheid van de medewerkers en suggereert dat Ludo bloed aan zijn handen heeft. De media pakt het groot op.

Jonathan pakt Ludo aan
Jonathan pakt Ludo aan

Jonathan is tevreden en deelt vol trots met Henk zijn voornemen om Ludo te laten buigen. Ondertussen hebben Ludo en Janine door dat Jonathan alles rond RecyleNL heeft bekokstooft. Hij heeft Janine destijds immers op het spoor gebracht van de slachtoffers. Ludo zweert hem kapot te gaan maken.

Ludo en Janine zijn gebruikt door Jonathan
Ludo en Janine zijn gebruikt door Jonathan

Benny from the block

Shanti krijgt post van de accountant: er is werkelijk niets illegaals of crimineels gaande in Billy’s bedrijven, dus ze kan de erfenis met een gerust hart aannemen. Met één handtekening bij de notaris is ze 90 miljoen euro rijker.

Shanti accepteert de erfenis van Billy
Shanti accepteert de erfenis van Billy

Shanti is in een gulle bui en belooft Julian dat ze de fundering van De Koning geheel laat vernieuwen op haar kosten. Maar een toevallige ontmoeting met Richard brengt haar aan het twijfelen. Al was het maar omdat de voortvluchtige zakenman tegenwoordig vermomd gaat als de langharige Benny.

Richard is nu Benny
Richard is nu Benny

‘Benny’ drukt Shanti op het hart tegen iedereen te zwijgen dat hij in Meerdijk is. Ook geeft hij Shanti de raad haar rijkdom niet aan de grote klok te hangen, daar komen alleen maar verkeerde types op af. Als Shanti later aan Julian vraagt de renovatie stil te houden blijkt dat zowel Elisa als Bing het al weten.

Shanti wil haar rijkdom stil houden
Shanti wil haar rijkdom stil houden

Shanti twijfelt of ze alle bedrijven wel wil houden. Het lijkt Rik ook geen goed idee, maar ze laat zich na twee stiekeme ontmoetingen met ‘Benny’ toch ompraten. Hij meent dat Billy trots op haar zou zijn als ze het imperium dat ze had opgebouwd zou voortzetten.

Shanti twijfelt enorm
Shanti twijfelt enorm

Rik weet niet waarom zijn vrouw zich ineens bedacht heeft en wijst haar op de risico’s: als het misgaat ben je als eigenaar verantwoordelijk, zelfs als je een zaakwaarnemer aanstelt. Maar Benny weet ook nu raad en stelt ene Roel Arens voor die Billy ook geholpen heeft.

Benny zit vol goed advies
Benny zit vol goed advies

Linda's nachtmerries

Luuk laat met een zwaar gemoed Linda alleen op de boot omdat hij een spoedgeval heeft. Ze bezweert hem dat het goed gaat, maar haar angsten zijn nu doodenge nachtmerries geworden waarbij ze voortdurend de muzikale kerstmannetjes hoort die in de loods stonden waar Kaan haar en Wies vasthield.

Linda is niet de oude
Linda is niet de oude

Linda wil niet dat Luuk iets weet omdat hij anders de bruiloft helemaal afblaast. Daarom steelt ze kalmerende tabletten in de praktijk en gebruikt ze haar toegang om de medicatie uit te schrijven als herhaalrecept voor een andere patiënt.

Linda grijpt stiekem naar de pillen
Linda grijpt stiekem naar de pillen

Laura’s terugval

Ludo heeft een verrassing voor Laura: een eigen atelierruimte in Boks. Ondanks zijn bedenkingen helpt Henk samen met Steef om haar schilderspullen over te huizen. Maar een ongeluk zit in een klein hoekje: tijdens het inrichten struikelt Laura en kneust ze haar pols.

Laura ligt in de lappenmand
Laura ligt in de lappenmand

Dokter Luuk is streng: ze moet rust houden, maar dat is het laatste wat ze kan doen. Laura is humeurig en bits, volgens Henk lijdt ze aan afkickverschijnselen omdat ze niet meer kan schilderen. Ze wil er niets van weten en leest hem woedend de les.

Laura moet afkicken
Laura moet afkicken

Maar als Henk thuiskomt zit Laura toch weer te schilderen, nu met links. Henk kan het niet meer aanzien en door zijn emoties kan Laura eindelijk toegeven wat ze zelf ook wel weet: ze heeft inderdaad een probleem.  Ze kan niet stoppen.

Laura heeft een probleem
Laura heeft een probleem

Om Henk een plezier te doen probeert ze het toch. Maar ze verveelt zich enorm en kan het niet over haar hart verkrijgen Ludo te laten weten dat de expositie moet worden uitgesteld. Nadat Linda haar onbedoeld een schuldgevoel aanpraat zit ze ondanks de pijn toch weer in haar atelier.

Laura kan het niet laten
Laura kan het niet laten

Nola’s dronkenschap

Marwan strijkt met zijn hand over het hart en laat Nola meedoen aan een wijnproeverij in De Rozenboom zodat ze als serveerster gericht wijnadviezen kan geven. Tijdens de proeverij spuugt ze alles keurig uit, maar naderhand drinkt ze alles wat nog in de glazen zit op.

Nola grijpt haar kans
Nola grijpt haar kans

Al snel staat Nola zo dronken als een lor in het restaurant. Marwan wil haar direct naar huis brengen, maar dat wil Nola niet. In een vlaag van verstandsverbijstering neemt Marwan daarom het minderjarige meisje mee naar het Paleis. Nola moet op de bank haar roes uit slapen. Hij stuurt zelfs met haar telefoon een bericht dat ze bij een vriendinnetje blijft slapen en is net op tijd met een emmer om haar maaginhoud op te vangen.

Marwan liegt voor Nola
Marwan liegt voor Nola

De volgende ochtend stuurt Marwan haar zonder pardon met kater en al naar school en hij verwacht haar later die dag gewoon op het werk. In De Rozenboom krijgt hij echter een standje van de manager die heeft gehoord van Nola’s dronkenschap. Het levert Marwan een permanente aantekening op, tot de vrouw van Nola zelf hoort hoe het echt allemaal haar eigen schuld was. Nola neemt haar verantwoordelijkheid en meent dat ze juist veel van Marwan leert.

Nola komt voor Marwan op
Nola komt voor Marwan op

Huisman Bing

Nu Boks verplicht dicht zit en de verbouwing nog niet is gestart heeft Bing tijd over. Dat komt goed uit, want Nina moet met spoed haar nieuwe collectie aanpassen. Bing stort zich vol overgave op het huishouden en de zorg voor de kinderen.

Bing heeft tijd over
Bing heeft tijd over

Hij bakt cupcakes voor de school van Max en is klaar om Nola te bemoederen als ze met een stiekeme kater thuiskomt. De puber zit daar niet op te wachten: “Pap… get a life.” Het maakt hem somber, hij zou niks liever willen.

Bing voelt zich nutteloos
Bing voelt zich nutteloos

Nina doet haar best om Bing op te vrolijken en hem het gevoel te geven dat hij heus wel gewaardeerd is. Dat helpt een beetje, maar hij heeft moeite om met de huidige situatie om te gaan. Het leven als huisman past niet bij hem.

Bing is somber
Bing is somber

Alle ogen op Naomi

Julian en Elisa zijn zo verliefd dat ze alleen oog voor elkaar hebben. Naomi doet alsof het haar weinig kan schelen, maar ze mist haar moeder. Ondertussen bekijkt Steef zijn huisgenootje met hele andere ogen.

Steef heeft gevoelens voor Naomi
Steef heeft gevoelens voor Naomi

Dat valt ook Marwan op die Steef dwingt toe te geven dat hij Naomi wel ziet zitten. Steef wil er eigenlijk niet aan toegeven: haar ma gaat met zijn pa, wat moet je er mee? Maar hij kan het niet ontkennen.

De appel valt niet ver van de boom
De appel valt niet ver van de boom

Elisa heeft door dat Naomi niet lekker in haar vel zit vanwege haar relatie met Julian en doet bewust moeite om meer tijd met haar door te brengen. Ze regelen zelfs een Valentijnsdate, want kinderen gaan altijd voor.

Julian en Elisa maken tijd voor hun kroost
Julian en Elisa maken tijd voor hun kroost

Jonathan onderuit

Aan het eind van de week treffen Ludo en Jonathan elkaar weer bij de rechtbank. Henk zit verwachtingsvol in de zaal om te zien hoe zijn zoon ‘die gladjakker’ aanpakt. Maar het loopt heel anders af dan gehoopt als Ludo’s advocaat de aanval op Jonathan zelf opent.

Jonathan wordt ineens zelf aangevallen
Jonathan wordt ineens zelf aangevallen

Ze maakt aannemelijk dat Jonathan partijdig is en de zaak van de RecycleNL slachtoffers vooral gebruikt om zijn persoonlijke vete met Ludo uit te vechten. Jonathan protesteert maar het haalt niets uit. De rechter acht de claims aannemelijk en verklaart de zaak niet-ontvankelijk.

Jonathan staat in zijn hemd
Jonathan staat in zijn hemd

Henk probeert na afloop Jonathan te troosten voordat hij definitief naar Groningen vertrekt. Maar ergens is Jonathan tevreden: de media-ophef heeft de aandelenkoers van RecycleNL doen kelderen dus Ludo kan fluiten naar zijn winst.

Jonathan druipt definitief af
Jonathan druipt definitief af

Jonathan heeft ook wat anders bereikt: Janine zag met eigen ogen hoe Ludo na de zitting in jubelstemming was terwijl de slachtoffers van RecycleNL wegstrompelden zonder advocaat en zonder schadevergoeding. 

Janine is niet blij met de winst
Janine is niet blij met de winst

Later die dag leest ze Ludo keihard de les: ze houdt van hem, maar het is haar duidelijk dat hij nooit de intentie had de slachtoffers te helpen. Hij wil alleen maar winnen. Ze zweert niet te stoppen voordat de gedupeerden hebben gekregen waar ze recht op hebben.

Janine blijft strijdbaar
Janine blijft strijdbaar


En verder: Steef is kennelijk BHV’er, Laura meent met één hand gehaktballen te kunnen draaien en ober Marcel proeft perzik… of iets heel vies.

-
-

Meer over