Spoilers!

Komende week in GTST: Vernuftige verklaringen en het afgrijselijke afscheid

1 september 2022 10:12 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Bing die dankzij een kaartje van Mare ontdekte dat Nina een affaire heeft gehad met Lars.

Bing wil een break

Bing reageert in eerste instantie rustig: hij wil weten of het waar is en als Nina bevestigend antwoord besluit hij een paar dagen weg te gaan. Tegen de kinderen zegt hij dat het een zakenreis is, maar Nina ziet dat het niet goed met hem gaat als hij weigert met haar te praten en zelfs zijn hele kantoor kort en klein slaat.

gtst
gtst

Ook Ludo merkt dat er iets niet goed zit als hij ziet dat Bing in De Rozenboom logeert. Hij probeert zich subtiel met de zaak te bemoeien en geeft Bing en zijn dochter adviezen. Daardoor krijgt Bing door dat Ludo al wist van Lars. Nina moet toegeven dat niet alleen haar vader maar ook Janine, Shanti en Daan al van de affaire op de hoogte waren.

gtst
gtst

Laura speelt stommetje

Henk zou graag zien dat Laura haar omgeving vertelt dat ze Parkinson heeft, maar zelf wil ze daar nog niet aan. De medicatie slaat goed aan en ze wilt niet door iedereen als patiënt gezien worden. Het zwijgen valt Henk zwaar en hij besluit overmand door emoties Saskia in vertrouwen te nemen. Hij is zo bang dat Laura bij hem weggaat als ze te ziek wordt.

gtst
gtst

Later in de week is Laura zo geraakt door het verlies van Jasmijn dat ze besluit Linda en Janine in vertrouwen te nemen over haar toestand. Haar hartsvriendinnen schrikken en begrijpen niets van haar besluit om met Henk te breken als haar conditie verslechterd.

gtst
gtst

Stefano’s slechte beurt

De rivaliteit tussen Daan en Stefano neemt een nieuwe wending als Stefano indruk denkt te maken door een meeting te regelen met een potentiële klant van het veilinghuis. Daan staat erop dat hij erbij aanwezig is en blijkt wél in staat de man te overtuigen de schilderijen van zijn vader door hen te laten veilen. Ludo is onder de indruk van Daan terwijl Stefano het bloed van zijn rivaal wel kan drinken.

gtst
gtst

Stefano is Daan zo zat dat hij zelfs geen kantoor met hem wil delen. Hij probeert Ludo te overtuigen Daan een eigen kamer te geven of anders gaat hij er zelf wel zitten. Ludo heeft precies door wat er speelt en gaat niet in op het voorstel. Hij wil juist dat Daan en Stefano dicht bij elkaar zitten en leren samenwerken. Stefano maakt dat er niet makkelijker op als hij zijn oog laat vallen op een peperduur dubbelbureau. Daan weigert er aan te gaan zitten en zelfs Janine vindt het prijskaartje van 6000 euro wel erg hoog. Ze zullen ‘gewoon’ aan twee tafels hun werk moeten doen.

gtst
gtst

Arrivederci Oriana

Oriana pakt haar biezen en vertrekt naar Italie als Lynn voor de tweede maal weigert met haar te trouwen. Dat lijkt goed nieuws voor Merel, ware het niet dat Lynn zo in de war is van alle gebeurtenissen en haar gemengde gevoelens voor zowel haar als Oriana dat ze voorlopig afstand wil.

gtst
gtst

Die afstand is van korte duur, want een paar dagen later staat Lynn alweer voor de deur met de vraag of Merel mee gaat sporten. Ze draaien om elkaar heen en willen van alles doen en zeggen, maar voor nu blijft het bij ongemakkelijk stilzwijgen.

gtst
gtst

Linda’s rommelige start

Linda begint in de praktijk van dokter Bos maar ze lijkt moeite te hebben met alles wat hij doet. Zo schaft hij het inloopspreekuur af en ‘betrapt’ ze hem met een patiënte die zonder afspraak voor een borstonderzoek kwam. Linda meent direct dat Bos doktertje aan het spelen was en wil al ontslag nemen tot ze hoort dat de vrouw de jongere partner van zijn vader is: hij onderzocht z’n stiefmoeder dus. Janine hoort Linda’s horrorverhalen over de praktijk met verbazing aan: uit alles wat ze hoort is dokter Bos toch vooral een hele redelijke, aardige man?

gtst
gtst

Een klein afscheid

Shanti en Rik leven in een roes van rouw en verdriet om het verlies van hun doodgeboren dochter. Ze bereiden zich voor op de uitvaart: het rouwkleed, de muziek, het plekje op de begraafplaats en de geboorteakte zodat ze officieel en tastbaar bewijs hebben dat hun meisje heeft bestaan. Overmand door emoties breekt Rik in tranen uit, maar het ergste leed moet nog komen. Hij krijgt op de dag van de uitvaart zo’n heftige paniekaanval dat hij vreest voor een hartinfarct. Hij belt Daan die hem ter controle meeneemt naar dokter Bos. Met zijn hart is niets mis, maar hij krijgt wel kalmerende pilletjes om de dag door te komen.

gtst
gtst

Rik zwijgt over zijn paniekaanval en gaat terug naar huis waar iedereen bezig is met de laatste voorbereidingen voor de begrafenis. Jasmijn krijgt een mooi kettinkje om en in haar rieten mandje gaat ook een foto van opa Pieter mee.

gtst
gtst

De uitvaart zelf verloopt plechtig en is licht van toon. Shanti houdt een mooie speech waarin ze voorleest uit de brief die ze aan Jasmijn schreef voordat ze geboren werd en haar meisje nog een heel leven voor zich leek te hebben. Rik houdt het niet droog.

gtst
gtst

Hij staat klaar om Shanti op te vangen als het moment daar is dat Jasmijn daadwerkelijk ter aarde wordt besteld. Shanti lijkt voor het eerst echt te voelen dat ze haar dochtertje kwijt is en haar kreten van verlies en verdriet gaan bij iedereen door merg en been.

gtst
gtst

Na afloop van de uitvaart weet niemand goed wat ze voor Rik en Shanti kunnen doen. Stil en verslagen zitten ze thuis met een lege wieg in de kamer. Uit pure wanhoop beginnen ze de babyspulletjes maar op te ruimen, geen van beiden weet hoe ze verder moeten zonder Jasmijn.

gtst
gtst

Julians strafeis

Julian hoort tijdens de kennismaking met zijn advocaat de maximale strafeis voor zijn betrokkenheid bij de diamantsmokkel: een celstraf van meerdere jaren en een geldboete van 78.000 euro. Maar omdat hij al die weken z’n mond heeft gehouden hoeft hij niet op veel sympathie van Saskia te rekenen. Julian bereidt zich voor op het ergste en gaat naar Marwan om te zorgen dat zijn gezin niets tekort komt als hij de cel in zou moeten. Marwan belooft dat het Demi en Tom aan niets zal ontbreken en ook Steef mag meer uren draaien in de buurtsuper.

gtst
gtst

Aan het eind van de week neemt Marwan een verrassend besluit: hij gaat naar de politie om een verklaring af te leggen over zijn betrokkenheid bij de diamanthandel. Hij wil een groot deel van de schuld op zich nemen om te zorgen dat Julian strafvermindering krijgt.

gtst
gtst

Marwan loopt leeg tegenover Alex de Boer die het maar een wonderlijk verhaal vindt. Vol trots gaat Marwan na afloop langs bij de Verduyns om ze bij te praten, maar Julian is alles behalve blij: Marwan heeft zo voor nog veel meer ellende gezorgd.

gtst
gtst

En verder: Alex de Boer kauwt op de meest onsmakelijke manier, Merel komt thuis wonen om Steef te overhoren en door het verlies van Jasmijn heeft zelfs Nina moeite haar eigen sores serieus te nemen.

gtst
gtst

Meer over