Spoilers!

Komende week in GTST: Consciëntieuze carrièretijgers en de sinistere strafeis

8 september 2022 14:04 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met een woedende Julian nadat Marwan kwam vertellen dat hij zich ook had aangegeven in de hoop op strafvermindering.

De Verduyntjes draaien bij

Julian was nijdig op Marwan omdat hij had gehoopt dat Marwan voor de familie kon zorgen als hij de cel in moet. Maar de rest van de Verduyntjes zijn nijdig op hun pa omdat hij zichzelf zo in de nesten heeft gewerkt. Uiteindelijk is het Marwan die als vredesstichter de gezinsleden bij elkaar brengt: ze hebben elkaar nodig, zeker gezien de onzekere toekomst die hen wacht. Julian wordt weer opgenomen in het gezin en samen bereiden ze zich voor op wat komen gaat.

gtst
gtst

Julian krijgt een nieuwe klap te verwerken als Laura hem vertelt dat ze Parkinson heeft. Nu voelt hij zich nog ellendiger over het feit dat hij misschien wel jaren de cel in gaat. Wie moet er voor haar zorgen? Henk verzekert zijn schoonzoon dat hij er sowieso voor Laura zal zijn. 

gtst
gtst

Marwan en Julian krijgen later in de week de strafeis van het Openbaar Ministerie te horen. Er is goed en slecht nieuws: het goede nieuws is dat Saskia niet vervolgd wordt voor medeplichtigheid en medeweten. Maar Marwan riskeert twee maanden cel en 10.000 euro boete. Julian komt er helemaal bekaaid vanaf: 2 jaar cel en 50.000 euro. Hoe moet dat verder?

gtst
gtst

Henk betuttelt Laura

Henk bedoelt het goed, maar hij probeert Laura’s leven voor haar eigen bestwil helemaal te regisseren. Dokter Bos vindt dat regelmaat en veel bewegen goed voor haar is, wat voor Laura betekent dat ze ‘gewoon’ weer aan de slag gaat in De Koning.

gtst
gtst

Henk ziet het anders en stelt een strak schema op voor Laura met veel veilige beweging, gezonde voeding en rust. Hij heeft zelfs al een hometrainer op de kop getikt waar ze haar meters op kan maken. Laura trekt die betutteling totaal niet en bijt van zich af. Die woede is van korte duur: ze weet heus wel dat hij beste met haar voor heeft. Ze leggen het bij en Laura begint vol goede moed aan Henks trainingsregime. Hij laat haar stevig doortrappen op de hometrainer en ze vinden ’t zowaar nog leuk ook.

gtst
gtst

Lynn weet het niet

Merel kan geen hoogte krijgen van Lynn en lucht haar hart bij Demi die geen geduld heeft voor al dat gedraai. Ze vertelt Lynn dat ze haar zus niet zo aan het lijntje moet houden. Merel schaamt zich rot, maar het heeft effect: Lynn komt praten en geeft toe gevoelens voor haar te hebben, maar eerst voor zichzelf zekerheid te willen voor ze weer een ander in het ongeluk stort.

gtst
gtst

Sowieso is Lynn wat zoekende. Ze merkt dat ze haar baan als huishoudster in huize Sanders beu begint te worden. Met alle extra huisgasten als Linda en Stefano komt er veel op haar af en als ze eerlijk is: ze vindt eigenlijk alleen het koken leuk.

gtst
gtst

Op advies van Merel trekt ze dan ook de stoute schoenen aan: nu Oriana is vertrokken zit De Koning zonder keukenstaf. Ze biedt zich aan voor de baan en kan direct beginnen. Lynn is een logische keus: ze kent immers alle recepten van haar ex. Maar dan moet ze ’t alleen nog even tegen Ludo en Janine vertellen.

gtst
gtst

Ze verrast het stel aan de ontbijttafel met het nieuws. Janine vindt het bijzonder jammer en Ludo kan haar keuze respecteren, maar houdt Lynn wel aan de maand opzegtermijn in haar contract. Dat zou betekenen dat ze een maand lang dag en nacht aan het werk moet. Janine vindt dat overdreven, maar Ludo houdt voet bij stuk.

gtst
gtst

Hallo Cato

Stefano haalt zich de woede van Daan op de hals als hij zonder overleg een nieuwe office manager aanneemt: Cato van Mierlo, zijn oude personal assistent uit New York die direct de boel naar haar hand wil zetten.

gtst
gtst

Daan is er niet van gediend, zeker omdat Larissa er ook nog is. Stefano verdedigt z’n keuze: Larissa is hoogzwanger en gaat binnenkort met verlof en is daarbij ‘gewoon’ een secretaresse. Ludo blijft ’t allemaal om het even, dus besluit Daan om met hulp van Larissa de nieuwkomer weg te werken. Larissa heeft net Cato's mailadres aangemaakt en Daan gebruikt haar inloggegevens om uit haar naam informatie over een kunstveiling te mailen naar een louche oliesjeik waar Ludo juist niets mee te maken wilde hebben.

gtst
gtst

Zijn poging Van Mierlo in diskrediet te brengen faalt jammerlijk: Cato kan aantonen dat ze die mail onmogelijk zelf verstuurd kon hebben, op dat moment zat ze in vergadering… Met Ludo. Daardoor wordt direct gewezen naar Larissa die het mailadres had aangemaakt.  Ze wordt op staande voet ontslagen maar stiekem vindt ze dat helemaal niet erg: ze was al een tijdje op zoek naar iets anders en kan zo langer thuis van de baby genieten. Maar de messen zijn wel geslepen op het veilinghuis.

gtst
gtst

Stefano en Cato weten heus wel dat Daan achter dat mailtje zit, Larissa is immers een volger die dat nooit zelf zou bedenken of uitvoeren. De twee oud-collega’s besluiten om Daan extra scherp in de gaten te houden en toe te slaan als hij een fout maakt.

gtst
gtst

Bing draait bij

Bing en Nina hebben eindelijk een eerlijk gesprek over de situatie. Bing kan niet geloven dat Nina overwoog bij hem weg te gaan terwijl ze bezig waren hun trouwerij te plannen. Als hun relatie ooit kan werken, moet er totale openheid tussen hen zijn. Nina weet zeker dat ze ’t kan en Bing gelooft haar.

gtst
gtst

Bing heeft sowieso z’n handen vol aan Nola. Ze heeft haar eerste schooldag en Bing vindt het geen goed idee dat ze zomaar dat hele eind naar school fietst zonder bescherming. Nola draait door als ze van Bing een veilige, maar nogal truttige roze fietshelm op moet. Ook Nina vindt het wat overdreven.

gtst
gtst

De helm gaat af en Nola mag zelfstandig met vriendinnen naar school fietsen. Maar Bing geeft het niet zomaar op: hij heeft stiekem een tracking chip in de tas van zijn dochter gestopt zodat hij altijd precies kan zien waar ze uithangt.

gtst
gtst

Merels goede nieuws

De Verduyntjes krijgen voor de verandering eens goed nieuws: Merel is geslaagd voor haar toelatingsexamen en mag naar de politieacademie. De hele familie is dolblij voor haar en er wordt spontaan een etentje voor haar georganiseerd waar iedereen gezellig aanschuift om haar succes te vieren. Maar Merel vreest wel voor de toekomst: kan ze wel agent worden met een vader die in de gevangenis zit?

gtst
gtst

Linda’s zoektocht

Linda is weer eens helemaal klaar met dokter Bos, maar hij niet echt met haar. Dat blijkt wel als hij helemaal geen haast maakt om een permanente assistente te vinden. Nadat ze bij Janine haar beklag heeft gedaan over Bos’ laksheid gaat ze zelf maar bij hem langs met de informatie over de sollicitanten.

gtst
gtst

In eerste instantie wil Linda alleen de gegevens afgeven en vertrekken, maar ze laat zich verleiden door het mooie uitzicht over het water dat Luuk op z’n stekkie heeft. Ze hebben zowaar een goed gesprek, al blijft Linda wat afstand houden. Die terughoudendheid valt weg als ze bij vertrek autopech krijgt en Luuk haar met zijn motor met zijspan terugrijdt naar huis. Ze heeft de tijd van d’r leven en moet toegeven dat ze waarschijnlijk nooit echt kan aarden op Aruba.

gtst
gtst

Shanti’s sombere dagen

Shanti probeert de draad weer op te pakken, maar zowel Rik als haar omgeving maken zich zorgen. Ze reageert vlak en verslagen op alles wat op haar pad komt en wil het liefst zo snel mogelijk weer aan het werk zonder eerst professionele hulp te zoeken.

gtst
gtst

Aan het eind van de voegt Shanti de daad bij het woord. Van dokter Bos moet ze dingen doen waar ze zich goed bij voelt en aan het werk gaan is wat ze denkt nodig te hebben. Rik spreekt zijn vrouw niet tegen en gaat zelf ook weer naar Boks.

gtst
gtst

Maar ze hebben allebei grote moeite om zich op werk te focussen. Shanti krijgt de helft van de bestellingen niet mee omdat ze met haar hoofd nog bij de uitvaart zit. Rik wordt op zijn beurt overvallen door een verlammende paniekaanval van alle goedbedoelde condoleances en meewarige blikken. Bing brengt hem naar huis waar het niet veel beter is.

gtst
gtst

Shanti is helemaal in zichzelf gekeerd en gaat als een robot door de dag. Maar Rik schrikt wel als hij de jasmijnstruik die ze voor de geboorte van hun dochtertje kregen in de prullenbak vindt. “Hij is dood” merkt Shanti vlak op, maar de plant heeft slechts wat water en zorg nodig.

gtst
gtst

Terwijl Rik zich over de jasmijn ontfermt en daar zijn verdriet deels in kwijt kan ligt Shanti leeg voor zich uit te staren op bed. Niets wordt ooit meer zoals het was.  

gtst
gtstEn verder: Merel plundert Steefs kledingkast, rijst met tofu is kennelijk lekker en Linda bewijst weer eens dat je nooit maar dan ook nooit moet eten op televisie.

gtst
gtst

Meer over