Spoilers!

Komende week in GTST: Diverse dreigementen en de lamlendige lijmpoging

2 november 2023 05:10 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Ludo die bewijs verzamelde om Jonathan erbij te lappen.

Jonathans twijfels

Henk probeert Jonathan te waarschuwen voor Ludo en rakelt het oude verhaal op van 'Lord Kingsley at Milton Manor' op, het kostbare schilderij dat jarenlang bij Saskia en Julian hing maar door Ludo op slinkse wijze is ingepikt. Jonathan schrikt van het verhaal, ook al laat Henk voor ’t gemak zijn eigen misstappen en verre van legale handelingen buiten beschouwing.

Henk vertelt zijn zoon wat Ludo hem geflikt heeft
Henk vertelt zijn zoon wat Ludo hem geflikt heeft

Jonathan besluit verhaal te halen bij Ludo die niet schrikt van de confrontatie. Het is een simpele zaak: hij heeft de eigendomspapieren van het doek altijd in de kluis gehad, dus er was geen enkele juridische reden waarom Henk of de familie Verduyn het schilderij hadden mogen verkopen.

Ludo vertelt zijn kant van het verhaal
Ludo vertelt zijn kant van het verhaal

Jonathan wil er het zijne van weten, dus doet hij navraag bij alle betrokkenen. Rik, Nina, Merel en Julian vertellen hem in geuren en kleuren het langdradige verhaal over de ruzie tussen Henk en Ludo over het schilderij. Jonathan hoort het allemaal met stijgende verbazing aan.

Jonathan hoort de geschiedenis van de Lord Kingsley aan
Jonathan hoort de geschiedenis van de Lord Kingsley aan

Maar uiteindelijk kan hij één conclusie trekken die hij ook aan Henk meedeelt: hij kiest geen partij, maar juridisch gezien staat Ludo volledig in zijn recht en hij ziet dan ook geen reden om niet meer voor hem te werken. Henk vindt ’t maar niks: Jonathan had best partij voor zijn familie kunnen kiezen.

Jonathan is eerlijk tegen Henk
Jonathan is eerlijk tegen Henk

Bing draait door

Bings paranoïde angsten over de drugsoperatie in Boks nemen zorgwekkende vormen aan. Hij heeft nachtmerries waarin criminelen hem bedreigen, iedere tas die hij ziet is verdacht en hij koopt zelfs ter verdediging een stevige honkbalknuppel.

Bing neemt extreme maatregelen
Bing neemt extreme maatregelen

Luuk weet niet wat hij hoort als hij Bing toevallig spreekt in De Koning. Hij herhaalt zijn eerdere advies: Bing moet stoppen met meewerken aan het politieonderzoek van Kaan en de undercoveragent uit Boks laten vertrekken. Bing besluit zijn advies te volgen tot frustratie van Kaan die het er niet bij laat zitten. Maar Bing is resoluut: hij geeft Kaan pas weer toegang tot Boks en de beveiligingsbeelden als hij daar, geheel volgens de wet, een bevel van de rechter commissaris voor heeft.

Luuk denkt dat Bing bij zinnen is gekomen
Luuk denkt dat Bing bij zinnen is gekomen

Stefano’s confrontatie

Stefano ontdekt de praktische kanten van zijn verlamming: hij heeft overal hulp bij nodig, zelfs een simpel tochtje van huis naar de fysiopraktijk van Elisa in Boks. Als het rolstoelvervoer afbelt, gaat hij op eigen houtje, maar dat blijkt te ver waardoor hij alsnog Merel moet vragen hem tijdens haar werk op te pikken.

Stefano kan geen kant op zonder rolstoelvervoer
Stefano kan geen kant op zonder rolstoelvervoer

Het frustreert hem enorm, zeker als Elisa ook nog eens ruim 45 minuten later komt op de afspraak. Ze heeft geen boodschap aan zijn boosheid: in een rolstoel zitten maakt hem niet bijzonder en geeft hem geen extra rechten. Hij piept al gauw een toontje lager en ziet in dat het best okay is om te vragen om hulp.

Elisa heeft geen medelijden met Stefano
Elisa heeft geen medelijden met Stefano

Maar hij vraagt wel voortdurend Merel om hulp en dat begint haar al snel op te breken. Vooral als ze hemel en aarde moet bewegen op drukke dagen omdat hij onbedoeld haar tijd opeist voor zoiets simpels als een drankje in de stad. 

Stefano legt veel druk op Merel
Stefano legt veel druk op Merel

Merel trekt het niet meer dat ze naast school, stage, werk en een sociaal leven ook de zorg voor Stefano heeft. Ze heeft geen tijd om dingen goed af te maken en om die reden is haar stageverslag ook afgekeurd. Ze zit er volledig doorheen.

Merel heeft haar grenzen bereikt
Merel heeft haar grenzen bereikt

Stefano weet haar te troosten en biedt aan om het stageverslag taalkundig aan te pakken terwijl zij gezellig bij haar ouders gaat eten.

Janine luistert onbedoeld mee
Janine luistert onbedoeld mee

Het is precies de afleiding die ze nodig heeft en Merel fleurt thuis helemaal op. Ze besluit spontaan met haar vader een potje te gaan poolen in Boks en geeft dat door aan Stefano die erop staat om ook te komen. Merels ongemak wordt nog meer merkbaar als hij eenmaal in Boks zijn medicijnen vergeten blijkt. Ze voelt zich verplicht met hem mee te gaan naar huis.

Merel ziet haar leuke avond verpest worden
Merel ziet haar leuke avond verpest worden

De volgende ochtend heeft Janine een pijnlijk eerlijk gesprek met Stefano. Ze vreest dat hij Merel onbedoeld teveel claimt en dat zij niet goed is in het aangeven van grenzen omdat ze zich nog schuldig voelt over het ongeluk. Stefano doet alsof het onzin is: Merel mag gaan en staan waar ze wil. Maar Janine laat zich niet van de wijs brengen... Ze zou het voor Stefano erg naar vinden als hij ook nog eens zijn vriendinnetje verliest.

Janine geeft goede raad
Janine geeft goede raad

Henks dovemans oren

Laura is nog altijd bevlogen bezig met piano leren spelen. Iets te bevlogen, want Henk wordt gek van haar oefeningen, vooral als ze er ook nog eens vrij vals bij zingt. Van Steef krijgt hij geluiddempende oordopjes mee die hij discreet draagt om haar niet te demotiveren.

Laura's muzikale talent laat op zich wachten
Laura's muzikale talent laat op zich wachten

Maar Laura is ook niet dom: ze merkt al snel dat hij met doppen in z’n oren zit als hij roept zelfs haar meest valse noten nog “PRACHTIG!” te vinden. Laura’s buren blijken een stuk minder onder de indruk, ze klagen over de geluidsoverlast van haar continue pianospel. Laura meent dat het al helpt als ze een schema afspreken zodat ze weten wanneer ze oefent.

Laura kan beter oordopjes voor de hele buurt kopen
Laura kan beter oordopjes voor de hele buurt kopen

Janine op ramkoers

Janine ontdekt de reden waarom ze van zenderbaas Martijn geen uitzendingen meer mag maken over de fabrikant van lekkende borstimplantaten. Het blijkt dat het concern financiële banden heeft met de tv-zender.

Janine ontdekt de waarheid
Janine ontdekt de waarheid

Janine ziet zich door deze belangenverstrengeling genoodzaakt per direct te stoppen als presentatrice en deelt dit besluit live in de uitzending tot ontzetting van Martijn die achteraf met mooie beloftes de boel probeert te redden.

Janine neemt live op tv ontslag
Janine neemt live op tv ontslag

Janine houdt voet bij stuk: zijn aanbod om meer programma's te maken tegen een forse salarisverhoging laat haar koud. Ze wil alleen door als ze die aflevering over borstimplantaten mag maken. Dat blijkt een dealbreaker en daarmee is haar televisie carrière over en uit.

Janine blijkt niet te koop
Janine blijkt niet te koop

Saskia’s biecht

Julian vertelt Rik over de situatie met Saskia en hij besluit het advies van zijn buurman op te volgen: ga er spontaan tussenuit om nader tot elkaar te komen. Hij boekt een kamer in De Rozenboom en wil er wat romantisch van maken. Saskia laat zich verleiden in een poging al haar zorgen even te vergeten. Al snel liggen te vrijen.

Julian en Saskia willen het weer proberen
Julian en Saskia willen het weer proberen

Maar de seks is ongemakkelijk en naderhand moet Saskia zelfs stilletjes huilen. Als Julian voorzichtig polst wat er speelt, komt het hoge woord eruit: ze wil arts worden. Maar dat betekent wel dat ze zes lange studiejaren geneeskunde voor de boeg heeft waarbij ze amper kan werken. Julian zegt geen nee, maar het voelt alsof hij zijn vrouw alsnog kwijtraakt.

Saskia wil een hele andere kant op
Saskia wil een hele andere kant op

Saskia maakt geen half werk van haar studieplannen en heeft al direct afspraken om zaken te regelen. Daardoor mist ze zelfs het gezinsetentje, tot verbazing van Steef die meent dat zijn moeder een midlifecrisis heeft. Julian leest zijn zoon de les: ze wil gewoon graag studeren, iets wat hij Steef al een tijdje niet heeft zien doen. Steef vuurt terug dat zijn vader zelf ook best een midlife hobby kan zoeken. Wanneer heeft hij voor het laatst iets leuks voor zichzelf gedaan? Julian neemt het advies van zijn zoon ter harte en gaat poolen in Boks.

Steef zet Julian aan het denken
Steef zet Julian aan het denken

Hij laat een briefje achter voor Saskia die als ze dolenthousiast thuiskomt besluit ook naar Boks te komen. Maar voordat ze de poolroom binnen stapt hoort ze het doldwaze gejoel van Julian en zijn vrienden. Hij speelt samen met Luuk tegen Linda en Janine. Als de vrouwen verliezen moeten ze gaan kickboksen, de mannen wacht een lesje yoga. De heren worden tot hun eigen verbazing ingemaakt door de dames.

Julian en Luuk worden ingemaakt
Julian en Luuk worden ingemaakt

Maar dat maakt Saskia allemaal niet meer mee. Ze maakt rechtsomkeert... Dit lijkt haar wereld niet meer. Eenmaal thuis kan ze de verleiding niet weerstaan, zeker niet na een goed glas wijn. Ze deblokkeert Dieter en al snel stromen de appjes van de Duitse dokter weer binnen op haar telefoon. Ze geniet zichtbaar van zijn aandacht.

Saskia kan de verleiding niet weerstaan
Saskia kan de verleiding niet weerstaan

Rik geeft te gul

Rik maakt zich zo’n zorgen om Mats dat hij besluit de jongen een appje te sturen met de locatie van de reservesleutel zodat hij altijd naar binnen kan om wat te eten of een douche te nemen. Mats laat zich dat geen twee keer zeggen, hij komt met vrienden naar het flatje en al snel is het een rommelig feestje met drank en eten. Rik is woedend als hij thuiskomt en hij bijt Mats toe een ondankbare hond te zijn.

Mats maakt misbruik van Riks gastvrijheid
Mats maakt misbruik van Riks gastvrijheid

Uiteraard loopt Mats weer boos weg, maar hij komt later terug om excuses te maken. Hij wilde slechts één vriend meenemen die wel een douche kon gebruiken, maar daarna liep het uit de hand. Om zijn goede wil te tonen, laat hij zien dat ‘ie de foto van Jasmijn veilig had opgeborgen. Rik is vergevingsgezind, maar Mats besluit toch weer te vertrekken, maar niet voordat hij belooft de volgende keer gewoon netjes aan te bellen.

Mats belooft beterschap
Mats belooft beterschap

Belofte maakt schuld

Aan het eind van de week melden Luuk en Julian zich voor hun eerste lesje yoga. Linda geneert zich enorm voor de twee mannen die giebelend en wel met een zweetbandje om plaatsnemen tussen de vaste ploeg. Na een wat ongemakkelijk begin weten de mannen te ontspannen. Luuk valt zelfs in slaap tijdens de ademhalingssessie. 

Luuk en Julian wagen zich aan yoga
Luuk en Julian wagen zich aan yogaBing besluit zijn werk in Boks even te onderbreken en komt met een kopje thee kijken hoe zijn vrienden het doen in de yogales. Maar echte ontspanning is er niet bij: er staat ineens een arrestatieteam van de politie voor zijn neus. Hij is tot zijn eigen totale verbazing per direct aangehouden op verdenking van drugshandel. 

Bing krijgt de verrassing van zijn leven
Bing krijgt de verrassing van zijn leven

En verder: Boks draait opvallend veel Paul Simon, niemand lijkt Nola te missen en verrek, Shanti zit ook nog in de serie.

-
-

Meer over