Spoilers!

Komende week in GTST: Wazige walnoten en Saskia's schichtige sayonara

16 november 2023 09:00 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Stefano die Merel verbijsterd achterliet met de mededeling dat hij het uitmaakt.

Merel alleen

Merel wil het eerst niet geloven en gaat gewoon naar bed, maar de volgende ochtend denkt Stefano er nog net zo over. Ze verdient een man die er wel voor haar kan zijn en moet op haar leeftijd niet gebonden zijn aan een invalide.

Stefano beslist voor Merel
Stefano beslist voor Merel

Merel is intens verdrietig en pakt haar spullen terwijl Ludo met verbazing aanhoort wat Stefano gedaan heeft. Hij is geen fan van Merel, maar ze maakt hem duidelijk gelukkig dus waarom gooit hij zijn eigen glazen in? De vrouwen liggen immers niet voor het oprapen voor iemand in zijn toestand, zo meent Ludo die al snel spijt heeft van die uitspraken en zelfs excuses maakt.

Ludo snapt niets van de breuk
Ludo snapt niets van de breuk

Merel gaat naar het Paleis om uit te huilen, maar ze heeft geen kamer meer nu Steef en zijn studiemaat David er wonen. Gelukkig komt Henk toevallig langs. Hij biedt een luisterend oor en staat erop dat ze meegaat naar Laura voor een flinke punt appeltaart.

Merel vindt steun bij opa Henk
Merel vindt steun bij opa Henk

De volgende dag krijgt ze tot haar verbazing bezoek van Ludo die een persoonlijke smeekbede komt doen. Hij vraagt Merel te overwegen de relatie met Stefano nog een kans te geven, maar daar zit ze niet op te wachten. Sowieso is dat iets tussen haar en Stefano en ze is er wel klaar mee.

Ludo probeert de relatie te lijmen
Ludo probeert de relatie te lijmen

Merel denkt er nog steeds zo over als Stefano de dag erop voor de deur staat. Hij houdt van haar en wil het weer proberen. Maar Merel zit hier niet op te wachten: nu mag ze ineens weer op komen draven? Ze wijst Stefano af en al snel zit hij moederziel alleen buiten in de regen te wachten op de rolstoeltaxi.

Merel kiest voor zichzelf
Merel kiest voor zichzelf

Scheiden doet minder lijden

Julian is Saskia’s gedrag helemaal beu. Ze wil studeren, verhuizen, op reis en nu ook nog een kind. Alles om maar niet terug te hoeven naar haar oude leventje. Ze komen tot de verdrietige conclusie dat ze elkaar niet meer gelukkig maken. Dan komt bij Saskia het hoge woord eruit: ze wil dit niet meer.

Saskia is eerlijk: ze wil er mee stoppen
Saskia is eerlijk: ze wil er mee stoppen

Een scheiding is het enige logische besluit, maar ze krijgen niet veel tijd om dit voor zichzelf te verwerken want Steef heeft onbedoeld het gesprek gehoord en is in alle staten. Hij wil van Saskia de waarheid horen en kan niet anders concluderen dan dat zijn moeder een slet is voordat hij boos wegstormt.

Steef hoort het nieuws eerder dan gepland
Steef hoort het nieuws eerder dan gepland

Saskia ziet het anders: ze heeft zichzelf met alle ellende de laatste jaren enorm weggecijferd. Ze houdt van moeder zijn, maar wil ook weer Saskia zijn. Zelfs als dat betekent dat ze bij haar gezin weggaat. Julian is te verdrietig en boos om haar verklaringen goed te volgen, hij vindt het vooral verstandig dat ze zo snel mogelijk vertrekt.

Julian wil dat Saskia snel verdwijnt
Julian wil dat Saskia snel verdwijnt

Maar voor het zover is moeten de vrienden en familie op de hoogte gebracht worden. Saskia wil niet dat Demi het al hoort, ’t zou haar reis verpesten. Julian heeft daar lak aan. Hij brengt Demi op de hoogte en praat het uit met Steef die meent dat het zijn schuld is: als hij destijds die belastingschuld niet had gehad zou Julian niet in de cel zijn beland wegens diamantsmokkel.

Steef rekent zich alle ellende persoonlijk aan
Steef rekent zich alle ellende persoonlijk aan

Julian stelt zijn zoon gerust: het ging al veel langer niet goed. Datzelfde vertelt hij aan Merel die na haar eigen recente breuk er verrassend nuchter in staat: als je elkaar niet gelukkig maakt, is dit beter dan eindeloos proberen.

Merel pakt het nieuws nuchter op
Merel pakt het nieuws nuchter op

Julian vertelt het ook aan Rik die net terug is uit Paraquay en even moet schakelen. “Was maar in de gevangenis gebleven” grapt hij, maar Rik stelt zijn oude vriend ook gerust. Julian vindt het vooral erg voor de kinderen, maar Rik verzekert hem dat ze in elk geval een fantastische jeugd hebben gehad die niemand hen meer afneemt.

Rik moet het nieuws even laten bezinken
Rik moet het nieuws even laten bezinken

Laura’s groeiende afwezigheid

Na haar piano-avontuur is Laura weer begonnen met schilderen tot opluchting van Henk die merkt dat Laura wel wat vergeetachtig wordt. Als ze besluit een appeltaart te bakken met walnoten komen de noten niet in de taart terecht maar maakt ze er zonder het zelf door te hebben een schilderij van.

Henk merkt dat Laura niet meer scherp is
Henk merkt dat Laura niet meer scherp is

De alarmbellen gaan helemaal af bij Henk als Laura datzelfde schilderij wil overschilderen terwijl ze juist van plan was het te vernissen. Hij vermoedt dat ze mentaal achteruitgaat en neemt contact op met Luuk die meent dat er niet direct sprake hoeft te zijn van dementie. Wel moet Henk van hem de incidenten bijhouden in een schriftje.

Henk moet Laura's fouten gaan documenteren
Henk moet Laura's fouten gaan documenteren

Janines haters

Linda helpt Janine bij het opstarten van haar online platform waar uiteraard een kantoor voor nodig is. Linda praat een paar honderd euro van de huurprijs af en is druk met het zoeken naar sponsoren, maar Janine wil eigenlijk niet met bedrijven in zee die ook iets op hun kerfstok hebben.

Janine wil zonder sponsors werken
Janine wil zonder sponsors werken

Janine schrikt als onder haar eerste videoreportage een claim komt dat ze een narcistische tiran is die alleen voor haar eigen eer en glorie gaat en iedereen in haar omgeving als ‘onderknuppels’ ziet. Die term kent ze nog uit haar tijd bij In de Roos en ze vermoedt dat een van haar ex-collega’s het bericht geplaatst heeft.

Janine krijgt een opmerkelijke haatreactie
Janine krijgt een opmerkelijke haatreactie

Janine gaat in gesprek met eindredacteur Frank en ontdekt al snel dat hij de boosdoener is. Frank ziet het anders: omdat Janine live op tv is opgestapt heeft de zender In de Roos van de buis gehaald en is iedereen z’n baan kwijt. Frank is woedend en nog lang niet klaar met Janine.

Producent Frank is woest op Janine
Producent Frank is woest op Janine

Als Frank een vernietigend interview geeft over Janine en haar werkwijze kan ze niet langer zwijgen. Met Linda als cameravrouw neemt Janine een uitgebreide videoboodschap op waarin ze haarfijn uit de doeken doet hoe de vork in de steel zit. Ludo kijkt met bewondering naar de boodschap.

Janine deelt de waarheid online
Janine deelt de waarheid online

Bekijk onze
Goede Tijden Slechte Tijden
verzameling

Jonathan in de tang

De rechtszaak tegen Margriet dient volgende week en Jonathan is blij: uit psychologisch onderzoek blijkt dat zijn moeder ten tijde van de kettingbotsing verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat levert vast strafvermindering op.

Jonathan heeft goed nieuws
Jonathan heeft goed nieuws

Als Ludo dit hoort besluit hij eindelijk zijn troefkaart te spelen om Jonathan onder druk te zetten. Hij laat de advocaat de opnames horen die hij weken geleden maakte toen Jonathan toegaf zijn moeder te hebben geïnstrueerd tijdens het onderzoek haar verwarring wat aan te dikken.

Ludo heeft een verrassing voor Jonathan
Ludo heeft een verrassing voor Jonathan

Ludo eist dat Jonathan in de rechtbank verklaart dat Margriet gelogen heeft, anders maakt hij met die audio-opnames zijn carrière gegarandeerd kapot. Het bewijs mag dan onrechtmatig verkregen zijn, zelfs de insinuatie dat Jonathan niet zuiver op de graad is kan al funest zijn. Jonathan verklaart aan Ludo te zullen doen wat hij van hem eist.

Ludo heeft Jonathan waar hij hem hebben wil
Ludo heeft Jonathan waar hij hem hebben wil

Druk op Bing

Met Nina en de kinderen relatief veilig op Cyprus, komt Bing terug in Meerdijk waar hij meteen wordt aangesproken door Elisa. Ze hoorde Boks-medewerker Kasper tegen een klant praten over de verdachte dingen die hij de nieuwe personal trainer Flynn zag doen.

Bing hoort verontrustende verhalen van Elisa
Bing hoort verontrustende verhalen van Elisa

Bing schrikt: Kasper heeft helemaal gelijk, maar dit is het laatste wat hij kan gebruiken. Zeker omdat Kaan hem heeft laten weten dat er een tweede handlanger van hem in Boks Meerdijk komt en dat hij verwacht dat zijn mannetjes binnen twee weken in elke vestiging rondlopen. Kasper blijft lastige vragen stellen, dus ziet Bing zich genoodzaakt om hem aan een functie elders te helpen.

Bing ziet zich genoodzaakt een goede werknemer te dumpen
Bing ziet zich genoodzaakt een goede werknemer te dumpen

Dat lost de problemen niet op, want Kaan heeft zijn opvolger al geregeld: zijn handlanger Wies die naast horecamanager ook yogajuf is. Bing bespreekt zijn problemen met Luuk die voorstelt om naar de rijksrecherche te stappen met wat ze weten. Maar Bing twijfelt, wellicht is Kaan slechts een tussenpersoon voor een veel groter netwerk. Wel valt hem op dat Kaan en Wies al snel ruzie hebben.

Bing krijgt er een spion bij
Bing krijgt er een spion bij

Hij meent dat het rommelt tussen Kaan en Wies en ziet mogelijkheden haar tegen hem uit te spelen. Luuk denkt dat hij haar vast kan verleiden meer te vertellen en doet een poging met de veel jongere vrouw aan te pappen. Het komt over als een doodenge versierpoging waar ze totaal niet van gediend is.

Luuk is geen handige flirt
Luuk is geen handige flirt

Mats in het nauw

Mats houdt woord: zolang Rik er niet is, runt hij de soepactie voor de daklozen. Hij gaat in de stromende regen naar de buurtsuper voor ingrediënten, ook al weten zowel Steef als hij niet wat lavas is.

Mats en Steef hebben het gezellig
Mats en Steef hebben het gezellig

Steef helpt Mats later als Merel en een andere agent op de soepactie afkomen. Er is geklaagd over jongerenoverlast en ze wil zijn ID-bewijs zien. Mats raakt in paniek, maar Steef neemt het voor hem op en het incident lijkt met een sisser af te lopen.

Steef helpt Mats
Steef helpt Mats

Helaas triggert de aanvaring zoveel oud zeer bij Mats dat hij naar Riks huis vlucht en zich, net als vroeger, in een kast schuilhoudt. Hij durft niet tevoorschijn te komen als Rik en Julian thuiskomen en sluipt in een onbewaakt moment naar buiten om daarna te doen of hij net thuiskomt.

Mats verstopt zich in de kast
Mats verstopt zich in de kast

Wel is hij eerlijk naar Rik over de reden dat hij ineens verdwenen was. Rik snapt het wel en heeft nog een andere vraag voor hem: zou Mats bij hem en Shanti willen komen wonen? Het lijkt de jongen wel wat, zolang hij Rik maar geen papa hoeft te noemen.

Rik laat Mats bij hem intrekken
Rik laat Mats bij hem intrekken

Dag Saskia

Aan het eind van de week gaat het ineens heel snel met Saskia. Ze heeft besloten nu al naar Duitsland te gaan om bij Dieter te zijn. Ze neemt afscheid van haar vader en Laura die vooral willen dat ze gelukkig is, ook al zagen ze de breuk niet aankomen.

Saskia neemt afscheid van haar vader en Laura
Saskia geeft Henk en Laura weinig kans te wennen

Ook de kinderen komen langs om hun moeder te helpen met pakken. Saskia spreekt ze moed in en stimuleert hen vooral eigen keuzes te maken. Met een group hug nemen ze afscheid van elkaar waarna Saskia uiteindelijk in haar eentje bepakt en bezakt richting de taxi gaat.

Saskia laat haar familie achter
Saskia laat haar familie achter

Julian is niet bij het afscheid, hij komt later thuis in een verlaten huis. De ernst van de situatie komt pas binnen als hij ziet dat Saskia het familieportret heeft meegenomen. De kale keukenwand staart hem aan en voor het eerst komen bij hem de tranen over dit enorme verlies.

Het gelukkige gezin is niet meer...
Het gelukkige gezin is niet meer...

En verder: Jonathan kan ‘psycholoog’ niet uitspreken, Steef meent dat soep in blik ook prima is en we zijn allemaal Bing bij het zien van Luuks versierpogingen.

-
-

Meer over