Spoilers!

Komende week in GTST: Gedolven geheimen en de kille kraamtijd

25 augustus 2022 07:22 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe GTST verder gaat na de zomercliff? We nemen de hoogtepunten van de eerste week alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Rik die machteloos moest toezien hoe Shanti tijdens haar bevalling in het ziekenhuis het bewustzijn verloor en met spoed naar de operatiekamer werd gereden.

Dag Jasmijn

Al snel krijgt Rik verschrikkelijk nieuws: een gescheurde lever werd moeder en kind bijna fataal. Shanti heeft het net overleefd, maar haar kindje is door zuurstofgebrek overleden in de buik. Ondanks zijn verdriet weet Rik het aan Shanti uit te leggen als ze bijkomt en naar haar baby vraagt. Shanti reageert verrassend rustig: ze wil alleen maar haar kindje zien. Rik is even bang dat Shanti de grip op de werkelijkheid aan het verliezen is als Shanti haar overleden meisje behandelt alsof ze nog leeft.

gtst
gtst

Shanti stuurt zelfs een sms’je naar Nina dat Jasmijn er is, zonder expliciet te vermelden dat het meisje niet levend ter wereld is gekomen. Dat zorgt voor een gruwelijk pijnlijk tafereel als vrienden en familie met knuffels en ballonnen naar het ziekenhuis komen om daar te horen hoe de vork in de steel zit. Shanti heeft veel steun aan buurvrouw Saskia maar ook aan Laura, die helaas weet hoe het is om een kind te verliezen. Linda is iets minder behulpzaam. Ze bedoelt het allemaal goed, maar begint direct te huilen als ze Shanti met Jasmijn ziet en zegt verre van handige dingen als “gelukkig ben je nog jong”.

gtst
gtst

Ondertussen worstelt Rik vreselijk met de situatie. Hij kan zijn overleden dochtertje amper aankijken en vindt ’t erg lastig om te zien hoe Shanti een band vormt met wat in zijn ogen een dood lichaam is dat in het mortuarium hoort. Hij stort zijn hart uit bij Daan die er helemaal is voor zijn broer. Aan het eind van de week heeft huisarts Luuk Bos geregeld dat Shanti met Jasmijn naar huis mag om daar de uitvaart verder af te wachten. Samen met Laura en Saskia heeft ze al besloten dat het een begrafenis wordt, dat Jasmijn in een mooi mandje met al haar knuffels wordt begraven en dat niemand in het zwart mag komen.

gtst
gtst

Rik heeft met hulp van zijn vrienden hun woning in rap tempo weer bewoonbaar gemaakt. Niets doet meer denken aan de flatbrand waarbij Shanti de wond opliep die Jasmijn fataal is geworden. Eenmaal thuis, terwijl Shanti uitgeput op de bank in slaap valt, kan Rik het voor ’t eerst aan om zijn dochtertje vast te houden.

gtst
gtst

Linda is boos

Linda verliet Bonaire om de nieuwe praktijkwaarnemer wegwijs te maken, maar ze heeft nu al meerdere aanvaringen met dokter Bos gehad die ze toch eigenlijk vooral aan zichzelf te danken heeft. Nog voordat ze wist wie hij was begon ze beschonken te flirten met hem in De Koning en als de huisarts haar vriendelijk doch dringend de kamer uitzet als hij bij Shanti op bezoek komt, zijn de rapen helemaal gaar.

gtst
gtst

Linda wil niks met die man te maken hebben, maar dat wordt lastig. Dokter Bos zoekt een nieuwe praktijkondersteuner en begon in de adressenlijst bij oud-werknemers en daarin staat ene ‘L. Dekker’ bovenaan. Linda piekert er in eerste instantie niet over. Maar iedereen, zelfs Anton, vindt het een prima plan als ze nog een paar weken blijft om Luuk te helpen. Met frisse tegenzin gaat ze toch overstag.

gtst
gtst

Julian is vrij

Julian is weer helemaal de oude als hij na een nacht in de cel de rest van het onderzoek naar de diamanthandel in vrijheid mag afwachten. Philippa blijft voorlopig vastzitten, maar ze heeft tijdens haar verhoor wel de naam van Marwan genoemd. Die maakt zich vreselijk zorgen, maar Julian bezweert dat hij alle schuld op zich neemt. Dat klinkt allemaal heel nobel, maar thuis barst de bom.

gtst
gtst

Julian besluit eerlijk te zijn tegen zijn gezin over zijn rol in de illegale diamanthandel. Steef denkt dat het een grap is, maar Merel ontploft. Met een veroordeelde vader wordt ze nooit toegelaten op de politieacademie. Julian weet zijn oudste dochter te troosten. In het licht van de dood van Jasmijn zijn dergelijke problemen veel minder groot dan ze lijken. Julian bezweert zijn dochter dat ze voor hem altijd het allerbelangrijkste is.

gtst
gtst

Oriana’s liefdesdomper

Merel heeft sowieso meer aan haar hoofd. Tijdens het liefdesfeest van Bing en Nina werd ze vrijwel uit het niets gezoend door haar stiekeme grote liefde Lynn. Dat zorgt daags na de zoen voor een ongemakkelijke situatie als Lynn het liefst doet alsof ’t niets voorstelde: ze had gewoon teveel gedronken. Merel weet zeker dat er meer speelt, maar krijgt een shock te verwerken als Oriana haar in vertrouwen vertelt dat ze een ring heeft gekocht: ze gaat Lynn ten huwelijk vragen.

gtst
gtst

Mede op advies van Julian besluit Merel vlak voor het aanzoek Lynn op te zoeken om haar te confronteren met hun gevoelens. Lynn is daar zo verbouwereerd over dat ze het aanzoek van Oriana afslaat. De Italiaanse is woedend, maar Lynn houdt voet bij stuk terwijl Merel van een afstandje toekijkt en het liefst door de grond zou willen zakken van ellende.

gtst
gtst

Stefano’s gekonkel

Dankzij Manu en zijn metaaldetector kreeg Stefano de trouwring van de vermiste Leon Rinaldi in handen. Hij besluit het kostbaar kleinood te overhandigen aan Ludo die hem besluit te vertellen wat er gaande is. Ludo hoopt op zijn discretie, wat Stefano niet meer dan vanzelfsprekend vindt. Waar zijn ze anders familie voor? Maar het steekt Stefano wel als hij merkt dat Ludo's band met Daan een stuk hechter is dan gedacht. Hij moet zelfs de kamer verlaten als een geëmotioneerde Daan binnenkomt vlak na het overlijden van Jasmijn.

gtst
gtst

Stefano’s ego wordt nog meer gekrenkt als hij ontdekt dat Daan meer verdient dan hij. Stefano kwam achter die ongemakkelijke waarheid door Larissa onder druk te zetten. Als zij dat vertelt aan Daan gaat hij er direct mee naar Ludo die kort en duidelijk is: nog één zo’n misstap en je ligt eruit. Stefano doet alsof hij inbindt, maar stiekem heeft hij opnames gemaakt van Daan die in opdracht van Ludo wederom het stoffelijk overschot van Leon Rinaldi laat verdwijnen.

gtst
gtst

De missie van Mare

In de ochtend na hun huwelijksfeest heeft Bing een verrassing voor Nina: de kinderen logeren een week bij opa en oma en zij gaan naar Hawaii. Maar door het droevige nieuws rond Jasmijn komt er niets van die plannen. Nina is diepgeraakt door het verlies en blijft om te helpen. Nina en Bing leggen de kinderen ook uit wat er is gebeurd met Shanti en haar kindje. Nola, die er ineens stukken volwassener uitziet, besluit een schets te maken voor de baby en ook Manu wil iets doen.

gtst
gtst

Ondertussen maakt Nina een wikkel van kleding van Shanti en Rik die straks om het mandje kan. Pas aan het eind van de week komen Nina en Bing toe aan wat ineens een eeuwigheid geleden lijkt: het uitpakken van hun huwelijkscadeautjes. Het paar begint bij de doos vol gevulde enveloppen, maar het gaat gruwelijk mis als Bing het kaartje van Mare opent met de verbijsterende mededeling dat Nina de vrouw is met wie Lars haar heeft bedrogen.

gtst
gtst

En verder: Steef kan niet eens in z’n eentje een schilderij ophangen, Demi is hersteld van haar voedselvergiftiging en aanstormende brugpieper Nola ziet eruit alsof ze al rijles mag nemen.

gtst
gtst

Meer over