Spoilers!

Komende week in GTST: Enerverende eerste keren en de verwonderlijke veiling

22 september 2022 08:29 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Julian die zich meldde bij de gevangenis voor zijn zes maanden celstraf.

Verduyntjes passen zich aan

Zonder Julian is het aan Saskia om de boel draaiende te houden thuis. Maar met een baan in De Koning én in de praktijk is dat aanpoten. Steef en Demi helpen waar ze kunnen, al gaat dat niet van harte omdat Demi naast school de zorg voor Tom heeft en Steef moet bijspringen in de buurtsuper. De spanningen lopen hoog op.

gtst
gtst

Saskia doet tegenover Julian alsof er niks aan de hand is. Ze mist hem, maar ze weigert boos op ‘m te zijn al mag dat van hem best. Het is vooral zwaar om zonder elkaar in slaap te vallen en ook het gevangenisvoedsel haalt het niet bij Saskia’s stamppotjes.

gtst
gtst

Later in de week krijgt Julian opnieuw bezoek. Ditmaal schuiven Demi, Marwan en Tom aan om te zien hoe het gaat. Marwan voelt zich vreselijk schuldig en nutteloos en zou het liefst met Julian ruilen, maar die wil daar niets van horen. Het is juist belangrijk dat Marwan buiten is en z’n werk doet.

gtst
gtst

Saskia’s nieuwe oude job

Dokter Bos is tevreden over Saskia en wil haar graag beter leren kennen, maar ze is zo druk en in gedachten verzonken dat hij niet echt contact kan maken. Tot hij doorkrijgt dat ze twee banen heeft. Het zet ‘m aan het denken: hij wil haar graag voor de praktijk behouden en biedt haar een baan aan, desnoods mag ze parttime komen.

gtst
gtst

Saskia verkeert in dubio: er is nogal veel gebeurd in de praktijk. Ze vertelt Bos over de situatie met Roman en wat er bij haar thuis speelt. Hij is begripvol en biedt haar alle ruimte. Saskia kan niet anders dan de baan weer aannemen. Samen gaan ze de praktijk uit het slop trekken.

gtst
gtst

Shanti is zoek

Rik zet de civiele procedure tegen Agaath van Dijnselburg door en heeft daar Shanti’s medisch dossier voor nodig. Ze moeten precies aan kunnen tonen dat het ongeluk tijdens de door Agaath veroorzaakte flatbrand de reden is voor de dood van Jasmijn.

gtst
gtst

Maar Shanti is moe en vlak. Ze wil niks. Ze wil geen inzage in het dossier, ze wil niet dat Rik met haar meegaat, ze wil geen hulp, steun of medicatie. Het enige dat ze wil is zich niet meer zo rot voelen. Rik geeft haar de ruimte, maar de paniek slaat toe als Shanti op een ochtend ineens wegloopt uit De Koning en spoorloos verdwijnt.

gtst
gtst

Laura seint Rik in en ook Saskia maakt zich zorgen als Shanti niet op komt dagen bij haar controleafspraak. Rik gaat als een razende op zoek naar zijn vrouw en mist daardoor een belangrijke meeting van alle Boks filiaalhouders waardoor Bing met een groot probleem zit en zelf moet bijspringen.

gtst
gtst

Rik is alleen druk met Shanti en weet zijn vrouw uiteindelijk te vinden in een lege kerk waar ze in slaap is gevallen op een van de houten banken. Het beetje rust doet haar goed, al weet ze zelf niet eens meer waarom ze ineens op de fiets is gestapt. Het stel brandt een kaarsje voor Jasmijn.

gtst
gtst

Later die avond krijgen ze bezoek van Saskia die een nieuwe afspraak voor Shanti heeft geregeld en ook meer medische hulp wil bieden bij de rouwverwerking. Shanti wijst alle steun resoluut af. Ondertussen heeft Bing minder goed nieuws voor Rik: hij wordt doorbetaald, maar is voorlopig manager-af bij Boks.

gtst
gtst

Dat feit verzwijgt hij tegen Shanti die het sowieso allemaal niet opmerkt. Rik is zo radeloos dat ie in tranen uitbarst als Laura langskomt: hij kan zijn vrouw niet bereiken en weet echt niet meer wat hij moet doen. Een van zijn weinige houvasten is de rechtszaak tegen Agaath en die kan doorgaan omdat Shanti toch besluit haar medisch dossier als bewijs op te voeren.

gtst
gtst

Marwans taakstraf

Marwan dacht er licht vanaf te komen met 120 uur taakstraf, maar schrikt zich rot als blijkt dat hij plantsoenendienst krijgt in hartje Meerdijk. Niet alleen komt hij bekenden tegen maar ook racistische corpsballen die hem intens beledigen. Alleen door de toevallige tussenkomst van Henk blijft een handgemeen uit.

gtst
gtst

Daans obsessieve date

Voor het eerst in tijden heeft Daan een vrije avond en hij besluit het gedoe rond Stefano en het veilinghuis te vergeten door online een date te regelen. Hij komt uit op Lucie, een kapster die vindt dat hij mooi haar heeft. Ze is niet onaardig en de seks is okay, maar het lijkt hem verder niets te brengen.

gtst
gtst

Helaas denkt Lucie er anders over: ze lijkt niet te snappen dat het een one night stand betreft en blijft herhaaldelijk contact zoeken. Hij probeert haar te negeren maar dat blijft niet zonder gevolgen. Ze weet al heel snel waar hij werkt en komt op de dag van de veiling onverwacht langs.

gtst
gtst

Daan voelt zich vreselijk opgelaten en heeft helemaal geen tijd voor haar goedbedoelde maar wel opdringerige manieren. Als hij onder toeziend oog van Cato dreigt de bewaking te bellen noemt Lucie hem boos een ‘fuckboy’. Ze vindt dat ze beter verdient en beent weg.

gtst
gtst

Henk en Laura zondigen

Henk en Laura doen erg hun best het gezonde eet- en leefschema vol te houden. Maar het valt hen zwaar, heel erg zwaar. Henk eet stiekem een mals kippetje in de buurtsuper en Laura slaat een punt chocoladetaart ook niet af.

gtst
gtst

Op advies van Henks Parkinson lotgenoten forum besluit het stel om de teugels wat meer te laten vieren. Je kunt maar beter genieten van de tijd die je nog samen hebt en daar past af en toe een lekker biefstukje met jus prima bij.

gtst
gtst

Lynn pikt het niet langer

Lynn heeft nog altijd twee banen maar zit vooral met haar hoofd bij Merel die begonnen is op de politieacademie en haar via voice memo’s op de hoogte houdt van de vorderingen in Apeldoorn. Lynn nodigt Merel uit om langs te komen in De Koning zodat ze haar lekker kan verwennen.

gtst
gtst

Tot Lynns grote schrik komt Merel echter aangezet met een klasgenoot met wie ze voortdurend aan het ginnegappen is. Lynn kan het moeilijk verkroppen, zeker als Merel ook nog eens eerder weggaat en niet eens wacht tot Lynns dienst erop zit.

gtst
gtst

Lynn besluit daarom op hoge poten achter Merel aan te gaan om verhaal te halen. Merel weet niet goed wat haar overkomt, zeker als Lynn haar spontaan op straat besluit te zoenen.  Merel is in de war en wil eigenlijk helemaal niks meer met haar te maken hebben.

gtst
gtst

De volgende dag zitten de meiden allebei met de vraag hoe het verder moet. Merel wil afstand, maar daar heeft Lynn geen boodschap aan. Ze komt na werktijd in CS om het uit te leggen en geeft toe dat ze al weken verliefd is op Merel. Dat is genoeg om het ijs definitief te breken: ze zoenen voor het eerst zonder weg te lopen.

gtst
gtst

Gevreesde veiling

Stefano is druk met de voorbereidingen op de veiling van de schilderijen van Jacobs. Er is interesse uit binnen- én buitenland en de promo-campagne lijkt aan te slaan. Ludo is tevreden maar Daan vertrouwt de boel niet: hij laat intern alle geïnteresseerde partijen financieel natrekken en komt tot een pijnlijke conclusie: niet een van de geïnteresseerde partijen blijkt over de financiële middelen te beschikken om van de veiling het gedroomde succes te maken. Ludo is not amused en daagt Daan en Stefano uit: wie er in slaagt de rijkste koper aan de haak te slaan krijgt een vette bonus. Stefano duikt gelijk in zijn netwerk vol vermogende contacten maar Daan pakt het handiger aan. Hij pluist oude interviews met Jacobs uit en ontdekt wat het lievelingsmuseum van de man is. Na een belletje blijkt eigenaar Carlos Lamas bijzonder geïnteresseerd, hij komt direct naar Nederland.

gtst
gtst

Het zorgt voor een merkwaardige veiling: de contacten van Stefano drijven de prijzen hoog op, te hoog voor Lamas die zich terug dreigt te trekken. Dan gebeurt iets wonderlijks: Jacobs besluit de veiling te staken en zijn hele collectie aan Lamas te willen verkopen tegen veilingprijs.

gtst
gtst

Niet geheel volgens de regels, maar als Jacobs belooft de commissie van het veilinghuis uit eigen zak aan te vullen is Ludo tevreden. Dat betekent wel dat zowel Daan als Stefano een cruciale rol hebben gespeeld bij deze veiling. Wat hem betreft delen ze de beloofde bonus dan ook.

gtst
gtst

Nola op kamp

Nina en Bing moeten Nola deze week weer wat meer loslaten: de grote kleine meid gaat op schoolkamp. Vooral Nina heeft het er maar moeilijk mee, zeker als ze amper iets hoort via de app. Wat blijkt: bij aankomst heeft de kampleiding alle mobieltjes ingenomen om de kinderen bij de les te houden.

gtst
gtst

Nola blijkt na een dag of wat heimwee te hebben en Nina staat direct klaar haar kind op te halen. Maar daar steekt Ludo een stokje voor: het is juist goed als ze op deze leeftijd leert door te zetten en dat mama niet onmiddellijk komt opdagen. Door die manier is Nina zelf ook een zelfstandige vrouw geworden.

gtst
gtst

De volgende ochtend krijgt Nina echter een belletje van de kampleiding: Nola is ziek, zwak en misselijk en moet dringend opgehaald worden. Nina voelt zich een vreselijke moeder: ze had gister al naar haar intuïtie en niet naar Ludo moeten luisteren. Nina en Bing ontfermen zich over Nola die eerder geïrriteerd dan ziekjes is.

gtst
gtst

Later die dag blijkt waarom. Nola’s ziekte lijkt reuze mee te vallen, sterker nog: ze wordt via de groepsapp van de klas gevraagd weer snel terug te komen. Een ding is zeker: Nola is absoluut geen klein meisje meer.

gtst
gtst

En verder: Nola vindt het liefst wraps in haar broodtrommeltje, met de huidige energieprijzen is Stefano’s steenkolen Engels een goudmijn en Henks supersapje past niet door een rietje.

gtst
gtst

Meer over