Spoilers!

Komende week in GTST: Idealistische interventies en de verzwegen vuistslag

29 september 2022 09:05 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Nola die toch niet zo braaf is als ze lijkt.

Nola de centendief

Nola vertoont meer onwenselijk gedrag als Bing en Nina ontdekken dat ze zomaar de 50 euro voor de schoonmaakster in haar eigen zak had gestoken. Zelf ziet ze daar geen kwaad in: het geld lag er ze had het nodig om te shoppen.

gtst
gtst

Bing is klaar te ontploffen, zeker als Nola ook nog eens weigert te zeggen wat ze voor dat geld gekocht heeft. Hij wordt nog kwader als Nina meent dat tien euro zakgeld voor een twaalfjarige erg weinig is en dat ze eigenlijk kleedgeld nodig heeft. De boot is helemaal aan als ze meent dat Bing excuses moet maken.

gtst
gtst

Een beladen familieportret

Ludo weet voor de nieuwe site van het veilinghuis een exclusieve topfotograaf te strikken en dat brengt Janine op een idee: kunnen we niet gelijk een nieuw familieportret laten schieten? Dat kan, al gaat het niet zonder slag of stoot.

gtst
gtst

Zo wil Max per se zijn prinsessenjurk aan voor de foto, wat Stefano eigenlijk geen goed idee vindt. Zo’n foto blijft jaren hangen en dan is die jongen vast al over zijn jurkenfase heen. De rest van de familie wil er niks van weten. Maar wat helemaal steekt: Ludo wil Daan ook op de foto.

gtst
gtst

Dit zit Stefano zo dwars dat hij de volgende dag letterlijk en figuurlijk uithaalt naar Daan. Hij slaat hem vol in het gezicht en ondanks een bloedneus en een blauw oog blijft Daan rustig. Hij beweert tegen Ludo en Cato dat hij in het depot tegen een beeld is aangelopen. Ludo slikt het, Cato weet beter.

gtst
gtst

Ze confronteert Stefano met zijn aanval omdat ze niet kan snappen waarom hij zich zo bedreigd voelt door Daan. Eigenlijk zou hij kwaad moeten zijn op Ludo: hij is degene die de twee zo tegen elkaar opzet en uitspeelt.

gtst
gtst

Linda is er weer

Ludo en Janine kijken wat gek op als een licht aangeschoten Linda met koffers en al op de stoep staat. Ze beweert dat ze weer terugkomt naar Meerdijk en dat ze gaat latten met Anton die toch echt permanent op Bonaire wil blijven. Lang kan ze dat leugentje niet volhouden. Ze geeft huilend toe dat ze gaan scheiden en dat Anton definitief niet terugkomt naar Meerdijk. Janine stelt zich sympathiek en gastvrij op, maar Ludo staat er na een belletje met Anton anders in. Als hij Linda tegenspreekt wordt ze zo boos dat ze direct vertrekt.

gtst
gtst

Linda’s eerste impuls is naar de Rozenboom gaan, maar tot haar grote schrik blijkt dat Anton haar toegang tot de bankrekeningen en creditcard geblokkeerd heeft. Ze heeft net genoeg cash om haar maaltijd te betalen, een hotelverblijf kan ze vergeten. Daarom klopt ze aan bij Henk en Laura die nog in haar huis wonen.

gtst
gtst

Laura is direct bereid weer naar haar eigen huis te gaan, maar Linda staat erop dat ze heus niet weg hoeven. Zij gaat gezellig in de logeerkamer en heeft zin om zichzelf helemaal opnieuw uit te vinden. Van al die goede voornemens komt weinig terecht als ze diezelfde ochtend besluit om weer in de huisartsenpraktijk te willen werken.

gtst
gtst

Ze weet Saskia en Luuk zo te manipuleren dat ze haar oude plekje als praktijkondersteuner weer terugkrijgt zonder dat iedereen er qua geld veel op achteruitgaat. Toch maken Laura en Janine zich zorgen om hun vriendin. Gezamenlijk houden ze een interventie om het echte verhaal te horen: Linda is na een ordinaire ruzie met Anton direct op het vliegtuig gestapt en ze vreest dat het nooit meer goed komt met Anton. Deze geëscaleerde situatie is grotendeels haar eigen schuld.

gtst
gtst

Merels koude kermis

Merel en Lynn zijn een setje en de liefde moet gevierd worden. Merel meent haar lover te kunnen verrassen met een ijsbad om haar te helpen ontspannen. Lynn wil er niets van weten en laat zich met heel veel tegenzin toch overhalen. Als ze er eenmaal inzit wil ze er direct uit. Ze pakt haar kleren en vertrekt om thuis op te warmen. Merel hoort dagenlang niks van Lynn en vreest dat ze het verknald heeft.

gtst
gtst

Dat valt reuze mee, maar Lynn is wel behoorlijk verkouden geworden na het ijsbad en hoest zich de longen uit het lijf. Van Janine moet ze direct naar huis en naar bed om uit te zieken. Het wordt Merels bed die zich direct ontfermt over haar zieke geliefde. Door het ziekbed van Lynn komen de twee dichter bij elkaar dan ooit. Na een nachtje uitzieken op de slaapbank in Merels garagebox bloeit de liefde zelfs zo op dat ze hun eerste echte vrijpartij beleven. De koorts is weg, maar de vonk is definitief overgeslagen.

gtst
gtst

Leven zonder Julian

Steef en Demi moeten samen het huishouden zien te runnen nu Julian in de bak zit en Saskia fulltime werkt. Maar Demi moet ook naar school, dus de zorg voor baby Tom komt grotendeels bij Steef te liggen die daarnaast Julians werk in de buurtsuper waar moet nemen.

gtst
gtst

Opa Henk springt bij waar nodig, maar er hoeft niets te gebeuren of de boel loopt in de soep. Zo moet Henk onverwacht Marwan vervangen bij de buurtsuper terwijl hij later die ochtend Steef zou aflossen om op Tom te passen.

gtst
gtst

Henk blijkt zijn telefoon vergeten en is dus onbereikbaar, waardoor bij Steef de paniek toeslaat: hij moet om 11.00 uur bij de buurtsuper aan het werk. Een belletje naar de winkel zelf lost het probleem op, maar het is duidelijk dat er wat moet gebeuren. Zeker omdat Steef de dag erop vergeten is Saskia’s fietsband te plakken waardoor ze te laat op haar werk komt en de boel in het honderd loopt omdat er ook geen oppas voor Tom is. Steef voelt zich vreselijk schuldig en gaat bij Julian langs voor een broodnodige peptalk: Het geheim van alles op de rit houden is goed plannen.

gtst
gtst

Ondertussen heeft Demi een ingeving voor het oppasprobleem: ze hoort van Marwan dat Daan moeite heeft een vaste oppas voor Louise te vinden in de avonduren. Haar idee: als ze Tom overdag bij de oppascentrale van Daan mag brengen, past ze iedere avond voor hem op Louise tot hij thuis is. Daan vindt het een wat omslachtig plan, maar ze dringt zo aan dat hij het een week wil proberen.

gtst
gtst

Ondertussen vindt Marwan dat Henk het zo goed deed in de buurtsuper dat hij hem een baan aanbiedt. Steef baalt: dit betekent dat hij minder uren kan maken. Maar Henk weet het goed gemaakt: hij vraagt Marwan stilletjes zijn loon naar Steef over te maken.

gtst
gtst

Julian vindt het geweldig om vanuit de gevangenis te horen dat het goed gaat met zijn gezin en dat alles mede dankzij zijn advies z’n gangetje gaat. Maar als Demi en Tom weg zijn, slaat de eenzaamheid al snel weer toe. Het worden lange maanden.

gtst
gtst

Shanti op pauze

Shanti trekt zich steeds meer terug in zichzelf. Zelfs Rik lijkt niet meer tot haar door te kunnen dringen, ze heeft niet eens door dat hij uren weg is. Rik is zo overstuur dat Nina en Bing erop staan dat hij een nachtje bij hen blijft slapen om bij te tanken.

gtst
gtst

Het doet hem veel goed, maar Shanti lijkt het niet eens te merken. Ze doet zelfs niet open als Nina voor de deur staat en dat is wat haar betreft de druppel. Nina trommelt Bing, Saskia en Daan op om Rik en Shanti uit de brand te helpen. Rik kijkt wat gek op als het viertal onaangekondigd op de stoep staat.

gtst
gtst

Shanti krijgt het niet mee, die loopt op dat moment in een waas door Meerdijk. Daardoor kan ze niet voorkomen dat Saskia in haar goedbedoelde onwetendheid het dekentje van Jasmijn in de was gooit. Als Shanti terugkomt in een schoon huis ziet ze wat er is gebeurd en ze wil alleen maar dat iedereen vertrekt. De rest van de week is ze nog meer teruggetrokken dan voorheen. De beslommeringen van anderen lijken haar niet meer te interesseren.

gtst
gtst

Nola’s vage verhaal

Aan het eind van de week zijn Nina en Bing eruit: Nola krijgt 20 euro zakgeld in de maand en 60 kleedgeld. Maar daar hoeft ze geen zaken van te kopen als schoenen, paardrijdkleding en jassen. Sterker nog, ze krijgt weer dezelfde eigele designerjas die onlangs was gesneuveld.

gtst
gtst

Opvallend genoeg wil Nola die jas de volgende ochtend niet aan. Maar met de winter op komst staat Bing erop dat zijn dochter met jas en al op de fiets stapt. Een beetje dankbaarheid zou haar niet misstaan.

gtst
gtst

Later die dag komt ze doorweekt en zonder jas en tas in tranen weer naar huis. Nina is verbijsterd terwijl ze hoort dat haar dochter bestolen is. Hoe heeft dit kunnen gebeuren?

gtst
gtst

En verder: Pim blijkt een dictator, Lynn lust het liefst zoete aardappelfrietjes en Ludo kan als de beste blij zijn met wanstaltige cadeaus.

gtst
gtst

Meer over