Spoilers!

Komende week in GTST: Weerbare weglopers en de schaamteslag

28 september 2023 09:30 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met een confrontatie tussen Ludo en Merel over het feit dat ze zo vaak verstek laat gaat bij Stefano.

Merels biecht

Nadat haar eerste woede is weggezakt besluit Merel om Ludo, Janine en Stefano te vertellen waarom ze afwezig was: ze heeft de aanrichter van de kettingbotsing opgespoord en laten inrekenen. Ludo besluit direct een advocaat in te schakelen om Margriet aan te pakken. Janine en vooral Stefano staan er milder in, hij wil het liefst vooruit kijken.

Ludo zint op wraak
Ludo zint op wraak

Maar Ludo zet onverminderd in op een strafzaak en is dan ook niet blij als blijkt dat Jonathan zijn moeder ontoerekeningsvatbaar wil laten verklaren zodat ze in aanmerking komt voor strafvermindering en misschien zelfs wel vrijspraak. Dit wil er ook niet in bij Henk die thuis aan Laura heel wat uit te leggen heeft. Ze voelt zich verraden en niet serieus genomen omdat hij voor haar had verzwegen dat ‘ie zich de ware toedracht van de botsing weer kon herinneren.

Laura voelt zich niet serieus genomen
Laura voelt zich niet serieus genomen

Maar Laura vergeeft hem snel als blijkt dat Jonathan en Henk lijnrecht tegenover elkaar staan in de zaak Margriet. Het wil er bij Henk niet in dat Jonathan een vrouw wil bevrijden die zoveel leed en ellende heeft veroorzaakt. Door haar is Demi half verbrand! Laura weet te bemiddelen tussen vader en zoon: ondanks de verschillen moeten ze blijven praten en goed voor elkaar zijn.

Laura bemiddelt tussen vader en zoon
Laura bemiddelt tussen vader en zoon

Maar Merel heeft minder geluk. Jonathan is haar gepush beu. Hij meldt bij Alex de Boer dat ze tegen alle regels in vertrouwelijke informatie uit het politiedossier over de kettingbotsing heeft gelekt aan derden. Merel moet bij De Boer op het matje komen en kan niet anders dan toegeven wat ze heeft gedaan.

Door Jonathan loopt Merel tegen de lamp
Door Jonathan loopt Merel tegen de lamp

Merel zit diep in de penarie: Alex zal een melding moeten maken en naast een officiële waarschuwing zou ze maar zo haar stage en haar opleiding kunnen verliezen. Erger nog: ze moet voor straf een dossier helemaal naar Maastricht rijden. Dat kan ze niet vanwege haar rijangst, ondanks hulp van Elisa slaat ze volledig dicht.

Merel blijft bang om auto te rijden
Merel blijft bang om auto te rijden

Merel is woedend op Jonathan: dit had hij echt niet hoeven te vertellen. Henk snapt er ook niks van, moet nu echt alles kapot? Maar hij weet wel iets: hij gaat de volgende dag naar het bureau om Alex de Boer er subtiel aan te herinneren dat Laura direct na de botsing tegen hem had verteld dat Margriet in de auto zat. Daar heeft hij toen niks mee gedaan, dus als hij Merel niet te hard aanpakt, maakt Henk geen melding van die nalatigheid. Alex stemt in en Merels positie lijkt gered.

Henk wijst Alex op zijn eigen fouten
Henk wijst Alex op zijn eigen fouten

Ondertussen lucht Merel zelf haar hart bij Julian. Ze zit er helemaal doorheen: ze heeft zorgen om Demi, om Stefano, het feit dat Ludo een lul is, haar toekomst  en haar rijangst. Dat eerste probleem kan Julian voor haar oplossen. Ludo gaf haar een auto met chauffeur zodat ze meer bij Stefano kon zijn, laat de chauffeur naar Maastricht rijden.

Merel lucht haar hart bij Julian
Merel lucht haar hart bij Julian

Maar Merel zit nog steeds met haar rijangst. Julian besluit met haar mee te rijden en haar heel rustig te laten wennen aan het voertuig. Na een valse start waar ze boos en kwaad op zichzelf wordt omdat het niet lukt, komt ze langzaam weer in haar kracht te staan. Ze durft ’t weer aan. Een zorg minder.

Merel overwint haar rijvrees
Merel overwint haar rijvrees

Maar er is een nieuwe zorg als ze een eetdate met Stefano heeft. Hij mag anderhalf uur rechtop zitten en wil dat vieren met bier en bitterballen in Boks. Het is gezellig, maar iedereen lijkt hem aan te staren en zelfs de serveerster ziet hem vanwege de rolstoel niet voor vol aan. Het wordt nog vervelender als hij door het vette eten last krijgt van zijn ingewanden en kermend van de pijn weg moet.

De bitterballen vallen verkeerd bij Stefano
De bitterballen vallen verkeerd bij Stefano

Merel blijft die nacht bij vrienden en Ludo treft Stefano de volgende ochtend alleen en depressief aan in zijn bed. Het incident heeft hem aan het denken gezet: hij zag de schaamte in Merels ogen en is voor het eerst bang dat hij nooit meer beter gaat worden. Ludo motiveert hem moed te houden en wil een extra therapiesessie met Ellis regelen, maar Stefano belt de psychiater discreet af.

Jonathan maakt vrienden

Jonathan heeft zich niet populair gemaakt door zijn moeder te verdedigen en Merel erbij te lappen. Zijn relatie met Steef lijkt ook wat onder druk te staan, al zegt Steef dat hij hem de fouten van zijn moeder niet aanrekent. Bij toeval loopt hij Elisa tegen het lijf en wat begint als een amoureuze flirt eindigt in een onverwachte massagesessie om de spanning uit zijn lichaam te kneden.

Jonathan laat zich stevig onder handen nemen
Jonathan laat zich stevig onder handen nemen

Mats blijft schichtig

Rik zit nog altijd opgescheept met straatschoffie Mats zolang zijn been nog niet is genezen. Volgens Luuk slaat de antibiotica goed aan, maar hij zal nog een tijdje rust moeten houden. Rik wil de jongen alleen maar helpen, maar merkt dat zijn goede bedoelingen met argwaan benaderd worden. Als Rik spontaan besluit alle spullen uit Mats’ tentje op te halen schiet dat de jongen helemaal in het verkeerde keelgat. Hij besluit als Rik onder de douche staat te vertrekken en overweegt nog even Riks portemonnee leeg te roven.

Mats wil weer eens weg
Mats wil weer eens weg

Hij bedenkt zich en stopt het geld terug, maar niet voordat Rik hem met de beurs ziet. Mats wil vluchten maar Rik weet ‘m te overmeesteren. Ze praten het zo goed en zo kwaad als ’t kan uit: Rik legt Mats geen strobreed meer in de weg en hij mag blijven tot z’n been is genezen. Tevreden vraagt Mats wat ze die avond eten.

Mats draait langzaam bij
Mats draait langzaam bij

Rik merkt dat Mats ontzettend schichtig is. Als de bel gaat is hij al uit het zicht verdwenen. Maar zijn aanwezigheid blijft niet lang opgemerkt. Hij komt in een onbewaakt moment buurjongen Steef tegen op het balkon en is er niet op bedacht dat Bing ineens op de stoep staat. Die snapt niets van de situatie: waarom hebben Rik en Mats niet gewoon eerlijk gezegd waar hij uithing? Het leidt tot een kort conflict tussen de twee vrienden tot Mats ze tot de orde roept: het was allemaal zijn schuld. Bing wil Mats best behouden voor Boks, maar kan hem pas uitbetalen als hij zijn persoonsgegevens heeft. Mats wil liever zwart betaald worden, wat Rik aan het denken zet.

Bing snapt niets van de situatie
Bing snapt niets van de situatie

Laura's verborgen woede

Laura besluit een brief te schrijven aan Margriet om haar hart te luchten over de situatie. Janine en Luuk horen het schrijven met open mond aan: ze lijkt totaal niet boos en wenst Margriet zelfs het beste. De twee dwingen Laura om haar emoties echt de vrije loop te laten door al razend en tierend serviesgoed stuk te slaan tegen de muur. Het onconventionele idee werkt wonderwel: Laura gooit en smijt al haar boosheid en frustratie eruit: over de kettingbotsing, over Margriet, haar ziekte, het feit dat niemand haar geloofde. Het lucht enorm op en Luuk mag de brokstukken opruimen.

Scherven brengen Laura geluk
Scherven brengen Laura geluk

Linda’s monetaire mysterie

Linda is als een kind zo blij als ze ziet dat de secretaris van de baron eindelijk het geld heeft overgemaakt voor de bruiloft. Ze kan alle schuldeisers betalen en heeft nog winst gemaakt ook. Het leven lacht haar weer toe.

Linda lijkt even uit de geldnood
Linda lijkt even uit de geldnood

Maar die vreugde duurt niet langs als ze ontdekt dat er toch nog wat facturen openstaan die wel voor haar rekening zijn. Zowel de baron als de secretaris zijn verdwenen en ze vermoedt na een gesprek met Stefano dat ze slachtoffer is van oplichting. Ze besluit aangifte te doen en op het bureau blijkt dat ‘Baron van Doorwerth’ helemaal geen baron is en vaker dit soort oplichterij doet.

Linda blijkt een nepbaron te hebben getroffen
Linda blijkt een nepbaron te hebben getroffen

Het vervelende is dat hij altijd net binnen de grenzen van het toelaatbare blijft en Linda alleen lastig te bewijzen, mondelinge afspraken gemaakt heeft. Een aangifte wordt lastig. De zaak wordt nog gekker als ze opeens in haar kluisje in Boks een sporttas vindt met een vermogen aan los geld. Ze weet niet goed wat ze er mee moet en houdt de tas verborgen.

Linda vindt een bijzonder rijkgevulde tas
Linda vindt een bijzonder rijkgevulde tas

Manu’s dilemma

Manu is het kind van de rekening in de aanhoudende strijd tussen Bing en Monica die definitief haar kaarten op tafel legt: als biologische moeder wil ze geen genoegen nemen met minder dan 50 procent co-ouderschap en als dat via de rechter moet dan is dat niet anders.

Monica legt haar kaarten op tafel
Monica legt haar kaarten op tafel

Bing laat zich niet zomaar in de hoek zetten. Als Monica er een zaak van maakt dan kan hij heus nog wel een boekje over haar open doen. Had ze immers destijds niet Nola ontvoerd? Nina vindt het een vreselijk slecht plan om met modder te gaan gooien en ze krijgt indirect gelijk als Manu de ruzie tussen Monica en Bing hoort en besluit weer eens weg te lopen.

Manu schrikt van de ruzie tussen Bing en Monica
Manu schrikt van de ruzie tussen Bing en Monica

Manu wordt al snel gevonden bij het skateplein, mede dankzij hulp van Stefano die zich vanuit bed nuttig maakt door rond te bellen. De vlucht van de jongen zet Monica en Bing aan het denken: ze willen allebei het beste voor hem. Monica is bereid de eis van co-ouderschap te laten vallen, het hoeft geen rechtszaak te worden.

Manu vluchtte weg
Manu vluchtte niet ver weg

Bing heeft op zijn beurt een open en eerlijk gesprek met Manu waarin hij aangeeft dat hij fout zat door met Monica ruzie te maken. Hij biedt Manu de keus: als hij meer tijd met Monica wil doorbrengen dan mag dat. De jongen wil niets liever.

Manu wil Monica meer zien
Manu wil Monica meer zien

Witwassen in Boks

Aan het eind van de week krijgt Bing bezoek van rechercheur Kaan van Leeuwen. De politie heeft een tip gekregen dat er drugsgeld wordt witgewassen via de lockerrooms van Boks. Kaan wil per direct alle bewakingsbeelden van de afgelopen weken en een lijst met leden en hun in- en uitchecktijden om te zien of hij iets verdachts kan ontdekken. Bing vindt het wel wat privacygevoelig maar stemt in.

Bing brengt Rik op de hoogte over de situatie: als er daadwerkelijk in Boks drugsgeld rondgaat dan hebben ze een groot probleem. Ondertussen bekijkt Kaan de beelden en het duurt niet lang voordat hij ziet hoe Linda de zwarte sporttas vol geld uit haar locker haalt en er heel nerveus mee doet. Het lijkt erop of Kaan al beet heeft.

Linda heeft er een nieuw probleem bij
Linda heeft er een nieuw probleem bij


En verder: Linda valt in slaap bij yin yoga, Manu blijkt een tandpasta snob en Mats zweert bij chocopasta met augurk.

Mats heeft een aparte smaak
Mats heeft een aparte smaak

Meer over