Spoilers!

Komende week in GTST: Deerniswekkende diagnoses en de stokende Stefano

23 juni 2022 10:20 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Shanti die zwaargewond raakte bij een grote brand in de flat.

Shanti’s keuze

Shanti wordt direct onderzocht op de intensive care. De metalen pin die door haar rug schoot raakte de baby niet, maar heeft wel voor zorgwekkende leverschade gezorgd. Ze is 37 weken zwanger en staat voor de keuze: of ze halen het kindje met een keizersnede of ze blijft tot de bevalling in het ziekenhuis.

Rik lijkt het beter dat Shanti voor de zekerheid kiest voor de keizersnee, maar daar wil ze niet eens aan denken. Shanti wil dat hun meisje komt als ze er klaar voor is, geen moment eerder. Rik kan niet anders dan de wensen van zijn vrouw accepteren. Maar dat er risico’s aan de keus zijn verbonden is duidelijk.

Janine op onderzoek

Direct na de explosie bij de flat hoort de politie alle getuigen. Ook Janine komt naar het bureau om een verklaring af te leggen. Daar hoort ze toevallig tegen rechercheur de Boer verklaren dat ze ‘gewoon’ een satéetje stond te eten en gezellig met een flatbewoner aan het kletsen was.

Janine weet beter: Agaath at niks en had een opmerkelijk onderonsje met een man die niet in de flat woonde. Er klopt niets van haar verhaal en haar intenties om de flat te renoveren terwijl ze er eerder nog geen cent in wilde steken.

Janine gaat op onderzoek uit en vraagt Daan om hulp. Hij moet uitzoeken met wie Agaath stond te bellen vlak voor de ontploffing in de flat. Daan twijfelt. Dit past toch niet bij zijn werk als zakelijk directeur van een veilinghuis? Maar, hij zegt toch toe en pluist Agaaths gesprekken uit. Ze blijkt vlak voor de explosie gebeld te hebben met de man waar Janine haar eerder mee zag praten. Voor Janine is het een uitgemaakte zaak: Agaath is verantwoordelijk voor het hele incident om zo het verzekeringsgeld op te kunnen strijken. Zo kan ze de hele renovatie bekostigen zonder er zelf iets voor uit te hoeven geven.

Trots gaat ze naar de politie met haar bewijzen, maar Alex de Boer wil ’t niet eens zien. Hij heeft het onderzoek allang afgerond: wat hen betreft was het gewoon een technische storing waardoor de boel vlam vatte. Agaath valt daardoor niets te verwijten. Teleurgesteld gaat Janine daarom direct naar de verzekeraar die er wel in duikt. Al snel krijgt Agaath hele vervelende belletjes en onderzoeken van verzekeringsagenten die haar hele hebben en houden willen doorlichten.

Laura's onontkenbare crisis

Direct na de explosie in de flat zakte Laura van pure ellende in elkaar, maar ze herpakt zich vrijwel onmiddellijk. Henk kijkt verbaasd en bezorgd toe hoe Laura alle flatbewoners opvangt in De Koning en de hele operatie eigenhandig bestiert. Later die dag vangt ze de hele familie Verduyn op in Bouwhuis en doet ze erg haar best net te doen alsof ze niets mankeert. Maar ’s avonds laat begint haar hand ineens onophoudelijk te trillen en beven. Het is duidelijk niet alleen maar vermoeidheid waar ze mee kampt.

Later in de week mag het gips van haar been en even lijkt Laura al haar ellende vergeten. Maar ze is nog niet thuis of ze kan ineens haar voet niet meer bewegen. Het is alsof ze verlamd is. Henk is ooggetuige van het incident en Laura kan niet langer ontkennen dat ze écht iets mankeert. Het is tijd dat ze teruggaat naar de neuroloog om zich grondig door te laten lichten.

Dreun voor de Verduyntjes

Daags na de brand mogen de bewoners terug naar hun flats. Saskia, Steef, Merel en Demi zijn in shock als ze zien hoe vies, smerig en verrookt hun woning er aan toe is. Alles is praktisch onbruikbaar geworden.

Maar Steef en Merel hebben een ander probleem: Steef hoort Julian met Marwan praten over ‘transportjes’ en vertrouwt het niet. Samen met zijn zus volgen ze hun vader. Merel ziet hoe hij van een vrouw een envelop krijgt en wegrijdt in een veel te dure auto.

Als Julian na zijn ritje geëmotioneerd thuiskomt treft hij zijn oudste kinderen die van hem willen weten wat hij aan het doen is. Hij hangt een vreselijk doorzichtig praatje op over Marwans oom, diens dochter en een ritje naar de groothandel. Ze lijken het te slikken.

Maar Julian raakt zo overstuur van het incident dat hij in totale paniek naar Marwan. Hij wil niet liegen tegen zijn kinderen en stelt voor te stoppen en toch naar de politie te gaan. Dat lijkt Marwan geen strak plan. Hij vraagt Daan om hulp. Daan weet wel een manier om de politie in te lichten zonder Julian en Marwan in gevaar te brengen: ze moeten bewijzen verzamelen tegen Philippa. Het stel vat ’t onzalige idee op om te gaan posten rond Philippa’s dure huis in een villawijk.

Stefano is terug

De familie Sanders is dolblij als Stefano met koffer en al Meerdijk in komt rollen. Het is direct weer koek en ei tussen hem en Nina. Hij heeft cadeautjes voor de kinderen en lijkt net zo gezellig en vrolijk als altijd.

Het lijkt alsof Stefano vooral voor de bruiloft van Bing en Nina is overgevlogen, maar hij heeft een duister geheim: zijn galerie in New York is failliet en is dringend op zoek naar werk. Stefano kwam naar Meerdijk met het plan de nieuwe zakelijk directeur van veilinghuis Sanders te worden. Tot zijn pijnlijke verbazing is die baan naar Daan gegaan. Ludo vindt het heel spijtig voor zijn halfbroer, maar is tevreden met Sterns werkzaamheden en niet van plan hem te wisselen. Stefano kan dit totaal niet waarderen.

Stefano blijft de rest van de week subtiele pogingen doen zich binnen te werken bij het veilinghuis, maar Ludo houdt zijn poot stijf. Hij ziet geen redenen om Stefano bij het bedrijf te halen. Janine weet niet wat ze hoort: Stefano is familie, daar doe je toch alles voor?

Nina’s nieuwe afscheid

Nina staat Shanti bij in het ziekenhuis, maar de situatie met Lars vraagt toch haar aandacht. Ze maakt haar minnaar kenbaar dat ze voor Bing kiest en dat die keus niets met haar vader te maken heeft. In een verlaten CS nemen de twee met een innige omhelzing afscheid… Ware ’t niet dat Mare hen toevallig gezien heeft.

Ondertussen gaat haar koude oorlog met Ludo gewoon door. Ondanks bemiddelingspogingen van Stefano weigert Nina om het bij te leggen met haar vader. Ludo snapt niet goed wat hij verkeerd heeft gedaan door in te grijpen rond Lars. Hij heeft de familie beschermd, is dat niet wat waard? Maar om de lieve vrede te bewaren maakt hij toch excuses aan zijn dochter ook al bedoelde hij het goed. Nina accepteert zijn verontschuldigingen en stemt in om de avond voor de bruiloft heel traditioneel thuis te komen slapen. Ook vraagt ze Ludo of hij haar wil weggeven aan Bing.

Later die dag is Janine blij als Nina vertelt dat ze weer door één deur kan met Ludo. Maar Janine vindt ’t niet zo’n geweldig idee dat Nina van plan is te zwijgen tegen Bing over de affaire Lars. Zulke geheimen komen immers altijd uit… Maar Nina is koppig.  

De getemde feeks

Zelfs tijdens de flatcrisis blijft Oriana onredelijk boos en jaloers reageren zodra Lynn in de buurt van Merel komt. De Italiaanse is zelfs zo pissig dat ze in d’r eentje een slaapplaats gaat zoeken nadat de flat tijdelijk onbewoonbaar is verklaard.

Merel lucht later die avond haar hart tegen Laura. Ze snapt niet dat Lynn nog met Oriana samen is: ze doet niets anders dan haar afkraken en controleren. Laura stelt de strategie van radicale empathie voor: Merel moet eens proberen een vriendschappelijke band met Oriana op te bouwen. Merel doet een dappere poging, maar Oriana blijft onderkoeld en vijandig reageren. Ze wil zelfs geen koffie gaan drinken. Merel laat haar weten alleen nog voor Lynn vriendelijk te doen, maar dat ze verder helemaal klaar met haar is.

Dat zet Oriana aan het denken. Ze nodigt Merel en Lynn uit voor een middagje tapas proeven. Het is allemaal erg lief bedoeld, maar de sfeer is uitermate ongemakkelijk. Zeker als Oriana ook nog eens onsubtiel begint over Merels seksuele voorkeur.

Laura’s diagnose

Aan het eind van de week gaat Laura in haar eentje naar de neuroloog. Ze komt thuis met zorgwekkend nieuws: al haar klachten passen in het patroon van Parkinson. Daar is geen officiele test voor, maar als de medicatie aanslaat dan kunnen ze de diagnose stellen.

Laura en Henk proberen het schokkende nieuws zo goed en zo kwaad als ’t kan te verwerken. Henk is direct zorgzaam en wil dat Laura het rustig aan doet en van de tijd die haar rest geniet. Laura is strijdbaar en neemt een ingrijpend besluit: als ze hulpbehoevend wordt door de slopende ziekte dan mag Henk daar niet onder lijden. Als het te erg wordt, hoeft ’t voor haar niet meer.

En verder: Volgens Laura is soep altijd welkom, Oriana heeft een potje olijven voor Merel en de Verduyntjes zijn toe aan een nieuwe gezinsfoto.

Meer over