Spoilers!

Komende week in GTST: Hartverscheurende heterdaadjes en het egoïstisch eergevoel

30 maart 2023 07:28 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers! 

De cliffhanger eindigde met een beschonken Stefano die boos was op de hele wereld.

Stefano gaat door

Stefano begint de nieuwe week niet heel veel anders. Hij stuurt met een slok op een lange, kwade mail vol verwijten naar Ludo die niet eens de moeite neemt ‘m helemaal uit te lezen. In de ogen van Ludo is 't net een kind van 12.

Ludo en Janine zijn niet geraakt door Stefano's mail
Ludo en Janine zijn niet geraakt door Stefano's mail

Stefano zoekt ook contact met Rik en Bing maar die hebben na het incident met Shanti niet echt zin om gezellig een biertje met hem te gaan doen alsof er niks aan de hand is. Een dag later hangt de vlag anders als Rik van Shanti hoort dat ze het écht niet erg vindt als hij weer contact met Stefano opzoekt.

Rik mag van Shanti weer contact zoeken met Stefano
Rik mag van Shanti weer contact zoeken met Stefano

Rik dwingt Stefano om mee te gaan sporten, kater of niet. Het verplichte potje beweging haalt de kou uit de lucht en Stefano gaat dezelfde avond nog naar Shanti om zijn oprechte excuses te maken voor zijn uitspraken. Voor wat het waard is: Jasmijn zou wat hem betreft aan haar een fantastische moeder hebben gehad.

Shanti vergeeft Stefano
Shanti vergeeft Stefano

Rik heeft nog een ander presentje: een link naar een podcast over zelfbeeld en hoe je ’t kunt opvijzelen door in je kracht te gaan staan. Stefano begint met gezonde scepsis aan de eerste aflevering, maar hoort zowaar zinnige dingen dat hij blijft luisteren.

Stefano doet aan zelfhulp
Stefano doet aan zelfhulp

Laura’s keuze

Laura en Saskia hebben nog altijd geen geschikte koper voor De Koning gevonden. Als voor de grap wordt geopperd dat Laura de kroeg koopt zet dit haar aan het denken. Er ligt voor haar zoveel historie dat ze eigenlijk niet weet waarom ze ’t niet zou doen.

Laura neemt een besluit
Laura neemt een besluit

Maar Laura weet nu al dat Henk ’t er niet mee eens gaat zijn, dus pakt ze het handig aan. Ze doet net alsof ze meewil met zijn klaverjasavonden zodat ze lekker veel tijd samen kunnen doorbrengen. Als hij tegensputtert komt ze met het nieuws dat ze dan toch maar beter meer kan gaan werken: als eigenaar van De Koning.

Henk schrikt van Laura's nieuws
Henk schrikt van Laura's nieuws

Henk gaat naar Saskia en Shanti om hen over te halen Laura op andere gedachten te brengen, ze kan dit er in haar toestand helemaal niet bij hebben. Maar Laura had hen al gewaarschuwd dat hij zoiets zou proberen. Ze stellen hem juist gerust: Laura is nog vitaal genoeg en als er iets gebeurt dan zijn zij er altijd nog.

Saskia en Shanti stellen Henk gerust
Saskia en Shanti stellen Henk gerust

Sowieso heeft Henk een nieuwe uitdaging: als Jonathan hoort dat Henk vanwege vliegangst niet met Laura naar Barcelona kan voor een huwelijksreis regelt hij spontaan een cursus voor hem om van die angst af te komen. Henk vindt het eerst maar niks, maar laat zich toch overhalen. Laura is nu al trots.

Henk heeft alles over voor Laura
Henk heeft alles over voor Laura

Steef in de petoet

Steef werd door agenten op heterdaad betrapt toen hij een fiets wilde stelen om op tijd bij Jonathan te zijn. Hij dacht er handig onderuit te komen door een valse naam op te geven, maar net op dat moment rent Merel langs die haar broer wél bij z’n echte naam noemt. Steef zet het op een lopen en wordt door de politie overmeesterd en ingerekend.

Steef heeft een waslijst vergrijpen aan z'n broek
Steef heeft een waslijst vergrijpen aan z'n broek

Op het bureau liegt de lijst met vergrijpen er niet om: poging tot diefstal, obstructie, vluchten bij aanhouding… Alex de Boer is bijna onder de indruk. Steef denkt dat Jonathan hem wel kan helpen, maar zelfs hij kan niet voorkomen dat Steef een nacht de cel in moet. Hij gaat een helse nacht tegemoet, vol verdriet en schaamte om wat hij gedaan heeft.

Steef houdt 't niet droog
Steef houdt 't niet droog

Ondertussen heeft Merel haar moeder op de hoogte gebracht die zich geen raad weet. Jonathan doet wat hij kan om Saskia bij te staan en belooft het te zullen regelen. De volgende ochtend zit hij klaar op het politiebureau om namens z’n neef het woord te voeren. Steef grijpt de gelegenheid aan om zelf te vertellen wat hem bezielde en hoe zeer het hem spijt. Vooral omdat hij z’n familie nu nog meer ellende heeft bezorgd. Hij smeekt om nog één kans.

Steef pleit voor zijn vrijheid
Steef pleit voor zijn vrijheid

Zijn pleidooi maakt indruk bij zowel Alex als Jonathan die meent dat zijn neef talent heeft. Alle aanklachten komen te vervallen, op 300 euro boete voor fietsendiefstal na maar die belooft Steef zelf terug te verdienen in de buurtsuper. Saskia is bij thuiskomst vooral blij dat haar zoon weer terug is.

Saskia is blij haar kind weer thuis te hebben
Saskia is blij haar kind weer thuis te hebben

Steefs nachtje in de cel is reden voor een familiedinertje waar ook die andere Verduyn in het gevang ter sprake komt: het is aftellen geblazen tot Julian weer vrijkomt en het plan wordt geopperd een groot knalfeest te geven. Dat lijkt Merel niet verstandig: het is beter ‘m rustig te laten acclimatiseren. Maar een spandoek aan het balkon kan wel en dat gaat Steef regelen.

De Verduyntjes kijken uit naar Julians thuiskomst
De Verduyntjes kijken uit naar Julians terugkeer

Stanley’s thuiskomst

Stanley wordt uit het ziekenhuis ontslagen en wilde eigenlijk naar het Paleis, maar Bing staat erop dat hij bij hem komt revalideren. Hij installeert zijn vader in het atelier van Nina die absoluut niet blij is dat ze haar werkplek moet afstaan, maar Bing doet alsof ze er helemaal okay mee is.

Stanley moet in Boks revalideren
Stanley moet in Boks revalideren

Stanley zit helemaal niet zo op Bings betutteling te wachten. Hij wil het liefst zonder rolstoel of rollator leren lopen en laat Marwan de hulpmiddelen weg brengen. Als Bing een gezonde lasagne komt brengen zitten z’n pa en Marwan net aan een frietje. Voor Bing is de maat vol: hij stuurt Marwan weg.

Bing is klaar met Marwan
Bing is klaar met Marwan

Maar het feit blijft dat Stanley meer zorg nodig heeft dan Bing kan bieden, zelfs als hij naast zijn vader woont. Bing bedoelt het goed, maar hij is te druk met zijn werk en zijn gezin. Stanley vraagt Marwan daarom om hem toch weer te assisteren, maar dan wel discreet om Bing niet in zijn eergevoel aan te tasten.

Stanley wil Bing niet kwetsen
Stanley wil Bing niet kwetsen

Nola’s stille verdriet

Bing en Nina hoorden vorige week van de meester van Max dat hun zoon in z’n broek plast op school. Nina deed net alsof er thuis niks aan de hand was, tot woede van Bing die vond dat ze net als haar vader de schijn ophield. Nadat ze die ruzie hebben bijgelegd bezinnen ze zich op een plan van aanpak.

Bing en Nina overleggen over Max
Bing en Nina overleggen over Max

Nina en Bing besluiten Max extra aandacht te geven. Ze gooien hun schema’s om zodat een van hen altijd thuis bij Max kan zijn. Als gevolg daarvan kunnen ze niet naar Nola’s balletvoorstelling, maar Bing biedt aan naar haar generale repetitie te komen kijken. Een groot probleem voor Nola die juist had geregeld dat oma Janine mocht komen kijken.

Nola moet tegen Bing jokken
Nola moet tegen Bing jokken

Uiteindelijk liegt ze op de dag van de generale dat de repetitie besloten is. Bing blijft teleurgesteld thuis zodat Janine ongezien kan genieten van de voorstelling van haar kleindochter. Maar bij het afscheid hebben ze niet door dat Nina van een afstandje in de auto ziet dat oma en kleinkind nog gewoon contact hebben.

Janine kan door wat leugentjes om bestwil Nola toch zien dansen
Janine kan door wat leugentjes om bestwil Nola toch zien dansen

Normaal gesproken zou Nina ontploft zijn, maar door haar yoga oefeningen weet ze haar kalmte te bewaren. Als Nola thuiskomt confronteert Nina haar kalm met wat ze weet. Ze eist van Nola dat ze bij opa en oma uit de buurt blijft en stuurt Janine een appje met het dringend verzoek haar kinderen met rust te laten.

Nina pakt Nola aan
Nina pakt Nola aan

Nola begrijpt er niets van en wil weten wat Ludo en Janine dan gedaan hebben. Nina weigert tekst en uitleg te geven. Bing is iets meer geneigd om haar bij te praten, maar ook hij laat het achterste van z’n tong niet zien. Nola is zo bedroefd door de gang van zaken dat ze troost zoekt bij Stanley, de enige grootouder die ze nog wél mag zien.

Stanley troost Nola
Stanley troost Nola

Linda’s nieuwe leugen

Linda neemt haar rol als ceremoniemeester bij het huwelijk van Laura en Henk iets te serieus. Het stel wil gewoon door een ambtenaar van de burgerlijke stand getrouwd worden, maar Linda meent dat die vrouw er maar een saai, standaardverhaaltje van zou maken. Er moet een BABS komen die hen écht goed kent. Linda belt zonder overleg de vrouw af en zegt dat zij zelf de BABS wordt. Maar een speech schrijven valt niet mee.

Linda bemoeit zich weer eens ongevraagd met zaken
Linda bemoeit zich weer eens ongevraagd met zaken

Luuks onzekerheid

Luuk is zijn zelfvertrouwen volledig kwijt sinds zijn blunder bij Stanley. Hij twijfelt aan ieder besluit, loopt buiten werktijd urenlang elke beslissing na en vraagt zelfs Linda’s advies bij simpele zaken als een been dat mogelijk langer is dan ’t ander. Zelf doet hij alsof er niks aan de hand is: hij wil dingen gewoon zeker weten. Saskia heeft ook wel door dat er iets speelt en ze laat zich bijpraten door Linda.

Linda en Saskia maken zich zorgen om Luuk
Linda en Saskia maken zich zorgen om Luuk

Om Luuks zelfvertrouwen wat op te krikken vragen ze de patiënten om extra complimenteus te zijn richting de arts. Dat lijkt te werken tot Linda haar hand overspeelt en namens de buurt een doos dure wijn laat bezorgen. Als Luuk ziet dat de doos aan haar is geadresseerd weet hij genoeg: dit is niet de manier om hem te helpen.

Luuk heeft Linda door
Luuk heeft Linda door

Influencer Janine

Janine is gevraagd door de producenten van In de Roos om het social media kanaal van de talkshow wat bij te houden en af en toe te reageren op berichtjes van kijkers. Dat vindt ze in eerste instantie maar onzin, maar ze blijkt verrassend populair. Voor ze ’t weet zit ze hele gesprekken te voeren met kijkers die alles van haar willen weten, zelfs haar recept voor granola.

Janine blijkt een online sensatie
Janine blijkt een online sensatie

Breuk in de praktijk

Aan het eind van de week barst de bom volledig tussen Linda en Luuk die steeds obsessiever wordt in het nalopen van zijn medische beslissingen. Hij ligt zelfs met dossiers in bed omdat hij het anders niet af krijgt.

Luuk kan zijn werk niet loslaten
Luuk kan zijn werk niet loslaten

Linda wil hem werk uit handen nemen, maar hij wijst haar erop dat ze geen arts is en dat helemaal niet mag. Hij wordt razend als ze zonder zijn toestemming nieuwe patiënten inschrijft: hij kan er helemaal niemand meer bij hebben! Later die dag laat hij Linda weten dat het voor iedereen beter is als zij ander werk gaat zoeken.

Luuk zet Linda uit de praktijk
Luuk zet Linda uit de praktijk

En verder: Janine krijgt pikante verzoekjes van In de Roos­-kijkers, Linda heeft ascendant Leeuw en Stefano luistert op de meest irritante wijze naar podcasts.

Oordopjes zijn aan Stefano niet besteed...
Oordopjes zijn aan Stefano niet besteed...

Meer over