Spoilers!

Komende week in GTST: Smerige studentensores en het schokkend sterfgeval

23 november 2023 07:48 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Julian die na het vertrek van Saskia thuiskwam in een leeg huis en stilletjes brak. Hun huwelijk is voorbij.

Julian gaat door

Iedereen doet zijn best Julian te ontzien. Henk haalt Dolly ’s morgens op zodat Julian kan bijslapen, Steef en Merel komen langs om voor hem te koken… Het is allemaal lief bedoeld, maar Julian moet vooral heel erg wennen aan een leven zonder Saskia en dat kan alleen als hij daar rustig zelf de tijd voor neemt.

Julian staat er alleen voor
Julian staat er alleen voor

Het helpt wel dat Merel aanbiedt een weekje bij hem te komen logeren, maar ze nemen hem wel erg veel werk uit handen. En hoe goed bedoeld het ook is dat Merel en Steef hem verrassen met een nieuwe wandfoto van Julian in zijn jonge jaren, hij heeft liever het familieportret terug... Een een flink stuk privacy.

Julian kijkt liever niet naar zichzelf
Julian kijkt liever niet naar zichzelf

Merel en Steef laten hun vader die onderuitgezakt op de bank met een biertje een belangrijke stap zet. Hij doet zijn trouwring af en legt ‘m in een laatje met spullen en foto’s van Saskia. De tranen komen opnieuw.

Julian laat Saskia achter zich
Julian laat Saskia achter zich

Jonathan speelt open kaart

Ludo meende dat hij Jonathan zo ver had dat hij zich in de rechtbank tegen z’n eigen moeder zou keren om zijn loopbaan te redden. Maar Jonathan besluit voor de zitting naar de baas van zijn advocatenkantoor te gaan. Hij legt de situatie uit en maakt excuses die zo overtuigend zijn dat hij het voordeel van de twijfel krijgt.

Jonathan biecht zijn fouten op
Jonathan biecht zijn fouten op

Tijdens de zitting blijft Jonathan zijn moeder dan ook trouw. Het resultaat: een gunstige strafeis omdat de vrouw volgens psychologisch onderzoek ten tijde van de kettingbotsing verminderd toerekeningsvatbaar was. Het levert haar ‘slechts’ anderhalf jaar cel op waarvan een half jaar voorwaardelijk met aftrek van voorarrest. Ze is dus over een paar maanden alweer vrij.

Jonathan heeft goed nieuws en is toch niet blij
Jonathan heeft goed nieuws en is toch niet blij

Menig Meerdijker vindt het een gruwelijk milde straf. Julian is er niet over te spreken en ook Ludo en Stefano zijn geraakt. Maar Ludo is ergens ook onder de indruk van Jonathan. Hij is standvastig en loyaal naar zijn familie. Dat opent wat Ludo betreft mogelijkheden, maar Jonathan zit er niet direct op te wachten.

Ludo ziet potentie in Jonathan
Ludo ziet potentie in Jonathan

Steefs studentenstress

Het Paleis verandert langzaam in een studentensoos sinds Steef, David en hun dominante studiegenoot P.J. er wonen. Steef doet zijn best de lieve vrede te bewaren, maar P.J. is erg aanwezig en razend op medestudent Naomi die tijdens een bezoekje zijn telefoon kapotgooide omdat hij een foto van haar had gemaakt.

Steef heeft heel wat te stellen met zijn huisgenoten
Steef heeft heel wat te stellen met zijn huisgenoten

P.J. wil het haar betaald zetten en het komt bijna tot een handgemeen in De Koning als Steef bardienst heeft. Hij biedt Naomi en haar vriendin cocktails aan als ze daarna snel willen vertrekken, maar ze laten zich niet wegjagen. Steef begrijpt waarom Naomi zo reageert als hij hoort dat P.J. die ongevraagde foto's van haar maakte terwijl ze onder de douche stond.

Steef wil geen gedoe
Steef wil geen gedoe

P.J. maakt het meisje belachelijk waar de hele kroeg bij is, maar dat gaat Steef te ver en hij vraagt zijn vriend te vertrekken. P.J. is daar niet van gediend, hij gaat en neemt David mee. Van Naomi hoeft Steef ook weinig dankbaarheid te verwachten: wat haar betreft ze had zich prima zelf kunnen redden.

Steef is niet de held van dit verhaal
Steef is niet de held van dit verhaal

Steef merkt al snel de gevolgen van zijn goedbedoelde daad. P.J. heeft hem uit de groepsapp gezet en niemand van de vriendengroep praat meer tegen hem, wat het nogal lastig maakt om een woning te delen.

Steef hoort er niet meer bij
Steef hoort er niet meer bij

Het beste voor Mats

Nu Mats bij hem woont, kan Rik het niet laten de jongen aan te sporen weer naar school te gaan. Mats zit daar niet op te wachten, ook omdat hij daar toestemming van zijn vader voor nodig heeft. Rik heeft pas door hoe beangstigend dat voor hem is als hij ontdekt dat Mats zich na hun gesprek verstopt heet in het voorraadhok op het balkon. Alleen met veel geduld krijgt Rik de jongen weer binnen op de bank.

Rik ontdekt Mats in zijn hok
Rik ontdekt Mats in zijn hok

Het gaat later in de week opnieuw mis tijdens de soepactie als de politie langskomt. De buren hebben geklaagd over het kraampje en de rondhangende jongeren in de straat. Voordat Julian het doorheeft is Mats alweer weggevlucht richting het hok. Rik weet hem er opnieuw uit te praten en heeft een betere oplossing voor zijn angsten: hardlopen. En Mats is helemaal als een kind zo blij als hij een modieus Sinterklaascadeautje in zijn schoen vindt.

Mats blijft bang voor politie
Mats blijft bang voor politie

Laura vlakt af

Henk maakt zich vreselijk zorgen om iedereen in zijn omgeving. Het is ook allemaal nogal wat. Saskia die naar Duitsland is vertrokken, Jonathan die kampt met de rechtszaak tegen zijn moeder, Julian en de kinderen die het zwaar hebben. Hij lucht zijn hart bij Laura, maar het lijkt haar allemaal weinig te boeien. Ze gaat vooral op in haar schilderkunst.

Laura heeft vooral oog voor haar doek
Laura heeft vooral oog voor haar doek

Henk besluit haar bij de les te halen en daar schrikt ze behoorlijk van. Niet zozeer van het standje, maar wel dat ze kennelijk zonder dat ze ’t wist aan het afvlakken is. Het kan een bijwerking zijn van de medicatie, maar emotioneel onbereikbaar zijn is zo’n beetje haar ergste nachtmerrie. Ze belooft beterschap.

Laura had niet door dat ze amper oog heeft voor anderen
Laura had niet door dat ze amper oog heeft voor anderen

Maar Laura verliest zichzelf desondanks in haar nieuwe bevlieging. Ze meent dat ze met bladgoud hele mooie creaties kan maken en voordat ze er zelf erg in heeft, bestelt ze voor honderden euro’s aan het kostbare materiaal.

Laura's schilderhobby wordt ineens erg duur
Laura's schilderhobby wordt ineens erg duur

Bekijk onze
Goede Tijden Slechte Tijden
verzameling

Elisa’s spacey foutje

Elisa is jarig en trakteert in Boks op brownies waar iedereen gretig van eet, ook Linda en Janine die langskomen om wat te bespreken voor Janines nieuwe bedrijf. Al snel merkt Elisa tot haar verbazing op dat iedereen zich bizar gedraagt. Barmedewerkster Wies krijgt door wat er speelt als ook zij een stukje krijgt aangeboden: het blijkt spacecake.

Elisa deelt onbedoeld spacecake uit
Elisa deelt onbedoeld spacecake uit

Elisa schaamt zich rot: haar tienerdochter had voor zichzelf spacecake gebakken en de schalen zijn per ongeluk verwisseld. Ze doet samen met Wies haar best voor alle gedrogeerde klanten te zorgen, maar Linda is behoorlijk van de kaart. Ze is volledig paranoïde, meent dat ze een hartinfarct krijgt en weet amper waar ze is.

Linda heeft een bad trip
Linda heeft een bad trip

Janine doet wat ze kan om Linda te kalmeren, maar Linda’s angsten van de laatste weken komen allemaal naar boven. In haar benevelde onwetendheid waarschuwt ze uitgerekend Wies dat er gekke dingen gebeuren met sporttassen in Boks. Wies doet alsof ze van niks weet, maar hoort Elisa later uit over Linda.

Linda praat haar mond voorbij tegen de verkeerde
Linda praat haar mond voorbij tegen de verkeerde

Stefano’s knagende onvrede

Merel heeft Stefano’s verzoeningspoging vorige week afgeslagen, maar nu zitten beide partijen in dubio. Stefano voelt zich rot, hij droomt zelfs van Merel en het leven dat ze zouden leiden als hij weer kon lopen. Hij zoekt afleiding in het schrijven van zijn boek. Merel kan op haar beurt niet ontkennen dat ze hem toch wel enorm mist.

Stefano probeert door te gaan zonder Merel
Stefano probeert door te gaan zonder Merel

Stefano is somber zonder Merel. Zijn dagen hebben weinig glans. Als hij van Rik hoort dat haar ouders uit elkaar gaan, besluit hij toch weer contact te zoeken. Ze komen elkaar ‘toevallig’ tegen in Boks en hebben een goed en fijn gesprek.

Even lijkt het goed te komen tussen Stefano en Merel
Even lijkt het goed te komen tussen Stefano en Merel

Maar Stefano’s droom valt volledig in duigen als hij na het gesprek een appje krijgt van Merel die niet wil dat hij valse hoop krijgt. Het is een eerlijke boodschap, maar wel eentje die loeihard binnenkomt bij Stefano die nog meer wegzakt in frustratie en wanhoop. Zijn nieuwe leven vol structuur, verpleging en afhankelijkheid belemmert en benauwd hem.

Stefano wordt opnieuw afgewezen
Stefano wordt opnieuw afgewezen

Hij weet oprecht niet of hij wel zo door wil. En wat Elisa ook zegt om hem te motiveren en te verzekeren dat het erbij hoort, hij is totaal niet meer voor reden vatbaar. Zelfs schrijven brengt hem niet de motivatie die hij nodig heeft voor het leven.

Stefano heeft geen zin meer in het leven
Stefano heeft geen zin meer in het leven

Jonathans verlies

Aan het eind van de week loopt Jonathan tegen diverse problemen aan. Allereerst staat Ludo erop dat hij aanblijft als zijn advocaat, zodat hij zaken moet blijven doen met de man die hem kapot wilde maken. En de Sanders dossiers teruggeven kan ook niet, dat zou slecht voor zijn reputatie op het advocatenkantoor zijn.

Ludo en Jonathan staan lijnrecht tegenover elkaar
Ludo en Jonathan staan lijnrecht tegenover elkaar

Verder gaat het niet goed met zijn moeder die in afwachting van de uitspraak nog in de gevangenis blijft. Jonathan probeert de fragiele, licht labiel ogende vrouw op te vrolijken met dropjes en lieve woorden, maar ze kan er niet overheen dat ze straks waarschijnlijk weer vrij is terwijl ze andere mensen zoveel vreselijks heeft aangedaan. Ze zou het liefst willen dat Henk langskwam om haar te zien.

Het gaat niet geweldig met Margriet
Het gaat niet geweldig met Margriet

Jonathan stelt het voor aan Henk die alleen op aandringen van Laura besluit een bezoek te overwegen. Maar dat blijkt niet meer nodig. Jonathan krijgt uit het niets een schokkend telefoontje en hij spoedt zich naar de gevangenis. Daar ligt zijn moeder dood in haar cel. Jonathan kan niets anders dan heel hard huilen.

 

Jonathan is wees...
Jonathan is wees...

En verder: Stefano krijgt een auto met handbediening, we zien Nola weer eens en Laura zweert dat ze in haar doek Toscane in het voorjaar ziet… En dat zonder spacecake!

Laura heeft een rijke fantasie
Laura heeft een rijke fantasie

Meer over