Spoilers!

Komende week in GTST: Onverwachte onthullingen en de treurige tewaterlating

7 december 2023 01:20 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de weekcliffhanger van GTST afloopt? We blikken vooruit en nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers!

De cliffhanger eindigde met Alex de Boer die Ludo aan de tand voelde over de chantage van Jonathan en zijn betrokkenheid bij de dood van diens moeder Margriet.

Ludo slaat terug

Ludo leek even sprakeloos, maar weet de boel handig te draaien: dat Jonathan hem beschuldigd, heeft vooral te maken omdat hij wanhopig een zondebok voor zijn eigen verdriet zoekt. Alex slikt de verklaring wonderwel en laat een emotionele Jonathan weten geen reden te zien het onderzoek te heropenen.

Ludo leidt Alex om de tuin
Ludo leidt Alex om de tuin

Ludo neemt ondertussen geen halve maatregelen. Hij laat de baas van Jonathan weten dat hij de samenwerking met het advocatenkantoor per direct stopzet wegens een gebrek aan vertrouwen. Deze blamage is niet goed voor Jonathans carrière. Sterker nog: vlak voor de uitvaart van zijn moeder krijgt hij te horen dat ‘ie op staande voet ontslagen is.

Jonathan krijgt klap op klap
Jonathan krijgt klap op klap

Als Janine hem later die dag treurend in Boks treft, kan ze niet geloven dat Ludo verantwoordelijk is voor zijn ontslag. Maar ze weet het goed gemaakt: als Jonathan werk zoekt, kan ze zijn juridisch advies goed gebruiken bij haar mediaplatform. Jonathan accepteert het aanbod.

Janine schiet Jonathan te hulp
Janine schiet Jonathan te hulp

Pijnlijke kerstvoorbereidingen

Julian helpt met wat hulp van Henk en Laura om de Koning klaar voor de kerst te maken, ook al zal het dit jaar heel anders zijn dan anders nu Saskia en Demi er niet zijn. Laura wil dat Julian en de kinderen komen eten, maar is zelf ook emotioneel als ze ziet dat Henk thuis de boom heeft opgezet.

De Verduyntjes maken zich op voor een vreemde Kerst
De Verduyntjes maken zich op voor een vreemde Kerst

Laura kan niet ontkennen dat ze bang is voor de toekomst. Wie weet is dit wel haar laatste kerst? Henk troost haar, maar hij maakt zich ook zorgen. Laura is nog altijd zo bezeten van schilderen: haar nieuwe missie is iedereen als kerstcadeau een schilderij te schenken met het prijzige bladgoud.

Laura vreest voor een naderend einde
Laura vreest voor een naderend einde

Inmiddels zijn er al zoveel doeken in de maak dat ze het niet thuis kan stallen. Ze denkt erover atelierruimte te huren in Boks, tot blijkt dat Bing daar ruim 600 euro huur per maand voor vraagt. Henk vindt het belachelijk veel en ook Laura twijfelt.

Laura draaft wat door met een eigen atelier
Laura draaft wat door met een eigen atelier

Laura gooit daarom snel het plan overboord om buitenshuis te werken. Maar schilderen is wel belangrijk voor haar, ze ziet het als haar werk en geeft haar een doel. Ze neemt zich wel voor om alleen op vaste tijden te schilderen, zodat ze ook met Henk kan genieten van de tijd die hen nog rest. Het liefst zou ze willen dat het eeuwig duurde.

Laura vindt rust bij Henk
Laura vindt rust bij Henk

Bings grote plan

Bing en Luuk wisten vorige week Kaans handlanger Wies voor het blok te zetten. De mannen slagen erin haar aan hun kant te krijgen. Wies blijkt ooit door Kaan gerekruteerd toen ze zelf buiten haar wil om betrapt werd op drugshandel. Kaan zorgde dat ze vrijuit ging, mits ze voor hem kwam werken.

Wies deelt haar verhaal
Wies deelt haar verhaal

Sinds die tijd haalt ze geregeld pakketjes met in zee gedropte drugs op bij Appie, een visser waar Kaan bang voor lijkt. Bing wil dat Wies met een extra telefoon opnames maakt van haar contact met Appie, tot verbijstering van Luuk die het niks vindt dat zij als amateurs een internationale organisatie aanpakken.

Luuk vindt het plan van Bing maar niks
Luuk vindt het plan van Bing maar niks

Luuk houdt zich er buiten, maar leent Wies wel zijn auto zodat ze op pad kan. Bing volgt haar op afstand, maar als Wies later niet naar het afgesproken rendez vous punt verschijnt, besluit Bing haar te bellen. Als hij haar telefoon hoort overgaan, ontdekt hij haar bewusteloze lichaam in de berm met een injectienaald naast haar.

Bing vreest voor het leven van Wies
Bing vreest voor het leven van Wies

Bing spoedt zich naar de boot van Luuk waar de dokter al snel vaststelt dat ze een overdosis drugs in haar lijf heeft. Hij doet wat hij kan om haar toestand te stabiliseren, maar Wies kan niet op de boot blijven want Linda kan ieder moment thuiskomen. Ze besluiten haar snel naar de Rozenboom te brengen, maar vergeten een deel van haar kleding.

Wies wordt de Rozenboom binnengesmokkeld
Wies wordt de Rozenboom binnengesmokkeld

Als Linda thuiskomt en ze het rommelige bed en de vrouwenkleding aantreft vreest ze alweer het ergste. Zeker omdat Luuk niet te bereiken is en haar steeds wegdrukt. Bing staat erop dat Luuk de eerste paar uur bij Wies blijft, hij moet echt naar huis want Nina en de kinderen zijn terug.

Bing verwelkomt zijn gezin
Bing verwelkomt zijn gezin

Wies schrikt na een tijdje wakker. Ze vertelt in horten en stoten dat Kaan hen doorheeft en dat hij haar de overdosis heeft toegediend. Daar komt Bing zelf ook achter, want hij krijgt een waarschuwend berichtje van Kaan. De situatie is ellendig, maar ze hebben één troef achter de hand: Kaan denkt dat Wies dood is.

Kaan heeft Bing door
Kaan heeft Bing door

Eenmaal thuis op de boot barricadeert Luuk snel de boel, maar binnen zit Linda die ook uitleg eist. Luuk jokt er zo goed en kwaad als hij kan op los en hij weet Linda zelfs zo ver te krijgen dat ze helpt om zijn door Wies achtergelaten auto op te pikken.

Linda wil uitleg
Linda wil uitleg

Maar Linda blijft wantrouwig en als ze toevallig tussen Luuks spullen een keycard van De Roozenboom aantreft, krijgt haar onzekerheid de overhand. Ze gaat naar het hotel, weet met een smoes het kamernummer te achterhalen en verrast Wies die nog ligt na te ijlen in bed van haar overdosis. Nadat Linda zeker weet dat Wies niet de minnares is van haar aanstaande, ontstaat een gesprek. 

Wies is niet wie Linda dacht
Wies is niet wie Linda dacht

Wies vertelt haar alles over de situatie met Kaan en Luuk is stomverbaasd als hij zich bij de hotelkamer meldt en Linda hem bij de deur begroet. Ze besluit hen te helpen om iets tegen Kaan te doen, maar dat wordt lastig. De rechercheur heeft overal spionnen, zo garandeert Wies. Niemand is veilig, niemand is te vertrouwen.

Linda weet nu wat er speelt met Kaan
Linda weet nu wat er speelt met Kaan

Nina is terug

Nina en de kinderen zijn terug uit Cyprus en Nola is gelijk in jubelstemming: ze heeft een 9 voor haar Engels gehaald dus dat betekent dat ze extra gaatjes in haar oren mag laten schieten bij een zekere juweliersketen die de laatste tijd wel vaker opvallend in beeld komt. Nina vindt alles best, ze loopt in Boks namelijk Mats tegen het lijf en is direct weg van zijn unieke, inspirerende kledingstijl.

Nina en Mats hebben elkaar direct gevonden
Nina en Mats hebben elkaar direct gevonden

Mats maakt contact

Janine vertelt Rik dat de vader van Mats contact heeft gezocht naar aanleiding van de podcast die ze vorige week uitbrachten. Rik baalt als een stekker, dit is wat hij wilde voorkomen. Maar Janine laat hem inzien dat het een kans is: misschien zit er een verzoening in?

Janine heeft goed en slecht nieuws
Janine heeft goed en slecht nieuws

Rik gaat stiekem met Lou Blok praten en ontdekt dat het een aardige, wel wat simpele man is die het beste voor zijn kind wil. Hij geeft hem zelfs een fles van Mats’ lievelingsparfum mee. Rik weet alleen niet hoe hij tegenover Mats over zijn pa moet beginnen, dus biedt Janine aan het te doen.

Rik heeft de vader van Mats ontmoet
Rik heeft de vader van Mats ontmoet

Mats schrikt zich rot als ze zijn vaders naam laat vallen, maar ze verzekert de angstige jongen dat hij niet weet waar hij is. De geur van zijn moeders parfum stelt Mats ook gerust en Rik is blij te zien dat zijn huisgenoot niet opnieuw is weggevlucht.  

Mats is stiekem blij met het cadeau van zijn vader
Mats is stiekem blij met het cadeau van zijn vader

Julians blessure

Bij het ophangen van de kerstversiering is Julian weer eens gruwelijk door zijn rug gegaan. Hij is zo geblesseerd dat Merel, Steef en studiegenoot Sebas moeten komen. Steef blijft achter om De Koning open te houden, Merel en Sebas zorgen dat de koppige Julian naar de eerste hulp gaat. Hij krijgt spierverslappers mee en moet rust houden.

Julian heeft 't weer eens in z'n rug
Julian heeft 't weer eens in z'n rug

Maar na een paar dagen kan hij nog steeds amper lopen. Reden genoeg om naar de fysio te gaan, maar er is niemand anders beschikbaar dan Elisa. Na wat eerste ongemak weet ze Julian uiteindelijk met naaldentherapie weer mobiel te krijgen.

Elisa helpt Julian weer op de been
Elisa helpt Julian weer op de been

Er prikkelt ook wat tussen hen en Julian nodigt haar uit een hapje te komen eten in De Koning. Elisa accepteert alleen als Julian zegt dat Rik ook komt omdat hij even goed niet alleen wilde eten. Die avond blijkt dat Rik ook niet alleen hoeft te dineren: Shanti is onverwacht terug!

Shanti verrast Rik!
Shanti verrast Rik!

Steefs revanche

Het zit Steef nog altijd niet lekker dat hij een paria is bij zijn studiegenoten dankzij P.J. Samen met Merel en Sebas bedenkt hij een plan om de corpsbal terug te pakken. Alles begint met Steef die P.J. uitnodigt om zijn excuses te maken. Ze vieren het met hele lekkere, dure sherry waar P.J. al snel knock-out van op de bank in slaap valt

Steef heeft een plan met P.J.
Steef heeft een plan met P.J.

Veel rust krijgt hij niet, want Merel komt samen met een verklede Sebas in politietenue binnenstormen. Er is zogenaamd aangifte tegen hem gedaan wegens grensoverschrijdend gedrag en intimidatie omdat hij de naaktfoto van Naomi had verspreid.

P.J. staat met de rug tegen de muur
P.J. staat met de rug tegen de muur

P.J. is ernstig geïntimideerd: hij is als de dood dat zijn vader erachter komt. Steef en Merel weten het goed gemaakt: zijn pa hoeft niets te weten te komen, mits hij oprechte excuses maakt aan Naomi. P.J. gaat manmoedig aan de slag met zijn excuusbrief.

P.J. leert hoe je oprecht excuses maakt
P.J. leert hoe je oprecht excuses maakt

Stefano’s noodlottige zelfstandigheid

Ludo maakt zich zorgen om Stefano: hij heeft al het zorgpersoneel ontslagen en weigert verder elke vorm van hulp. Zelfs Ludo mag niks meer voor hem doen, terwijl hij echt wel assistentie kan gebruiken. Stefano wil er niets van weten en reageert overal gepikeerd op. Zo wil hij ook niet dat Ludo hem naar de garage rijdt om zijn nieuwe, handgeschakelde auto op te halen.

Stefano wil geen hulp meer
Stefano wil geen hulp meer

Hij gaat met Rik en besluit zichzelf naar het centrum te rollen waar Rik op hem wacht. Maar onderweg slaat het noodlot toe als hij op een verlaten weggetje in de berm belandt en de sloot in rolt. Stefano doet zijn best het hoofd boven water te houden, maar zonder zijn benen is hij niet in staat naar boven te klimmen. Net aan de waterkant ligt zijn telefoon die voortdurend gaat omdat Rik zich afvraagt waar hij blijft.

Stefano gaat te water
Stefano gaat te water

Samen met Ludo weet hij Stefano op te sporen en uit het water te vissen. Ze brengen hem naar huis en laten Luuk komen, maar die maakt korte metten met Stefano’s starre gedrag. Hij moet van Luuk naar het ziekenhuis: er zit slootwater in zijn longen en hij heeft een MRI nodig om zeker te weten dat hij niks gebroken heeft. De schade blijkt gelukkig mee te vallen.

Luuk is klaar met Stefano's gedrag
Luuk is klaar met Stefano's gedrag

Stefano is naderhand ook wat bereidwilliger, hij vindt het zelfs geen punt dat al het verplegend personeel terugkeert en hij maakt zelfs excuses voor zijn gedrag. Hij is nog altijd verbolgen over zijn situatie, maar weet inmiddels ook dat hij het echt niet alleen kan. Voortaan zal hij om hulp moeten vragen.

Stefano heeft een nieuwe kans gekregen
Stefano heeft een nieuwe kans gekregen

Ludo’s laatste gesprek

Aan het eind van de week wil Janine van Ludo weten waarom hij Jonathan heeft ontslagen. Ludo vertelt zijn versie van de waarheid: Jonathan meent dat Ludo verantwoordelijk is voor de dood van zijn moeder, wat volgens de zakenman natuurlijk onzin is.

Janine wil de waarheid horen
Janine wil de waarheid horen

In flashbacks zien we hoe het treffen tussen Ludo en Margriet in het huis van bewaring daadwerkelijk verliep. Ludo vertelt haar glashard dat zes maanden geen gerechtigheid is voor wat ze heeft aangericht. Hij toont haar foto’s van de verbrande Demi en de verlamde Stefano. Hoe zou zij zich voelen als dit Jonathan overkwam? Met zijn dreigende, verwijtende toon lijkt hij de labiele vrouw richting zelfdoding te bewegen.

Ludo wijst Margriet terecht
Ludo wijst Margriet terecht

En verder: We ontdekken hoe een Belgische sirene klinkt, Sebas loopt een blauwtje bij Merel en Ludo’s leven is verrijkt na het ontdekken van roze kerstbomen.

Ludo leeft op van de hysterische creatie
Ludo leeft op van de hysterische creatie

Meer over