Spoilers!

Komende week in GTST: Vleselijke vreselijkheden en de doorgeslagen diabetes diatribe

13 September 2019 20:31 | soap | Door Jef Willemsen

© Screenshot RTL 4
Ook benieuwd hoe de cliffhanger van GTST afloopt? We nemen de hoogtepunten van de komende week in Meerdijk alvast door. Pas op: dit stuk bevat spoilers.

De cliffhanger eindigde met Rob Bekkers die hardhandig zijn handlanger Carmen uit de weg ruimde waarna hij zijn nieuwe liefde Janine meenam voor een vakantie naar onbekende oorden.

Hersentumorspinsels

Het klinkt allemaal heel sinister, maar Rob heeft juist een heerlijk uitje geregeld in een vakantiehuisje ergens buiten Meerdijk. De twee genieten van elkaar, al is nog steeds niet duidelijk waarom Janine voor de psycholoog gevallen is. Ze begint zelf ook aan haar gevoelens te twijfelen als Rob opbiecht dat hij niet helemaal eerlijk is geweest over zijn ontvoering. Hij kan zich wél herinneren wie er achter zit: het was Ludo. Hij wilde er echter niets over zeggen om Janine niet teveel te kwetsen, maar nu wil hij eerlijk zijn.

Janine weet niet wat ze hoort: waarom treft ze toch altijd mannen die haar halve waarheden vertellen? Maar Rob heeft nog meer onthullingen: hij heeft een hersentumor en mogelijk niet lang meer te leven. Janine is overdonderd door het nieuws en gaat een lange wandeling maken. Als ze terugkomt heeft ze goed nieuws voor Rob: ondanks alles heeft ze gevoelens voor hem en laat ‘m niet in de steek nu het moeilijk gaat. Samen gaan ze werken aan zijn herstel. Rob is dolblij en vraagt of ze bij hem in wil trekken. Maar terwijl Janine geniet van een warm bad, zoekt Rob naarstig online naar de symptomen van een hersentumor. Ook wil hij niet dat de omgeving weet van zijn vermeende kanker, als iemand vraagt wat hij mankeert dan is het posttraumatische stress van zijn ontvoering. Ook dit slikt Janine als zoete koek.

Valentijn ligt er uit

Vorige week werd duidelijk dat Valentijn zich liet betalen door Bing om lief en begripvol te zijn tegen Jojo. Dit wordt hem niet in dank afgenomen door zijn vrienden, vooral Rover is zijn huisgenoot helemaal zat. Valentijn wordt uit vloggerscollectief Grapjassen gezet, tot zijn eigen verbazing. Even overweegt hij solo verder te gaan en bereidt een grote serie old school pranks voor in huize Bouwhuis maar Linda heeft de koekjes met tandpasta en de pindakaas op de deurknop-trucs allang door. Ze spoort Valentijn aan het weer goed te maken, maar zijn trots zit 'm danig in de weg.

Later in de week weet hij zich op hardhandige wijze te revancheren. Als hij hoort hoe een klasgenoot van Jojo haar midden in Boks belachelijk maakt om haar diabetes, komt hij voor het geschrokken meisje op. Valentijn slaat de jongen zelfs als hij weigert excuses te maken. Rik komt tussenbeide en voorkomt erger, maar ook al maakte Valentijn zich schuldig aan geweldpleging, zinloos is het niet: hij mag weer meedoen aan Grapjassen én heeft een geniaal idee: ze gaan Jojo’s diabetes op alle mogelijke manieren belichten op de vlog om er een slaatje uit te slaan.

Jojo’s diabetes stress

Jojo kan sowieso wel wat vrienden gebruiken, want ze is helemaal klaar met Bing sinds hij voor haar eigen veiligheid aan iedereen onthulde dat ze suikerziekte heeft. Ze vertrekt zonder iets te vertellen uit Boks en klopt aan bij Kimberly in het Paleis. Ze wil niet dat Bing weet waar ze is, maar Kimberly appt toch even om zeggen dat zijn zus veilig is. Bing en Nina komen op hoge poten verhaal halen en Jojo mee naar huis nemen, waardoor Jojo wederom wegstormt. Nina besluit zich op te werpen als vredesstichter en regelt dat Jojo in het Paleis mag blijven als ze plechtig belooft verantwoordelijk met haar diabetes om te gaan.

Jojo had gehoopt rust te vinden in het Paleis, maar Kimberly werpt zich ongevraagd op als diabetes deskundige. Ze kookt koolhydraatarme maaltijden, eist dat Jojo verantwoording  aflegt voor ieder koekje en maakt haar doodsbang met goedbedoelde research over de gevolgen van diabetes. Jojo schrikt zich een ongeluk als ze leest over de kans op blindheid, afgezette ledematen en andere ellende. Zo erg zelfs dat ze besluit met school te stoppen en ook niet meer op te treden: met haar ziekte kan ze onmogelijk nog als zangeres werken. Kimberly en Valentijn weten haar over te halen dat het best wel kan, zeker met hulp van haar vrienden.

Toch gaat het aan het eind van de week bijna weer mis als Kimberly na een kort nachtje een rekenfout maakt en Jojo teveel insuline toedient. Jojo herstelt snel en besluit samen met Valentijn een rondje te gaan lopen terwijl Kimberly nog even in bed duikt. Ze heeft niet door dat stalker Harma haar opnieuw in de gaten houdt, maar komt daar snel genoeg achter als ze wakker wordt van het gestommel in huis. Tot haar aangename verrassing is het Paleis brandschoon, maar net als ze Jojo wil bedanken staat Harma in poetstenue voor haar neus. Wat nu?

Nina vliegt uit de bocht

Bing is nog altijd gestrest over de situatie rond Jojo, maar Nina heeft haar eigen sores. Ze worstelt met haar groeiende gevoelens voor Daan en als Bing geen zin heeft om te vrijen, loopt ze woedend weg: “Ik ben je vrouw en niet je secretaresse!” bijt ze hem nog toe. In deze emotionele toestand loopt ze Daan tegen het lijf in De Rozenboom. In de lift kan Nina zich niet langer bedwingen en ze zoent hem hartstochtelijk. Uiteraard heeft ze direct spijt: het was niet meer dan een vergissing en gaat nooit meer gebeuren.

Daan laat zich echter niet zomaar wegsturen. Hij vindt dat elk gevoel, elke vonk, een kans verdient. Daarom volgt hij Nina op weg door het park naar huis in de hoop tot haar door te dringen. Nina heeft echter een heel ander plan als ze hem kort daarop uitnodigt voor een drankje in de Rozenboom om het over die vonk te hebben. Daan denkt een romantische avond te beleven, maar Nina verklaart vrolijk dat ze vindt dat Daan de vonk met Puck een kans moet geven. De agent baalt zichtbaar als duidelijk wordt dat Nina een date avond geregeld heeft voor hen. Zelf spoedt ze zich naar huis waar Bing inmiddels weer is afgekoeld dankzij Shanti die zijn problemen wilde aanhoren. Shanti helpt Bing en Nina later in de week om een gezellige date te hebben, maar Daan doet alles om haar jaloers te maken met Puck. Voor nu blijft Nina standvastig.

Lucas wil toch papa worden

Lucas had vorige week besloten dat hij niet geschikt was om een vaderrol te vervullen in het leven van Tiffy’s kindje, ook al is hij de zaaddonor. Hij vindt het vreselijk lastig om dit zijn hoogzwangere beste vriendin te vertellen, maar Tiffy reageert als Tiffy: ze steunt Lucas overal en altijd, ook als hij besluit zich afzijdig te houden. Lucas is als een kind zo blij en belooft heus wel een rol te spelen in het leven van de kleine, alleen dan op zijn eigen manier. Als bewijs komt hij kort daarop terug met twee vers geshopte babyoutfits, identiek aan die van hem en Tiffy.

Maar al die luchtige jolijt is van korte duur. Tijdens een wandelingetje in het park krijgt Tiffy ineens last van Braxton-Hicks contracties. Ze gaat ernstig gebukt onder deze heftige oefenweeën en heeft de hulp en steun van Lucas nodig. Hij weet zijn paniek lang genoeg te overwinnen om een kruikje te maken en gaat uiteindelijk zelf op haar liggen om de harde buik te verwarmen. Deze ervaring geeft Lucas het idee dat hij een meer betrokken rol wel aan kan: als ‘ie dit weet te doorstaan, moet die bevalling in bad helemaal een eitje zijn. Tiffy is beleefd genoeg niet te hard te lachen.

Amirs angsten aan het licht

Amir slikt in het diepste geheim kalmeringsmiddelen om zijn posttraumatische angsten de baas te blijven. Dit komt aan het licht als Sjors het potje aantreft net als Anton er bij is om te duiden wat de medicatie precies doet. Amir voelt zich in het nauw gedreven en wil niks toegeven, maar speelt uiteindelijk toch open kaart: ja, hij heeft nog steeds last. Samen met Anton en Sjors gaat hij terug naar de plek waar hij door Davy Zwanenberg werd aangevallen. Het wekt een heftige paniekaanval met hyperventilatie op waar hij met hulp van Anton doorheen weet te komen.

Gesterkt door de ervaring gaat Amir vol goede moed naar het ziekenhuis om zijn revalidatie officieel te regelen. Sjors is blij dat het beter gaat met haar man, maar zet ondertussen de civiele procedure tegen Davy door. Op weg naar huis wordt Amir geconfronteerd door Davy die hem smeekt te stoppen met de rechtszaak. Verlamd van angst komt hij aangeslagen bij Sjors: hij wil de procedure stoppen. Sjors wil daar niets van weten, waardoor Amir razend wordt: ze begrijpt hem niet en maakt zijn trauma alleen maar erger. Sjors beent kwaad weg en Amir pakt met tranen in de ogen de foto van zijn overleden vrouw er nog maar eens bij: Farah had hem wél begrepen. Ondertussen wordt Sjors door Laura geconfronteerd met een pijnlijke waarheid: doet Sjors echt zoveel moeite om Davy te straffen omdat ze gerechtigheid wil… of wraak? Met hangende pootjes druipt Sjors af naar huis om excuses te maken: vanaf nu doen ze alleen wat ze samen willen.

Ludo & Billy vogelen het uit

Ondertussen bakkeleien nieuwbakken echtelieden Ludo en Billy ook heel wat af. Billy gebruikt haar contacten om het medisch dossier van “Carmen” in handen te krijgen en ontdekt een interessant feitje. Ze is niet alleen een voor diefstal gepakte actrice genaamd Mia, ze heeft ook nog eens een psychiatrisch verleden: Mia is een pathologisch leugenaar en haar behandelend arts is… Rob Bekkers.

Als Ludo via via hoort dat Bekkers met Janine vertrokken is, raakt hij in paniek. Zeker als Billy ook nog eens ongevraagd haar contacten in het politiekorps opdracht geeft Rob te vinden. Ondanks hun interne machtsstrijd ontdekken ze wel dat Mia Jansen inmiddels in een gesloten inrichting is beland. Reden genoeg voor het paar om hun matchmaker met een bezoekje te vereren. Mia is volledig platgespoten, maar leeft op als de naam “Rob” valt, al kan ze weinig meer vertellen dan dat ze door Rob in verwarde toestand achter is gelaten als deel van zijn plan. Ze kan hooguit vertellen dat hij zich in een vakantiehuisje ophoudt.

Rob pakt Ludo

Ludo wil koste wat het kost Bekkers te pakken krijgen, maar het lijkt erop dat de psycholoog hem te slim af is. Net als Ludo thuis is uit de inrichting, krijgt hij bezoek van rechercheur Alex de Boer. Hij komt Ludo aanhouden op verdenking van ontvoering en vrijheidsberoving. Rob heeft aangifte tegen hem gedaan en er is niemand meer die Ludo kan verdedigen.

En verder: Tiffy’s kleintje trapt tegen haar lachzenuw en zelf heeft ze trek in koude doperwten uit blik en barvrouw/mode-icoon Laura matcht moeiteloos haar outfit aan de drankjes.

Meer over